تلویزیون کم فروغ در فرصت طلایی تحویل سال!

خراسان/ ویژهبرنامههای شبکه های یک، دو، سه و نسیم که در آستانه تحویل سال ۱۴۰۴ روی آنتن رفتند، با اتفاق یا خلاقیت ویژهای همراه نبودند.
تلویزیون امسال نیز طبق روال سالهای اخیر، ویژه برنامههای تحویل سال را تقریبا از یک هفته قبل روانه آنتن کرد، با این تفاوت که تحویل سال و سالروز ضربت خوردن حضرت علی (ع) همزمان شده بود و شبکههای مختلف باید از فرصت پیش از ایام سوگواری، برای بخشهای شاد برنامه بهره ویژه میبردند. در یک نگاه کلی میتوان گفت این اتفاق رخ نداد و امسال نیز شاهد ویژهبرنامه متفاوت و مهمی نبودیم. طبق روال ثابت هر سال، بخش اصلی برنامههای تحویل سال به گفتوگو با چهرهها اختصاص داشت و اجرای پلی بک خوانندگان نیز پای ثابت برنامهها بود. موازیکاری در دعوت از چهرهها نیز مهمترین نقطه ضعف ویژهبرنامههای تحویل سال بود. در ادامه مطلب کیفیت این برنامهها را بررسی کردیم.
گفتوگوهای معمولی با چهرهها
ویژهبرنامههای تحویل سال ۱۴۰۴ با همان فرمول ثابت دعوت از چهرههای مشهور در کنار چهرههای مردمی تولید و پخش شدند. همان فرمولی که نه تنها در ویژهبرنامههای تحویل سال، بلکه در ویژهبرنامههای یلدایی نیز استفاده می شود. چهار برنامه «ایران دوست داشتنی»، «شب عیدی»، «سال نو» و «یک زلف و این همه دل» در شبکههای یک، دو، سه و نسیم میزبان هنرمندان و ورزشکاران متعدد بودند، بخش زیادی از برنامهها به گفتوگو با چهرهها گذشت و وزن مهمانان برنامهها چشمگیر نبود. غالب گفتوگوها نیز کلیشهای و با سوالهای معمول پیش رفتند. در این میان ویژهبرنامه «ایران دوستداشتنی» با تاکید بر اقوام ایرانی کمی متفاوتتر عمل کرد و اجرای زنده موسیقی محلی نیز نقطه قوتی برای این برنامه محسوب میشد، اما در مجموع نتیجه متوسط بود و نمیتوان از «ایران دوستداشتنی» به عنوان برنده نام برد. ویژه برنامه «سال نو» در شبکه سه علاوه بر گفتوگو با مهمانان، بازیهایی مانند پانتومیم، پاسخ به سوالات با چشمان بسته و پاسخهای تک کلمهای و سریع به پرسشها را ترتیب داده بود، اما نتیجه خلاقانه و چندان جذاب نبود. بخش متفاوت انجام آزمایشهای جالب شیمی روی آنتن نیز تنوع خوبی در میان گفتوگوها ایجاد کرد، اما این بخش توسط ایمان قیاسی و مبینا نصیری مجریان برنامه، به خوبی هدایت نشد. برنامه های «شب عیدی» و «یک زلف و این همه دل» نیز خلاقیت ویژهای نداشتند.
حضور مهمانان تکراری
موازیکاری در دعوت از چهرهها و حضور مهمانان تکراری در برنامههای مختلف به جزء جدانشدنی ویژهبرنامههای تحویل سال تبدیل شده است و امسال نیز این مسئله حسابی به چشم آمد. پنج مهمان ویژهبرنامه «یک زلف و این همه دل» که روی آنتن شبکه نسیم رفت، پیش از آن در شبکههای یک، دو و سه دیده شده بودند. محمدرضا شریفینیا، علی مرادی، علیرضا افتخاری، فریبا نادری و خانواده امیرسلیمانی، مهمانان مشترک این برنامه و سه ویژهبرنامه دیگر تحویل سال بودند. «یک زلف و این همه دل» به صورت تولیدی و پس از برنامه دیگر، ساعاتی قبل از تحویل سال روانه آنتن شد و مشخص نیست این برنامه چه زمانی ضبط شده است، اما با توجه به تولید برنامههای مختلف ویژه تحویل سال لازم بود که برای دعوت از مهمانان، هماهنگی میان برنامهها اتفاق بیفتد. داریوش ارجمند ۲۸ اسفندماه مهمان «ایران دوستداشتنی» در شبکه یک بود و سپس ۲۹ اسفندماه در «شب عیدی» شبکه دو حضور پیدا کرد. از میان چهرههای تکراری که نام بردیم، محمدرضا شریفینیا و خانواده امیرسلیمانی، پس از ویژهبرنامههای تحویل سال همچنان به عنوان مهمان در تلویزیون دیده شدند. شریفینیا در ویژهبرنامه عید فطر شبکه آیفیلم حاضر شد و خانواده امیرسلیمانی نیز به برنامه «از مامان بگو» رفتند، منتها با این تفاوت که مونا کرمی و سعید امیرسلیمانی در جمع آنها حضور نداشتند!
رنگ و بوی سوگواری در ویژهبرنامهها
همزمان شدن سالروز ضربت خوردن حضرت علی(ع) و تحویل سال، باعث شد ویژهبرنامههای تلویزیون در روز ۳۰ اسفندماه با حال و هوایی متفاوت، متناسب با ایام سوگواری روی آنتن بروند. به استثنای «ایران دوستداشتنی» دیگر برنامههای تحویل سال برای این مناسبت طراحی ویژهای نداشتند، جز این که مهمانان برنامهها بیشتر چهرههایی از برنامههای مذهبی و سیاسی بودند و خوانندگان نیز آوازهای غمگین خواندند. تنها در برنامه «ایران دوستداشتنی»، چهرههایی مانند ساقی زینتی، اتابک نادری، ابوالفضل همراه و مهرداد ضیایی در قالب نمایش، روایتهایی مرتبط با حضرت علی(ع) داشتند.
اجراهای ضعیف، متوسط و قابل قبول
مهدی مفیدی اجرای «ایران دوستداشتنی» را برعهده داشت، المیرا شریفیمقدم، مجید یحیایی و وحید رونقی سه مجری «شب عیدی» بودند، ایمان قیاسی و مبینا نصیری «سال نو» را اجرا کردند و فرزاد حسنی نیز به عنوان مجری در «یک زلف و این همه دل» حضور داشت. مفیدی اجرای قابل قبولی داشت، المیرا شریفیمقدم نیز چهره موفق گروه مجریان «شب عیدی» است که در این برنامه نیز عملکرد خوبی داشت، ضعف کار او مربوط به بخشی از گفتوگو با داریوش ارجمند است. در این بخش، ارجمند خاطرهای از زمان پخش سریال «ستایش» و تماس تلفنی یکی از فعالان میادین میوه و ترهبار با خودش روایت کرد و گفت که این فرد از شخصیت «حشمت» انتقاد کرده و معتقد بوده که او با اخلاق و رفتارهایش آبروی این صنف را برده است، سپس ارجمند ویژگیهای مثبت شخصیت خود را مرور کرد و صفتهای منفی را به فعالان میادین میوه و ترهبار نسبت داد و گفت در کاراکتر «حشمت» خبری از این ویژگیها نبوده است. شریفیمقدم و دیگر مجریان برنامه از این بخش عبور کردند و صحبتهای داریوش ارجمند باعث اعتراض فعالان این صنف شد. شریفیمقدم در برنامه دیگری ضمن عذرخواهی توضیح داد که ارجمند صرفا خاطرهای قدیمی را روایت کرده و سوء نیتی در کار نبوده است. ایمان قیاسی و مبینا نصیری در شبکه سه، ترکیب موفق و مسلطی را تشکیل ندادند. همان طور که اشاره کردیم، به عنوان مثال در بخش آزمایش شیمی که با حضور مهمانان انجام شد، در سمتی از استودیو مهمانان مشغول شوخی و صحبت با یکدیگر بودند و در قسمت دیگری مقدمات آزمایش در حال انجام بود. در این بخش نظم و هماهنگی لازم در برنامه وجود نداشت. فرزاد حسنی به صورت کلی آداب اجرا را میداند و همچنین ادبیات و سبک منحصر به خود را دارد، او در برنامه «یک زلف و این همه دل» نیز اجرای قابل قبولی داشت.
پیشتازی «سال نو» به روایت آمار
بنابر آماری که مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع) درباره میزان مخاطبان برنامههای تلویزیونی در بازه زمانی اسفندماه منتشر کرده است، ویژهبرنامه «سال نو» بیشترین میزان مخاطب را داشته است. این برنامه که از شبکه سه پخش شد، با ۲۱ درصد بیننده در جمع پرمخاطبهای تلویزیون حضور داشت. پس از «سال نو»، ویژهبرنامه «شب عیدی» با ۱۳ درصد مخاطب در جایگاه بعدی قرار گرفته است. با توجه به این که تنها «سال نو» و «شب عیدی» در جمع پنج برنامه پرمخاطب تلویزیون در نظرسنجی متا حضور دارند و «نسیم ۴۰۴» با ۷درصد مخاطب در جایگاه پنجم است، میتوان گفت «ایران دوستداشتنی» در جذب مخاطب موفق نبوده است. در نتایج نظرسنجی متا آمده است که دادههای آن ۳۰ اسفند ماه ۱۴۰۳ جمعآوری شده است، بنابراین مشخص نیست که ویژه برنامه «یک زلف و این همه دل» که صبح ۳۰ اسفند پخش خود را آغاز کرد نیز مورد بررسی قرار گرفته است یا خیر.
نویسنده: مائده کاشیان