مهر/ يونيورسال کمپاني اي است که نام و خلاقيتش براي بيش از يک قرن الهام بخش صنايع سرگرمي دنيا بوده است و مي توان گفت هنوز هم در قله هاي موفقيت ايستاده است.
در نوامبر ۱۹۹۰ شرکت صنايع الکتريکي Matsushita با پرداخت بيش از ۶ ميليارد دلار مالکيت MCA، کمپاني مادر يونيورسال را به دست آورد. ماتسوشيتا در آن زمان بزرگترين شرکت توليدکننده محصولات الکتريکي خانگي و مخترع سيستم پخش VHS يا همان نوار ويديوهاي معروف بود؛ کمپاني اي که ما امروزه با نام پاناسونيک مي شناسيم.
مالک جديد يک شروع نااميد کننده داشت. فيلم هاوانا (۱۹۹۰) با بازي رابرت ردفورد و کارگرداني سيدني پولاک يک شکست مطلق بود و ۳۰ ميليون دلار کمتر از بودجه ساخت خودش فروش کرد. اما اين شکست مقدمه اي بود براي يک موفقيت خيره کننده. يونيورسال که در اين سال ها توزيع فيلم هاي Amblin Entertainment را بر عهده دارد در سال ۱۹۹۳ با پخش سه فيلم پارک ژوراسيک، فهرست شيندلر و داستان دايناسور بيش از ۵۵۰ ميليون دلار درآمدزايي داشت.
اما تفاوت بسيار زياد کمپاني ژاپني با فرهنگ حاکم بر هاليوود و اختلافات مديريتي با مديران اجرايي MCA بر سر طرح هاي توسعه و اصول استراتژيک خيلي زود به اين ماه عسل پايان داد. در همين حين يونيورسال که درگير بحث هاي مديريتي شده بود، تهيه کننده برتر خود استيون اسپيلبرگ را که مي خواست کمپاني مستقل دريم ورکز را تاسيس کند از دست داد.
در نهايت کمپاني ژاپني در سال ۱۹۹۵ با فروش بيش از ۸۰ درصد از سهام مالکيت خود به شرکت کانادايي Seagram از اين ورطه خارج شد.
طي چند سال آينده يونيورسال تحت مديريت جديد شاهد تغييرات بسياري بود که از جمله آن مي توان به ادغام با شرکت هاي ريز و درشت فعال در حوزه هاي مختلف سرگرمي و مبدل شدن به يک کمپاني چندوجهي اشاره کرد.
نتيجه اين فعاليت ها تاسيس شبکه بازاريابي تلويزيوني کمپاني در آگوست ۱۹۹۷ و افتتاح اولين دفتر آن در فرانسه بود. مجموعه اي از محبوب ترين شوهاي آن زمان همچون Miami Vice به زبان فرانسه دوبله و پخش شد و پخش بعضي از موفق ترين فيلم هاي فرانسوي به يونيورسال سپرده شد. يک سال بعد دفاتر آلمان و اسپانيا نيز آغاز به کار کردند و مجموعه اي از محصولات کمپاني در برزيل و آمريکاي لاتين نيز روي آنتن رفتند. در نهايت يونيورسال از طريق دفاتر اصلي خود در ۸ کشور توليداتش را به بيش از ۱۸۰ کشور دنيا تزريق کرد که اين فعاليت شامل ساخت برنامه ها و تاکشوهاي محلي نيز مي شدند.
در اين دوران هر چه شرکت هاي بيشتري به يونيورسال ملحق مي شدند خلاقيت فيلمسازي در کمپاني کاهش مي يافت تا جايي که سال ۱۹۹۷ تنها با توليد ۱۲ فيلم عملا سهم خود در بازار فيلمسازي را از دست دادند.
با شکست فيلم «ترس و نفرت در لاس وگاس» در گيشه و فروشي ۱۰ ميليون دلاري زير بودجه ساخت، اين داستان به اوج خود رسيد. اما ادگار برونف من مديرعامل وقت يونيورسال با به خط کردن تمام توان و امکانات ورق را دوباره بازگرداند. پخش و توزيع فيلم هاي پچ آدامز (۱۹۹۸) با بازي رابين ويليامز، ناتينگ هيل (۱۹۹۹) با بازي جوليا رابرتز و فيلم پرفروش موميايي (۱۹۹۹) تا اواسط سال ۱۹۹۹ نزديک ۸۰۰ ميليون دلار به ذخيره مالي کمپاني افزود و همکاري با کمپاني ميراماکس در توزيع فيلم شکسپير عاشق (۱۹۹۸) هفت جايزه اسکار را به ارمغان آورد.
هزاره جديد براي يونيورسال با اميدهاي فراوان به اکران فيلم چگونه گرينچ کريسمس را دزديد (۲۰۰۰) با بازي جيم کري و گلادياتور (۲۰۰۰) با بازي راسل کرو آغاز شد. اميدي که معلوم شد بي جا نبوده است. فيلم ها در گيشه موفق عمل کردند و تحسين منتقدان را هم برانگيختند و جايزه هاي اسکار را نيز سرازير کردند.
اما در اين سال ها يونيورسال در زمينه هاي ديگر هم موفق عمل کرد. سال ۱۹۹۹ عرضه فيلم موميايي بهروي DVD رقم باورنکردني يک ميليارد دلار فروش به همراه داشت. موفقيت خيره کننده اي که کمپاني را حتي برآن داشت تا بسياري از محصولات قديمي خود همچون مرد نامرئي (۱۹۳۳) و يا سري فيلم هاي آلفرد هيچکاک فقيد را نيز روي سيستم پخش خانگي توزيع کند.
شاخه موسيقي يونيورسال هم که اينک مقر اصلي آن در سانتامونيکاي کاليفرنياست و به عنوان بزرگترين کمپاني موسيقي دنيا شناخته مي شود در طي اين سال ها با همکاري با بزرگترين هنرمندان دنيا و نشر هزاران آلبوم سود هنگفتي را روانه کمپاني کرده است.
يونيورسال همچنين در تمامي اين دوران پارک هاي تفريحي خود را گسترش داده و با بروز رساني و تجهيز بازي ها به محبوب ترين و جديدترين کاراکترها به افزايش مخاطب و بهره خود پرداخته است. با افتتاح پارک هاي جديد در اوزاکاي ژاپن در سال ۲۰۰۱ و سنگاپور در سال ۲۰۱۱ و برنامه توسعه آن در چين، روسيه و کره جنوبي يونيورسال هر سال صدها ميليون دلار به درآمد و هزاران نفر را به جمع دوستداران خود مي افزايد.
تغيير مديريت ها در ده - پانزده سال اخير نيز ادامه داشته است. سال ۲۰۰۱ شرکت فرانسوي Vivendi مالکيت کمپاني را به دست گرفت و در سال ۲۰۰۴ با فروش اکثر سهام خود مالکيت يونيورسال را به صاحب فعلي آن يعني کمپاني عظيم NBC سپرد.
در يک دهه اخير يونيورسال با ساخت سري فيلم هاي سريع و آتشين و يا دنباله هاي فيلم پارک ژوراسيک و موميايي و يا بازسازي هايي چون کينگ کنگ همچنان در جاده موفقيت و سودآوري قدم برمي دارد.
در سال ۲۰۱۵ يونيورسال با عرضه فيلم هاي آتشين ۷ و دنياي ژوراسيک در کنار والت ديزني و برادران وارنرز تنها کمپاني هايي هستند که محصولاتي با فروش بيش از يک ميليارد دلار داشته اند.
فارغ از هر مديريتي که بر سر کار مي آيد، يونيورسال در يک قرن اخير ثابت کرده است که راه خود را از ميان نام هايي که بر بالاي سرش مي آيند باز کرده و در حقيقت سايه و بزرگي اعتبار خود را بر سر اين کمپاني هاي مادر و هلدينگ هاي عظيم مي اندازد.
يونيورسال کمپاني اي است که نام و خلاقيتش براي بيش از يک قرن الهام بخش صنايع سرگرمي دنيا بوده است.