ری را یا آریا؟ کدام کراس ملی بهتر است؟

آخرین خودرو/ ری را و آریا دو محصول کراس از ایران خودرو و سایپا هستند که به زودی به به بازار می آیند. اما کدام یک از این دو خودروی ملی بهتر خواهد بود؟
آخرین قیمت خودرو را اینجا بخوانید
با معرفی تارا و شاهین فصلی جدید در خودروسازی کشور رقم خورد. دو خودروساز بزرگ کشور پس از سال ها خودروهایی جدید ارائه می دادند که با دیگر محصولاتشان متفاوت بود. اگرچه تارا در واقع نمونه ای تغییر یافته از پژو ۳۰۱ بود و شاهین هم یک موتور قدیمی زیر کاپوت داشت اما به هر حال باید بپذیریم که ارائه این دو محصول یک قدم رو به جلو برای صنعت به حساب می آمد. دو سدان ملی در حالی به بازار ایران آمدند که بازار جهانی خودرو تب کراس اوور ها را داشت و همیشه این سوال مطرح بود که چرا خودروسازان داخلی به سراغ تولید کراس اوور ها یا هاچ بک کراس ها نمی روند. حالا سرانجام هر دو خودروساز به این نتیجه رسیدند که می توانند با رونمایی از کراس اوور هایی جدید سهم خوبی از بازار چینی زده داشته باشند. ری را به عنوان یک کراس اوور کامپکت معرفی شد و سایپا هم آریا را به عنوان یک هاچ بک کراس معرفی کرد. بنظر می رسد هر دو خودرو مراحل نهایی را برای معرفی رسمی و ورود به بازار طی می کنند اما در این مقایسه می خواهیم ببینیم که بر اساس اطلاعاتی که تا اینجا از این دو خودرو منتشر شده، کدام یک بهتر است؟
مقایسه طراحی ری را و آریا
ابعاد بدنه و کلیت طراحی در ری را بسیار به آنچه در پژو ۲۰۰۸ نسل دوم دیده می شد نزدیک است. البته که این شباهت به این دلیل است که ری را بر اساس پژو ۲۰۰۸ ساخته شده و شباهت در عقب و نمای جانبی به اوج می رسد. چراغ های روشنایی روز باریک، چراغ های اصلی جداگانه در سپر و بدنه دو رنگ از جمله المان هایی است که در طراحی بدنه ری را دیده می شود. نکته مهم این است که سبک طراحی بکار رفته در ری را در عمل هیچ ارتباطی به تارا ندارد و این نشان می دهد در محصولات ایران خودرو هنوز زبان طراحی مشترکی را نمی بینیم. در مجموع می توان گفت طراحی تارا مدرن و قابل قبول است و فراتر از آن چیزی است که تا امروز از ایران خودرو دیده بودیم.
در مقابل طراحی سایپا آریا بسیار سنتی تر و محافظه کارانه تر است. اساس طراحی در آریا همان سبکی را دارد که قبل تر در شاهین دیده بودیم. بررسی طراحی خودروهایی نظیر اطلس، شاهین و حتی سهند و مقایسه آن ها با آریا نشان می دهد سایپا در المان های طراحی نظیر چراغ، سپر و کلیت جلوپنجره به یک زبان واحد طراحی رسیده است. اگرچه طراحی آریا به اندازه ری را مدرن نیست اما راحت تر می تواند اقشار متفاوت جامعه را به خود جذب کند. در واقع ساختار شکنانه نبودن طراحی باعث می شود در نظر عموم آریا مقبول تر بنظر برسد. در نهایت طراحی سایپا آریا تا حد زیادی نسبت به آنچه در دیگر محصولات سایپا دیده ایم، قابل قبول است.
بحث طراحی یک بحث سلیقه ای است و ما نمی توانیم برتری را به خودروی خاصی در این قیاس بدهیم. اگر به طراحی های مدرن علاقه داشته باشید قاعدتا ری را را بیشتر می پسندید و اگر طراحی سنتی تر اولویت شما باشد، قطعا انتخاب شما آریا خواهد بود.
پلتفرم های جدید در محصولات ملی
بیایید ابتدا از ریشه ای ترین المان فنی یعنی پلتفرم آغاز کنیم. مشتریان در ایران همیشه از استفاده از پلتفرم های قدیمی گله داشته اند و در ری را و آریا برای اولین بار یک پلتفرم نسبتا جدید استفاده می شود. آریا بر اساس پلتفرم نسل دوم تویوتا یاریس ساخته شده است که این همان پلتفرمی است که در شاهین هم دیده می شد. لازم بذکر است که این پلتفرم در محصولات مختلفی از تویوتا در بازار های هدف مختلف (بخصوص بازار های در حال توسعه) استفاده شده است و همچنین در برخی از خودروهای چینی هم این پلتفرم را می بینیم. اگرچه این پلتفرم از تویوتا قبل از دوران با شکوه TNGA طراحی و مهندسی شده اما یک ساختار قدیمی و از کار افتاده به حساب نمی آید. در واقع این پلتفرم در نوع خودش مدرن ترین نیست اما نسبت به آنچه در خودروهای تولید داخل دیده ایم، راضی کننده بنظر می رسد.
در مقابل ری را پلتفرم پژو ۲۰۰۸ نسل دوم را دارد. این پلتفرم که با نام CMP هم شناخته می شود توسط PSA (حالا بخشی از استلانتیس) و دانگ فنگ توسعه داده شده است و یک پلتفرم مدرن و به روز است. نکته مهم این است که پلتفرم مذکور یک پلتفرم ماژولار بوده و محدود به سگمنت نیست. البته بصورت تخصصی مختص به کامپکت ها و ساب کامپکت های هر رده است. این پلتفرم نخستین بار در سال ۲۰۱۸ ارائه شده پس نسبت به آنچه در آریا دیده می شود به روز تر است و در حال حاضر هم خودروهایی در اروپا و بازار های توسعه یافته بر مبنای همین پلتفرم تولید می شوند.
برای هر دو پلتفرم باید به این نکته اشاره کرد که بومی سازی ها و تغییراتی در پروسه توسعه محصول لحاظ شده اما اصل پلتفرم ها همان چیزی است که اشاره شد. با این توضیحات باید گفت که هر دو محصول پلتفرم های جدیدی دارند که البته در ری را پلتفرم مدرن تر است و همین باعث می شود در این بحث برتری با ری را باشد.
مقایسه مشخصات فنی ری را و آریا
قرار است برای ری را پیشرانه EFP یا همان EF7 توربو پلاس را داشته باشیم. این پیشرانه توان تولید نهایت قدرت ۱۶۰ اسب بخار و نهایت گشتاور ۲۴۰ نیوتن متر را دارد. قدرت از طریق گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک DAE به چرخ های جلو می رسدو ری را دومین محصول پس از دنا پلاس توربو جوانان خواهد بود که به پیشرانه EFP و همچنین نسل جدید گیربکس های DAE مجهز می شود. البته احتمال دارد نسخه ای ضعیف تر هم از ری را با پیشرانه TU5 پلاس عرضه شود که این موضوع هنوز قطعی نیست.
اما در مقابل زیر کاپوت آریا یک پیشرانه ۲ لیتر تنفس طبیعی را داریم که فناوری پاشش مستقیم سوخت را دارد. این پیشرانه توسط میتسوبیشی ژاپن طراحی و توسعه داده شده و توسط DAE چین تولید می شود. موتور دو لیتری توان تولید نهایت قدرت ۱۴۰ اسب بخار و نهایت گشتاور ۲۰۵ نیوتن متر را دارد و قدرت از طریق جعبه دنده ۶ سرعته AT ساخت DAE (نسل جدید) به چرخ های جلو می رسد. این پیشرانه فناوری زمانبندی متغیر سوپاپ های ورودی و خروجی را دارد و بر همین اساس مصرف خوبی برای آن ثبت می شود.
سیستم انتقال قدرت در ری را و آریا یکسان است و باید دید هماهنگی پیشرانه ها با این گیربکس چگونه انجام می شود. اگر مبنا را قدرت و گشتاور قرار دهیم، ری را قوی تر است اما اگر استهلاک کمتر را مبنای انتخاب قرار دهیم، آریا انتخاب منطقی تری است. این را هم در نظر داشته باشید که کیفیت سوخت در ایران همچنان چنگی به دل نمی زند و حساسیت پیشرانه های توربو می تواند برای مالکین دردسرآفرین باشد. در مجموع نمی توان برتری مطلق را در این بحث به ری را یا آریا داد و انتخاب بستگی زیادی به سلیقه و استفاده مشتری دارد.
مقایسه کابین دو کراس ملی
طراحی کابین در هر دو خودرو مدرن و متفاوت است. باید قبول کنیم که این نخستین بار است که چنین طراحی ای را در خودروهای ملی می بینیم. در هر دو خودرو فرمان دی کات است و پنل یکپارچه را برای صفحه نمایش مالتی مدیا و جلوآمپر دیجیتال داریم. خر دو خودرو دسته دنده الکترونیکی و شارژر وایرلس تلفن همراه دارند. البته آنچه امروز در این مقایسه ذکر می شود بر اساس اطلاعاتی است که تا امروز از این دو خودرو رسانه ای شده و بر اساس همین اطلاعات در ری را و آریا امکاناتی نظیر استارت دکمه ای، سیستم تهویه اتوماتیک، کروز کنترل، فرمان کمکی برقی، سیستم کنترل پایداری، سنسور نقطه کور، دوربین ۳۶۰ درجه، گرم کن صندلی های جلو، نورپردازی کابین و … را داریم. البته امکانات گفته شده مربوط به نمونه های فول آپشن خواهد بود و در نهایت باید دید نمونه های نهایی چه امکاناتی دارند.
در نهایت می توان گفت هر دو کراس ملی طراحی مدرنی در کابین دارند و امکانات هم راضی کننده است. این نخستین بار است که محصولی از سایپا در داخل از متریال نرم سافت تاچ بهره می برد و حالا رقیبی در حد و اندازه های محصول ایران خودرو روانه بازار می کند.
باید دید ری را و آریا در نهایت چه زمان و مهم تر از آن به چه قیمتی به بازار می آیند. اما آنچه از حالا مشخص است این است که با دو خودروی متفاوت ایرانی طرف هستیم که روی کاغذ می توان ورود آن ها به بازار را به فال نیک گرفت و به پیشرفت بیشتر در صنعت خودروی کشور امیدوار بود.