نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
خودرو

شتاب زیما؛ اولین اتوبوس برقی ایرانی

منبع
اسب بخار
بروزرسانی

اسب بخار/ اتوبوس برقی شتاب زیما تردد آزمایشی خود را در تهران آغاز کرده است. در این محتوای اسب بخار، به سراغ معرفی ویدیویی اولین اتوبوس برقی ایرانی رفته ایم که حاصل تلاش مهندسان گروه مپنا و شرکت عقاب اسکانیا است.

مشخصات فنی اتوبوس برقی زیما
زیما به یک قوای محرکه الکتریکی داخل چرخ های عقب مجهز است که ۴۲۸ اسب بخار را با گشتاور ۱۸ هزار و ۵۵۰ نیوتن متر تولید می کند. همچنین ۸ پک باتری در این اتوبوس برقی، ظرفیت کلی ۳۱۸ کیلووات ساعت را فراهم می کنند و این امکان را به شتاب زیما می دهند که با هر بار شارژ کامل باتری ها مسافت ۲۴۲ کیلومتر را بپیماید.

شارژ باتری های اتوبوس برقی زیما به روش AC و با توان ۸۰ کیلووات، حدود ۵ ساعت طول می کشد. در حالت شارژ سریع CCS و با توان ۳۰۰ کیلووات، زمان شارژ به حدود یک ساعت می رسد. اگر هم برای شارژ باتری های زیما از روش شارژر پانتوگراف با توان ۶۰۰ کیلووات استفاده شد، این اتوبوس برقی تنها در ۲۰ دقیقه به ظرفیت کامل دست پیدا می کند. قابلیت شارژ پانتوگراف یکی از ویژگی هایی است که مهندسان مپنا و شرکت مکو آن را بومی سازی کرده اند و توانسته اند تا تجهیزات آن را تولید کنند. همچنین این قابلیت شارژ در اکثر نمونه های چینی و اروپایی اتوبوس های برقی به صورت استاندارد دیده نمی شود و در حال حاضر، شتاب زیما جز معدود اتوبوس های برقی است که این قابلیت را به صورت استاندارد دارد.

شتاب صفر تا ۳۰ کیلومتر بر ساعت زیما ۱۲ ثانیه است که در مقایسه با نمونه های خارجی، عددی خوب و قابل قبول است. همچنین حداکثر سرعت این اتوبوس برقی ۸۰ کیلومتر بر ساعت بوده و بر روی این عدد محدود شده است. نکته مهم در مورد توانایی حرکتی زیما، قابلیت حرکت در شیب های ۲۰ درصدی بدون کاهش سرعت و شتاب است.

ویژگی های اتوبوس برقی زیما
شتاب زیما ظرفیت مسافر ۳۵ نفر به صورت نشسته و ۴۵ نفر به صورت ایستاده را دارد. همچنین این اتوبوس برقی به صورت استاندارد دارای دو درِ ورودی است و امکان سفارش درِ سوم هم وجود دارد. ریتادر، شارژر USB برای مسافران، استاندارد استفاده برای مسافران با ویلژر، تنظیم ارتفاع دستی و اتوماتیک، قابلیت Kneeling سیستم تعلیق (حالتی که به اصطلاح “زانو زدن” نام دارد و باعث می شود تا تعلیق اتوبوس به یک سمت خوابیده شود تا مسافران راحتتر سوار و پیاده شوند)، جلو آمپر دیجیتال، سیستم مدیریت پایداری و گشتاور، ورودی هم سطح و بدون پله، کولر فضای مسافران، قابلیت بازیافت انرژی، نمایشگر لمسی و دوربین عقب، چراغ روشنایی روز و… از جمله امکانات اتوبوس برقی زیما است.

نکات مهم در مورد اتوبوس برقی زیما
سازه و شاسی اتوبوس برقی زیما توسط شرکت عقاب اسکانیا (عقاب افشان) توسعه پیدا کرده و امتیاز مهندسی آن برای تولید یک اتوبوس برقی به نام شرکت شتاب ثبت شده است. در بحث قوای محرکه مهندسان شرکت مکو گروه مپنا توانسته اند تا بر اساس دانش بومی، محصولی را معرفی کنند که استانداردهای ECE و ای-مارک را دریافت کند.

یکی از ویژگی های مهم اتوبوس برقی زیما که کمتر در رقبای چینی، کره ای و اروپایی دیده می شود، تطبیق سیستم قوای محرکه برای شرایط ایران است. در شتاب زیما از سیستم آب-خنک با دمای متغیر برای قوای محرکه و باتری ها استفاده شده و با این فناوری می توان عملکرد باتری ها و طول عمرشان را افزایش داد. از سویی با این فناوری، زیما را می توان در شهرهای سردسیری و گرمسیری استفاده کرد و نگرانی برای افت توان باتری های نداشت.
 
مهندسان مکو ۸ مجموعه باتری را برای زیما در نظر گرفته اند و می توان ۵ هزار بار باتری های این اتوبوس برقی را شارژ کرد. همچنین شرکت شتاب ۸ سال گارانتی را برای زیما ارائه می دهد که عددی خوب و قابل توجه است.

قیمت زیما و توجیه اقتصادی برای خرید اتوبوس برقی
اتوبوس برقی زیما قیمتی حدود دو برابر نمونه های دیزلی و دوگانه سوز دارد. اما زمانی که یارانه دولتی برای خرید اتوبوس های برقی به شهرداری ها پرداخت شود، عملاً این اتوبوس برقی با قیمتی نزدیک به نسخه های صفر کیلومتر دیزلی به دست شهرداری ها می رسند. همچنین باید به این نکته توجه داشت و بیشتر بودجه شهرداری ها در زمینه ناوگان حمل و نقل عمومی، صرف هزینه نگهداری و تعمیرات اتوبوس های سوخت فسیلی می شود. از سویی هزینه شارژ باتری های اتوبوس برقی مانند زیما، به مراتب کمتر از هزینه سوخت فسیلی برای پیمایش مسافت مشابه است.

زیما به کدام شهرها می آید؟
در حال حاضر شهرداری مشهد چند دستگاه اتوبوس برقی زیما را از شرکت شتاب خریداری کرده است. همچنین شهرداری های دیگری مانند تهران، اصفهان و… در حال بررسی نهایی برای خرید این اتوبوس برقی ایرانی هستند. یکی از ویژگی های اتوبوس برقی زیما، ارائه زیرساخت های بومی توسط گروه مپنا و مهندسان مکو است و در حال حاضر نیز، تولید رسمی شارژرهای مختلف نیز شروع شده است. همچنین نصب جایگاه های شارژ مختلف در شهرهایی مانند تهران و مشهد هم آغاز شده و در حال توسعه است. 

مشخصات فنی شتاب زیما چیست؟زیما به یک قوای محرکه الکتریکی مجهز است که ۴۲۸ اسب بخار را با گشتاور ۱۸ هزار و ۵۵۰ نیوتن متر تولید می کند. همچنین ۸ پک باتری در این اتوبوس برقی، ظرفیت کلی ۳۱۸ کیلووات ساعت را فراهم می کنند و این امکان را به شتاب زیما می دهند که با هر بار شارژ کامل باتری ها مسافت ۲۴۲ کیلومتر را بپیماید.

امکانات اتوبوس برقی زیما چیست؟شتاب زیما ظرفیت مسافر ۳۵ نفر به صورت نشسته و ۴۵ نفر به صورت ایستاده را دارد. همچنین این اتوبوس برقی به صورت استاندارد دارای دو درِ ورودی است و امکان سفارش درِ سوم هم وجود دارد. ریتادر، شارژر USB برای مسافران، استاندارد استفاده برای مسافران با ویلژر، تنظیم ارتفاع دستی و اتوماتیک، قابلیت Kneeling سیستم تعلیق (حالتی که به اصطلاح “زانو زدن” نام دارد و باعث می شود تا تعلیق اتوبوس به یک سمت خوابیده شود تا مسافران راحتتر سوار و پیاده شوند)، جلو آمپر دیجیتال، سیستم مدیریت پایداری و گشتاور، ورودی هم سطح و بدون پله، کولر فضای مسافران، قابلیت بازیافت انرژی، نمایشگر لمسی و دوربین عقب، چراغ روشنایی روز و… از جمله امکانات اتوبوس برقی زیما است.

قیمت اتوبوس برقی شتاب زیما چقدر است؟اتوبوس برقی زیما قیمتی حدود دو برابر نمونه های دیزلی و دوگانه سوز دارد. اما زمانی که یارانه دولتی برای خرید اتوبوس های برقی به شهرداری ها پرداخت شود، عملاً این اتوبوس برقی با قیمتی نزدیک به نسخه های صفر کیلومتر دیزلی به دست شهرداری ها می رسند. همچنین باید به این نکته توجه داشت و بیشتر بودجه شهرداری ها در زمینه ناوگان حمل و نقل عمومی، صرف هزینه نگهداری و تعمیرات اتوبوس های سوخت فسیلی می شود. از سویی هزینه شارژ باتری های اتوبوس برقی مانند زیما، به مراتب کمتر از هزینه سوخت فسیلی برای پیمایش مسافت مشابه است.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره