خودروهای تاکتیکی ایرانی چه ویژگیهایی دارند؟

باشگاه خبرنگاران/ نيروهاي مسلح کشورمان در سالهاي اخير دستاوردهاي مهمي را در عرصه خودروهاي تاکتيکي داشتهاند.
خودروهاي تاکتيکي يکي از ابزارها و ادوات بسيار مهم در عرصههاي نبرد و ميدانهاي پيکار با دشمنان هستند. اين خودروها به جهت لزوم بهره گيري در زمينههاي ذکرشده بايد از ويژگيهاي شاخصي برخوردار باشند. نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران نيز به دليل تحريمهاي گسترده عليه ايران اسلامي چند وقتي است که طراحي و توليد خودروهاي تاکتيکي بومي را در دستور کار قرار دادهاند.
وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح و نيروي زميني ارتش از شاخصترين سازمانهاي نيروهاي مسلح در اين حوزه هستند. پس از پايان دوران دفاع مقدس ايده ساخت تجهيزات بومي همچون ساير زمينهها در زمينه خودروهاي نظامي تاکتيکي نيز در دستور کار قرار گرفت. البته اين ايده تا دو دهه بعد يعني در اواخر دهه ۸۰ رنگ و بوي اجرايي شدن به خود گرفت. حدود سال ۸۷ بود که خودرويي تاکتيکي که به خودروي جيپ شباهت زيادي داشت با نام «سفير» رونمايي شد.
خودروي تاکتيکي سفير
خودروي سفير از توليدات وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح کشورمان است که در سال ۸۷ از آن رونمايي شد.
نوع خودرو: ۴ در ۴.
وزن: بدون تجهيزات، ۱/۶۲ تن؛ با تجهيزات، ۲/۳۵ تن.
ابعاد: طول ۳/۷۲۶ متر، عرض ۱/۶۹ متر و ارتفاع: ۱/۸۸ متر.
قابليت حمل نفرات: ۱ نفر خدمه و ۵ نفر مسافر.
تسليحات: راکت انداز فجر، يک عراده توپ ام۴۰ و يا يک عراده پرتابگر ضد تانک طوفان.
موتور: زد ۲۴ با توان توليد ۱۰۵ اسببخار.
سيستم تعليق: Coil spring (با کمک فنرهاي بسيار قوي و با قابليت ارتجاع بالا)
سرعت: ۱۳۰ کيلومتر بر ساعت با برد عملياتي ۵۰۰ کيلومتر.
مزايا: استهلاک کم قطعات، مصرف کم سوخت، توان بالاي موتور، تطبيق با شرايط مختلف جغرافيايي ايران، سيستم تعليق عالي متناسب با ماموريت نظامي و داشتن اکسلهاي پرقدرت.
خودروي تاکتيکي ارس
اَرَس يک خودروي تاکتيکي فرماندهي ساخت وزارت دفاع کشورمان است. اين خودرو روز ۳۱ مرداد ۹۱، همزمان با روز ملي صنعت دفاعي کشور با حضور وزير دفاع و رئيس جمهور وقت محمود احمدي نژاد، رونمايي شد.
وزن: ۳/۴ تن.
نوع موتور: موتور گازوئيلي زد ۲۴ با توان ۱۳۳ اسب بخار.
شاسي: F ۴.۵.
کاربري: خودروي حامل فرماندهان، خودرويي هجومي و پشت خاکريز است با قابليت استفاده در تمام مناطق عملياتي صعب العبور و شهري.
ويژگي خاص: قابليت تبديل به خودروي زرهي، ايجاد پوشش تلفيقي، گرم کن گازوئيلي و محافظ پشت سر ارتوپديک.
انواع: کويران و سپهر.
خودروي نينوا
خودروي تاکتيکي نينوا يکي از خودروهاي تاکتيکي مورد نياز نيروهاي مسلح است که در جهاد خودکفايي نيروي زميني ارتش طراحي و ساخته شد.
ابعاد: طول ۷ متر، عرض ۲/۵ متر و ارتفاع ۲/۸ متر.
موتور: يک موتور ديزلي ۲۴۰ اسب بخار.
وزن: ۸.۵ تن.
ويژگيهاي خاص: حمل ظرفيت حمل ۵ تن بار در جاده و ۲٫۵ تن بار در ۲٫۵ تن در کليه شرايط تاکتيکي در زمينهاي ذوعارضه، عبور شيب ارضي ۳۰ درصد و عبور شيب طولي ۶۰ درصد، حرکت در همه نوع منطقه و اين خودروي تاکتيکي در حمل مهمات، نفرات و توپهاي پدافندي در زمينهاي ناهموار.
خودروي تاکتيکي ذوالجناح
اين خودروي تاکتيکي يکي از خودروهاي بومي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران است که در جهاد خودکفايي نيروي زميني ارتش طراحي و ساخته شده است که براي حمل سامانه هاي موشکي S-۳۰۰ و باور ۳۷۳ طراحي شد.
وزن: ۲۱ تن.
موتور: پيشرانه ديزلي توربوشارژ ايراني با قدرت ۵۰۰ اسببخار.
سيستم انتقال قدرت: يک سيستم با ۵ محور که راننده توان کنترل و گردشِ دو محور جلو و محور انتهايي آن را دارد.
مزيتهاي ويژه: عبور از رودخانه با عمق ۱/۵ متر، حمل بار به وزن ۳۰ تن و حمل محمولههايي با طول بيش از ۵ متر، حرکت در مناطق صعب العبور، امکان حمل باري با وزن ۳۰ تن و سيستم CTIS به منظور بالابردن عملکرد فني و تاکتيکي اين خودرو از مزيتهاي مهم اين خودروست.
خودروي تاکتيکي ظفر
خودروي تاکتيکي ظفر يکي از خودروهاي بومي ساخت وزارت دفاع و پشيتباني نيروهاي مسلح کشورمان است که در دهه ۹۰ شمسي رونمايي شد.
موتور: يک موتور ديزلي توربوشارژ با توان توليد ۴۰۰ اسب بخار.
سيستم انتقال قدرت: ۴ محور محرک و دو محور فرمانپذير.
برد عملياتي: ۸۰۰ کيلومتر.
توان عملياتي: حمل ۲۴ تن بار.
مزيتهاي کاربردي: عبور از شيبهاي تند طولي و عرضي، گودالهاي عريض، آب با عمق زياد و موانع پلهاي، مجهز به سيستم حفاظت جنگهاي نوين، حمل انواع لانچر، موشک، رادار، راکت و پستهاي فرماندهي و قابليت حرکت در مناطق صعب العبور.