تجربه رانندگی با نسل دوم آئودی TT







اسب بخار/ عدم تنوع خودروهاي اسپرت در بازار ايران باعث شده اغلب مردم شناخت کافي در مورد اين خودروها نداشته باشند. از سويي ديگر، اين موضوع باعث شده گاه خودروهاي اسپرت قديمي که طي سالهاي گذشته توانستهاند راهي بازار کشور شوند، همچنان در خيابانها جلب توجه کنند و نگاه را به سمت خود جذب کنند.
نسل دوم «آئودي TT» يکي از همان خودروهاي اسپرتي است که در سالهاي گذشته تعداد اندکي از آن توسط شرکتهاي «گريمارکت» به بازار عرضه شد. اين در حالي است که نسل اول اين کوپه اسپرت آلماني نيز به تعداد بسيار محدودي پا به خاک ايران گذاشته و يکي از نمونههاي نسبتاً کمياب در بازار شناخته ميشود.
برند «آئودي» يکي از برندهاي محکوم به شکست در بازار ايران است که هرگز نتوانست به صورت رسمي فعاليت خود را در کشور دنبال کند. البته در ابتداي دهه ۹۰ زمزمههاي ورود اين نشان باسابقه تجاري به کشور به گوش ميرسيد تا سرانجام در سال ۹۴ شرکت «رامکخودرو» خود را به عنوان نماينده رسمي آئودي در ايران معرفي کرد و طي مراسمي چندين مدل از محصولات اين برند را به صورت رسمي به بازار معرفي کرد. اما اين بار هم عليرغم راهاندازي شوروم و پيش فروش برخي از مدلها، باز هم سرنوشت اين برند نامعلوم شد و هرگز نتوانست به رقابت با رقباي ديرينه خود در بازار ايران بپردازد.
آئودي TT که در دو نسخه کوپه و کانورتيبل به بازار عرضه شده است، به منظور رقابت با خودروهايي نظير پورشه کيمن، باکستر، بامو Z4 و مرسدس بنز کلاس SLK پا به عرصه رقابت گذاشت. ما نيز قصد داريم در اين مقاله به سراغ يکي از نمونههاي موجود از اين خودرو در کشور برويم و ببينيم اين کوپه بااصالت آلماني پس از گذشت بيش از ۱۰ سال از عمرش در چه وضعيتي قرار داشته و ميتواند به عنوان گزينهاي معقول در بازار خودروهاي کارکرده ايفاي نقش کند يا خير!
آشنايي با آئودي TT
آئودي در سال ۱۹۹۸ براي سهمخواهي بيش تر از بازار خودروهاي اسپرت، مدل TT را در دو نسخه کوپه و کانورتيبل به بازار معرفي کرد. نسل اول اين خودرو تا سال ۲۰۰۶ روي خط توليد بود و سرانجام در همان سال نسل دوم آن با ظاهر ارتقايافته و پيشرانههاي جديد به بازار عرضه شد.
نکته جالب اين جاست که نسل دوم TT يک سال پس از معرفي جهاني، راهي بازار ايران شد و توانست رقابتي تازه در بازار ايران ايجاد کند. گفتني است تعداد نسخههاي کوپه واردشده به کشور بسيار بيش تر از نسخههاي کانورتيبل است.
ظاهر دلفريب و جذاب
بدون شک ميتوان آئودي TT را يکي از جذابترين کوپههاي موجود در بازار دانست که با ظاهر تخم مرغي و آيروديناميکياي که دارد، هنوز هم قابليت جذب نگاهها را در خيابان دارد. اين مدل نخستين تجربه آئودي در ساخت محصولي در سگمنت کوپه اسپرت بوده که به راستي ميتوان گفت تجربهاي موفق به شمار ميرود.
هماهنگي خطوط و زوايا در تمامي بخشهاي بدنه از نکاتي است که باعث شده چهره TT بسيار جذاب و دلفريب به نظر برسد. در نماي جلو شاهد قرارگيري جلوپنجره بزرگي در دماغه خودرو هستيم که به نوعي امضاي طراحي آئودي است. از آنجايي که اين خودرو داراي کيت بدنه اسپرت است، دريچههاي ورودي هواي بزرگي در دو سوي سپر و قسمت زيرين چراغها تعبيه شده است که ظاهر TT را بسيار شبيه به برادر بزرگترش يعني آئودي R8 کرده است.
در نماي کناري مهمترين نکتهاي که توجه را به خود جلب ميکند، شيب زياد سقف و شيشه عقب است که در واقع از گلگيرهاي جلو آغاز شده و تا قسمت انتهايي خودرو امتداد يافته است. اين پديده باعث ميشود TT بهعنوان يکي از آيروديناميکترين محصولات در اين رده شناخته شود. از سويي ديگر، بال کوچک بازشوندهاي که روي در صندوق قرار گرفته، وظيفه ايجاد نيروي پايينبرنده يا همان Down Force را برعهده دارد.
در نماي عقب نيز شاهد طرحي اسپرت و مهيج هستيم که مهمترين بخش آن را چراغها تشکيل دادهاند، زيرا چراغهاي عقب اين خودرو که هماهنگي قابل توجهي با چراغهاي جلو دارند، داراي گرافيک داخلي بسيار جذابي هستند که بيشباهت با ساير مدلهاي آئودي، نظير R8، نيستند. کيت بدنه اسپرت در نظر گرفته شده براي اين خودرو نيز در قسمت عقب دقيقاً مشابه با آئودي R8 است و داراي دريچههاي خروجي هوا در دو سوي سپر است. همچنين ديفيوزر مشکي رنگ نصب شده در قسمت زيرين سپر که چهار خروجي اگزوز را در دل خود جا داده است، ظاهر اسپرت TT را دوچندان کرده است.
يکي از موارد جالب در مورد آئودي TT شاسي آن است که از ترکيب ۶۹ درصد آلومينيوم و ۳۱ درصد فولاد ساخته شده، که البته در نسخه رودستر اين نسبت متفاوت است. آئودي بيش ترين قسمت فولاد را در عقب خودرو بهکار گرفته تا بتواند تعادل وزن مناسبي را براي خودرو فراهم کند.
کابين اسپرت و مهيج
با ورود به کابين آئودي TT با فضايي اسپرت روبهرو خواهيد شد که علاوهبر متريال باکيفيت، داراي طراحي ارگونوميک و کاربردي است. طراحي داشبورد اين کوپه آلماني به گونهاي است که پس از گذشت چندين سال از عرضه، همچنان جلب توجه ميکند و ميتواند نظر بسياري از علاقهمندان را به خود جلب کند. در مرکز داشبورد يک صفحه نمايش لمسي قرار گرفته که تجهيزاتي نظير سيستم صوتي و سيستم ناوبري را در خود جاي داده است. هرچند که بايد گفت اين صفحه نمايش توسط مالک خودرو نصب شده است، چراکه اين خودرو از نوع نيمه فول بوده و به صورت استاندارد داراي سيستم صوتي معمولي است. کمي پايينتر از آن سيستم تهويه مطبوع تعبيه شده که در اين خودرو از نوع الکتريکي با تنظيم اتوماتيک است. جالب است بدانيد کليدهاي کنترلي اين بخش از نوع ولومي است که هماهنگي قابل توجهي با سه دريچه دايرهاي ورودي هوا به کابين دارند.
صندليها و تودوزي خودرو با چرم طبيعي آلکانترا پوشانده شدهاند که حس و حالي لوکس به فضاي کابين TT بخشيدهاند. با وجود آنکه اين خودرو از وضعيت چندان مناسبي برخوردار نبوده و مراقبتهاي کافي در نگهداري از آن صورت نگرفته است، با اين حال، کيفيت بالاي چرم و متريال مصرفي درون کابين کاملاً قابل لمس است.
به رسم خودروهاي آلماني، در اين مدل نيز کليدهاي تنظيم چراغها در سمت چپ داشبورد جاي گرفته است. همچنين غربيلک فرمان D-Cut علاوهبر سهولت سوار و پياده شدن راننده، چاشني اسپرت بودن کابين را دوچندان کرده است. اما نکته جالب توجه اين است که در اين خودرو خبري از استارت دکمهاي نيست و پيشرانه به وسيله کليد روشن ميشود. هرچند در آن زمان اين آپشن چندان براي خودروهاي اسپرت رايج نبود.
امکانات رفاهي و آپشنها
همانطور که ميدانيد آئودي TT در سگمنت اسپرت کوپه حضور داشته و تمام تلاش تيم فني و مهندسي براي بهبود عملکرد و پرفورمنس به کار گرفته شده است. بنابراين نميتوان توقع چنداني داشت که اين محصول در بخش امکانات رفاهي و آپشنها با دست پر در ميدان حاضر شود. هرچند نسخههاي پايه آن از حداقل امکانات اوليه برخوردارند و ميتوانند از پس نيازهاي کلي خريداران برآيند.
از جمله آپشنهاي موجود در اين مدل ميتوان به مواردي از قبيل کيسه هوا براي سرنشينان جلو، کيسههاي هواي کناري براي صندليهاي جلو که از سر و قفسه سينه سرنشينان محافظت ميکنند، شيفترهاي تعويض دنده پشت فرمان، سيستم تهويه مطبوع اتوماتيک، تريم چرم داخلي با چرم آلکانترا، فرمان چرمي، سيستم صوتي ۱۴۰ واتي با ۹ بلندگو و يک پخش کننده CD، بلوتوث، چراغ مهشکن، اسپويلر عقب خودکار و رينگهاي آلياژي ۱۸ اينچي، سيستم هاي ترمز ABS، EBD و EBA، سيستم کنترل پايداري، نگهدارنده هاي فعال جلو خودرو و نمايشگر باد تايرها اشاره کرد.
ويژگيهاي فني قواي محرکه
آئودي TT با چندين نوع پيشرانه به بازارهاي جهاني عرضه ميشود، اما مهمترين و پرتقاضاترين پيشرانه براي اين کوپه دوستداشتني آلماني از نوع TFSI است که از سال ۲۰۱۰ به بعد به فهرست پيشرانههاي آن اضافه شد. اين موتور در کنار جعبهدنده ۶ سرعته اتوماتيک دوکلاچه S-Tronic نيرو را به چرخها انتقال ميدهد.
لازم به ذکر است تمامي نمونههاي واردشده به کشور نيز داراي همين مشخصات فني هستند. در واقع، اين پيشرانه ۴ سيلندر ۲ ليتري مجهز به سيستم توربوشارژ قادر است نيرويي معادل ۲۱۱ اسببخار و حداکثر گشتاور ۳۵۰ نيوتن متر را توليد و روانه چرخها کند. شتاب صفر تا صد اعلام شده براي اين خودروي ۱۴۰۵ کيلوگرمي حدود ۶٫۱ ثانيه است، که با توجه به وزن و مشخصات پيشرانه قابل قبول به نظر ميرسد.
نکته مهمي که بايد به آن اشاره شود، اين است که تمامي آئودي TTهاي واردشده به کشور از نوع ديفرانسيل جلو هستند. اين در حالي است که در بسياري از کشورها اين کوپه آلماني با سيستم چهار چرخ محرک عرضه ميشود که عملکردي مثال زدني دارد.
تجربه رانندگي
با نشستن پشت فرمان آئودي TT به دليل ارتفاع کم و موقعيت قرارگيري صندليها، ناخودآگاه حس و حال يک کوپه اسپرت به راننده و سرنشينان منتقل ميشود که همين موضوع ميتواند يک نکته مثبت و تأثيرگذار در تجربه رانندگي به شمار رود. اين خودرو نيز مانند ساير کوپههاي اسپرت، داراي پنجرههاي کوچک و کم ارتفاعي در دو طرف است که شايد ميدان ديد چنداني از اطراف خودرو در اختيار راننده قرار ندهد.
با روشن کردن پيشرانه صداي اسپرت و جذابي از پيشرانه به گوش ميرسد که نويد تجربهاي لذتبخش از راندن را به راننده و سرنشينان ميدهد. البته اين صدا به لطف سيستم اگزوز اسپرت دوچندان شده و به عنوان يک چاشني محرک، ميزان آدرنالين خون را افزايش ميدهد.
از آنجايي که اين خودرو داراي پيشرانه مجهز به سيستم توربوشارژ است، حداکثر گشتاور در دورموتورهاي پايين در اختيار راننده قرار ميگيرد که همين موضوع سبب شده شتاب اوليه هنگام شروع حرکت قابل توجه باشد. پس از بالا رفتن دور موتور شاهد شنيدن صداي جذابي از خروجيهاي اگزوز هستيم. صدايي که دقيقاً مشابه محصولات اسپرت آلماني است و به نوعي نمايانگر اصالت اين محصول است. اما در مقام مقايسه بايد گفت که آئودي TT نسبت به رقباي هموطن خود از جمله پورشه کيمن و بامو Z4، از شتاب کم تري برخوردار است.
جالب است بدانيد که عملکرد جعبهدنده اتوماتيک اين خودرو بسيار دقيق و هوشمندانه است و در کم ترين زمان ممکن به فرمان راننده عکسالعمل نشان ميدهد. اين در حالي است که هنگام رانندگي در سطح شهر، اين جعبهدنده کاملاً نرم و آرام دندهها را تعويض ميکند و سعي بر فراهم کردن آسايش سرنشينان دارد.
در اين خودرو نيز مانند بسياري ديگر از خودروهاي کوپه اسپرت، سواري خشک و سفتي را تجربه خواهيد کرد که به واسطه ارتفاع کم نسبت به سطح زمين و سيستم تعليق و فنربندي خشک ايجاد شده است. در واقع، اين موارد باعث ميشود هندلينگ و پايداري خودرو ارتقا پيدا کند و تجربهاي مثالزدني از راندن را داشته باشيد.
نتيجهگيري
اگر بخواهيم جمعبندي کلي از آئودي TT داشته باشيم بايد بگوييم که اين کوپه اسپرت با بهرهگيري از دانش فني مهندسان آلماني توانسته راحتي و آسايش را توأمان با هيجان و قدرت در اختيار مالکان خود قرار دهد. در ايران نيز اين محصول، که از اوايل سال ۲۰۰۸ وارد بازار شد، توانست تحولي در بازار خودروهاي اسپرت ايجاد کند، اما متأسفانه به دليل عدم تداوم عرضه و همچنين نبود خدمات پس از فروش استاندارد و تأمين قطعات مناسب، رفتهرفته به خودرويي منزوي و فراموش شده تبديل شد.
در واقع، اگر بخواهيم از ارزش خريد اين خودرو صحبت کنيم، بايد به اين موضوع نيز اشارهاي داشته باشيم که آئودي TT همچنان قابليت برآورده کردن نيازهاي کساني که خواستار رانندگي اسپرت هستند را دارد، اما به دليل کمبود قطعات، نيروي متخصص در زمينه ارائه خدمات پس از فروش و همچنين بازار نه چندان خوب خريد و فروش ممکن است دردسرهايي را براي مالک به همراه داشته باشد.
در پايان بد نيست اشارهاي به قيمت اين کوپه دوست داشتني در بازار داشته باشيم. در حال حاضر، قيمت نمونههاي کوپه موجود در بازار حدود ۱ ميليارد و ۵۰۰ ميليون تومان است. اين در حالي است که اواسط دهه ۸۰ شمسي قيمت اين خودرو حدود ۴۶ ميليون تومان اعلام ميشد. همچنين قيمت نسخه کانورتيبل حدود ۵۷ ميليون تومان اعلام ميشد.