حاشيه هاي سينمايي در اسفندماه 92/ درخواست "حاتميکيا" از رئيس جمهور
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
باشگاه خبرنگاران/ درخواست حاتمي کيا از رئيس جمهور و سرنوشت ابهام برانگيز خانه سينما و... مهم ترين وقايع آخرين ماه سينمايي بود.
در اسفند ماه بعد از پايان جشنواره فيلم فجر ابراهيم حاتميکيا کارگردان سينماي ايران در دانشگاه تهران به انتقادهاي تند عليه جريان سينمايي کشور و مديريت جشنواره فيلم فجر در اين هفته سينمايي پرتنش پرداخت و گفت: وقتي مي بينم يک نوع ارادهاي هست که از من به عنوان يک فيلمساز وابسته تعريف کنند و ميخواهند من از دست رئيسجمهور جايزه بگيرم و نه از دست همکارانم، خب هوشمندي به من ميگويد که به نام نامي بچههاي جنگ غريب بايستم کنار و جلو نيايم.
وي خطاب به حجت الاسلام و المسلمين دکتر روحاني نيز اين چنين گفت: آقاي روحاني! جريان فرهنگي ما مردان بزرگ مي طلبد نه مرداني که 24 ساعت پاي حرف خود نميايستند. من بابت اين نوع سخن گفتن هزينه دادهام و افتخار من اين است که با همين حرفهاست که اسم من پيش شما جوانان عزيز مطرح ميشود.
ابراهيم حاتمي کيا جز آدم هايي است که زماني که لب به سخن مي گشايد حرف ها تند و تيزي از او مي شنوي همانطور که بعد از اتمام جشنواره فيلم فجر سکوتي را حاکم کرد يک يکبار اين سکوت شکسته شد و اظهاراتي را در مورد فيلم هاي رستاخيز و عصباني نيستم، داوري جشنواره و محتواي آن، ابراز پشيماني خود از ساخت فيلم "چ" و علي معلم را در سخنراني هاي خود در طول يک هفته در جاهاي مختلف کشور مطرح مي کرد.
رئيس سازمان سينمايي وزارت ارشاد با تاکيد بر اينکه مرز بسيار باريکي بين کوتاه آمدن و مصلحتانديشي وجود دارد، گفت: پاي حرفهايمان ايستادهايم و باز هم ميايستيم پس سينماگران خيالشان راحت باشد....
علي جنتي دربارهي اظهارات ابراهيم حاتميکيا - کارگردان سينما - نيز اظهار کرد: من مستقيما صحبتهاي او را نشنيدهام، اما به هر حال او گفته که کار فرهنگي بايد به اهلش سپرده شود، اعتقاد ما نيز همين است. در حال حاضر نيز کساني در معاونتهاي حوزهي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي فعال هستند که در رشتهي خودشان تخصص و سواد لازم را دارند و حوزهي کاري خود را بهخوبي ميشناسند. در هر صورت، آقاي حاتميکيا سليقهي ديگري دارد و ابراز سليقه هم ايرادي ندارد.
اما اخبار نمايش تصاوير اهل بيت (ع) در فيلم "رستاخيز" موضوعي بود که مراجع و مداحان واکنش منفي نسبت به اين موضوع نشان دادند و به همين جهت مديران سينمايي براي رفع اين مشکل ديداري را با آيتالله مکارم شيرازي و حتي آيتالله سيستاني ترتيب دادند و بعد از اين ديدار تصميم گرفتند که با رفع اشکالات وارد شده به اين فيلم ، براي اکران عمومي، نظرات، اشکالات و دغدغههاي مراجع عظام تقليد را در نظر بگيرند.
در مقابل سينماگران نيز از جمله رضا ميرکريمي در پي برخي حواشي مطرح شده اخير به ويژه براي فيلم «رستاخيز» در نوشتاري واکنش نشان داد و گفت: از برخوردهاي اخير با سينماگران برجسته کشور بوي بياخلاقي و تعصبهاي سياسي به مشام ميرسد.
آيتالله نوريهمداني يکي از مراجع عظام تقليد، منصور ارضي عبدالرضا هلالي - مداح اهل بيت (ع) - نمايش چهره حضرت ابوالفضل (ع) را در فيلمها جايز ندانست و نسبت به اين موضوع معترض بودند.
اما حاشيه هاي فيلم "رستاخيز" باعث شد که آيتالله علمالهدي در ديدار با مسوولان و سينماگران حاضر در جشنوارهي فيلم بسيج هنرمندان (اختران) دربارهي اين فيلم سخناني را عنوان کند: ميبينيد بعد از نمايش اين فيلم، چقدر حملات به وزارت ارشاد آغاز شده و آنها بايد پاسخگو باشند، در حالي که فيلم ارزشمندي است و هنگام ساخت از مقام معظم رهبري استفتاء کردهاند و آقا نوشتهاند اگر وهن نباشد، ايراد ندارد که تصوير نشان داده شود و فيلم ساخته شده و حالا همهي مداحان روي سر فيلم ريختهاند و بيچاره درويش - کارگردان فيلم رستاخيز - گير افتاده است.
آغاز يک ماجراي چالشي براي جشنواره فيلم فجر، اواسط مراسم اختتاميه سي و دومين جشنواره فيلم فجر نامه اي از رضا درميشيان تهيهکننده فيلم «عصباني نيستم!» خوانده شد مبني بر اينکه براي حفظ آرامش سينماي ايران از جوايز خود گذشتيم.
اين نامه با توجه به حواشي و اتفاقات روزهاي قبل براي هيچکس عادي نبود و برخي سايتها اعلام کردند که درميشيان با فشار دبير جشنواره و برخي مسئولين مجبور به نوشتن اين نامه شده است؛ تا اينکه فرامرز قريبيان (ديگر عضو هيئت داوران) صراحتا از انتخاب نويد محمدزاده با اتفاق آراي هيئت داوران به عنوان بهترين بازيگر جشنواره سي و دوم خبر داد و از اتفاقات و حواشي که مانع از اعلام نام او شد، انتقاد کرد.
به دنبال اين صحبتها رضا عطاران گفت: اين سيمرغ متعلق به من نيست زيرا راي هيئت داوران جشنواره فجر انتخاب نويد محمدزاده به عنوان بهترين بازيگر مرد جشنواره بوده، به همين خاطر اين جايزه را متعلق به ايشان ميدانم، نه خودم.
اما حاشيه "عطاران" به اين جا ختم نمي شود صحبتهايي که او در يکي از نشست هاي خبري جشنواره فيلم فجر مبني بر انجام هر کاري براي خنداندن مردم مطرح کرد، باعث شد "جمشيد مشايخي" حرف هاي او را بي اخلاقي بداند و از اهداي سيمرغ به او ابراز تاسف کند.
با نزديک شدن به عيد نوروز بسياري از صاحبان فيلمهايي که در جشنواره سيودوم فيلم فجر حضور داشتند، در تلاش هستند تا بهترين زمان اکران سال را در اختيار بگيرند و در اين ميان سرگروه اکران نوروزي فيلم "طبقه حساس" به سينما "استقلال" رسيد اکران عمومي «معراجيها» ساخته مسعود دهنمکي از جمعه دوم اسفند ماه با سرگروهي "سينما قدس" در تهران و شهرستانها آغاز شد.
قرارداد اکران فيلم "چ" در دفتر فيلميران بسته شده است و قرار است اين فيلم به عنوان گزينه نوروزي سرگروهي "آزادي" همزمان با آغاز اکرانهاي نوروزي به روي پرده برود. "دو ساعت بعد مهرآباد" اولين ساخته بلند سينمايي عليرضا فريد است که اکرانش را در گروه سينمايي "آفريقا" آغاز خواهد کرد.
همچنين اصغر فرهادي نشان عالي هنر و ادبيات فرانسه (officer of Arts and Letters) را از وزير فرهنگ اين کشور دريافت کرد.
اين ماه سينما که ابتدا خبر خوش برگزاري مجمع عمومي خانه سينما بود که با غير قانوني دانستن اين مجمع، وضعيت اين خانه را دچار ابهام کرد و با وجود اينکه اعضاي خانه سينما اين مراسم را برگزار کردند اما از سوي مجلس اين مجمع غير قانوني تلقي شد به همين منظور اين مجمع انتخاباتي را برگزار نکرد و همان اعضا سابق به مدت يکسال ديگر براي ايجاد نشدن تشنج دوباره ابقا ماندند.
ابراهيم حاتميکيا که انتقادات تندش عليه شيوه برگزاري جشنواره فجر بازتاب گستردهاي داشته و در هيچ کدام از مراسمهاي سازمان سينمايي از جمله اختتاميه جشنواره فجر حضور نيافته بود اما در جشن رونمايي از فيلمهاي اکران نوروزي سينما حاضر شد.
بنابر اين گزارش، سازمان سينمايي اولينبار پس از 10 سال از اجراي طرح اکران نوروزي امشب مراسم رونمايي از 5 فيلم «چه»، «طبقه حساس»، «خط ويژه»، «معراجيها» و «با ديگران» را برگزار کرده که حاتميکيا به همراه دستاندکارانش در فيلم سينمايي «چ» در اين مراسم حاضر شد و خوش و بش گرمي را با ايوبي رئيس سازمان سينمايي انجام داد.
آخرين ساختهي محسن اميريوسفي (22 اسفندماه) در برنامهي نمايش فيلم براي اهالي رسانه در سالن سازمان سينمايي در حالي بهنمايش درآمد که قرار بود، فيلم «گزارش يک جشن» ساختهي ابراهيم حاتميکيا پخش شود؛ اما ساعتي قبل از آن، اعلام شد که به جاي فيلم حاتميکيا «آشغالهاي دوستداشتني» اکران ميشود و تا حدي کيفيت نمايش فيلم نامناسب بود که اعتراض کارگردان را به همراه داشت.