اعتبار و صلاحیت خودروسازان و مسئولان در سایه احتکار

آخرین خودرو/ هر چند شورای رقابت با اشاره به اینکه خودروسازان منتظر افزایش قیمت نباشند تا حدودی خیال مردم را راحت کرده است. اما اعتبار و صلاحیت خودروسازان و مسئولان در سایه احتکار قرارگرفته است وتکلیف این موضوع باید به سرعت روشن شود.
به گزارش آخرین خودرو، خبر افزایش مجدد قیمت محصولات دو خودروساز بزرگ از اواسط شهریورماه گذشته به نگرانی های مردم افزوده بود. حتی دبیر انجمن خودروسازان به معطل نگه داشته شدن توسط شورای رقابت اشاره کرده بود.
همزمانی این درخواست با خبر احتکار خودرو توسط دو خودروساز بزرگ اما شکل و شمایل دیگری به موضوع داد. موضوعی که در این شرایط اقتصادی در صورت صحت می تواند مردم را دلسرد تر از گذشته کند.
هر چند خودروسازان به سرعت در صدد تکذیب و اشتباه خواندن این خبر برآمده اند. اما اگر این موضوع صحت داشته باشد و خودروسازان بخواهند با این روش امتیاز بگیرند چه خواهد شد؟ آیا شورای رقابت کوتاه خواهد آمد؟ این سوال طی روزهای اخیر ذهن بسیاری از اقشار جامعه را به خود مشغول کرده بود.
با احتکار نمی توانند مجوز افزایش قیمت بگیرند
در همین زمینه دبیر هیأت تجدید نظر شورای رقابت در گفت وگو با رسانه ها با تاکید بر این که خودروسازان با احتکار نمی توانند مجوز افزایش قیمت بگیرند افزود:” در حال حاضر وضعیت بازار خودرو به گونهای نیست که خارج از سامانه یکپارچه، خودرو به مردم عرضه شود.
آلبرت بغزیان اضافه کرد : تحت هیچ شرایطی احتکار خودرو توسط شرکتهای خودروسازی، به بهانه افزایش قیمتها، قابل قبول و پذیرش نیست. شورای رقابت در کمتر از سه ماه پیش قیمتهای جدید خودروهای داخلی و مونتاژی را اعلام کرد و تولیدکنندگان موظف هستند از قیمتهای ابلاغ شده، تمکین کنند، لذا عدم عرضه خودرو با هدف اصلاح قیمتها تحت هیچ شرایطی قابل پذیرش نیست و تخلف محرز محسوب میشود.
وی ادامه داد : بر این اساس از خودروسازان میخواهیم که مانند هفتههای گذشته عرضه خودرو را دنبال کنند تا بازار خودرو از تعادل خارج نشود. در حال حاضر وضعیت بازار خودرو به گونهای نیست که خارج از سامانه یکپارچه، خودرو به مردم عرضه شود لذا همچنان در قالب سامانه یاد شده باید عرضه خودرو به متقاضیان پیگیری شود. شرکتهای خودروسازی موظف هستند بر اساس تاریخی که در سامانه یکپارچه آمده، عرضه خودرو به مردم را دنبال و عملیاتی کنند و منتظر تغییر قیمتها نباشند.
دبیر هیأت تجدید نظر شورای رقابت تصریح کرد : قطعاً هم شورای رقابت و هم سازمان حمایت میتوانند در این خصوص ورود کرده و اجازه ندهند شرکتهای خودروسازی به خواسته خود برسند و خودروهایی را که در پارکینگها آماده است با قیمتهای بالاتر به فروش برسانند. اگر خودروسازان نسبت به عرضه محصولاتشان به مردم اقدام نکنند، چند روز میتوانند خودروها را احتکار کرده یا چند وقت میتوانند از قانون تمکین نکنند، از این رو شرکتهای خودروساز مجبور هستند هم خودروهای موجود در پارکینگ را به دست ثبتنامکنندگان برسانند و هم اینکه دست از احتکار بردارند. فضایی که اکنون توسط خودروسازان شکل گرفته عملاً به معنای عدم تمکین از قیمتهای ابلاغی شورای رقابت و تحت فشار قرار دادن شورای رقابت برای بازنگری قیمتهاست.”
بازگشت آرامش به بازار
این تاکید و جدیت از سوی این نهاد تا اندازه ای باعث بازگشت آرامش به بازار شده است. با این حال به نظر می رسد که مسئولان و متولیان باید به موضوع ورود کرده و صحت و سقم ادعای خودروسازان را تائید کنند.
آنها مدعی هستند که هیچ احتکاری در کار نبوده است.در این میان مشخص نیست معوقات به چه دلیل انباشته شده اند؟
همانطور که اشاره شد خودروسازان این موضوع را تکذیب کرده اند. با این حال برای خفظ اعتبار و صلاحیت خودروسازان و مسئولان هم که شده است این موضوع باید به طور علنی و بدون تبعیض و مصلحت برای مردم شفاف سازی شود.
طی سال های تحریم مردم از این ناحیه به شدت تحت فشار بوده اند.بسیاری قدرت خریدشان را از دست داده اند. بسیاری نیز از خیر خرید خودرو گذشته اند. در این شرایط اگر جرمی به این بزرگی و آشکاری ازسوی خودروسازان رخ داده باشد، کمترین توقع و خواسته برخورد شدید با مسببان آن است.
به عبارت دیگر احتکار یا عدم احتکار برای مردم به یک سوال بزرگ تبدیل شده است.این پرسش فقط با شفافیت پاسخ داده خواهد شد.در غیر این صورت شاید دیگر حرف های مسئولین برای مردم حجیت نداشته باشد.