نگاهی به فیلم «گودزیلا»؛ اعتراضی ژاپنی که مصادرهبهمطلوب امریکایی شد!
سينماپرس
بروزرسانی
سينماپرس/ «گودزيلا» فيلمي محصول ۲۰۱۴ امريکاست که پس از نمايش در ژاپن با اعتراضات زياد مردم اين کشور روبهرو شد چرا که داستان اصلي هيولاي ژاپني کاملا عکس شده است.
«گودزيلا» مي تواند رقيبي جدي براي کينگ کونگ يا هالک امريکايي باشد و سيستم اقتصادي سينماي امريکا را تهديد کند. شايد به نظر آيد که يک فيلم انقدر تاثيري در فروش سالانه ۴۰۰ فيلم توليدي هاليوود ندارد اما اگر به صورت اپيدمي در کشورهاي ديگر درآيد و الگويي شود آن وقت خطري واضح و عيان خواهد بود.
اين که بيش از بيست فيلم مختلف با حضور اين هيولا درست شده است و مردم براي تماشاي آن به سينما رفته و ميروند دليل خوبي براي چنگ انداختن هاليوود بر آن است اما تمام موضوع اين نيست.
گودزيلاي ژاپني در اعتراض به بمباران اتمي ناکازاکي توسط آمريکا به وجود آمد و داستان آن دربارهي سوسماري جهش يافته بر اثر تشعشعات اتمي است که باعث ويراني ميشود. در قصهي اصلي مسبب همه اين ويرانيها همان بمباران اتمي است و همه چيز عطف به جنايت امريکايي مي شود. سلسله فيلم هاي ساخته شده در ژاپن هم از همين موضوع پيروي مي کنند تا اين که هاليوود فيلمي را با بازي ژان رنو و متيو برادريک ساخت و هيولاي ژاپني را به امريکا فرستاد تا ارتش هميشه در صحنه جهاني امريکا آن را نابود کند!
گودزيلا حتي پس از چندي محبوب مردم شد و شخصيتي مثبت از آن به نمايش درآمد که با هيولاهايي ديگر مي جنگيد و با از بين بردن آنها مردم را نجات مي داد. فيلم هايي چون «گودزيلا عليه گيدورا» از اين نوع فيلم ها هستند که به تقريب در هفت فيلم ادامه پيدا کردند تا هاليوود بر آن دست گذاشت.
در گودزيلاي جديد اما هاليوود پا را از اين فراتر مي گذارد و منشا اصلي زايش گودزيلا را رآکتورهاي از بين رفته ژاپني اعلام مي کند که باعث پيدايش دو هيولاي بزرگ يعني گودزيلا و يکي ديگر که چيزي مابين سوسک و مورچه بالدار است مي شود و اين دو پس از ويران کردن جهان به قصد تجاوز به منابع اتمي امريکا به اين کشور مي روند تا آنجا را ويران کنند اما غائله اي که ژاپن باعث بروز آن شده است توسط ارتش غيور امريکايي برچيده مي شود و اين وسط براي اين که بازارفروش فيلم در ژاپن حفظ شود تصوير دانشمند اتمي ژاپن را که کمک نه چندان مهمي به انهدام هيولاها مي کند در صحنه پاياني ديده مي شود.
نکتههاي قابل توجه
بايد توجه داشت که ژاپني ها براي داشتن يک هيولاي وطني اقدام به ساخت گودزيلا کردند که اولين بار در دهه سي ميلادي در يک کميک استريپ ژاپني با همين نام متولد شده بود.
سازندگان سلسله فيلم هاي گودزيلا ضمن توليد يک کينگ کونگ وطني حرف هاي ضدجنگ و اعتراضات فرهنگي خود به جنايات اتمي امريکا در ناکازاکي را زنده نگاه داشتند و هر چند در برخي از فيلم هاي بعدي اين هدف کمرنگ شد اما به دليل پس زمينه ذهني بينندگان اين فيلم از گذشته تکرار اين موضوع انجام شد و اعتراضات گسترده اي که به وزارت فرهنگ ژاپن در ماههاي گذشته کشيده شد مويد همين ادعاست.
هاليوود هميشه در خدمت سياست هاي امريکايي بوده و خواهد بود و ساده انگارانه است که توليد چنين فيلم هايي را محصول سينماي مستقل يا زيرزميني امريکا بدانيم؛ موردي که گاه در نقدهاي برخي منتقدان کم اطلاع مطرح مي شود. اگر دقت کنيم کمتر هيولايي در امريکا متولد شده يا منشا امريکايي دارد. مهاجمان يا از فضا آمده اند يا از کشورهاي ديگر و اگر هم مليت امريکايي دارند يا مهاجر بوده اند و يا والديني مهاجر داشته اند.
دراکولاي رومانيايي، کينگ کونگ افريقايي، آناکونداي برزيلي، فرانکشتين آلماني و نظاير آنها هيچ يک امريکايي نيستند و اگر هم هستند هيولاهاي دوست داشتني مثل هالک هستند که با ارتش امريکا همکاري مي کنند تا اين کشور را که خود جهان را حفظ مي کند، حفظ مي کنند!
نويستده: مهدي شايگان