
همه چیز در مورد نسخه های مختلف گرند ویتارا در ایران



اسب بخار/ «سوزوکي گرند ويتارا» نامي است که از ميانه هاي دهه هشتاد به تدريج در ايران شنيده مي شد. «سوزوکي» که پيش از آن هيچ گاه حضوري جدي در صنعت و بازار خودروي ايران نداشت و بيش تر با موتورسيکلت هاي قدرتمندش در بين ايراني ها شناخته شده بود، به واسطه عقد قرارداد مونتاژ گرند ويتارا با شرکت «ايران خودرو»، يک باره پا به بازار بکر کشورمان گذاشت و در آن زمان با توجه به کمبود خودروهاي کراس اوور و عطش بازار نسبت به اين کلاس از خودروها، در وهله اول، با موفقيت زيادي روبهرو شد.
عرضه گرند ويتارا از سال ۱۳۸۶ توسط شرکت ايران خودروي خراسان کليد خورد و به مدت ۱۲ سال ادامه يافت. البته مدل هاي اوليه به طور کامل وارداتي بودند و از سال ۱۳۸۸ سوزوکي مجوز توليد را به ايران خودرو داد. هر چند سوزوکي برنامه عرضه محصولات ديگري را هم با مشارکت ايران خودرو در سر مي پروراند، اما تحريم هاي پي در پي غرب عليه کشورمان اين فرصت را از بين برد. پس از گرند ويتارا، «کيزاشي» تنها محصول جديد سوزوکي در ايران بود که عرضه آن هم به دليل واردات محدود و بازاريابي ضعيف، به شکستي سنگين منجر شد. اکنون سال ها از حضور گرند ويتارا در بازار ايران مي گذرد و با وجود نشستن گرد پيري بر چهره آن همچنان به عنوان يک کراس اوور نسبتاً باکيفيت ژاپني با قابليت هاي آفرودي مناسب، مورد توجه قشر خاصي از مشتريان قرار دارد. در اين مقاله به بررسي جامع انواع مدل ها و تيپ هاي گرند ويتارا در بازار مي پردازيم.
مختصري از تاريخچه خودرو
نخستين چيزي که درباره اين خودرو بايد بدانيد، اين که گرند ويتارا با «ويتارا» تفاوت دارد. در واقع، اساساً اين دو محصولاتي متفاوت از يکديگرند و هر کدام جايگاه مخصوص به خود را در سبد محصولات شرکت سوزوکي دارند. ويتارا کراس اووري شهري با ابعاد جمع و جور است که در فاصله سال هاي ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۸ به توليد مي رسيد. در سال ۲۰۱۵ سوزوکي تصميم به احياي اين مدل گرفت و بار ديگر آن را با طراحي جديد و تحول يافته معرفي کرد. «ويتارا ۲۰۱۵» همان خودرويي بود که بسياري از رسانه هاي داخلي به اشتباه از آن به عنوان نسل جديد «گرند ويتارا» ياد کردند! در حالي که، اين خودرو هويت و جايگاهي متمايز از گرند ويتارا دارد و نسل جديد گرند ويتارا در واقع همان فيس ليفتي است که ايران خودرو هم آن را در سال هاي آخر همکاري با سوزوکي به خط توليد خودش آورد. البته ايران خودرو هم در دوران برجام تصميم داشت « ويتارا ۲۰۱۵» را به بازار ايران بياورد و نمونه هايي از اين خودرو جهت تست هاي فني وارد کشور شدند، اما درنهايت اين پروژه بي حاصل ماند.
پيدايش گرند ويتارا به سال ۱۹۹۸ باز مي گردد. اين خودرو از همان اول هم ويژگي هاي آفرودي بيش تري نسبت به ويتارا داشت. توليد نسل اولش تا سال ۲۰۰۶ ادامه يافت، اما نسل دوم، با طراحي نوين و امروزي، از سال ۲۰۰۵ به بازار جهاني آمد. همان نسلي که در ايران ما هم حضور دارد و سوزوکي تنها با يک فيس ليفت جزئي، همچنان با اعتماد به نفسي بالا آن را در کشورهاي مختلف عرضه مي کند! البته توليد آن در خاک ژاپن متوقف شده است و سوزوکي از طريق خطوط توليد شريک هاي خود در سراسر جهان توليد و عرضه اين محصول را دنبال مي کند. ناگفته نماند که اين نسل از گرند ويتارا در کنارِ نمونه پنجدر، يک نسخه سهدر هم دارد که فقط در بازارهاي استراليا، نيوزلند، آمريکاي جنوبي و برخي کشورهاي خاورميانه عرضه مي شود. به نظر مي رسد که جاي اين مدل در بازار کشور ما به شدت خالي است، زيرا تجربه نشان داده که خريداران ايراني علاقه زيادي به کراس اوورهاي آفرودي سهدر دارند، از نمونه هاي آن هم مي توان به «تويوتا پرادو» سهدر و «ميتسوبيشي پاجرو» سهدر اشاره کرد.
۲٫۰ ليتري دنده اي و اتوماتيک (کلاس ۱ و کلاس ۳)
از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۴ گرند ويتارا با پيشرانه ۲۰۰۰ سي سي ۴ سيلندر در ايران خودرو خراسان به توليد مي رسيد. از همان ابتدا، بسياري از افراد نسبت به نصب اين پيشرانه بر روي گرند ويتارا انتقاد داشتند. البته وجود پيشرانه هاي قوي تر در رقبا هم بي تأثير نبود. به گونه اي که در آن سال ها، نسل اول «هيونداي توسان» و «کيا اسپورتيج»، به عنوان رقباي مستقيم سوزوکي گرند ويتارا در بازار ايران، هر دو با پيشرانه هاي قدرتمند ۶ سيلندر عرضه مي شدند. بنابراين گرند ويتارا عملاً نمي توانست با يک پيشرانه ۴ سيلندر ۲٫۰ ليتري در مقابل آن ها حرفي براي گفتن داشته باشد. اين پيشرانه با ۱۴۰ اسب بخار قدرت و ۱۸۳ نيوتن متر گشتاور چندان گزينه دندان گيري براي گرند ويتاراي ۱٫۵ تني نبود. ضعيف بودن موتور ۲٫۰ ليتري گرند ويتارا در مقايسه با رقبا سبب شده بود که اين خودرو تا مدت ها در ميان مردم به تنبلي در شتاب گيري معروف باشد! ايران خودرو اين محصول را با دو نوع جعبه دنده ۵ سرعته دستي و ۴ سرعته تيپ ترونيک عرضه مي کرد.
حتما ببينيد: شتاب سوزوکي گرند ويتارا
حجم پيشرانه (سي سي)
۲۰۰۰
قدرت (اسب بخار)
۱۴۰
گشتاور (نيوتن متر)
۱۸۳
محور محرک
دوديفرانسيل
جعبه دنده
دستي/ اتوماتيک
وزن خالص (کيلوگرم)
۱۵۰۵ / ۱۵۲۰
شتاب صفر تا صد (ثانيه)
۱۲٫۵ / ۱۳٫۶
حداکثر سرعت (کيلومتر بر ساعت)
۱۷۵ / ۱۷۰
مصرف سوخت ترکيبي (ليتر در صد کيلومتر)
۹٫۱ / ۹٫۴
امکانات رفاهي و ايمني
سنسورهاي عقب، ترمز کمکي، چراغ هاي مه شکن جلو و عقب، چراغ هاي هالوژني جلو، کنترل سيستم صوتي از روي فرمان، ۷ بلندگو، ۲ کيسه هوا، تهويه اتوماتيک، صندلي هاي تاشو عقب، گرم کن آينه هاي کناري، ماساژور صندلي راننده (سفارشي)، روکش پارچه اي صندلي ها، تنظيم دستي ۶ حالته صندلي راننده.
۲٫۴ ليتري دنده اي و اتوماتيک (کلاس ۵ و کلاس ۸)
با ادامه سيل انتقادها به سمت گرند ويتارا ۲۰۰۰ سي سي، شرکت ايران خودرو تصميم گرفت در راستاي پاسخ به تقاضاي بازار، پيشرانه ۲۴۰۰ سي سي سوزوکي را براي نصب بر روي گرند ويتارا به ايران بياورد. اين بار هم در سياست هاي ايران خودرو براي عرضه اين محصول تغييري ايجاد نشد و همچنان گرند ويتارا با دو نوع گيربکس ۵ دنده دستي و ۴ دنده اتوماتيک و در تيپ بندي هاي مختلف تجهيزاتي قابل خريداري بود. پيشرانه ۲۴۰۰ سي سي اينک با توليد قدرتي نزديک به ۱۷۰ اسب بخار، کاملاً براي کراس اووري با ابعاد گرند ويتارا مناسب به نظر مي رسيد. نکته جالب اين که در بحث مصرف سوخت، مدل ۲٫۴ ليتري با وجود برخورداري از موتوري حجيم تر، چندان پرمصرف تر از نمونه ۲٫۰ ليتري نبود! اما تغييرات فني گرند ويتارا تنها به تعويض موتور ختم نمي شد. اين بار، ترمزها هم مورد بازنگري قرار گرفتند و در محور عقب نيز، همچون محور جلو، به شکل ديسکي درآمدند. اما شايد يکي از مهم ترين تغييرات در گرند ويتارا ۲٫۴ ليتري، افزايش تعداد کيسه هاي هوا باشد. به گونه اي که با اضافه شدن ايربگ هاي کناري و پرده اي، مجموع کيسه هاي هوا به ۶ عدد رسيد و ايمني خودرو را افزايش داد. افزون بر موارد گفته شده، شرکت ايران خودرو براي قد علم کردن در برابر رقباي وارداتي، فهرست امکانات گرند ويتارا را هم به روز کرد و موارد جديدي همچون کروزکنترل را به آن افزود. البته لازم به ذکر است که بسياري از اين آپشن هاي جديد فقط در تيپ فول يا همان کلاس ۸ به چشم مي خورند.
حجم پيشرانه (سي سي)
۲۴۰۰
قدرت (اسب بخار)
۱۶۹
گشتاور (نيوتن متر)
۲۲۷
محور محرک
دوديفرانسيل
جعبه دنده
دستي/ اتوماتيک
وزن خالص (کيلوگرم)
۱۵۵۲ / ۱۵۶۷
شتاب صفر تا صد (ثانيه)
۱۱٫۷ / ۱۲
حداکثر سرعت (کيلومتر بر ساعت)
۱۸۵ / ۱۷۵
مصرف سوخت ترکيبي (ليتر در صد کيلومتر)
۸٫۹ / ۹٫۷
امکانات رفاهي و ايمني
کروز کنترل (کلاس ۸)، سنسور هاي عقب، ترمز کمکي، چراغ هاي مه شکن جلو و عقب، چراغ هاي هالوژني جلو، کنترل سيستم صوتي از روي فرمان، ۷ بلندگو، نمايشگر ۷٫۰ اينچي لمسي DVD Player با حافظه (کلاس ۸)، نمايشگرهاي رديف عقب (کلاس ۸)، دوربين عقب (کلاس ۸)، هندزفري بلوتوث، ۲ کيسه هواي راننده و سرنشين جلو ( ۶ کيسه هوا کلاس ۸)، استارت دکمه اي، تهويه اتوماتيک، صندلي هاي تاشو عقب، جعبه زير صندلي جلو (کلاس ۸)، گرم کن صندلي هاي جلو (کلاس ۸)، ماساژور صندلي راننده، روکش پارچه اي صندلي ها، تنظيم دستي ۶ حالته صندلي راننده، گرم کن آينه هاي کناري.
۲٫۴ ليتري فيس ليفت دنده اي و اتوماتيک (کلاس ۹ و کلاس ۱۰)
در سال ۲۰۱۲ سوزوکي سرانجام دريافت که طراحي گرند ويتارا براي اين دوران، قديمي و از مدافتاده شده است. اما اين موضوع منجر به خلق نسل جديدي از گرند ويتارا نشد، بلکه طراحان سوزوکي تنها با ايجاد تغييراتي محافظه کارانه در چهره گرند ويتارا، فيس ليفتي مينور از اين کراس اوور را به بازار جهاني معرفي کردند. عمده تغييرات ظاهري در نماي جلو شکل گرفته اند؛ جلوپنجره، اولين المان جديد گرند ويتاراي فيس ليفت است که از حالت لانه زنبوري سابق خارج شده و با دو خط مشکي پلاستيکي و يک خط کرومي تزيين شده است. قطعه تغييريافته بعدي را مي توان سپر جلو دانست که اين بار، خطوط تهاجمي تر و اسپرت تري دارد. يک ديفيوزر به سپر جلو اضافه شده و براي پروژکتورها هم قاب هايي مستقل طراحي کرده اند. ايران خودرو از سال ۱۳۹۵ توليد گرند ويتاراي فيس ليفت را آغاز کرد. در ابتدا، اين محصول با ظاهري جديد و امکانات قديمي عرضه مي شد که کلاس ۹ نام داشت. اما بعدها، مدلي ديگر با امکانات بيش تر جايگزين آن شد که به کلاس ۱۰ معروف است. مهم ترين آپشن اضافه شده به کلاس ۱۰، سان روف است که گرند ويتارا سال ها از نبود آن در مقابل رقبا رنج مي برد. با مشاهده سير صعودي گرند ويتارا در بخش فني، ظاهري و آپشن ها مي توان گفت اين محصول در طي يک دوره ده ساله، تکامل را در ايران تجربه کرد. هر چند اين تکامل بسيار دير اتفاق افتاد و گرند ويتارا را از رقابت با رقباي واقعي خود دور ساخت. با اين حال، هيچ کدام از اين موارد سبب نمي شوند که ويژگي هاي فني مثبت و توانايي هاي اين کراس اوور را انکار کنيم. ايران خودرو نمونه فيس ليفت گرند ويتارا را هم در نسخه دنده اي به تعداد بسيار محدود توليد کرد، اما با توجه به عدم دريافت بازخورد مثبت نسبت به اين محصول، زودتر از آن چه تصور مي شد آن را کنار گذاشت.
حجم پيشرانه (سي سي)
۲۴۰۰
قدرت (اسب بخار)
۱۶۹
گشتاور (نيوتن متر)
۲۲۷
محور محرک
دو ديفرانسيل
جعبه دنده
دستي/ اتوماتيک
وزن خالص (کيلوگرم)
۱۵۵۲ / ۱۵۶۷
شتاب صفر تا صد (ثانيه)
۱۱٫۷ / ۱۲
حداکثر سرعت (کيلومتر بر ساعت)
۱۸۵ / ۱۷۵
مصرف سوخت ترکيبي (ليتر در صد کيلومتر)
۸٫۹ / ۹٫۷
امکانات رفاهي و ايمني
کروز کنترل، سنسور هاي عقب، ترمز کمکي، چراغ هاي مه شکن جلو و عقب، چراغ هاي هالوژني جلو، کنترل سيستم صوتي از روي فرمان، روکش چرمي غربيلک فرمان (کلاس ۱۰)، ۷ بلندگو، نمايشگر ۷٫۰ اينچي لمسي DVD Player با حافظه، نمايشگرهاي رديف عقب (کلاس ۱۰)، دوربين عقب، هندزفري بلوتوث، ۶ کيسه هوا، قفل مرکزي لمسي، استارت دکمه اي، تهويه اتوماتيک، صندلي هاي تاشو عقب، جعبه زير صندلي جلو، گرم کن صندلي هاي جلو، ماساژور صندلي راننده، روکش پارچه اي صندلي ها (کلاس ۹)، روکش چرمي صندلي ها (کلاس ۱۰)، تنظيم دستي ۶ حالته صندلي راننده، خروجي برق ۱۲ ولت، گرم کن آينه هاي کناري، آينه هاي تاشو برقي (کلاس ۱۰)، سان روف (کلاس ۱۰).
سوزوکي گرند ويتارا چه تيپ هايي دارد؟
گرند ويتارا از سوي ايران خودرو در ۶ کلاس اصلي و با ۲ نوع پيشرانه و ۲ گيربکس متفاوت عرضه شده است. مدل هاي ۲٫۰ ليتري وارداتي از نوع لو آپشن (تيپ پايه) بودند. مدل هاي توليد داخل در سه سري عرضه شدند. سري اول با موتور ۲٫۰ ليتري در دو کلاس ۱ و ۳، سري دوم با موتور ۲٫۴ ليتري در دو کلاس ۵ و ۸ و سري سوم با ظاهر فيس ليفت شده در کلاس هاي ۹ و ۱۰٫
مهم ترين آپشن هاي سوزوکي گرند ويتارا کلاس ۱۰ چيست؟
کلاس ۱۰ اولين کلاس گرند ويتاراست که سان روف دارد. روکش فرمان و صندلي ها در کلاس ۱۰ به صورت چرمي درآمده است. آينه هاي کناري کلاس ۱۰ هم از نوع تاشونده برقي راهنمادار هستند. نمايشگرهاي لمسي در کلاس ۱۰ به طور استاندارد در جلو و به طور مجزا براي سرنشينان عقب تعبيه شده اند. کلاس ۱۰ به ۶ کيسه هوا مجهز است و براي صندلي هاي جلو نيز گرم کن در نظر گرفته شده است. کروز کنترل هم در کلاس ۱۰ همچون کلاس ۸ وجود دارد.
توليد سوزوکي گرند ويتارا در ايران چه سالي متوقف شد؟
در سال ۱۳۹۸ به واسطه شدت گرفتن تحريم هاي اقتصادي عليه ايران، سوزوکي ژاپن همکاري خود با شرکت ايران خودرو را متوقف کرد و از ارسال محموله جديد قطعات گرند ويتارا خودداري نمود.