تکنولوژی Roll Over Protection در خودروهای کروک

اسب بخار/ امنيت سرنشينان در خودروهاي بدون سقف و يا خودروهايي که سقف شان جمع مي شود (Convertible or Cabriolet cars) همواره يکي از نگراني هاي خودروسازان و خريداران اين خودروها بوده است. اين نگراني در زمان تصادف از جلو، عقب و طرفين چندان زياد نيست، اما هنگام چپ کردن و يا پشتک زدن (Roll Over) بسيار مهم و حياتي بود.
زماني که سقف اين خودروها باز است هيچ محافظي براي سر و گردن سرنشينان وجود ندارد، به همين دليل هنگامي که اين خودروها واژگون مي شوند امکان از بين رفتن سرنشينان بسيار بالا مي رود. از اين رو در اين خودروها از مکانيزمي استفاده مي شود تا در هنگام واژگون شدن خودرو از سر و گردن سرنشينان محافظت کند.
قاب فلزي شيشه جلو در خودروهايي که سقف ندارند و يا سقف شان جمع شونده است بسيار قوي تر و محکم تر از خودروهاي معمولي است، زيرا در اين کابين ها ستون وجود ندارد بنابراين قسمت جلويي بايد به حدي محکم باشد که بتواند در برابر ضربه مقاومت کند.
اين مقدار استحکام در جلوي خودرو براي محافظت از سرنشينان کافي نيست و براي محافظت از آن ها در برابر واژگوني خودرو نياز است تا در عقب خودرو نيز از يک وسيله ايمني استفاده شود.
اين بخش محافظتي در پشت صندلي هاي سرنشينان عقب (در خودروهاي دونفره اين تيرها در پشت صندلي راننده و شاگرد قرار دارد) قرار دارد، به اين صورت که، مقداري بالاتر از پشت سري عقب را پوشش مي دهد تا در صورت واژگوني خودرو اطمينان بيش تري حاصل شود. با به کارگيري اين تيرهاي محافظتي يا Rollbarها در عقب خودرو، فضايي بين سر و گردن سرنشينان و جاده يا موانع مسير ايجاد مي شود، اين فضا موجب مي شود زماني که خودرو درحال پشتک زدن است آسيبي از طرف جاده به سرنشينان نرسد. اين تيرها داراي انحنايي هستند که تقريباً همشکل با پشت سري است.
در برخي خودروها از يک تير، که هر دو پشت سري را در بر مي گيرد و در برخي ديگر از دو تير که در پشت هر يک از پشت سري ها قرار مي گيرند استفاده شده است.
به کارگيري تيرها در بعضي از خودروها به صورت ثابت و غيرقابل تغيير است، اما در بعضي از خودروها اين تيرها به صورت کشويي عمل مي کنند.
عملکرد تيرهاي کشويي يا Active Roll Over Protection به داده هاي ارسالي از سنسورهاي مربوط به عملکرد ايربگ (Airbag Control Unit or SRS sensor) بستگي دارد. اين سنسورها در صورت تشخيص تصادف و يا واژگوني خودرو، به بخش کنترل اين تيرها دستور مي دهند تا به صورت کشويي باز شوند و در موقعيت خود قرار گيرند.
در پشت صندلي سرنشينان عقب فضايي قرار دارد که اين تيرها در شرايط عادي در آن فضا قرار مي گيرند و پس از ارسال دستور فعال سازي از طرف کامپيوتر خودرو ، از آن فضا خارج مي شوند و دو پشت سري را پوشش مي دهند. به اين نوع از تيرها که در شرايط عادي کاملاً در فضاي پشت صندلي قرار مي گيرند Pop – Up Style Sys مي گويند.
نوع ديگري از تيرها هستند که يکتکه طراحي شده اند و نحوه باز شدن آن ها به صورت دَوراني است. اين تير در فضاي پشت صندلي ها قرار مي گيرد و دو انتهاي تير به خودرو لولا شده است و در صورت ارسال دستور از کامپيوتر فعال ساز، تير حول نقطه لولاشده دَوران مي کند و پشت سري ها را پوشش مي دهد. به اين نوع از تيرها Flip – Up Style Sys گفته مي شود.
نيروي فعال ساز تيرها در دو نوع Pop – Up و Flip – Up توسط فنرهايي صورت مي گيرد که از پيش بارگذاري شده اند و بازه عملکردي آن ها بين ۰٫۲۵ تا ۰٫۵ ثانيه پس از ارسال دستور است. عملکرد تيرهاي اتوماتيک فقط مختص واژگوني خودرو نيست بلکه در هنگام تصادف از طرفين هم عمل مي کند، بهتر است گفته شود که در صورت عمل کردن ايربگ هاي خودرو اين مکانيزم نيز فعال مي شود تا حفاظت حداکثري از سرنشينان صورت گيرد.
از اين مکانيزم امنيتي در خودروهاي کانورتيبل «ب ام و» (BMW Convertibles) و «فولکس واگن» (volkswagen Convertibles) ، «کبريولت مرسدس بنز» (Mercedes – Benz Cabriolet) و بسياري از خودرو هاي ديگر خودروسازان که سيستم سقف آن ها به صورت جمع شونده است، استفاده مي شود.