نگاهی به کارنامه «سعید روستایی»/ کارگردانی که همه فیلم هایش درخشیدند

سلام سینما/ سعید روستایی، کارگردان برجسته سینمای ایران، با آثار موفقی همچون «ابد و یک روز» و «متری شیش و نیم» توانسته جایگاه ویژهای در سینما پیدا کند. پس از ساخت این فیلمها، روستایی حالا با پروژه جدید خود، «زن و بچه»، به دنبال جهانی شدن است و با توجه به مسیر هوشمندانهای که در پیش گرفته، چشمانداز روشنی برای آینده سینمای ایران دارد.
به گزارش سلام سینماسعید روستایی یکی از معدود کارگردانان سینمای ایران است که توانست با همان اولین فیلمش راه صد ساله را یک شبه طی کند و تبدیل به چهرهای سرشناس در سینمای ایران شود. تبدیل شدن به یک برند بعد از ساخت تنها یک فیلم هر کارگردانی را دچار مشکل میکند و اگر آن کارگردان بر کار خود مسلط نباشد یقیناً نابود خواهد شد و نخواهد توانست جایگاهش را در این حرفه حفظ کند. اما سعید روستایی بعد از «ابد و یک روز» با ساخت «متری شیش و نیم» نشان داد بر ابزار سینما مسلط است و قرار نیست بعد از ساخت یک فیلم از صحنه سینما محو شود.
سعید روستایی و فیلمهای اجتماعی؛ شروعی موفق در سینما
علاقه روستایی به ساخت فیلمهایی با مضامین اجتماعی ممکن است تماشاگر آثار روستایی را به این اشتباه بیندازد که او دنبالهرو کارگردانانی مانند اصغر فرهادی و رخشان بنیاعتماد است. این تحلیل غلط نیست اما بیانگر تمام ابعاد کارنامه کاری سعید روستایی هم نیست. شاید نقطه عزیمت فیلمسازی سعید روستایی با دیگران کارگردانان سینمای ایران که فیلمهای اجتماعی میسازند یکی باشد اما یقیناً مسیری که روستایی که طی میکند با تمام آن کارگردانان تفاوت اساسی دارد. روستایی خیلی زود سبک خودش را پیدا کرد و با تکیه بر همین سبک متفاوت توانست تبدیل به کارگردانی مهم در سینمای ایران شود.
بعد از اتفاقات عجیب و غریبی که برای فیلم «برادران لیلا» افتاد، سعید روستایی هم میتوانست با گرفتن ژست اپوزیسیون به جرگه هنرمندانی بپیوندد که با یک سهل انگاری و تحلیل غلط خودشان را از سینمای ایران حذف میکنند. او اما تصمیم هوشمندانهای گرفت. صبر کرد تا سر و صداها بخوابد و اوضاع برای ساخت فیلم آرامتر شود و بعد با یک اقدام حساب شده سراغ ساخت فیلم چهارمش برود.
شاید اگر واکنش هوشمندانه روستایی به ماجراهای پیش آمده برای فیلم «برادران لیلا» نبود سعید روستایی هم تبدیل به یکی از استعدادهای تلف شده سینمای ایران میشد. اما درک و صبر سعید روستایی به او کمک کرد تا بحران را پشت سر بگذارد و برای ساخت فیلم چهارم خود آماده شود. «زن و بچه» فیلم مهمی در کارنامه کاری سعید روستایی خواهد بود و کیفیت آن یقیناً در سرنوشت فیلمسازی روستایی تاثیر زیادی خواهد گذاشت.
منتقدان و تماشاگران، دیگر روستایی را کارگردان کمتجربهای که فیلم متفاوت «ابد و یک روز» را ساخته نمیدانند بلکه حالا او را کارگردان با تجربهای میدانند که باید فیلم خوب بسازد. این نگاه یقیناً کار را برای سعید روستایی بسیار سخت خواهد کرد چرا که از این لحظه به بعد فشارها بر روی او بیشتر خواهد شد و منتقد و تماشاگر توقع زیادی از او دارند. اگر فیلمهای بعدی روستایی خوب نباشد و این توقعات برآورده نشود به طور قطع سعید روستایی نخواهد توانست با فراغ بال و آزادی عمل فعلی فیلمهای بعدیاش را بسازد.
«زن و بچه»؛ گام جدید سعید روستایی برای جهانی شدن در سینما
به نظر میرسد سعید روستایی تصمیم خود را گرفته و مسیر آینده خود را مشخص کرده است. او دوست دارد تبدیل به یک کارگردان جهانی شود. کارگردانی شبیه اصغر فرهادی که هم بلد است تماشاگر را با فیلمهایش سرگرم کند و هم بلد است دل منتقدان بسیار سختگیر داخلی و خارجی را به دست بیاورد. حضور «برادران لیلا» در جشنواره فیلم کن مسیر را برای روستایی بسیار هموار کرد.
او تلاش بسیاری کرد تا «زن و بچه» هم به جشنواره جهانی کن برسد. اتفاقی که تاکنون نیفتاده است اما هیچ بعید نیست در لحظه آخر این فیلم هم به لیست فیلمهای حاضر در این جشنواره اضافه شود. هر اتفاقی که بیافتد «زن و بچه» قرار است مسیر «برادران لیلا» را طی کند و نام روستایی را در سطح جهان سر زبانها بیندازد.
اگر چهارمین فیلم روستایی موفق شود در جشنوارههای معتبر جهانی بدرخشد یقیناً ما شاهد ظهور یک اصغر فرهادی جدید در سینمای ایران خواهیم بود. کارگردانی که با ساخت درامهای تکان دهنده توانست سینمای ایران را چند گام به جلو ببرد و توجه تماشاگران جهانی را هم جلب کند.
البته خود روستایی میداند پیش شرط این موفقیت ساخت فیلمهای خوب است. در «برادران لیلا» ما شاهد افت مقطعی سعید روستایی بودیم. اما این کارگردان باهوش را نمیتوان تنها با یک فیلم قضاوت کرد. به نظر میرسد روستایی مسیر خود را برای تبدیل شدن به یک کارگردان جهانی پیدا کرده و توانسته با تکیه بر تواناییهای فردی و هوشمندی ذاتی که دارد مسیر درست جهانی شدن را طی کند.