نگاهی به صنعت خودروی پاکستان
عصر خودرو/ ماهيت صنعت خودروي پاکستان توليد خودروها با استاندارد پايين، قيمت بالاتر از ارزش واقعي و انحصار چندقطبي است.
سه خودروساز فصلي پاکستان که عبارتند از اطلس هوندا، ايندوس موتورز و پاک [مخفف پاکستان] سوزوکي موتورز، سهم اصلي بازار پاکستان را در دست دارند و دليل آن اين است که سازندگان بومي توان رقابت با آنها را ندارند. صنعت خودروي پاکستان که لنگان لنگان به کار خود ادامه مي دهد، هرگز به خود زحمت به چالش کشيدن مسئولان و مقام هاي رسمي حاکميت را نداده است و اين موضوع خود را به شکل فقدان انگيزه کافي براي تازه واردها در صنعت خودرو به نمايش گذاشته است. در نتيجه شهروندان هم خود را با خودروهاي با استانداردهاي پايين تر از سطح جهاني وفق داده اند.
صنعت خودروي [پاکستان] براي مدت خيلي طولاني روي زمين هاي نامناسب شکوفه داده است. مونتاژکاران خودرو در پاکستان هرگز احساس نياز نکرده اند که خود را به فناوري هاي روز دنيا مجهز کنند. علاوه بر اين، الزامات ايمني خودرو مورد غفلت واقع شده اند و دليل آن فقدان فشار رقابتي است. با اين که واردات خودروهاي نو مي تواند جايگزين خودروهاي موجود در بازار پاکستان باشد، مصرف کنندگان داخل بازار پاکستان، همين خودروهاي مونتاژ داخل را ترجيح مي دهند مخصوصاً به خاطر اين که هزينه هاي نگهداري اين خودروها پايين تر از خودروهاي با فناوري هاي جديد تر است.
با اين حال ورود تازه وارد ها در سال هاي اخير تاحدودي روي سرنوشت صنعت خودروي پاکستان تأثير گذاشته است مخصوصاً با تغيير سياست هاي دولت. در سياست «توسعه صنعت خودروي پاکستان» در برنامه 5 ساله 2016 تا 2021، بخشي تحت عنوان «سرمايه گذاري سبز» لحاظ شده است که به تازه واردها در صنعت خودروي پاکستان فرصت تازه اي داده است. سه خودروساز جديد «هيوندايي نشاط موتورز»، «کيا لاکي موتورز» و شرکت خصوصي «يونايتد موتورز» مونتاژ خودرو را در رقابت با سه خودروساز قديمي در پاکستان شروع کرده اند. تمرکز آنها روي مونتاژ خودروهاي محبوب شده در سطح جهان و روي کاهش هزينه، بهره وري و بازدهي بالاي سوخت و راحتي کاربران است و به اين شکل در حال تغيير نگاه به خودرو در بازار پاکستان هستند. تا حدودي هم خوب عمل کرده اند و باعث نااميدي نشده اند.
کيا لاکي موتورز، با عرضه ي شاسي بلند اسپورتج در اوت 2019، وفقه اي جدي در روال متداول قديمي به وجود آورد. اين شرکت خودروسازي به خوبي بازار خاص خودروهاي شاسي بلند جمع و جور را در بازار مورد شناسايي قرار داد و با استقبال گرم مردم پاکستان هم مواجه شد. موفقت اسپورتج در بازار خودروي پاکستان را را براي معرفي هيوندايي توسان هم باز کرد. به احتمال زياد توسان هم از همان موفقيت اسپورتج برخوردار خواهد شد چون مردم همه ظرفيت يک سال توليد توسان را پيش خريد کرده اند.
حالا مردم پاکستان با همان قيمت هوندا سيويک، تويوتا کرولا و سيتي مي توانند صاحب خودروي شاسي بلند کره اي بشوند. چون تمايل مردم به خودروها با قامت بلندتر بيشتر شده است حتي فروش تويوتا ياريس هم تحت تأثير قرار گرفته است. البته هيوندايي براي رقابت در سگمنت سدان در بازار پاکستان الانترا را به جنگ کرولا و سيويک مي فرستد و سوناتا را به جنگ تويوتا کمري و لگسي آکورد.
با اين حال در رقابت کيا پيکانتو را مدل هاي مشابه سوزوکي، به طور طبيعي هنوز سوزوکي محبوبيت بيشتري دارد و به همين جهت اگر کيا مي خواهد در اين رقابت موفق شود بايد سورنتو را به اين رقابت بفرستد. اما در اين سگمنت فورچونر تويوتا هم حضور دارد و کار را براي کيا سخت مي کند اما داشتن سقف پانارومايي و قيمت پايين تر مي تواند به افزايش سهم کيا کمک کند.
سال 2021 کيا و هيوندايي سدان و شاسي بلندهاي بهتري را به جنگ در بازار پاکستان خواهند فرستاد و حداکثر استفاده از سياست توسعه خودروي پاکستان خواهند برد.
مونتاژکنندگان سنتي خودروهاي ژاپني در بازار پاکستان همان ذهنيت محافظه کار خود را حفظ کرده اند و به همان بازار خودروهاي سدان اکتفا کرده اند. اما کيا لاکي موتورز با بدعت و دگرديسي در هنجارهاي بازار پاکستان، با استقبال خوبي مواجه شد و حتي بهتر از بقيه خودروسازان شوک هاي شديد ناشي از نوسانات قيمت ارز را تحمل کرد به طوري که با دو برابر شدن قيمت خودروها بهتر از ديگران دوام آورد. تقاضا براي هيوندايي توسان هم با افزايش قيمت کاهش نيافت.
نقش حاکميت در پاکستان هم حمايت صحيح در بخش صنعت خودرو با وضع صحيح تعرفه هاي خودرو براي تقويت بازيگران بومي و محلي است. اين حمايت بايد به صورتي باشد که با تغييرات ذائقه مردم به سمت خودروهاي شاسي بلند مطابقت بيشتري داشته باشد. در ضمن اين رقابت شديدي که به وجود آمده بايد روي کنترل و کاهش قيمت خودرو تأثير گذار باشد.