چرا قیمت خودرو منفجر شد؟
ايسنا/ اگرچه طي سه سال گذشته قيمت خودرو به طور افسار گسيخته رو به افزايش است، اما فعالان بازار خودرو اين بار از قيمت هاي نجومي خودرو طي يک هفته گذشته به نوعي شوکه هستند و مي گويند نوسانات نرخ ارز متهم اصلي اين گراني است، اما ضعف مديريت اين صنعت موجب شده تا روز به روز قيمت خودروهاي داخلي گران شود.
افزايش قيمت خودرو در حالي پيش مي رود که گويا هيچ نظارتي بر بازار نيست، در حاليکه فروشندگان دست از فروش کشيده اند، قيمت ها به گونه اي افسارگيسخته رو به افزايش است. در سايت هاي فروش خودرو نيز قيمت ها لحظه اي رو به افزايش است و در هر تماسي قيمت ها متفاوت اعلام مي شود و در آگهي ها از عنوان توافقي استفاده شده است، اما گويا بازار به سمت و سوي گراني رو به حرکت است؛ در تماس با برخي آگهي ها قيمت خودرو ۲۰۶ اس دي ۲۲۰ ميليون تومان، پرايد ۱۰۲ ميليون، پژو پارس سال ۱۸۵ ميليون تومان، پرايد ۱۳۱ حدود ۹۵ ميليون تومان، سمند ال ايکس ۱۷۰ ميليون تومان، سمند سورن ۲۱۲ ميليون تومان، پژو ۴۰۵ با افزايش قيمت ۱۶۶ ميليون تومان، پژو پارس تويو ۵ - ۲۳۰ ميليون تومان، پژو ۲۰۶ تيپ ۲ حدود ۱۸۵ ميليون تومان، پژو ۲۰۵ تيپ۵- ۲۲۰ ميليون تومان، رانا حدود ۱۸۳ ميليون تومان و ... اعلام شد.
رئيس انجمن قطعه سازان استان اصفهان درباره دلايل افزايش افسار گسيخته قيمت خودرو به ايسنا، مي گويد: افزايش قيمت خودرو تابعي از نوسانات قيمتي مواد اوليه است که آن نيز وابستگي شديدي به نرخ ارز دارد و به طور قطع افزايش نرخ ارز بر بالارفتن قيمت خودرو تاثيرگذار است.
ابراهيم احمدي با تاکيد بر اينکه نمي توان قيمت خودرو را دستوري کنترل کرد، مگر اينکه دولت، ما به التفاوت افزايش قيمت خودرو را پرداخت کند، توضيح مي دهد: البته در اين شرايط قيمت دونرخي در بازار خودرو ايجاد مي شود، اما بايد توجه داشت که طي چند ماه گذشته قيمت نهاده هاي توليد همچون ورق آلومينيوم و ... افزايش يافته که بر نوسان قميتي خودرو بسيار اثرگذار بوده است.
وي با اشاره به اينکه خودروسازان ناچارند مواد اوليه مورد نياز خود را به روز تهيه کنند، تاکيد مي کند: هيچ خودروسازي با تيراژ بالا خودرو نمي تواند انبار محصولات اوليه داشته باشد و ناچار است نياز خود به مواد اوليه اش را خريداري کند.
وي با اعتقاد بر اينکه قيمت خودرو افزايش نيافته بلکه پول کشور بي ارزش شده است، مي گويد: اگرچه قيمت کارخانه اي يک پرايد پيش از اين ۳۸ ميليون تومان بود، اما در بازار ۹۰ ميليون عرضه مي شد و يا قيمت کارخانه اي تيبا ۵۰ ميليون است که در بازار با رقمي بالاي ۱۰۰ ميليون تومان عرضه مي شود و به نوعي دلالان بازار خودرو را غبضه کرده اند و در اين شرايط دولت نيز هيچ حمايتي از خودروساز نمي کند.
رئيس انجمن قطعه سازان استان اصفهان با بيان اينکه اگر به فرض واردات خودروهاي خارجي آزاد باشد، در اين شرايط قيمت پايين ترين خودرو خارجي دست کم ۶۰۰ ميليون تومان است، اضافه مي کند: از مجموع ۲۱ ميليون خودرو موجود در کشور، ۱۶ ميليون خودرو در داخل توليد مي شود در اين شرايط نبايد نسبت به صنعت خودروسازي داخل بي انصاف بود.
وي با بيان اينکه بي کيفيتي خودروهاي داخلي را قبول ندارم، تصريح مي کند: شرايط قيمت و کيفيت خودروها نسبي است به عنوان مثال اگر بخواهيم مشابه خارجي پژو پارس را خريداري کنيم؛ ناچاريم يک ميليارد تومان هزينه کنيم.
وي با تاکيد بر اينکه کيفيت خودروهاي داخلي نسبت به قيمت آن با يکديگر همخواني دارند، مي گويد: متاسفانه خودروهاي داخلي به روز نشده اند و اگر پلتفرم آنها تغيير کرده بود، امروز شرايط خودروهاي داخل بهتر بود.
به اعتقاد احمدي، صنعت خودروسازي موتور محرکه اقتصاد يک کشور است و حتي نسبت به صنعت فولاد کشور شرايط بهتري دارد و نبايد نسبت به آن بي انصاف باشيم.
نرخ ارز عامل اصلي افزايش قيمت خودرو
رئيس اتحاديه فروشندگان خودرو اصفهان نيز با اشاره به دلايل افزايش قيمت خودرو به ايسنا، مي گويد: متاسفانه نرخ ارز عامل اصلي افزايش قيمت خودرو است و مصرف کننده اي که در اين شرايط خودرو را تحويل مي گيرند به دليل شرايط بازار، اقدام به احتکار خودرو در پارکينگ هاي خود مي کند.
حميدرضا قندي با بيان اينکه خوشبختانه ايران خودرو تعهدات خود را به روز تحويل مي دهد، اضافه مي کند: البته سايپا از نيمه دوم سال ۹۸ هنوز تعهدات خود را تحويل نداده است.
وي مي گويد: در پي نوسانات شديد نرخ ارز، بعد از تعطيلات هفته گذشته قيمت پرايد حدود ۱۰ ميليون تومان و محصولات ايران خودرو نيز بين ۱۰ تا ۲۰ ميليون تومان افزايش قيمت يافت.
وي با تاکيد بر اينکه افزايش قيمت خودرو ديگر حباب نيست، توضيح مي دهد: متاسفانه امروز نوسانات شديد ارز، تمام بازارها از جمله لوازم خانگي، کالاهاي اساسي و .... را درگير افزايش قيمت کرده است.
بهبود کيفيت نسبت به افزايش قيمت آن نبود
رئيس اتحاديه فروشندگان خودرو اصفهان درباره افزايش قيمت خودروهاي داخلي در حاليکه در کيفيت آنها هيچ تغييري ايجاد نمي شود، اظهار مي کند: با وجودي که کيفيت خودرو نسبت به دو سال گذشته بهتر شده است، اما بهبود کيفيت نسبت به افزايش قيمت آن نبوده است.
وي مقصر کنوني افزايش قيمت خودرو را مردم مي داند و مي گويد: اگر تمام خودروهايي که توسط مشتري وارد بازار و به دست مصرف کننده واقعي برسد ديگر شاهد افزايش قيمت خودرو و دلال بازي نخواهيم بود اما امروز بازار خودرو درگير احتکار شده است.
قندي با تاکيد بر اينکه برخي اقدامات دستوري براي ثبت نام خودرو همچون نداشتن سند و ثبت براي تنها يک شماره ملي و ... هيچ تاثيري در بازار خودرو و کنترل آن نداشته است، مي گويد: متاسفانه برخي اقدام به خريد کد ملي اقوام و آشنايان خود مي کنند و در اين فضا بازار خودرو متشنج مي شود.
وي تصريح کرد: تا زماني که خودروسازي در دست دولت است انتظار بهبود اوضاع را نخواهيم داشت از سوي ديگر فضاي توليد خودرو در کشور رقابتي نيست و تنها در انحصار دو شرکت خودروساز است.
شرايط براي رقابت در صنعت خودروسازي مهيا نيست
رئيس اتحاديه فروشندگان خودرو اصفهان با بيان اينکه در حاضر شرايط براي رقابت در صنعت خودروسازي مهيا نيست، تصريح مي کند: تا زماني که تحريم ها ادامه يابد، خودرويي وارد کشور نمي شود، به عنوان مثال واردات يک خودرو با ارز ۲۵ هزار تومان بسيار بالا خواهد بود.
وي با پيش بيني افزايش قيمت خودرو در صورت تداوم نوسانات نرخ ارز، مي گويد: افزايش قيمت خودروهاي داخلي با قيمت هايي بالاتر از امروز ديگر ارزش ندارد به عنوان مثال خودرو ۲۰۶ تيپ ۲ با قيمت ۱۸۵ ميليون تومان نشان از ارزش واقعي آن نيست و قيمت اين محصول بسيار کمتر است، و يا در شرايط تورم کنوني پرايد با قيمت بالاي ۸۰ ميليون تومان هيچ ارزشي ندارد.
قندي تاکيد مي کند: در صورت افزايش نرخ دلار، احتمال افزايش دوباره قيمت خودرو وجود دارد و البته بازار همچنان در رکود است و اگر شخصي نياز به خودرو دارد امروز بايد خريد کند، چراکه خودرو ديگر ارزان نخواهد شد.
صنعت خودروسازي به جاي رقابتي، صنعتي حمايتي شده است
از سوي ديگر نماينده سابق گلپايگان در مجلس درباره افزايش افسارگسيخته قيمت خودروهاي داخلي در شرايط غيررقابتي بازار، به ايسنا، مي گويد: تا زماني که خودروسازان کشور به شکل دولتي و شبه دولتي فعاليت مي کنند شرايط براي رقابت، بهبود وضعيت و کيفيت خودرو مهيا نخواهد بود.
علي بختيار با تاکيد بر اينکه امروز صنعت خودروسازي به جاي رقابتي به صنعتي حمايتي تبديل شده است، تاکيد مي کند: در جايي که سياست گذار بايد در حوزه صنعت به طور درست ورود کند، متاسفانه سياست گذاري نمي کند و تا زماني که دولت خود را در مقام بنگاه اقتصادي قرار مي دهد، صنعت خودروسازي داخل نه تنها نجات پيدا نخواهد کرد، بلکه مشکلات آن همچنان پابرجا خواهد ماند.
به گفته وي، در حاليکه بيشتر خودروسازان موفق دنيا به دنبال کاهش قيمت تمام شده و عرضه محصول هستند، اما خودروسازان ايران تنها به دنبال افزايش قيمت خودرو پيش رفته و به تعهدات خود عمل نمي کنند.
صنعت خودروسازي گرفتار ضعف مديريت است
وي با انتقاد بر اينکه خودروساران داخلي به جاي تعهد به مشتريانشان، پول را جلو جلو مي گيرند و متاسفانه سر موعد خودرو را تحويل نداده و يا دو تا سه برابر رقم توافق وجه دوباره اي را از مردم مطالبه مي کنند، تصريح مي کند: در اين شرايط شاهد ناهمگوني بين بازار عرضه و تقاضا خودرو هستيم، همچنين به دليل نبود امکان واردات خودرو، اکنون شاهد يکه تازي خودروسازان داخلي با کيفيت پايين و قيمت بالاي محصولاتشان هستيم.
بختيار با بيان اينکه پتانسيل کشور در زمينه نيروي انساني در صنعت خودروسازي بسيار خوب است و دانش و بازار خوبي در اين زمينه داريم و حتي مي توانيم به بازارهاي منطقه ورود کنيم، مي گويد: وجود مشکلات در صنعت خودرو به ضعف مديريت و سياست گذاري درست بازمي گردد، از سوي ديگر بايد توجه داشت که مديريت دولتي نمي تواند صنعت خودرو را به سمت توسعه ببرد.
وي تاکيد کرد: با وجودي که خودروسازان داخلي، خودرو را با قيمت بالا به مردم تحويل مي دهند، همچنان با زيان انباشته ۳۰ تا ۴۰ هزار ميليارد توماني روبرو هستند.
به اعتقاد اين نماينده سابق گلپايگان در مجلس، تا زماني که شرايط رقابتي در بازار فراهم نشود و خودروسازان داخلي در يک فضاي جهاني رقابت نکنند، هرگز نمي توانند مسير واقعي خود را پيدا و به سمت توليد کيفي خودرو بروند.