
تولید غیر سواریها روی خط صعود

دنياي اقتصاد/ توليد خودروهاي غير سواري در کشور طي چهار ماه ابتدايي امسال نزديک به ۳۲ درصد رشد کرد، رشدي که البته بيش از هر محصولي مديون وانت است. طبق آمار اعلامي از سوي وزارت صنعت،معدن و تجارت، تا پايان تير امسال در مجموع ۲۷ هزار و ۳۲۱ دستگاه انواع خودروهاي تجاري سبک و سنگين و عمومي در کشور به توليد رسيده که بيشترين تيراژ در اين بين نصيب وانت شده و کمترين نيز سهم ون بوده است. با بررسي کل توليد خودرو در کشور، سهم غير سواريها در چهار ماه ابتدايي امسال حدود ۵/ ۸ درصد بوده است.
با توجه به مشکلاتي که تحريم طي دو سال گذشته براي صنعت خودروي ايران ايجاد کرده و همچنين مسائل اقتصادي، نه تنها محصولات سواري بلکه تجاريها و عموميها نيز به چالش خوردهاند. هرچند در مجموع آمار توليد غير سواريها بالا رفته، اما توليدکنندگان اين مدل خودروها بسيار پايين تر از ظرفيت اسمي خود فعاليت ميکنند. اين موضوع ريشه در خروج شرکتهاي خارجي به دليل تحريم، مختل شدن تامين قطعات، مشکلات مالي و البته کمبود تقاضا (براي برخي محصولات) دارد. هرچه هست، در آمار چهار ماه نخست امسال، به جز ميني بوسها و ميدل باسها که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش تيراژ داشتهاند، ساير محصولات شامل وانت، ون و کاميون افزايش توليد را تجربه کردهاند.
طبق آمار وزارت صمت اما در چهار ماه ابتدايي امسال، در مجموع ۲۵ هزار و ۲۸۱ دستگاه وانت در خودروسازيهاي کشور به توليد رسيده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزايش حدودا ۳۳ درصدي را نشان ميدهد. بيشترين وانتهاي توليدي در کشور طي بازه زماني تحت بررسي، سهم ايرانخودرو و سايپا با دو محصول آريسان و پرايد ۱۵۱ بوده است. در اين بين، سايپا تيراژي ۱۹ هزار و ۳۲۱ دستگاهي داشته که در مقايسه با چهار ماه نخست سال گذشته نزديک ۵/ ۲۷ درصد رشد را نشان ميدهد. ايرانخودروييها نيز در بازه زماني تحت بررسي دو هزار و ۶۷۰ دستگاه وانت توليد کردهاند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدودا ۲۰۰ درصدي نشان ميدهد. باقي وانتهاي توليدي تا پايان تير نيز سهم شرکتهاي بخش خصوصي است که البته وزارت صمت هنوز جزئيات آن را اعلام نکرده است.
در بخش کاميون، کاميونت و کشنده اما کل توليد چهار ماه ابتدايي امسال هزار و ۴۵۳ دستگاه بوده که در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته۶/ ۱۲ درصد افزايش داشته است. سهم ايرانخودرو از خودروهاي تجاري سنگين توليدي در بازه زماني تحت بررسي، ۵۶۳ دستگاه بوده که نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته نزديک به ۲۷ درصد رشد را نشان ميدهد. سايپاييها نيز فقط ۱۲۰ دستگاه کاميون، کاميونت و کشنده توليد کردهاند و بنابراين نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته، ۶/ ۱۷ درصد افزايش توليد را تجربه کردهاند. ساير خودروهاي تجاري سنگين در چهار ماه ابتدايي امسال را نيز شرکتهاي بخش خصوصي به توليد رساندهاند که جزئيات آن در دست نيست.
در آمار وزارت صمت اما تنها توليد ۲۶۳ دستگاه اتوبوس طي چهار ماه ابتدايي امسال به ثبت رسيده است. با توجه به اين آمار، توليد اتوبوس نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته حدود ۱۴۰ درصد صعود کرده است. همچنين در مجموع ۲۴۴ دستگاه مينيبوس و ميدلباس در چهار ماه ابتدايي امسال به توليد رسيده که در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته ۷/ ۱۶ درصد کاهش را نشان ميدهد. سهم ايران خودرو از اتوبوس ها، مينيبوسها و ميدل باسهاي توليدي در چهار ماه ابتدايي امسال فقط ۳۶ دستگاه بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۰ درصد افت داشته است. همچنين سايپاييها حتي يک دستگاه نيز از اين محصولات به توليد نرساندهاند. با اين حساب بخش اعظم اتوبوس ها، ميني بوسها و ميدل باسهاي توليدي در چهار ماه ابتدايي امسال سهم بخش خصوصي است.
در نهايت اما توليد ون نيز در چهار ماه ابتدايي امسال به ۸۰ دستگاه رسيده است. اين آمار نشان ميدهد تيراژ ون در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۱ دستگاه معادل ۱۶ درصد بالا رفته است. سهم ايرانخودرو و سايپا از ونهاي توليدي چهار ماه ابتدايي امسال به ترتيب ۴۸ و يک دستگاه بوده است.