سریال بلاتکلیفی خودروهای دپویی

دنياي اقتصاد/ تعبيرهاي متفاوت و تکثر بخشنامهها، بار ديگر سد راه ترخيص خودروهاي مانده در گمرک شده است. بهطوريکه هم اکنون همراه با اتمام مهلت قانوني هيات دولت براي ترخيص خودروهاي وارداتي دپويي، اين سوال مطرح شده که وارداتيهايي که مشکل قضايي آنها رفع شده است، چگونه ميتوانند از گمرکات ترخيص شوند؟
در اين ارتباط روز گذشته بخشنامهاي از مدير کل دفتر واردات گمرک ايران به گمرکات اجرايي منتشر شد. در اين بخشنامه آمده است: «در مواردي که از خودروهاي سواري رفع توقيف شده و خودروي مورد نظر مشمول فهرست منضم به بخشنامه مرکز مبارزه با جرائم سازمانيافته نباشد، با توجه به اينکه مهلت ترخيص ساير خودروها بر اساس بخشنامه سوم تير ماه اين دفتر مستند به مصوبه هيات دولت، در تاريخ ۲۶ شهريور ماه امسال به پايان رسيده مطابق مقررات عمل شود.» در ادامه اين بخشنامه آمده است که «اجراي احکام صادره و ترخيص خودروهاي رفع توقيف اعلامشده، منوط به تمديد مجدد مهلت ترخيص خودروهاي سواري موجود و ابلاغ آن توسط اين دفتر است.» در شرايطي اين بخشنامه از سوي مديرکل دفتر واردات گمرک به گمرکات سراسر کشور ارسال شده است که ۲۷ شهريورماه امسال مهرداد ارونقي، معاون فني گمرک به نوعي تکليف اين قبيل خودروها را مشخص کرده بود. ارونقي درباره آن بخش از خودروهايي که داراي پرونده قضايي هستند، گفته بود: انجام تشريفات گمرکي و ترخيص خودروهاي داراي پرونده قضايي که راي قطعي برائت آنها از سوي مراجع رسيدگيکننده صادر ميشود، مشمول قيد زماني براي ترخيص نبوده و ترخيص اين خودروها با رعايت ساير مقررات بلامانع است.
با توجه به اين اظهارنظر ارونقي به نظر ميرسد تکليف خودروهايي که پرونده آنها در مراجع قضايي بسته و حکم برائت براي آنها صادر شده، مشخص است. اين خودروها ديگر مشمول قوانيني حاکم بر کالاي متروکه نيستند و نبايد در اختيار سازمان اموال تمليکي قرار گيرند، بلکه اين امکان براي آنها وجود دارد که مسير خروج از گمرک را طي کنند. به اين ترتيب با توجه به اظهارات معاون فني گمرک قيد زماني براي اين خودروها حذف شده است. اين در شرايطي است که حالا گمرک در بخشنامهاي جديد عنوان کرده که ترخيص دپوييها را به مهلت ديگري از سوي هيات دولت واگذار کرده است. حال سوالي که مطرح ميشود اين است که اگر خودرويي به لحاظ قضايي رفع توقيف شده است آيا بايد در اختيار سازمان اموال تمليکي قرار گيرد؟ بر اساس بخشنامهاي که اخيرا از سوي معاون فني گمرک ابلاغ شد، هيچ کالايي بيش از دو ماه نميتواند در بنادر و انبارهاي عمومي معطل بماند؛ در غير اين صورت کالا بايد مشمول مقررات متروکه شود. اما چه تعداد خودروي دپويي در گمرکات کشور وجود دارند؟ بعد از مصوبه دولت در دي ماه ۹۷ و تمديد چند باره اين مصوبه در نهايت مهلت آن در ۲۶ شهريورماه سال جاري به پايان رسيد. پيش از آخرين تمديد اين مصوبه بر اساس آمارهاي منتشرشده در مجموع ۵ هزار و ۱۰۸ دستگاه خودرو همچنان در گمرکات کشور دپو شده بودند. از اين تعداد، صاحبان ۲ هزار و ۳۲۵ دستگاه خودرو توانستند پيش از اتمام مهلت تعيين شده خودروهاي خود را از گمرک ترخيص کنند. اما آن طور که آمارهاي گمرک نشان ميدهد همچنان تعداد ۲ هزار و ۷۸۳ دستگاه خودرو نتوانستند در مهلت تعيينشده يعني ۲۶ شهريورماه از گمرک خارج شوند. از اين تعداد بخشي به دليل دارا بودن پرونده قضايي، بخشي بهدليل نداشتن ثبت سفارش، خودروهاي آمريکايي و نيزخودروهايي با حجم موتور ۲۵۰۰ سيسي به بالا بخش ديگري از خودروهايي را تشکيل ميدهند که نتوانستند از گمرک ترخيص شوند.
در حالي اين تعداد خودرو به دلايل ذکرشده همچنان در گمرک دپو شدهاند که دولت در بودجه سال آينده بيش از ۲ هزار ميليارد تومان درآمد از محل ترخيص خودروهاي مانده در گمرک براي خود در نظر گرفته است.