خبرآنلاين/ احمد مازني باحضور در برنامه «۳۵» از وظايف و رويکرد کميسيون فرهنگي مجلس درباره مسايل فرهنگي و هنري توضيح داد و نظر خود را درباره فيلم «فروشنده» و نگاهي که به جامعه دارد، بيان کرد.
برنامه اينترنتي «35» با اجراي فريدون جيراني شامگاه چهارشنبه 18 اسفند باحضور احمد مازني، نماينده مجلس و عضو کميسيون فرهنگي در دسترس مخاطبان قرار گرفت.
در ابتداي برنامه، حجتالاسلام احمد مازني درباره اولين باري که به سينما رفته است، توضيح داد: «من اولين بار که به سينما رفتم پس از پيروزي انقلاب بود و من فيلمهاي «تنگسير»، «اسپارتاکوس» و «محمد رسول الله» را در سينما هويزه مشهد ديدم. ما فکر ميکرديم که بعد از انقلاب ديگر تفکيک مذهبي و غيرمذهبي برداشته ميشود و افرادي متدين راحت ميتوانند در جامعه حضور پيدا کنند اما پس از 38 سال هنوز روحانيون و افراد مذهبي براي حضور در اماکن عمومي مثل پارک و سينما و ... راحت نيستند. ما هم با لباس مبدل آن زمان به سينما ميرفتيم و در بين طلبهها اصطلاحي داشتيم که ميرويم مسجد صندليدار.»
او همچنين درخصوص اولين قطعه موسيقي که شنيده است، گفت: «درباره موسيقي هم براي اولين بار پس از انقلاب با سرودهايي که ساخته ميشد آشنا شديم. تعبيري از دکتر شريعتي به ياد دارم که ميگفت همچنان که شعر کلام موزون است، موسيقي هم صداي موزون است و اين دليل نميشود که موسيقي را تحريم کرد.»
اين نماينده در مورد دخالت مجلس در مسايل سينما گفت: «مجلس خانه ملت است، حالا چرا اهالي فرهنگ، هنر و سينما احساس ميکنند که چرا مسايل خانواده خود را نبايد در مجلس بيان کنند به نظر ما تجربهاي است که از گذشته دارند. اوضاع فرق کرده است و الان آنجا واقعا خانه ملت است. دوستان کميسيون فرهنگي کساني هستند که با اهالي سينما رابطه دارند، من يکي از برنامههايم ديدار با هنرمندان است، به کنسرت آقاي شهرام ناظري رفتم و طرح بزرگداشت استاد شجريان را مطرح کردم. در عين حال با اهالي دفاع مقدس، فعالان قرآني و ... هم ديدار ميکنم و به نظرم اين مسايل منافاتي باهم ندارد.»
او در ادامه وظايف کميسيون فرهنگي را اين چنين برشمرد: «سه وطيفه دارد کميسيون فرهنگي؛ اول از همه قانون گذاري است، دوم نظارت بر اجراي درست قوانين فرهنگي است تا فسادي اتفاق نيفتد و به باورها و اصول جامعه آسيب نرسد و سوم هم بايد از همه مسايل فرهنگي پشتيباني کنيم. به نظرم اهالي کميسيون فرهنگي و سردمداران فرهنگ و هنر ميتوانند با رسيدن به يک تفاهم فضاي فرهنگي خوبي را در جامعه ايجاد کنند.»
مازني در پاسخ به جيراني که پرسيد «چرا از کلمه فضاي باز فرهنگي استفاده نميکنيد»، گفت: «فرهنگ نميتواند بسته باشد، اگر جايي تعريف بستهاي از فرهنگ شود اشتباه است و اين به انقلاب و به اسلام ربط ندارد.»
او همچنين درباره فساد از نظر اهالي کميسيون فرهنگي توضيح داد: «بخشي از آن رانتي است که از آن استفاده ميشود، بخشي هم فساد از طريق نفوذ است که جريانهاي مربوط به سرويسهاي اطلاعاتي بيگانه جاسوسي ميکنند. يکي هم حوزه اخلاق است، کمکي که مجلس ميتواند بکند در جهت حاکميت فضاي اخلاقي در جامعه است. مثلا در مورد جشنواره فيلم فجر گفتماني که در جامعه هنري به وجود آمد، اخلاقي نبود. در کل من بايد بگويم که ما به جايي برسيم که حاکميت قانون اصل باشد و همه بنابر قانون برخورد کنند.»
عضو کميسيون فرهنگي مجلس در باره فشار گروههاي مختلف براي اکران نشدن فيلمي که مجوز دارد، گفت: «قانون به نظر ما همان راي وزارت ارشاد است، ما دو حکومت، دو دولت نداريم، دو نظام نداريم. يک نظام تعريف شده در قانون اساسي داريم که رهبري در صدر آن است و قوا هم زير مجموعه آن هستند. در اين چارچوب هرکس حق دارد عقايد خود را داشته باشد ولي نميتواند خلاف قانون عمل کند. اگر گروههاي فشار حاکم باشند، سنگ روي سنگ بنا نميشود.»
مازني در واکنش به موفقيت هاي جهاني فيلم «فروشنده» هم گفت: «ما بايد افتخار کنيم به آقاي فرهادي به خاطر اينکه باعث ميشود نام و سرود ايران در جهان شنيده شود.»
او در خصوص عدم واکنش مقامات رسمي به اين موفقيت گفت: «مگر من غيررسمي هستم، من بخشي از اين نظام هستم و خودم را جداي از چارچوب رهبري و نظام نميبينم. اگر من به ديدار اهالي سينما و موسيقي ميروم به عنوان نماينده اين نظام هستم تا بگويم که شما نه تنها بخشي از اين ملت هستيد، بلکه گل سرسبد اين مملکت شماييد. درست است که تفاوت افکار و سلايق وجود دارد. اما بايد با گفت و گو مسايل و مشکلات را حل کنيم، ما به آشتي فرهنگي نياز نداريم زيرا که قهري وجود نداشته است. روابط کمي سرد شده است که بايد با هم فکري و گفتوگو بهبود يابد.»
مازني درخصوص فيلمهايي که در جشنواره فجر ديده است، توضيح داد: «من دو فيلم «اسرافيل» و «ماجراي نيمروز» را ديدم، فيلم اول که خيلي غم انگيز بود. از آقاي مهدويان قبلا فيلم «ايستاده در غبار» را ديده بودم و خيلي لذت بردم. «ماجراي نيمروز» براي ما که در آن دوره حضور داشتيم ملموس بود و من در تمامي صحنهها خودم را حاضر ميديدم، ولي من «ايستاده در غبار» را بيشتر ميپسنديدم.»
او درباره فيلم «فروشنده» هم اظهار کرد: «اين فيلم ژانر اجتماعي است که بسيار هم تاثيرگذار است، خاصيت هنر اين است که مسايل اجتماعي را بزرگنمايي کنند تا ديده شود، ممکن است که مسئله آنقدر هم بزرگ نباشد. اين فيلم هم ميخواست يکسري از معضلات اجتماعي را بزرگ کند تا مسئولين و مردم متوجه مشکلات شوند.»
مازني نظر خود را درباره معضلات اجتماعي «فروشنده» که به سياهنمايي تعبير ميشود، گفت: «به نظر من فيلم «اسرافيل» سياهي بيشتري نسبت به «فروشنده» دارد، هيچ کدام از اين ها سياهنمايي نيست و نگاهي است که هنرمند به جامعه خود دارد.»
او در پايان گفت: «بايد اختلافات را با گفتوگو حل کنيم، سينماي ايرات نجيبترين سينماي جهان است، در عين حال که ممکن است به يک کارگردان، بازيگر و... علاقهمند باشيم نبايد کاري کنيم که سايرين از جامعه رانده شوند.»
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد