نماد آخرین خبر

نحوه عملکرد سیستم کنترل کشش خودرو از گذشته تاکنون

منبع
اسب بخار
بروزرسانی

اسب بخار/ يکي از سيستم هاي مهمي که تقريباً در تمام خودروهاي روز دنيا نصب مي شود سيستم کنترل کشش TC
(Traction Control) است. در اين متن به بررسي اين سيستم مي پردازيم و ويژگي هاي مهم آن را شرح مي دهيم.

به طور کلي، بايد گفته شود که علت به وجود آمدن چنين سيستمي کمک به راننده در هنگام شروع به حرکت در مسيرهاي لغزنده و کم اصطکاک بود. براي مثال، شروع به حرکت خودرو در مسيرهاي خيس و يخ زده به علت اصطکاک پايين بين تاير و جاده نسبتاً دشوار است، اما اگر خودرويي مجهز به اين سيستم باشد شروع به حرکت بسيار تسهيل مي شود.

اولين سيستم کنترل کشش در سال ۱۹۷۱ توسط شرکت «بيوک» (Buick) اختراع شد و “Max-Trac” نام گرفت. نحوه عملکرد Max-Trac برخلاف سيستم هاي کنترل کشش حال حاضر، براساس ترمز ABS نبود. اين سيستم اولين بار در خودروي بيوک «ريويرا» (Riviera) در سال ۱۹۷۱ نصب شد.


در آن زمان به اين علت که خودروهاي ديفرانسيل عقب تيراژ بالاتري داشتند، اين سيستم بر روي خودروهاي ديفرانسيل عقب نصب مي شد و علت به کارگيري آن هم جلوگيري از هرز چرخيدن چرخ هاي عقب هنگام شتاب گيري بود. اين سيستم با مقايسه بين سرعت چرخ هاي جلو و سرعت شفت خروجي گيربکس (ميل گاردان) و تشخيص اختلاف سرعت بين آن ها شروع به کار مي کرد و براي هم‌سرعت کردن آن ها عملکرد سيستم برق رساني به شمع ها را مختل مي کرد، زيرا در هنگام هرز چرخيدن چرخ هاي محرک (محور عقب)، سرعت چرخ هاي جلو کم تر از سرعت شفت خروجي گيربکس مي شود. سيستم با تشخيص اين اختلاف، جرقه زني درون سيلندر را متوقف مي کند تا نيروي تازه اي به چرخ هاي محرک منتقل نشود و از سرعت آن ها کاسته شود. اين عمل تا زماني که همه چرخ ها با هم هم‌سرعت شوند ادامه داشت. هنگام فعال شدن اين سيستم، جرقه زني شمع ها قطع مي شد اما تزريق سوخت از طريق کاربراتور همچنان ادامه داشت، همين مسئله موجب مي شد بک فايرهاي (Back-Fire) مخربي در موتور رخ دهد.

اما امروز سيستم کنترل کشش به نحو ديگري عمل مي کند. سيستم هاي جديد بلافاصله پس از تشخيص ميزان هرزگردي چرخ هاي محرک که نامطلوب است، با استفاده از ترمز ABS، هرزگردي چرخ هاي محرک را از بين مي برند. به اين صورت که، پس از مشخص شدن چرخ يا چرخ هاي ناهم‌سرعت، نسبت به ميزان هرزگردي هر کدام از آن ها به آن ها ترمز اعمال مي شود تا هم‌سرعت شوند. ترمزگيري چرخ ها در هنگام عملکرد سيستم کنترل کشش بر عهده سلونويدهاي هيدروليکي است که درون پمپ ABS قرار دارند. اين سلونويدها با توجه به ميزان هرزگردي هر چرخ باز مي شوند و فشار روغن را به کليپر چرخ مورد نظر مي رسانند تا از سرعت آن چرخ کاسته شود. اما در برخي از خودروها شروع به کار سيستم کنترل کشش علاوه بر به کارگيري سيستم ترمز ABS، از دريچه گاز که به صورت برقي عمل مي کند، سيستم تزريق سوخت و سيستم جرقه زني نيز استفاده مي شود تا از سرعت چرخ لغزان کاسته شود.

در نمونه هاي اوليه کنترل کشش هم سيستم جرقه زني قطع مي شد، اما سوخت رساني همچنان ادامه داشت. در خودروهاي روز، سوخت رساني نيز قطع مي شود تا بک فاير رخ ندهد.

خودروهايي که از اين آپشن کمکي بهره مي برند، اکثراً داراي دکمه اي در درون کابين هستند که راننده مي تواند با فشار دادن آن دکمه براي يک لحظه و يا نگه داشتن آن به مدت چند ثانيه سيستم کنترل کشش را از کار بياندازد و کنترل اين سيستم در هنگام لغزش چرخ ها را از ميان بردارد.

البته در برخي از خودروها براي از کار انداختن اين سيستم، دکمه اي درون کابين تعبيه نشده است، در اين شرايط براي خاموش کردن سيستم کنترل کشش بايد تغييراتي رمزگونه را در خودرو ايجاد کنيم تا بتوانيم کنترل کشش را از مدار خارج کنيم. براي مثال، در برخي از خودروهاي برند «تويوتا» و «لکسوس» براي خاموش کردن کنترل کشش مي بايست عملياتي نسبتاً طولاني را با پدال ترمز و ترمز پارک انجام داد تا پس از آن سيستم کنترل کشش از مدار خارج شود.

در هر صورت، پس از خاموش شدن اين سيستم چراغي در قسمت پشت آمپر روشن مي شود که نشانگر خاموش بودن اين سيستم است.
همان طور که گفته شد سيستم کنترل کشش با کاهش قدرت همراه است به همين دليل در بعضي مواقع نياز است تا آن را از کار بياندازيم تا خودرو قدرت کافي براي عبور از مسيري را در اختيار داشته باشد. براي مثال، هنگامي که خودرو در مسيري شني و يا برفي تا حد کمي گير کرده است و يا زماني که از زنجير چرخ استفاده مي کنيم، مي توانيم با خاموش کردن کنترل کشش، ميزان قدرت حذف شده در صورت روشن بودن اين سيستم را به چرخ هاي محرک بازگردانيم و خودرو را با قدرت بيش تري حرکت دهيم و از قسمتي که در آن گرفتار شده است خارج سازيم.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره