ايسنا/ جزئيات نهمين دوره جشنواره موسيقي نواحي ايران که قرار است ديماه امسال در استان کرمان برگزار شود، توسط مديران اجرايي اين جشنواره تشريح شد.
سرپرست دفتر موسيقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در اينباره گفت: جشنواره موسيقي نواحي ايران که دو سال متوقف شده بود، امسال دوباره با تعيين شوراي سياستگذاري آغاز به کار خواهد کرد.
فرزاد طالبي اظهار کرد: براساس تفاهمنامهاي که توسط وزارت ارشاد با استان کرمان بسته شده، سير جشنواره بهطور کامل مشخص و قرار است بهصورت مشترک توسط استانداري کرمان و وزارت ارشاد برگزار شود.
او ادامه داد: اهميت جشنواره موسيقي نواحي ايران کمتر از جشنواره موسيقي فجر نيست. جشنواره موسيقي نواحي ابعادي ملي دارد و يک جشنواره کارکردي است، زيرا انواع موسيقيهاي کشور ما از آبشخور موسيقي نواحي تغذيه ميکنند. بنابراين اهميت اين موسيقي بر کسي پوشيده نيست.
طالبي با بيان اينکه اين جشنواره با وجود برگزاري در کرمان ابعاد ملي دارد، اعلام کرد: براساس تفاهمنامهاي که ميان وزارت ارشاد و استان کرمان بسته شده است، اين استان به مدت سه سال ميزبان جشنواره موسيقي نواحي خواهد بود. سعي کردهايم در جشنواره امسال برنامه مشخصي را تدوين کنيم تا شاهد يک تفاوت محتوايي نسبت به سالهاي قبل باشيم.
سرپرست دفتر موسيقي با بيان اينکه برگزاري اين جشنواره با هفته وحدت همزمان شده است، گفت: تقارن جشنواره موسيقي نواحي با هفته وحدت باعث شده که جشنواره امسال تم شادمانهاي داشته باشد. ما در دفتر موسيقي سعي کرديم نقاط ضعف و قوت جشنوارههاي پيشين را بسنجيم، نقاط ضعف را تا حد امکان به حداقل برسانيم و نقاط مثبت را تقويت کنيم.
طالبي در پاسخ به اين پرسش که با توجه به پايان رسيدن دوره سرپرستياش در دفتر موسيقي، آيا سمت او بهعنوان رئيس جشنواره موسيقي نواحي تحت تأثير قرار ميگيرد؟ گفت: آقاي مرادخاني - معاون هنري وزارت ارشاد - براي من بهعنوان يک شخصيت حقيقي، حکم رياست شوراي سياستگذاري جشنواره نهم را صادر کرده است. قطعا اين جشنواره با چارچوب خاصي پيش ميرود و اگر شخص ديگري هم جاي من بيايد، همين روند را ادامه ميدهد؛ اما حکم من به عنوان يک شخصيت حقيقي و نه حقوقي است.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا مبني بر اينکه چه حکم جديدي از معاونت هنري گرفته است؟ بيان کرد: من اصلا اين موضوع را پيگيري نميکنم، چون اين موضوع توسط معاونت هنري پيگيري ميشود و بايد آنها به اين پرسش پاسخ دهند. همچنين ترجيح ميدهم بيشتر از اين، به اين موضوع نپردازم، زيرا جشنواره به حاشيه کشيده ميشود.
در نشستي که صبح 18 آبانماه در تالار وحدت برگزار شد، دبير نهمين دوره جشنواره موسيقي نواحي ايران در سخناني اظهار کرد: هويت ما ايرانيها در وهله اول در گرو موسيقي مقامي است. آنچه در تاريخ اين موسيقي گذشته، در کتابهاي مختلف نوشته شده است. در واقع موسيقي ما دارايي کشور ما محسوب ميشود.
ايرج نعيمايي با بيان اينکه موسيقي مقامي جزو باورها و هويت ملي ماست، گفت: اين جشنواره همزمان با هفته وحدت برگزار ميشود و بيشک اين تقارن با موضوع جشنواره بيربط نخواهد بود. ما موضوع شاديانهها را محور بخش رقابتي قرار دادهايم.
اين پژوهشگر حوزه موسيقي با بيان اينکه امسال ابعاد جشنواره نواحي گستردهتر شده است، ادامه داد: با امکاناتي که امسال در اختيار ما قرار گرفته است، جشنواره کمي وسيعتر برگزار ميشود. در بخش اجراها، ما دو بخش رقابتي و غيررقابتي خواهيم داشت. در بخش رقابتي هيئت داوران برنامهريزي مفصلي دارند و در بخش غيررقابتي هم از پيشکسوتان و استادان اين عرصه دعوت کردهايم تا با موضوع «مولود» اجراهايي داشته باشند.
او اظهار کرد: در بخش جنبي جشنواره، گروههايي از استان ميزبان روي صحنه ميروند. همچنين ما هفتهاي بهعنوان «هفته فيلم» خواهيم داشت که فيلمهاي تراز اول در زمينه موسيقي در آن پخش ميشوند. همچنين مسابقه عکاسي در اينستاگرام را ترتيب دادهايم که طرح خوبي است. انتخاب کتاب و سيدي در زمينه پژوهش موسيقي نواحي، بخش ديگري از برنامههاي ما است و در زمينه مقالات دانشگاهي هم برنامههايي داريم.
نعيمايي در ادامه سخنانش گفت: موزه هرندي در استان کرمان در ايام جشنواره ميزبان سازهاي ايراني خواهد بود. تقدير از بزرگان حوزه موسيقي نواحي ايران هم جزو برنامههاي ماست، البته قرار بود تقديري از آقاي محسن حجاريان که در زمينه اتنوموزيکولوژي فعاليت ميکند، داشته باشيم که ايشان مريضاحوال هستند و معلوم نيست اين اتفاق بيفتد.
دبير جشنواره نهم در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا مبني بر اينکه براي ثبت و ضبط آثار ارائهشده در جشنواره و هنرمندان پيشکسوتي که نميتوانند از طريق فراخوان از برگزاري جشنواره مطلع شوند، چه اقداماتي انجام شده است؟ توضيح داد: همانطور که ميدانيد فراخوان، يک موضوع تبليغي است و خيلي از هنرمندان موسيقي نواحي از اين طريق نميتوانند مطلع شوند. بر همين اساس ما تيمي تشکيل داديم که اين هنرمندان را در همه شهرستانهاي ايران شناسايي کنند. طبيعي است که ما صرفا براساس فراخوان عمل نميکنيم.
او افزود: درباره ثبت و ضبط آثار ارائهشده در جشنواره هم بايد بگويم که برنامه ما انتشار اين آثار است. ما همه آنچه را که در اين جشنواره ضبط ميکنيم، در اختيار دبيرخانه قرار خواهيم داد و هدفمان اين است با رعايت حقوق مولف اين آثار منتشر شود.
همچنين محمدرضا عليزاده - رئيس اداره ارشاد کرمان - با حضور در اين نشست، گفت: پس از امضاي تفاهمنامهاي با وزارت ارشاد قرار شد که نهمين جشنواره موسيقي نواحي ايران با مشارکت استان کرمان برگزار شود. به هر حال موسيقيهاي مختلفي در مناطق جنوبي و شهري استان کرمان رواج دارند و يکي از دلايلي که باعث شد کرمان ميزبان اين جشنواره شود، موقعيت فرهنگي اين استان است.
او ادامه داد: تنوع فرهنگي که در اين استان وجود دارد يکي از دلايل ميزباني ما بود. اميدوارم کرمان بتواند ميزبان خوبي براي جشنواره موسيقي نواحي باشد و هنرمندان کرماني بتوانند از اين جشنواره بهره لازم را ببرند.
نهمين جشنواره موسيقي نواحي ايران از چهار تا هفتم ديماه بهمناسبت ميلاد پيامبر اعظم (ص) و امام جعفر صادق (ع) و همزمان با هفته وحدت در استان کرمان برگزار خواهد شد.