
علت روشن نشدن موتور خودرو چیست؟

ديجياتو/ گاهي اوقات ممکن است به يکباره بعد از خاموش شدن اتومبيل، موتور خودرو ديگر روشن نشود. اين مورد بهويژه هنگامي که نياز به استفاده فوري از خودرو داريم، ميتواند بسيار چالش ساز و اضطرابآور به نظر برسد. در اين مقاله به سراغ دلايل روشن نشدن پيشرانه رفته و بررسي خواهيم کرد که چرا ممکن است خودرو روشن نشود؟
چرا خودرو روشن نميشود؟
در اينجا دو حالت ممکن است رخ بدهد، حالت اول اينکه خودرو اصلا استارت نميخورد و حالت دوم در صورتي است که استارت خودرو عمل ميکند اما اتومبيل روشن نميشود. در ادامه به بررسي هر دو دسته دلايل خواهيم پرداخت.
يک: خودرو استارت نميخورد!
اگر بعد از چرخاندن کليد درون محفظه سوئيچ يا فشردن دکمه استارت متوجه شديد که استارت خودرو عمل نميکند، اولين دليل اين ايراد ميتواند به خالي شدن شارژ باتري ارتباط پيدا کند.
اگر شارژ باتري خالي شده باشد يا انرژي به اندازه کافي در باتري موجود نباشد، استارت قدرت چرخاندن موتور خودرو را نخواهد داشت. در حالتي که باتري به طور کامل دشارژ شود، شما پشت صفحه آمپر برق نداريد اما در صورت ضعيف بودن باتري استارت به صورت خيلي ضعيف و کمجان ميللنگ موتور را به حرکت درخواهد آورد، ولي قدرت روشن کردن پيشرانه را نخواهد داشت.
از طرف ديگر در صورتي که استارت خودرو صرفا با يک صداي کليک عمل ميکند و اما قدرت کافي جهت چرخاندن موتور را ندارد، بايد به سراغ بست و اتصالات باتري نيز رفت؛ چراکه در صورت لق بودن بست سيم باتري، استارت قدرت و انرژي کافي براي روشن کردن موتور را در اختيار نخواهد داشت.
از جمله ديگر دلايل استارت نخوردن موتور ميتوان به خرابي مجموعه سوئيچ و يا خود اتوماتيک استارت اشاره کرد. در اين صورت بايد قطعات ذکر شده توسط تعميرکار ماهر بازديد و در صورت نياز مورد تعمير قرار بگيرند.
استارت بهدرستي عمل ميکند اما خودرو شما روشن نميشود
اگر استارت بهدرستي عمل کند اما بازهم مشکل پابرجاست و ميخواهيد بدانيد که چرا خودرو شما روشن نميشود، بايد موارد زير را چک کنيد:
1- کمبود بنزين
شايد اين دليل بسيار پيشپاافتاده به نظر برسد اما گاهي اوقات ميتواند دليل اصلي روشن نشدن موتور خودرو باشد. بنابراين بايد ابتدا نسبت به وجود سوخت کافي در باک اطمينان حاصل کرد چراکه در غير اين صورت موتور خودرو شما روشن نميشود.
2- خرابي پمپ بنزين
در صورتي که خودرو بهدرستي استارت ميخورد اما روشن نميشود، يک دليل اين مشکل ميتواند به ايراد در پمپ بنزين ماشين ارتباط پيدا کند. پمپ بنزين معمولاً طي بازه ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار کيلومتر در حالت عادي عملکرد مناسبي از خود ارائه ميدهد اما سپس کمکم در سيکل استهلاک قرار گرفته و به تدريج از کيفيت کار آن کاسته ميشود، تا جايي که ناگهان از مدار خارج خواهد شد. در اين صورت لازم است که از درون باک بيرون کشيده شده و تعويض شود.
البته دلايلي همچون سوختن رله يا فيوز پمپ بنزين ، ايراد در اتصالات سيمهاي پمپ بنزين و موارد مشابه نيز ميتواند به عدم عملکرد صحيح پمپ بنزين خودرو منجر شود. بايد بدانيد که در صورت خرابي پمپ بنزين صداي آن در حالت سوييچ باز شنيده نخواهد شد.
3- خرابي کوئل و سيستم برقرساني به آن
کويل وظيفه تامين برق شمعها را برعهده دارد و در صورت خرابي اين قطعه مهم، ديگر موتور خودرو روشن نخواهد شد. همچنين وجود نقص در سوکت برق، رله و فيوزهاي مربوط به کويل و يا رله دوبل نيز ميتواند به عدم عملکرد صحيح اين قطعه اساسي سيستم برق اتومبيل منجر شود.
4- انسداد مسير ورودي هوا يا خروجي
اتومبيلهاي احتراقي جهت انجام وظيفه خود به مکش هوا و خروج راحت دود وابسته هستند. بنابراين هر گونه ايراد در انسداد کامل مسيرهاي ورودي هوا به موتور و خروجي گاز از آن ميتواند به عدم شروع به کار شدن موتور منجر شده و درنتيجه خودرو شما روشن نميشود .
5- خرابي سنسور دور موتور
سنسور دور موتور که در اصل روي گيربکس نصب شده و چرخش ميل لنگ را رصد ميکند، در صورت خرابي اجازه روشن شدن موتور را نخواهد داد؛ چراکه در اين صورت ايسيو به هيچ وجه قادر به تشخيص استارت خوردن موتور نخواهد بود. کثيفي بيش از حد سر سنسور نيز ميتواند موجب روشن نشدن موتور خودرو ميشود
6- خرابي رله دوبل
رله دوبل همچون يک جعبه تقسيم برق عمل کرده و جريان بخشهايي همچون پمپ بنزين، ايسيو و سوزن انژکتور و غيره را تأمين ميکند. در صورت خرابي اين قطعه مسلما به ادوات سيستم انژکتور برق نخواهد رسيد و اتومبيل روشن نميشود.
7- فعال شدن سوئيچ اينرسي
سوئيچ اينرسي وظيفه قطع برق پمپ بنزين را هنگام تصادفات بر عهده دارد تا از بروز خسارت ناشي از آتش سوزي جلوگيري به عمل آورد. گاهي اوقات ممکن است در اثر وارد آمدن ضربه يا عبور از روي دست انداز شديد، اين سوئيچ وارد عمل شده، برق پمپ بنزين را قطع کند و منجر به روشن نشدن موتور خودرو شود. در اين صورت با فشردن مجدد آن ميتوانيد برق را به سيستم سوخترساني برگردانيد.
جالب است بدانيد که اين مورد در ميان خودروهاي داخلي توليدي در چند سال اخير، نسبتا شايع بوده است.
8- پاره شدن تسمه تايم
اگر تسمه تايم پاره شود نيروي ميللنگ به ميل بادامک منتقل نشده، سوپاپ در سر سيلندر ثابت ميماند و درنتيجه موتور خودرو شما روشن نميشود .
سخن آخر
با مطالعه موارد فوق به طور کلي متوجه شديد که چرا خودروي شما روشن نميشود . اما در مجموع بايد گفت که تشخيص خرابي سيستمهاي فني خودرو کار راحتي نبوده و معمولا نياز به حضور کارشناس خواهد داشت. بنابراين بهتر است در اين گونه موارد از دستکاري بيمورد اتومبيل خودداري کرده و با مراکز خدماتي تماس حاصل فرماييد تا در صورت نياز خودرو به تعميرگاه ارجاع شود.