جام جم/ فيلم سينمايي «صخره سرخ» به کارگرداني جان وو سال 2008 توجه جهانيان را به يکي از بخشهاي مهم تاريخ چين و يکي از افسانههاي ادبي آن جلب کرد. اين درام تاريخي دو قسمتي که با فروش بالايي در چين روبهرو شد، يک قصه قديمي معروف را بازسازي و تعريف کرد.
ولي براي تماشاگران غيرچيني فرصت تازهاي پديد آمد تا با داستان تاريخي «افسانه سهبرادر» آشنا شوند. اين در حالي بود که هر دو صنعت تلويزيون و سينما در چين از سالها قبل مجموعهها و فيلمهاي زيادي را براساس اين داستان توليد کرده بودند. در حقيقت، مجموعه اکشن و تاريخي افسانه سه برادر که اين روزها از شبکه پويا در حال پخش است، نه اولين و نه آخرين اثر هنري است که در اين رابطه ساخته شده است.
رسانههاي گروهي چين مينويسند هنرمندان کشور براساس يک قانون نانوشته، خود را موظف ميدانند هرچند وقت يکبار به سراغ اين موضوع و کتاب رفته و يک اثر هنري در رابطه با آن ارائه دهند.
افسانه سه برادر را لو گوانژونگ نوشته و يکي از مشهورترين دستنوشتههاي کهن تاريخ چين به شمار ميآيد. اين دستنوشته از سوي منتقدان ادبي لقب يک درام جنگي تاريخي کمنظير و نفيس را گرفته است و در سطح بينالمللي با نام «رومانس سه سلطان» هم شناخته ميشود. خط اصلي داستان لو گوانژونگ در دوره پردردسر تاريخي اتفاق ميافتد و اختصاص به آخرين روزهاي حکومت خاندان مشهور هان دارد و از سه قلمرو حکومتي معروف آن دوران صحبت ميکند. اين دوره از سال 169 شروع شد و تا سال 280 ادامه داشت.
داستان افسانه سه برادر به دليل طولانيبودن، بخشهاي مختلفي دارد که از حال و هواي متفاوت و متغيري برخوردار است. به همين دليل، مجموعههايي که براساس آن ساخته شده است بعضي وقتها لحن تاريخي به خود ميگيرد و بعضي وقتها به سمت افسانه و درام سوق داده ميشود. در چنين موقعيتي که قصه زندگي چند ارباب فئودال و زندگي خانوادگي و اجتماعي آنها به تصوير کشيده ميشود، اين افراد تلاش ميکنند به سلطنت و حاکميت خاندان هان پايان داده يا آن را دوبارهسازي کنند. قصه مجموعه انيميشن افسانه سه برادر که محصول مشترک دو کشور چين و ژاپن است هم مثل داستان اصلي، تعداد بسيار زيادي شخصيت اصلي و مکمل دارد، اما با وجود تعدد زياد شخصيتها، اين قصه اختصاصا روي سه آدم قدرتمند و بانفوذ تاکيد ميکند که با خاندان هان سر و کار دارند. در عين حال، قصه در کنار خط اصلي خود يکسري داستان فرعي هم دارد. بعضي از اين داستانها به آرامي با داستان اصلي گره ميخورد و هيجان خاصي به ماجراهاي آن ميدهد. در اين بين، نبردهاي تاريخي و حماسي نقش حياتي و مهمي در پيشبرد ماجراها دارد و بخش مهمي از داستان را به خود اختصاص ميدهد. همچنين قصه که صد سال از تاريخ چين را تعريف ميکند، زندگي شخصي شخصيتهاي خود را هم به نمايش ميگذارد.
نسخه انيميشني افسانه سه برادر توسط کمپاني انيميشن هول هوآنگ (مستقر در شهر پکن) و شرکت فيلمسازي فيوچر پلانت ژاپن تهيه شد. هزينه توليد اين مجموعه 650 ميليون يوآن (حدود 8 ميليون دلار) شد. ژائو هوآيونگ، انيماتور چيني کارگردان مجموعه است که آن را براي شبکه معروف تلويزيوني سيسيتيوي چين کارگرداني کرد. اين شبکه به زبان انگليسي هم برنامههايش را پخش ميکند و به همين دليل، کيفيت کارهايي که در آن تهيه و توليد ميشود از سطح بالايي برخوردار است. اين در حالي است که برخي منتقدان هنري از سيسيتيوي به عنوان يک شبکه تبليغاتي اسم ميبرند که ديدگاههاي رسمي دولت مرکزي را منعکس ميکند. در کل 62 اپيزود از مجموعه انيميشن افسانه سه برادر توليد شد و اين در شرايطي است که مجموعههايي که اختصاص به داستان افسانه سه برادر دارند، معمولا در تعداد زيادي اپيزود تهيه و توليد ميشوند تا بتوانند اصل قصه کتاب را به شکلي درست و کامل در معرض ديد تماشاگران بگذارند. کوتاهتر بودن اين نسخه انيميشني به دليل آن است که براي گروه سني کودک و نوجوان ساخته شد و سازندگانش نميخواستند اين تماشاگران را خسته کنند. استقبال تماشاگران چيني از اين کار تلويزيوني کارتوني خوب و بالا بود.
افسانه سه برادر سالهاست يکي از سوژههاي اصلي هنرمندان تلويزيون، سينما و حتي بازيهاي کامپيوتري است. رسانههاي گروهي چين مينويسند هنرمندان کشور براساس يک قانون نانوشته، خود را موظف ميدانند هرچند وقت يکبار به سراغ اين موضوع و کتاب رفته و يک اثر هنري در رابطه با آن ارائه دهند.
در حقيقت، جذابيت اين داستان کهن آنقدر زياد بود که جان وو (کارگردان فيلمهاي انگليسي زباني مثل ماموريت غيرممکن 2، تغيير چهره و کمان شکسته) را مجاب کرد پس از سالها زندگي در آمريکا و دوري از کشورش دوباره به چين برگردد تا يک اثر گرانقيمت بومي را با همکاري عوامل محلي کارگرداني کند. از سال 1938 که اولين فيلم سينمايي براساس قصه اين کتاب قديمي ساخته شد، حداقل هفت فيلم مهم و پرسر و صدا در اين رابطه ساخته شده است، اما قصه لو گوآن ژونگ به دليل طولاني بودن (کتاب او بيش از 800 هزار کلمه و هزاران شخصيت دارد) بيشتر مناسب حال برنامهسازان تلويزيوني است تا مجموعههايي طولاني براساس آن توليد کنند. براي همين، جاي تعجب نيست که رسانه تلويزيون تعداد بيشتري مجموعه بر مبناي اين قصه تهيه کرده است. نکته جالب اين که سهم محصولات انيميشن در اين رابطه بيشتر از کارهاي زنده بوده است. به نوشته رسانههاي گروهي، در دو دهه اخير حداقل شش مجموعه انيميشني افسانه سه برادر ساخته شده است. در دهههاي قبل از آن هم انيماتورهاي چيني مجموعههاي زيادي براساس قصه کتاب افسانه سه برادر ساختهاند. مشهورترين نسخه زنده تلويزيوني افسانه سه برادر سال 1994 توليد شد. بيش از صد بازيگر سرشناس چيني بازيگر آن بودند و گروهي از کارگردانان مطرح تلويزيون و سينماي چين، کارگرداني اپيزودهاي مختلف آن را به عهده گرفتند. اين مجموعه پرخرج در 84 اپيزود ساخته شد و تهيهکنندگانش ميگويند به دليل بالا بودن هزينههاي توليد مجبور شدند از فيلمبرداري تعداد زيادي از قسمتهاي آن صرفنظر کنند. تهيهکننده اين مجموعه هم شبکه سيسيتيوي بود و منتقدان تلويزيوني از آن بهعنوان يکي از پرخرجترين مجموعههاي تلويزيوني زمان خود اسم ميبرند. توليد مجموعه چهار سال طول کشيد و بيش از 400 نفر در جلو و پشت دوربين آن کار کردند.