تفاوت سانروف، مون روف و سقف پانوراما در چیست؟
اسب بخار/ يکي از آپشن هايي که امروز در اکثر خودروهاي سواري روز دنيا نصب مي شود، سانروف يا مون روف است.
اين آپشن يکي از پرطرف دارترين آپشن ها در ايران است و ايرانيان علاقه بسيار به آن دارند. اين علاقه به حدي است که در ابتداي ورود خودروهاي چيني به ايران اکثر ايرانيان به علت مجهز بودن آن خودروها به اين آپشن، آن ها را خريداري کرده اند.
سانروف و يا مون روف امکان ديدن آسمان را به راننده و سرنشينان مي دهند و در صورتي که باز شوند موجب مي شوند هوا به درون کابين جريان يابد. اغلب مردم تفاوت ميان سانروف (Sunroof) و مون روف (Moonroof) را نمي دانند و حتا برخي به جاي واژه مون روف از واژه مونو روف (Monoroof) استفاده مي کنند. در کنار شباهت هاي بسيار اين دو، تفاوت هايي نيز هست که در ادامه بررسي مي شود.
سانروف (Sunroof)
در گذشته خودروهايي وجود داشتند که قسمتي از سقف آن ها، که بالاي سر راننده و کمک راننده قرار مي گرفت، به صورت مستطيلي که گوشه هايش انحنا داشتند برش خورده بود و فضاي برش خورده توسط يک قطعه ديگر، که از همان فلز سقف ساخته شده بود و قسمت برش خورده را کاملاً پوشش مي داد، پر مي شد. در آن زمان به اين نوع سقف، سقف هاي آفتابي يا سانروف مي گفتند. سانروف ها يا به طور کامل جدا مي شدند و يا حول لولايي که در قسمت جلو قرار داشت دوران مي کردند و حداکثر حدود ۳۰ درجه باز مي شدند (Tilt). جدا شدن و يا دوران کردن اين بخش از سقف دستي بود و موتور الکتريکي در کار نبود.
پس از مدتي جنس بخش قابل جدايش سقف، از فلز به شيشه تغيير يافت و پس از اين تغيير ديگر قابليت جدايش آن حذف شد، زيرا نصب و جدا کردن شيشه بسيار حساس تر و خطرناک تر بود. اما با جايگزيني شيشه به جاي فلز افزون بر قابليت دوران، امکان ديدن خارج از خودرو و دريافت نور خورشيد نيز براي راننده و سرنشينان فراهم شد. شيشه استفاده شده در سقف حدود ۵۰% دودي بود تا نور شديد خورشيد موجب آزار راننده و سرنشينان نشود.
مون روف (Moonroof)
مون روف ها همان سانروف هايي هستند که از جنس شيشه اند و افزون بر دوران (Tilt) به طور کامل باز مي شوند و در حالت بازشده، شيشه بين سقف و پوشش داخل کابين قرار مي گيرد و تمام اين دو پروسه توسط موتور الکتريکي صورت مي گيرد. علت نام گذاري اين نوع سقف ها اين است که در روز نور خورشيد، که از شيشه سقف مي گذرد، موجب آزار نمي شود و مانند نور ماه مي شود. امروز نيز در خودروها از مون روف استفاده مي شود، زيرا سقف هاي خودروهاي موجود همه ويژگي هاي مون روف را دارند و اغلب مردم به علت شناختي که از سان روف داشتند و به اشتباه از واژه سانروف به جاي مون روف استفاده مي کنند. البته تفاوت ميان اين دو نوع سقف در حدي نيست که جابهجا گفتن اسم آن ها موجب گمراهي و اشتباه شود و اکثر مردم و حتي شرکت هاي خودروساز نيز اين اشتباه را مي کنند.
در کل، اگر قسمت قابل حذف سقف خودرويي فلزي باشد آن خودرو مجهز به سانروف است و اگر آن بخش از جنس شيشه و شفاف باشد آن خودرو مجهز به مون روف است. البته بايد گفته شود که تقريباً همه مون روف ها در قسمت کابين خودرو يک لايه کاور تاشو دارند که در مواقعي که نياز به نور خورشيد ندارند آن را مي بندند.
سقف پانوراما (Panoramic roof)
در برخي خودروها نيز از سقف شيشه اي استفاده شده است. به اين صورت که در بالاي سر سرنشينان به جاي فلز از شيشه دودي استفاده مي شود. شيشه دودي سقف پانوراما در خودروهايي که مون روف نيز دارند دوتکه است، اما در خودروهايي که فقط پانوراما هستند از شيشه يکپارچه استفاده مي شود. البته اکثر خودروها از مون روف و سقف پانوراما بهره مندند و کم تر پيش مي آيد که خودرويي فقط داراي سقف پانوراما باشد.
سقف هايي که شيشه آن ها دوتکه است مجهز به مون روف نيز هستند و قسمت جلو در حالت بازشده بالاي قسمت پشتي قرار مي گيرد.
در قسمت دروني خودرو نيز يک پوشش پارچه اي فضاي کابين و شيشه سقف را جدا مي کند تا در صورت نياز سرنشينان با کنار زدن آن پوشش از نماي بالاي سر خود لذت ببرند.