اين تهيهکننده سينما که در غرفهي ايسنا در نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها حضور داشت درباره پروژه «کوروش کبير» به خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار کرد: چند ماه است که مانند دستگاه تکرار کننده به طور دائم از وزارت ارشاد درخواست ميکنيم که به اين پروژه پاسخ بدهد. ولي متاسفانه هنوز هيچ پاسخي داده نشده است، نميدانم دوستاني چه منع و يا منعياتي دارند که جواب نميدهند.
معلم ادامه داد: در حالي که اين پروژه تمام ساز و کارهاي قانوني را طي کرده است و براي پروانه ساختش درخواست رسمي داده است ولي متاسفانه براي جواب دادن به آن، سه يا چهارماهه آن را به تعويق مياندازند.
او ادامه داد: تير يا مرداد سال گذشته بود که درخواست پروانه ساخت پروژه «کوروش کبير» را به وزارت ارشاد فرستاديم ولي «کوروش» هنوز در وزارت ارشاد باقي مانده است و متاسفانه هنوز با آن موافقتي نشده است.
اين تهيهکننده اذعان داشت: اين يک پروژه کوچک نيست که با يک دوربين ويدئويي بتوانيم آن را بسازيم. بايد حتما به شکل رسمي ساخته شود و سپس براي تامين منابع مالي و امکاناتش برنامه ريزي کنيم.
اين کارشناس سينما ادامه داد: قرار است هفته آينده با آقاي جوزاني جلسهاي داشته باشيم و دوباره بر روي اين قضيه تاکيد کنيم. حتي اگر شده اين کار را در يک کنفرانس مطبوعاتي انجام بدهيم. فکر ميکنم خواسته ساخته شدن اين فيلم اصلا خواسته من و آقاي جوزاني نيست، يک خواسته ملي است. هر روز سوالات زيادي از طريق تلفن و يا ايميل از درباره اين پروژه ميشود، آنقدر علاقهمندي مردم به خصوص نسل جوان به اين پروژه زياد بوده است که بسيار شگفت انگيز است.
معلم «کوروش» را به عنوان يک شخصيت تاريخي و اسطورهاي که در جهان شناخته شده است، معرفي کرد و گفت: ما پله اول را براي آن طي کردهايم، «کوروش» شخصيت ناشناسي نيست فکر ميکنم وظيفه نهادهاي فرهنگي در کشور اين است که چنين شخصيتهايي که باعث غرور ملي هستند را بيشتر به بقيه بشناسانيم، ما به غرور ملي نيازمنديم. جواني که در ايران زندگي ميکند نيازمند اين است که به کشورش درهمه ابعاد افتخار کند فقط مسائل معاصر نيستند ما در پهنه تاريخ حتي درآشپزي هم سابقه قابل افتخاري داريم ولي متاسفانه کسي به آن توجه نميکند.
اين تهيهکننده اين بي اعتنايي را بيتوجهي به ميراث فرهنگي و تاريخ ايران دانست و گفت: متاسفانه به شخصيتهايي مانند کريمخان زند، ابن سينا، مولانا و حتي کوروش توجهي نميشود و تقريبا هيچ فيلمي درباره آنها نيست. سوال اين است چرا کسي در مقام عمل پاسخ نميگيرد؟ اگر ما به سفارش جايي فيلمنامه نوشته بوديم، خوب بود. حالا که اين امر به صورت ناخودآگاه و با خواستهيي هنري اتفاق افتاده است، گويا خوب نيست.
وي تصريح کرد: اگر من جاي دولتمردان بودم از اين گونه پروژهها حمايت ميکردم چه برسد به اينکه فقط بخواهم پروانه ساخت بدهم. حداقل کاري که وزارت ارشاد ميتواند انجام دهد اين است که پروانه ساخت اين فيلم را صادر کند و اجازه دهد تا آن ساخته شود، البته جزو وظايف آنها کمک به اين پروژه هم هست.
علي معلم تصريح کرد: ميدانم در جامعه ما تعارضهايي بر سر نقش «کوروش» هست که کتمان ناپذير است. به عنوان مثال يکي از نمايندگان مجلس گفته بود که اصلا کوروش به چه دردي ميخورد؟ چنين نظراتي وجود دارد. ولي ما براساس سليقه افراد نبايد تصميم بگيريم. ممکن است 10 نفر با اين شخصيت مخالف باشند ولي ما به عنوان نماد ملي با اين شخصيت افکار و رفتارش کار داريم، اينها چيزهاي روشني در تاريخ هستند. قرار نيست ما فقط تخيل پردازي کنيم. ضمن اينکه مستندات تاريخي نيز وجود دارند.
تهيهکننده فيلم «آل» در بخش ديگري از سخنانش گفت: ما اگر ميتوانستيم فيلم خوبي درباره گروگانگيري خودمان بسازيم، خوب بود. فيلم «آرگو» ساخته شد چون داستان، نکتهاي قهرمانانه براي آمريکا داشت. آمريکا چون در صحراي طبس شکست خورد فيلمي درباره آن نساخت ولي ما بايد درباره آن شکست فيلم بسازيم. ما بايد راجع به زندگي بزرگانمان فيلم بسازيم هنوز در دنيا ابن سينا را عرب ميدانند و مولانا را ترک، اين روند متاسفانه اتفاق بدي است.
اين منتقد ادامه داد: ايران هنوز تمدن باستاني بيش از شش هزار و 500 سال خود را جزء در سنگهايي که در موزههاي کشور وجود دارد نتوانسته است در جاي ديگري اثبات کند. در جهان امروز بدون اثرگذاري در سينما به قلب مردم نميتوان نفوذ کرد. همه مردم به موزه ملي نميروند ولي به سينما ميروند. زماني که خودمان به خودمان اجازه نميدهيم که درباره شخصيتي مربوط به دو هزار و 550 سال پيش که يک تمدن را پايه گذاري کرده است،فيلم بسازيم شرايط
معلم تاکيد کرد: همه مردم کتاب تاريخ نميخوانند و همه امکان رفتن به موزه را ندارند ولي همه آنها ميتوانند فيلم يا کارتون را حتي براي تفريح خود ببينند و اين ميتواند در افکار مردم تاثيرگذار باشد تا آنها به خود متکي باشند.
علي معلم در بخش پاياني اين گفتوگو تصريح کرد: فکر ميکنم تا پايان اين دوره هم در خواست پروانه ساخت پروژه «کوروش کبير» در وزارت ارشاد بماند ولي يک چيز وجود دارد و آن اين است که ما در اين پروژه جدي هستيم. بيتعارف ميگويم اگر شده اين پروژه را در اين دولت، اگر نه در دولتهاي آينده و يا حتي اگر شده در جايي خارج از کاخهاي ايران اين پروژه را به سرانجام ميرسانم چون تصور ميکنم کار درستي انجام ميدهم.
اين کارشناس سينما تاکيد کرد: اگر اين مهلت تاريخي را از دست دهيم به نظرم ممکن است فضاي ديگري براي ساخت آن در جهان روبه جلوي کنوني نداشته باشيم.