باني فيلم/ از آنجا که بازيگري به خودي خود حرفه جذابي تلقي ميشود، همواره حواشي بسياري نيز حول اين حرفه از گذشته وجود داشته است؛ از جمله بحث دستمزد بازيگران به خصوص در سينما که چند سالي است در رسانه ها مطرح شده و به آن پرداخته ميشود. حتي زماني که فريدون جيراني اجراي برنامه «هفت» را برعهده داشت، در برنامه اي با حضور داود رشيدي و بيژن امکانيان اين موضوع مطرح و تا حدودي بررسي شد.
اين شايعات سالها پيش بارها براي برخي بازيگران پيش آمد و به دليل جو نامساعدي که پيش آمد، از طرف عوامل کار تکذيب شد. از جمله محمدرضا گلزار که براي بازي در قسمت پاياني يک سريال و حضور در سه فيلم سينمايي رقم بالايي را پيشنهاد داده بود که باعث به وجود آمدن حرف و حديث هاي بسياري شد که در نهايت تهيه کننده مبلغ مورد نظر را تکذيب کرد و همه چيز ختم به خير شد.
حميد فرخ نژاد نيز بازيگر ديگري بود که براي بازي در فيلم «استرداد» بحث دستمزدش مطرح شده و تا حدودي جنجال برانگيز بود. اکبر عبدي، هديه تهراني و بسياري از ستاره هاي سينما هر کدام به نوعي درگير اين حواشي شدند.
اما اين اتفاقات به سينما خلاصه نشد و به تلويزيون هم راه پيدا کرد. از دستمزد مجرياني چون عادل فردوسي پور و احسان عليخاني گرفته تا بازيگراني که براي حضور در سريالهاي تلويزيوني رقم هاي بالايي را از تهيه کننده طلب کردند؛ از جمله امين حيايي براي «کلاه پهلوي»، پارسا پيروزفر براي «در چشم باد»، فريبرز عرب نيا براي «مختارنامه»، جواد رضويان براي «سه شو» و اين اواخر مهران مديري براي بازي در مجموعه «دورهمي».
البته رحيمي نادي تهيه کننده اين مجموعه اين خبر را تکذيب کرد، اما اين نخستين باري نيست که حواشي دستمزد مديري در رسانه ها مطرح ميشود. وي پيش از اين براي بازي در يک فيلم سينمايي و کارگرداني چند مجموعه تلويزيوني تيتر اول نشريات شده بود.
در وهله اول نمي توان اين حقيقت را کتمان کرد که دستمزد بازيگران هاليوود و چهره هاي مشهور دنيا چند برابر هنرمندان کشور ما است، اما اين نکته را نيز نبايد ناديده گرفت که شرايط موجود در سينما و تلويزيون ما نيز به همان نسبت غير قابل مقايسه با ساير کشورهاست.
از اين رو اغلب بازيگران به اين موضوع واقف بوده و دستمزدي خارج از عرف و منطق طلب نمي کنند. گرچه عدم دريافت برخي مطالبات و عدم اعتماد بازيگران به برخي تهيه کنندگان باعث شده تا اغلب بازيگران بي گدار به آب نزده و دستمزد خود را همان ابتدا طلب کنند. با اين حال بحث دستمزد ها همواره در سينما و تلويزيون مطرح بوده است. به خصوص در اين چند سال اخير و بحران هاي مالي که به خصوص در تلويزيون وجود دارد، شنيدن خبر دستمزد چند ميليارد توماني براي بازي در يک مجموعه چند قسمتي جاي تعجب دارد. از اين رو باني فيلم در گزارشي با برخي تهيهکنندگان و کارگردانان در اين خصوص تماس گرفته و نظرات آنان را جويا شده است که در ادامه مي خوانيد:
غفوري: هيچ وقت دنبال حواشي نبوده ام
الهام غفوري تهيه کننده مجموعه هاي «پايتخت»، «زير هشت» و «ميکائيل» که تمايل چنداني به اظهار نظر درباره اين حواشي نداشت، در اين باره به باني فيلم گفت: من در طول اين سالها که در اين زمينه فعاليت مي کنم تا به حال با چنين بازيگراني روبرو نشده ام که رقم غير متعارفي را طلب کنند. يعني تا به حال با چنين درخواست هايي روبرو نشده ام. وي در پايان نيز عنوان کرد: من همواره از اين حواشي دور بوده ام و هيچ وقت دوست نداشتم خودم را درگير اين مسائل کنم. بنابراين ترجيح مي دهم در اين باره اظهار نظر نکنم.
بانکي: فکر نمي کنم چنين رقم هايي رد و بدل شود
محمد بانکي تهيه کننده و کارگردان فيلمهايي چون«تو و من»، «دو خواهر»، «علف هاي هرز»، «حامي» در اين باره به باني فيلم گفت: فکر مي کنم در طول اين سالها و به خصوص دو فيلم آخر به نسبت ساير کارهايي که در آن زمان ساخته مي شد، در کار ما رقم کمتري پرداخت شد، اما از آنجايي که برخي بازيگران به دلايلي از جمله خوب نبودن سناريو و يا عوامل تمايلي به کار کردن با يک پروژه نداشته و در عين حال رودربايستي دارند، رقم بالايي را براي دستمزد طلب ميکنند. چون همه به خوبي از اين موضوع با خبر هستند که سينماي ما در آن حد نيست که درخواستهاي غير معمول و خلاف عرف از پروژه داشته باشند.
وي همچنين ادامه داد: با اين شرايطي که در سينماي ما وجود دارد، مگر مي توان ۳- ۴ ميليارد براي يک فيلم هزينه کرد؟ چون اصولاً اينگونه سرمايه گذاريها در سينماي ما جواب نمي دهد. بانکي با اشاره به اينکه تا به حال با چنين مسائلي در کار روبرو نشده است، عنوان کرد: من تا به حال با تلويزيون هيچ گونه همکاري نداشته ام، اما با اين حال بعيد مي دانم در تلويزيون چنين مسائلي پيش بيايد. از آنجا هم که در جريان صحت اينگونه اخبار نيستم، فکر مي کنم امکان ندارد بازيگري چنين پيشنهادي در تلويزيون بدهد و چنين رقم هايي نيز ردو بدل شود.
بيرنگ: دستمزدها بايد در شأن هنرمند باشد
بيژن بيرنگ کارگردان و تهيه کننده فيلمها و سريالهايي چون«خانه سبز»، «همسران»، «سرزمين سبز»، «اين خانه دور است»، «سيندرلا» و «علي و غول جنگل» نيز در اين باره به باني فيلم گفت: فکر مي کنم براي هر تهيه کننده اي پيش مي آيد که با چنين مسائلي روبرو شود، اما اغلب در مقابل افراد مشهور و ستاره ها در سينما پيش مي آيد، اما من از آنجايي که اهل چانه زدن نيستم، همواره کارهايي را انجام مي دهم که دلي باشد و من جزو کساني هستم که اگر فکري داشته باشم و اطمينان داشته باشم کاري بايد ساخته شود که براي مخاطب اهميت دارد، سازگاري مي کنم. وي همچنين افزود: ما هميشه با رقم هاي کمتري در اين عرصه کار کرده ايم، اما خب دوستاني هم هستند که رقم خودشان را دارند و از اين موضوع کوتاه نمي آيند. ولي آنچه که نويسنده به آن معتقدم اين است که در ايران در مجموع دستمزدها بسيار پايين است. وي با بيان مثالي در اين زمينه توضيح داد: من همواره اين مثال را مي زنم که اگر ۱۰۰ و يا ۱۰۰۰ نفر از هر صنفي را در نظر گرفته و با ۱۰ نفر از کساني که در زمينه هاي مختلف هنري فعاليت ميکنند، مقايسه کنيد، زندگي به مراتب مرفه تري دارند.
کارگردان مجموعه «شام ايراني» همچنين ادامه داد: من از اين شايعات و حواشي دستمزدها بي خبرم و نمي دانم که از کجا نشأت مي گيرد، اما معتقدم دستمزدها بايد در شأن هنرمندان باشد، اما اين موضوع را نيز نبايد فراموش کرد که کار هنر دلي است و اگر پولي در آن باشد، جاي تعجب دارد. چون ما در سينما، تئاتر و تلويزيون همواره با مدوديت هاي مالي بسياري روبرو هستيم.
بيرنگ در پايان نيز بيان کرد: آرزو مي کنم در آينده اي نزديک سينما و تلويزيون قادر به پرداخت دستمزدهايي باشد که در شأن هنرمندان است، چه بازيگران و چه ساير عوامل در يک کار. بنابراين اميدوارم هر هنرمندي به اندازه استحقاق و لياقت خود بتواند دستمزد بگيرد.
اسماعيلي: براي محيط سينما و تلويزيون حرمت قائل شويم
حبيب اسماعيلي بازيگر و تهيه کننده فيلمهايي چون «پاتو زمين نذار»، «راننده تاکسي»، «قرمز»، «بدل» و «تبعيديها» در اين باره به باني فيلم گفت: به نظر من چه تهيه کننده و چه بازيگر اگر حرفه اي باشد، طرف مقابل را درک کرده و هم در سينما و هم تلويزيون چنين رقم هاي پرتي نمي دهد، اما در يک صورت ممکن است چنين مواردي پيش بيايد. زماني که تهيه کننده ناشي و تازه کار است و يا فيلمنامه خوب نيست و از انجايي که تهيه کننده، کار اولي است و مي خواهد که مطرح شود، دست به چنين کاري زده و چنين رقم هايي را مي پذيرد. در صورتي که عوامل در يک پروژه لازم و ملزوم همديگر هستند و تهيه کننده نبايد چنين دستمزدي را بپذيرد. چون با اين کار نتايج سوء به بار مي آورد.
وي همچنين ادامه داد: البته به دليل اينکه تلويزيون بودجه ندارد و با تهيه کننده هايي کار ميکند که با خود اسپانسر مي آورند، بايد انتظار چنين اتفاقاتي را داشت. اين در حالي است که ما ادمهاي حرفه اي بسياري در اين عرصه داريم که در رويارويي با چنين مواردي مي توانند چه کار کنند تا به ديگران صدمه وار نکرده و توقع ساير بازيگران را نيز بالا نبرند.
اسماعيلي همچنين بيان کرد: محيط سينما و تلويزيون به زعم من مانند محيط خانواده است و بايد براي آن حرمت قائل بود. از اين رو نبايد خواسته هاي نا معقول و نا عادلانه مطرح کرد.
بازيگر فيلم «محموله» درباره بازگشت سرمايه در سينما عنوان کرد: چنين هزينه هايي در سينما جواب نداده و سرمايه اي که بابت آن صرف ميشود، برنمي گردد. تلويزيون هم که رسانه دولتي است و از عهده چنين هزينه هايي برنمي آيد. بنابراين مطرح کردن چنين ارقامي کار نامعقولي است.
وي در پايان نيز گفت: فکر مي کنم بـه اين دليل که جو نا مناسبي به وجود مي آيد، به سرعت اينگونه اخبار را تکذيب ميکنند. با اين حال آدمهاي حرفه اي نبايد چنين کارهايي انجام داده و فضاي نا مناسبي را به وجود بياورند. البته براي من که تا به حال چنين مسائلي پيش نيامده است.
با کانال تلگرامي آخرين خبر همراه شويد telegram.me/akharinkhabar