نماد آخرین خبر

نوشتن قولنامه فروش خودرو و نکات مهم آن

منبع
خودرو بانک
بروزرسانی
نوشتن قولنامه فروش خودرو و نکات مهم آن

خودرو بانک/ چه فروشنده خودرو باشيد و چه خريدار آن، بايد نکاتي را درباره نحوه نوشتن قرارداد اوليه خودرو که به آن مبايعه‌نامه يا قولنامه ماشينمي‌گويند بدانيد. برخلاف تصور بسياري از افراد، حتي قولنامه‌اي که به‌صورت دستي روي يک تکه کاغذ نوشته مي‌شود، وقتي امضاي دو طرف قرارداد در پايين آن مي‌آيد وجاهت قانوني پيدا مي‌کند. بر‌اساس بندهاي اين قولنامه و شروط‌هايي که در آن قيد کرده‌ايد، مي‌توانيد نسبت به قرارداد عمل کرده يا آن را فسخ کنيد. بنابراين قولنامه را بايد دقيق بنويسيد؛ حتي اگر طرف ديگر معامله، دوست قديمي يا قوم‌و‌خويش شماست!

در فرم‌هاي آماده قولنامه خودرو يک بند به نام شرايط معامله وجود دارد که در آن زمان حضور خريدار و فروشنده در مرکز تعويض پلاک، زمان سند زدن، زمان پرداخت وجه معامله و ديگر شرايط اين خريد و فروش ذکر شده است. در اين بند شما مي‌توانيد همه شروطتان را بگنجانيد. توصيه ما اين است که اين شروط را در معامله قيد کنيد تا در صورت نياز بتوانيد معامله را فسخ کنيد.

راهنماي نوشتن متن قولنامه ماشين
اگر مي‌خواهيد قولنامه را به‌صورت دستي بنويسيد، به شيوه زير عمل کنيد:


بند اول: در اين بند مشخصات خريدار را شامل نام و نام خانوادگي، نام پدر، شماره شناسنامه و محل صدور آن، تاريخ تولد، کد ملي، شغل، آدرس محل سکونت و شماره تلفن بنويسيد.

بند دوم: مشخصات فروشنده را شامل همان مواردي که در بند مربوط به مشخصات خريدار گفتيم، درج کنيد.

بند سوم: در بند سوم بايد مشخصات مورد معامله که همان خودرو است را شامل نوع خودرو، سيستم آن، رنگ و مدل آن، شماره شهرباني، شماره موتور، شاسي و بدنه را درج کنيد.

نکته: در کنار هر يک از مشخصات ذکر شده جاي خالي بگذاريد تا بعد آنها را پر کنيد.

بند چهارم: در اين بند مشخصات قيمت را به اين صورت که قيمت کل معامله، مبلغ …………………. ريال است که مبلغ …………………. ريال به‌صورت …………………. تحويل فروشنده شد و باقي مبلغ به‌صورت …………………. پس از انتقال قطعي سند خودرو تحويل داده خواهد شد.

نکته: در قسمت مبلغ به‌صورت بايد ذکر کنيد که چه مقدار از مبلغ به‌شکل نقدي و چه مقدار از آن با چک پرداخت مي‌شود. مشخصات چک، تعداد و تاريخ آن را بايد در قولنامه بنويسيد.

بند پنجم: اين بند شامل شرايط معامله است. در اين بند زمان حضور خريدار و فروشنده در مرکز تعويض پلاک، زمان سند زدن، زمان پرداخت وجه معامله و ديگر شرايط اين خريد و فروش را ذکر مي‌کنيد. در اين بند شما مي‌توانيد همه شروطتان را بگنجانيد. توصيه ما اين است که اين شروط را در معامله قيد کنيد تا در صورت نياز بتوانيد معامله را فسخ کنيد. حالا بياييد ببينيم چه شرايطي را بهتر است در قولنامه بنويسيم.

نکات مهم در نوشتن قولنامه ماشين
برخي از شروط مهم که بايد در متن کامل قولنامه آورده شوند عبارت‌اند از:
۱. عدم حضور هر يک از طرفين در دفترخانه اسناد رسمي شماره (شماره دفترخانه) در زمان مقرر، عدم ارائه مستندات و مدارک لازم براي تنظيم سند از طرف فروشنده و عدم پرداخت ثمن معامله تا تاريخ (…./…./…..) توسط خريدار موجب فسخ معامله مي‌شود.

۲. مسئوليت هر نوع تخلف اعم از راهنمايي و رانندگي، کيفري و مدني که با استفاده از مورد معامله به وقوع پيوسته باشد و نيز مسئوليت آسيب‌هاي وارده و خرابي‌هاي خودرو تا زمان تحويل به عهده فروشنده است. (اگر در فاصله امضاي قولنامه تا انتقال پلاک و سند، خودرو نزد خريدار مي‌ماند، بايد به جاي فروشنده کلمه خريدار را درج کنيد).

۳. همه خيارات از جمله خيار غبن به هر عنوان ادعا و به هر ميزان اسقاط شد. موارد تقلب و تدليس از اين موضوع مستثني است.

۴. يکي از شرايط مهم درباره مورد معامله اين است که بايد خودِ خودرو، لوازم جانبي، همه اسناد و مدارک و بيمه‌نامه آن را بررسي کنيد و اين موارد را در قولنامه هم بنويسيد. اين مورد را به‌صورت زير بنويسيد:

«مورد معامله با تمام لوازم موجود و اسناد و مدارک، با رؤيت کامل فني و بدنه توسط خريدار و کارشناس مورد اعتماد او صورت گرفت و از کميت و کيفيت آن آگاه است. بنابراين خريدار پس از امضاي اين قرارداد ادعايي نسبت به عدم سلامت فني و بدنه خودرو ندارد».

نکته: بديهي است با امضاي اين بند خريدار عملاً حق فسخ معامله را به دليل ايرادهايي که بعداً متوجه آن‌ها مي‌شود از دست مي‌دهد. بنابراين اگر خريدار خودرو هستيد، حتما و حتما قبل از امضاي قولنامه، خودرو را به يک کارشناس خبره نشان دهيد تا از سلامت آن مطمئن شويد. لوازم جانبي آن را بررسي کنيد. بيمه‌نامه را فراموش نکنيد. اگر بيمه‌نامه تخفيف خورده باشد مي‌توانيد مطمئن باشيد ماشين تصادفي نيست.

۵. معمولا در قراردادها اين بند نوشته مي‌شود تا حق فسخ از دو طرف گرفته شود:
«طرفين قولنامه حق فسخ از معامله را از خود ساقط مي‌کنند، و هر طرف از معامله فوق منصرف شود بايد براي جبران خسارات طرف مقابل مبلغ ……. ريال بدون عذر و بهانه به وي پرداخت نمايد.» توصيه ما اين است که اين شرط را در مبايعه نامه بنويسيد. هرچند عده‌اي از معامله کنندگان هم هستند که به جاي آن کار را ساده‌تر مي‌گيرند و دست دو طرف را با نوشتن چنين جمله‌اي براي فسخ باز مي‌گذارند: «طرفين معامله به مدت ……. روز (معمولا ۲۴ ساعت) فرصت دارند با پرداخت جريمه‌اي به مبلغ …….. اين قرارداد را فسخ کنند.

در اين صورت لازم نيست دليل مشخصي براي فسخ قرارداد خودرويي که قصد خريدش را داشتيد، اما از خريد آن منصرف شديد بياوريد و مي‌توانيد به‌راحتي از آن خارج شويد؛ البته بعد از پرداخت جريمه!

 
۶. در انتهاي قولنامه، امضاي فروشنده، خريدار و شهود را درج کنيد. قولنامه حتما بايد در دو برگ نوشته شود. هنگام وارد کردن اطلاعات کاربن بگذاريد تا هر چيزي که مي‌نويسيد عينا در برگه دوم کپي شود.

حتما بخوانيد: علائم خرابي سنسور دريچه گاز و دلايل آن
نکته: بهتر است متن قولنامه تايپي باشد، اما اگر دستي مي‌نويسيد حداقل خوانا بنويسيد. هر گونه خط خوردگي اعتبار قولنامه را باطل خواهد کرد. اگر به هر دليلي اشتباهي صورت گرفت، حتما درباره آن در انتها توضيح بدهيد و فروشنده و شاهدان هم بايد امضا کنند که اين خط خوردگي از قبل بوده و همه شاهد آن بوده‌اند.

نکته: هنگام امضا کردن کاربن را برداريد. امضاي هر دو برگه بايد عملا انجام شود و نبايد امضا کاربن‌شده باشد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره