نماد آخرین خبر

نکات نگهداری از خودروهای توربوشارژ

منبع
اسب بخار
بروزرسانی

اسب بخار/ با فراگير شدن استفاده از توربوشارژر در خودروهاي مختلف، اهميت نحوه صحيح نگهداري از پيشرانه خودروها بيش از پيش احساس مي شود.

امروز تقريباً اکثر خودروسازان بزرگ جهان در سبد محصولات خود، پيشرانه هاي توربوشارژ کم مصرف را جاي داده اند. از پيشرانه هاي ۳ سيلندر کم حجم گرفته تا پيشرانه هاي ۸ سيلندر پرحجم، توربوشارژرها جاي خود را در مهندسي مدرن تثبيت کرده اند. با اين وجود، نحوه استفاده و نگهداري صحيح از پيشرانه هاي توربوشارژ نيازمند آگاهي بالاست تا از آسيب به قطعات حساس پيشرانه جلوگيري شود.

در اين مطلب به بررسي مهم ترين نکات پيرامون نگهداري درست از پيشرانه هاي توربوشارژ مي پردازيم. تاکنون مقاله هاي بسياري با مضمون آشنايي و نحوه صحيح استفاده از توربوشارژرها منتشر شده است؛ نکاتي از جمله گرم کردن و خنک کردن پيشرانه پيش و پس از خامش و روشن کردن، استفاده از سوخت با اکتان مناسب، انتخاب دنده مناسب و نحوه صحيح گاز دادن، از جمله مهم ترين مواردي هستند که بارها به آن ها اشاره شده است.

تمامي اين موارد صحيح هستند، اما با پيشرفت فناوري در خودروهاي جديد با استفاده از سنسورهاي متعدد، زمينه سازي براي جلوگيري از آسيب زدن به پيشرانه توسط راننده به صورت پيش فرض ايجاد شده است. با اين وجود، رعايت نکات در خودروهاي توربوشارژ قديمي تر ضروري و در خودروهاي مدرن خالي از لطف نيست. به طور مثال، اگر از بنزين با اکتان پايين استفاده شود، در خودروهاي جديد روي نمايشگر خودرو خطاي بنزين نمايش داده مي شود، اما در خودروهاي قديمي تر اين موضوع در بلندمدت موجب آسيب به قطعات پيشرانه مي شود.

به گفته سخنگوي شرکت «ب ام و»:
«در گذشته، راهنمايي را براي استفاده از خودروهاي توربوشارژ تهيه مي کرديم، اما اکنون نکات فني خاصي را براي راننده تدارک نمي بينيم.»

سخنگوي «آئودي» نيز با رويکردي مشابه مي گويد:
«در پيشرانه هاي کنوني آئودي ديگر نيازي به مراقبت ها و هشدارهاي ويژه پيشرانه هاي قديمي تر نيست. با اين وجود، به راننده ها توصيه مي کنيم که از راهنماي جامع براي جلوگيري از آسيب به قطعات پيشرانه استفاده کنند.
در خودروهاي مدرن، با رعايت زمان سرويس هاي دوره اي و تعويض روغن به موقع، از بسياري از مشکلات جلوگيري مي شود.»

به گفته «يان سجويک» از بخش لوازم يدکي «سيتروئن» و مدير شرکت عمليات فني انگلستان:
«در سال هاي گذشته پيشرفت هاي فوق العاده اي در بحث فناوري مديريت پيشرانه و توربوشارژرها به دست آمده است. در پيشرانه هاي مدرن امروزي از سيستم خنک کاري جداگانه اي استفاده شده تا دماي پيشرانه کاهش يابد، بدين ترتيب ديگر نيازي براي خنک کردن پيشرانه در حالت آيدل وجود ندارد. اين سيستم با خاموش کردن موتور نيز به صورت خودکار به کار خود ادامه مي دهد. توربوشارژرهاي الکتريکي بارِ وارد بر پيشرانه و توربو را کاهش و افزون بر توليد قدرت بيش تر، سبک رانندگي لذت بخش تري را ارائه مي دهند.»

«ريکاردو مارتينز بوتاس»، پروفسور بخش turbomachinery در دپارتمان مهندسي کالج لندن، مي گويد:
«سيستم مديريت پيشرانه و طراحي جديد پيشرانه ها فکر همه چيز را کرده اند. با اين وجود، اگر تغييراتي در حالت استاندارد پيشرانه ايجاد کنيد، بايد بسيار مراقب باشيد. مپ پيشرانه شما به طور اختصاصي براي همان پيشرانه با تنظيمات استاندارد طراحي شده است. اگر نوع روغن را تغيير دهيد يا قطعه اي به سيستم اضافه کنيد و يا ECU را تعويض کنيد، هيچ کس نمي تواند به شما در رابطه با دوام و کارايي سيستم جديد اطمينان دهد، زيرا توسط شرکت سازنده آزمايش نشده است.»
 
اگر خودروي توربوشارژ خود را تقويت مي کنيد، بسيار ضروري است که به روزرساني نرم افزاري و سخت افزاري توسط افراد خبره روي پيشرانه خودرو انجام گيرد.

به گفته پروفسور مارتينز:
«اگر اين کار را بدون فهم از نتايج داخلي پيشرانه انجام دهيد، تغيير در سيستم بوست توربو مي تواند آسيب هاي جبران ناپذيري را وارد کند. در اين حالت، سيلندر موتور شما با فشار بيش از حدي مواجه مي شود که در مرحله اول، موجب شکستگي رينگ پيستون مي شود. اگر با دانش کافي تغييراتي با مپ مناسب در پيشرانه ايجاد کنيد، مشکلي پيش نخواهد آمد، اما اين پروسه سختي است.»

پروفسور مارتينز در نهايت پنج نکته براي نگهداري مناسب از پيشرانه هاي توربوشارژ را، خصوصاً براي خودروهايي با کارکرد بيش از ۱۰ سال، بيان مي کند.

پس از استارت زدن بگذاريد پيشرانه خودرو گرم شود و روغن به دماي کارکرد خود برسد:
اين نکته براي خودروهاي توربوشارژ با عمر بيش تر از ۱۰ سال و تقويت شده ضروري است.

خودرو را بلافاصله خاموش نکنيد:
در پيشرانه هاي امروزي سيستم روغن کاري پس از خاموش کردن خودرو نيز به فعاليت خود ادامه مي دهد تا دماي روغن کاهش يابد، اما در برخي خودروها اين سيستم وجود ندارد و ضروري است تا راننده به پيشرانه خودرو اجازه خنک شدن بدهد.

از سبک نکردن دنده و حرکت با دور پايين خودداري کنيد:
فرض کنيد با سرعت ۶۰ کيلومتر بر ساعت در حال حرکت هستيد و خودرو در دنده ۵ قرار دارد، در اين حالت فشار زيادي به قطعات داخلي پيشرانه وارد مي شود. بنابراين لازم است راننده هميشه ميان سرعت حرکت و دنده انتخابي توازن ايجاد کند.

از اکتان پايين تر از حد توصيه شده استفاده نکنيد:
با نصب توربوشارژر روي پيشرانه، هواي بيش تري وارد موتور مي شود و اهميت بنزينِ باکيفيت به منظور احتراق صحيح و به موقع بيش تر مي شود. استفاده از سوخت با اکتان پايين موجب ناک زدن پيستون مي شود که در درازمدت آسيب هاي فراواني به پيشرانه وارد مي سازد.

از گاز دادن ناگهاني و تخت گاز کردن پرهيز کنيد:
در برخي از پيشرانه هاي توربوشارژ، لگ يا تأخير در عملکرد توربو کاملاً احساس مي شود. بنابراين لازم است راننده با پدال گاز مدارا کند و از تخت گاز کردن ناگهاني پرهيز کند. اين موضوع خصوصاً در پيچ ها موجب از دست رفتن کنترل خودرو مي شود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره