رشد 56درصدی درآمد خودروسازان


همشهري/ شرکتهاي خودروساز در 4ماهه امسال 11هزارو 300ميليارد تومان خودرو فروختند
آمارها نشان ميدهد با وجود آنکه تعداد توليد خودرو در کشور 14درصد افزايش يافته اما ميانگين کل درآمد حاصل از فروش شرکتهاي خودروساز دستکم 56درصد رشد کرده است. اين رشد درآمدها عمدتا ناشي از افزايش شديد تقاضا و دريافت مجوز افزايش نرخ از سوي شرکتهاي خودروساز است و اين خود به اين دليل است که سطح توليد در 2 سال گذشته بهشدت کاهش يافته و ميزان عرضه در مقابل تقاضا تناسب ندارد.
کاهش شديد توليد در 2 سال گذشته بازارخودرو را از مدتي پيش آشفته کرده و منجر به رشد شديد قيمتها در بازار شد. با اين حال بهنظر ميرسد موضوع کاهش توليد به نفع شرکتهاي خودروساز تمامشده است چرا که از يک طرف قدرت چانهزني شرکتهاي خودروساز را براي دريافت مجوز افزايش نرخ افزايش داده و از سوي ديگر شرکتهاي خودروساز مثل هميشه موفق شدند از سياستهاي حمايتي دولت و دريافت نقدينگي بهرهمند شوند.برخي بر اين باورند که با وجود اينکه تحريمها نقش زيادي در کاهش توليد داشته است اما سياست کاهش توليد يا کاهش عرضه محصول در بازار موضوعي مطلوب براي شرکتهاي خودروساز محسوب ميشود، چرا که قدرت آنها را براي تعيين قيمتهاي مدنظر خودشان بيشتر ميکند.
در چنين شرايطي آمارها نشان ميدهد که درآمد شرکتهاي خودروساز تحتتأثير دريافت مجوز افزايش قيمت و همينطور افزايش مقدار توليد در حال افزايش است. با اين حال اين شرکتها هنوز بهدليل بدهيهاي سنگين مسير سختي را تا سود آور شدن در پيش دارند.
بايد توجه کرد که اين افزايش درآمدها بهمعناي رشد سودآوري شرکتهاي خودروساز نيست چرا که در اين محاسبات هزينهها، بهاي تمامشده توليد و ماليات درنظر گرفته نشده است و در عين حال بايد توجه کردکه شرکتهاي خودروساز با دارا بودن چند 10هزار ميليارد تومان بدهي احتمالا تا سالها قادر به شناسايي سود واقعي نخواهند بود اما در مقابل برخلاف بسياري از صنايع از حمايتهاي دولتي برخوردارند و هميشه بيشترين نفع را ازدولت بردهاند. حتي برخي معتقدند که صنعت خودروسازي در دريافت کمک از دولت هميشه حق ساير صنايع را خورده است.
آمارها نشان ميدهد شرکتهاي خودروساز در4ماهه امسال جمعا 298هزار دستگاه توليد کردهاند که اين مقداردرمقايسه با مدت مشابه سال قبل 14درصد رشد نشان ميدهد.دراين مدت شرکتهاي خودروساز موفق شدهاند 241هزار دستگاه خودرو بفروشند درحاليکه ميزان فروش خودرو در مدت مشابه سال قبل نزديک به 204هزار دستگاه بود. با وجود اينکه مقدار توليد و فروش با تغيير خيلي زيادي مواجه نبوده است و هنوز فاصله زيادي با رکوردهاي قبلي دارد اما در مقابل درآمد شرکتهاي خودروساز تحتتأثير دريافت مجوز افزايش نرخ بهطور ميانگين 56درصد رشد کرده است.
اين اطلاعات نشان ميدهد که 4شرکت ايرانخودرو، سايپا، پارسخودرو و زامياد توانستهاند در اين مدت جمعا 11هزارو 300ميليارد تومان خودرو به مردم بفروشند درحاليکه جمع کل خودروهاي فروخته شده در سال قبل 7200ميليارد تومان بود.
شرکت ايرانخودرو به تنهايي توانسته است نزديک به 103هزار دستگاه به ارزش 6100ميليارد تومان بفروشدکه اين مقدار فروش نسبت به سال قبل 53.7درصد رشد نشان ميدهد.ايرانخودرو امسال درطول 4ماه 132هزارو 326دستگاه خودرو توليد کرده که نزديک به 34هزار دستگاه بيشتر از پارسال است.
درميان شرکتهاي خودروساز بهترين عملکرد را پارس خودرو داشته است بهطوري که جمع کل درآمدهاي اين شرکت در 4ماهه امسال در مقايسه با پارسال 228درصد افزايش داشته است.سال قبل جمع کل درآمدهاي پارس خودرو به زحمت به 224ميليارد تومان رسيده بود درحاليکه امسال اين شرکت 736ميليارد تومان درآمد حاصل از فروش در طول 4ماهه نخست سال داشته است. با اين حال اطلاعات آماري نشان ميدهد که احتمالا بخش عمده رشد درآمد پارسخودرو ناشي از گرانتر شدن قيمت محصولاتش باشد چرا که سطح توليد در اين شرکت فقط 18درصد رشد کرده است البته بايد درنظر داشت که راهبرد و سياستهاي خط توليد نيز با تغييرات زيادي مواجه شده است.
زامياد نيز شرايط مشابهي داشته است بهطوري که مقدار توليد در اين شرکت 20درصد و جمع کل درآمدهاي حاصل از فروش اين شرکت 76درصد افزايش نشان ميدهد. اين شرکت سال قبل جمعا 412ميليارد تومان خودرو در طول 4ماه فروخته بود درشرايطي که جمع کل درآمد زامياد در 4ماهه امسال به 726ميليارد تومان رسيده است.
شرايط سايپا اما اندکي متفاوت است بهطوري که مطابق آمارهاي موجود سطح توليد در اين شرکت هنوز روند نزولي را طي ميکند با اين حال بهدليل رشد قيمتها، درآمد اين شرکت نيز همگام با ساير خودروسازها نزديک به 42درصد افزايش داشته و به 3هزارو 722ميليارد تومان رسيده است.