برترين ها/ برخي فيلمهاي سينمايي، انسانها را به فکر واميدارند، اما برخي ديگر، تنها براي سرگرمي ساخته ميشوند و ارزش بيش از يکبار ديده شدن را ندارند. در اين ميان، فيلمهايي وجود دارند که توجه کمتري به آنها شده، درصورتي که مفاهيم مهمي را مطرح ميکنند.
يکي از موضوعات مهم در اين زمينه، موضوع زنان است. شايد فکر کنيد فيلمهايي که با موضوع زنان ساخته ميشوند، تنها به مضاميني همچون عشق ميپردازند، اما فيلمهاي بزرگي نيز در اينباره ساخته شدهاند که معضلات و مشکلات جامعه زنان در زمان ساخت فيلمها را بهمنظور آگاهسازي جامعه بيان ميکننسد. در اين مطلب قصد داريم که برخي از اين فيلمهاي سينمايي را به شما معرفي کنيم. با ما همراه باشيد.
جي. آي. جين
عنوان اصلي: G.I.Jane
محصول: ۱۹۹۷
جي. آي. جو نام قهرماني افسانهاي است که آمريکاييها او را قهرمان جنگهاي خليجفارس ميدانند و از روي شخصيت او فيلم سينمايي، سريال و... نيز ساخته شده است. فيلم سينمايي جي. آي. جين، نسخه مونث اين فيلم است؛ بدون هيچگونه پيچش در فيلمنامه يا صحنههاي جنگي خيرهکننده.
اين فيلم، يکي از معدود فيلمهاي سينمايي است که قدرت واقعي روح بشر، بهخصوص روح يک زن را به نمايش ميگذارد. جي. آي. جين شامل صحنههاي فراموشنشدني بوده و فيلمنامهاي کامل دارد که آن را تبديل به فيلمي کلاسيک ميکند.
لبخند موناليزا
عنوان اصلي: Mona Lisa Smile
محصول: ۲۰۰۳
شايد سينما تابحال فيلمي به پرمحتوايي لبخند موناليزا بهخود نديده است. اين فيلم به تماشاچيان، غرور، شجاعت و راسخ بودن در هدف را ميآموزد، اما مهمترين نکته فيلم، امر ديگري است و آن اهميت فکر کردن به خود است. به همين دليل و به دليل انتخاب خوب بازيگران، لبخند موناليزا تنها يک فيلم فمينيستي نيست، بلکه شهرتي جهاني نيز پيدا کرده است.
عزيز ميليون دلاري
عنوان اصلي: Million Dollar Baby
محصول: ۲۰۰۴
فيلم «عزيز ميليون دلاري»، نمايش بيبديل واقعيت تلخ زندگي بوده و بههمين دليل، فيلمي کاملا فريبنده است. فيلم، سختي حقيقت و بيرحمي زندگي واقعي را نشان ميدهد.
گاهي زندگي، چالشهايي را پيش روي انسانها قرار ميدهد که تنها افراد قاطع، نترس و کوشا ميتوانند با آن روبرو شوند. کارگردان اين فيلم، کلينت ايستوود، ريزهکاريهاي جالبي را از چنين موقعيتهايي بهنمايش گذاشته، بهطوري که بازيگران واقعا با نقشهايشان زندگي کرده و نفس کشيدند و عملکردي احساسي داشتند.
برخي ادعا ميکنند که اين فيلم، غمگينکننده است، اما وقتي که داستان درباره زني جوان است که تلاش ميکند تا قهرمان بوکس شود، نبايد انتظار پاياني خوش داشت.
شيطان، پاشنهبلند ميپوشد
عنوان اصلي: The Devil Wears Prada
محصول: ۲۰۰۶
دنياي فشن و مد، بسيار زيبا، اما درعينحال بياندازه بيرحم نيز هست. حتي کوچکترين شکست نيز در اين زمينه، فرد را از عرش به فرش ميکشاند؛ البته، سازندگان اين فيلم هرگز تصميم نداشتند که فيلمي درمورد صنعت مد بسازند، بلکه هدفشان بيشتر ساخت فيلمي کمدي-درام بود.
بااينوجود، فيلم «شيطان..»، فيلمي کامل است؛ فيلمي جالب و سرگرمکننده با فيلمنامهاي دقيق با بازي «مريل استريپ» و «آن هاتوي».
جاده انقلابي
عنوان اصلي: Revolutionary Road
محصول: ۲۰۰۸اگر فکر ميکنيد که فيلمي سينمايي درباره زن و شوهري با دو فرزند در ميانه قرن بيستم آمريکا که زندگيشان با بحران مواجه ميشود، نميتواند الهامبخش باشد، سخت در اشتباهيد.
وقتي که فيلم جاده انقلابي به تيتراژ پاياني ميرسد، نميتوانيد از جايتان تکان بخوريد، زيرا احساس ميکنيد تمام صحنههايي که ديديد، از روي زندگي شما ساخته شده است.
ما ميتوانيم مانند شخصيت اصلي فيلم براي فرار از موقعيت و شرايطي که در خانه داريم، به پاريس سفر کنيم، اما زندگي به اين آساني هم که فکر ميکنيم، نيست و اگر از درون احساس تهي بودن کنيم، هرجا که باشيم، حسرتمان از ميان نخواهد رفت.
ملکه
عنوان اصلي: Queen
محصول: ۲۰۱۸
فيلم ملکه به کارگرداني «استفن فيرس»، دوره دشواري در زندگي خانواده سلطنتي بريتانيا را بهنمايش ميگذارد؛ دوران پس از مرگ «پرنسس ديانا»، همسر سابق وليعهد بريتانيا.
فيلم نشان ميدهد که يک فرمانروا وقتي اظهارنظرهاي ناخوشايندي ميشنود، چه ميکند؟ آيا تسليم احساساتش ميشود يا همانطور که ملت از او انتظار دارند، خويشتنداري نشان ميدهد؟ در دنياي امروز، نبرد با کمک دوربين سينمايي و ميکروفون، کمارزشتر از نبرد قهرمانان با شمشير نيست. اين نبرد نيز شجاعت زيادي ميطلبد.
ارين براکوويچ
عنوان اصلي: Erin Brockovich
محصول: ۲۰۰۰
داستان فيلم ارين براکوويچ درباره يکي از قويترين و درعينحال آسيبپذيرترين زنان زمانه است. در شرايط اين زن، ضعفهاي زنانه معمولي، ويژگيهايي تجملي و غيرمجاز هستند. ارين شايد نابغه نباشد، اما پشتکار او و نگرانياش براي سرنوشت ديگران به او اجازه ميدهد که به غيرممکنها دست يابد. در لحظاتي که شجاعتتان را از دست ميدهيد، اين فيلم را تماشا کنيد؛ معجزه ميکند.
فريدا
عنوان اصلي: Frida
محصول: ۲۰۰۲
فيلمي قابلتوجه درباره زني بهيادماندني، ذات سرکش طبيعت بشر، هوس رامنشدني و انرژي مفرط. فريدا در ۲۰ سالگي با مردي ثروتمند، فاسدالاخلاق و بسيار مسنتر از خودش بهنام «ديهگو ريورا» که هنرمندي بسيار معروف در مکزيک بود، ازدواج کرد.
فيلم فريدا، نهتنها داستان هنرمندي درخشان را بازگو ميکند، بلکه زني را نشان ميدهد که عشق و خانواده برايش بيش از هرچيز ديگر اهميت دارد. موسيقي فيلم نيز بسيار قابلتوجه است.
بخور، عبادت کن، عشق بورز
عنوان اصلي: Eat Pray Love
محصول: ۲۰۱۰
اصلا امکان ندارد که ما اين فيلم را از فهرستمان خارج کنيم. فيلم «بخور.» که از يک شرححال اقتباس شده، روشي ساده را براي غلبه بر احساس افسردگي ارائه داده است: سه کشور را انتخاب کنيد که با حرف (I) آغاز ميشود؛ به اين کشورها سفر کنيد و خودتان را کشف کنيد.
اين روش براي شخصيت اصلي فيلم که نقش آن را «جوليا رابرتز» بازي ميکند، موفق عمل کرده است. ممکن است پس از تماشاي اين فيلم، شما نيز روش کارساز خودتان را پيدا کنيد.
اليزابت: دوران طلايي
عنوان اصلي: Elizabeth: The Golden Age
محصول: ۲۰۰۷
يکي ديگر از فيلمهاي سينمايي که درباره زندگي يک ملکه ساخته شده، «اليزابت، دوران طلايي» است، اما اين فيلم، چندان به مسائل تاريخي آن دوران يا اتفاقات حکومت نميپردازد، بلکه بيشتر درباره زندگي خود ملکه است.
اليزابت اول، زني است که داشتن زندگي شخصي براي او معنايي ندارد و حتي از سادهترين لذتها نيز محروم است. آشوب و جنجال، احساسات، خيانت، ماجراجويي و ابهت در اين فيلم موج ميزند؛ تمامي اين موارد را با حماسهاي گيرا، فيلمنامهاي عالي، لباسهايي تجملي و همينطور تعاملات شگفتانگيز ميان شخصيتها ترکيب کنيد.
جايي که قلب آنجاست
عنوان اصلي: Where the Heart Is
محصول: ۲۰۰۰
يکي از گيراترين فيلمهاي سينمايي که تاکنون درباره عشق، بخشش و دوستي ساخته شده، همين فيلم است. البته شايد در نگاه اول، داستان فيلم، معمولي و مبتذل بهنظر برسد؛ مرد جواني که نامزد حاملهاش را که بهشدت به او وابسته است، ترک ميکند، اما زندگي آنطور هم که بهنظر ميرسد، وحشتناک نيست.
شما نميتوانيد بهراحتي گرفتار ياس شويد، پشتتان را به دنيا کنيد يا شجاعتتان را از دست بدهيد. شما بايد پيش بهجلو ادامه دهيد، بدشانسيهاي گذشتهتان را فراموش کنيد، به ديگران کمک کنيد و از زندگي لذت ببريد؛ البته شايد اين جملات را تاکنون هزاران بار شنيده باشيد، اما اين جملات واقعا کليد شادي هستند.
فرستاده: داستان ژان آرک
عنوان اصلي: The Messenger: The Story of Joan of Arc
محصول: ۱۹۹۹
فيلمي شگفتانگيز. يک فيلم سينمايي تاريخي در مقياسي بزرگ مانند اين فيلم بهراحتي ممکن است به فيلمي کسلکننده و اغراقآميز تبديل شود، اما سازندگان فيلم «فرستاده»، کار بزرگي در نمايش واقعگرايانه ايمان قوي و حس عدالت در شخصيت «ژان آرک» با بازي «ميلا جوجوويچ» انجام دادند.
مرثيه
عنوان اصلي: Elegy
محصول: ۲۰۰۸
برخي فيلمها اعماق وجود بينندگان را ميلرزانند. «مرثيه»، يکي از اين فيلمهاست. اين فيلم، داستان رابطه بين يک استاد دانشگاه و يک دانشجوي جوان بيتجربه را روايت ميکند. فيلمي که بهشدت برروي شما تاثير خواهد گذاشت و به يادتان خواهد آورد که برخي افراد در اين دنيا هستند که واقعا به ما نزديکند و افرادي نيز هستند که ما با آنها ارتباطي عميقتر و روحي داريم.
آملي
عنوان اصلي: Amelie
محصول: ۲۰۰۱
آملي، زن جوان فرانسوي با تخيلي قوي، صندوقچه اسباببازي قديمي مردي را در دستشويي خانهاش پيدا ميکند. اين فکر که او بايد اين گنج را به صاحب واقعياش بازگرداند، در ذهنش شکل ميگيرد. اين عمل محبتآميزش، زندگي او را تغيير ميدهد و آملي با شيوههاي غيرمنتظرهاي، وارد يک ماجراي عشقي ميشود.
اين فيلم به دلايل مختلف، زندگي بينندهها را تغيير ميدهد. اکنون ديگر تصور پاريس بدون شنيدن صداي موسيقيهاي «يان تيرسن»، آهنگساز اين فيلم، در سر غيرممکن است.
هفته من با مرلين
عنوان اصلي: My Week with Marilyn
محصول: ۲۰۱۱
پذيرفتن ايفاي نقش «مرلين مونرو» براي بازيگران، هميشه امري چالشبرانگيز است، اما «ميشل ويليامز» بهخوبي ازعهده اين کار برآمد و نقش زني با اعتمادبنفس بالا و اغواگر که درعينحال، مانند يک دختربچه از دنيا و هرکسي که در آن است، ميترسد را خوب ايفا کرد. ديدن اين فيلم بخاطر جو جالبش توصيه ميشود.
جيا
عنوان اصلي: Gia
محصول: ۱۹۹۸
اگر بخواهيم اين فيلم سينمايي را در يک کلمه توصيف کنيم، کلمه عالي را انتخاب ميکنيم. در اين فيلم، حقيقت خشن حرفه مدلينگ به تماشاچيان نشان داده شده است. ممکن است که دنياي فشن بسيار هيجانانگيز بهنظر برسد.
فيلمبرداريها، ملاقاتهاي اجتماعي و زماني که مدلها در کتوالکها ميگذرانند؛ اما اين صنعت، جوانب ديگري نيز دارد. آنجليناي جولي جوان که نقش اصلي فيلم را ايفا ميکند، يکي از بهترين کشفهاي کارگران فيلم است.
کوکو قبل از شنل
عنوان اصلي: Coco Before Chanel
محصول: ۲۰۰۹
فيلمي درباره زني قوي که از مقابله با جامعهاي محافظهکار و آدابورسوم ازمدافتادهاش، شکمبندهاي تنگش و لباسهاي کسلکنندهاش نميهراسد. برخي ميگويند که اين فيلم، کسلکننده و يکنواخت است، اما بهتر است بگوييم که فيلم، گامي غيرعجولانه بوده و افسونش در ميان لايههايي از دروغ نهفته است.
اين فيلم کمي شبيه به خود زندگي است؛ گاهي آرام پيش ميرود و گاهي با سرعتي بيش از تصور ذهن پرواز ميکند. علاوه بر اين، «آدري توتو» که بازيگر نقش اول فيلم آملي نيز بوده، نقش شنل افسانهاي را بينظير ايفا کرده است.
سخن آخر
ما سعي کرديم که در اين فهرست، بهترين و اثرگذارترين فيلمهاي سينمايي با موضوع زنان را که در سالهاي اخير در سينماي هاليوود ساخته شده، به شما معرفي کنيم؛ البته مسلما تمامي فيلمها در اين فهرست قرار نگرفتهاند و تعدادي نيز جاماندهاند. اگر شما نيز فيلمي با محوريت زنان ميشناسيد، به ما معرفي کنيد.
منبع: brightside
شايسته عسگريان
بازار