روزنامه جوان/ روزنامه جوان در يادداشتي به نقد طرح ساخت فصل سوم سريال خاطرهانگيز «روزگار جواني» پرداخت.
اين روزنامه نوشت: قرار است فصل سوم از سريال خاطرهانگيز «روزگار جواني» ساخته شود؛ سريالي که جزو آثار برتر تلويزيون در دهه ۷۰ بود و در زمان خودش از جمله کارهاي شاخص و تأثيرگذار به شمار ميرفت. اينک و با گذشت بيش از دو دهه از پخش فصل اول اين سريال، قرار است فصل جديدي با همان موضوع قبلي ساخته شود. «جوان» به بهانه ساخت فصل سوم «روزگار جواني» به مسئله اولويتهاي محتوايي در سريالسازي سيما پرداخته است.
تفاوت دهه ۷۰ با دهه ۹۰، از نظر هرم سني کاملاً به چشم ميآيد.
در دهه ۷۰ جمعيت جوان کشور رو به تزايد بود، اما در اواخر دهه ۹۰، کاهش جمعيت، هرم سني را در مسير پير شدن نشان ميدهد. پس جوان دهه ۹۰ حداقل از نظر جامعهاي که با آن روبهرو است شباهتي با جوان دهه ۷۰ ندارد. همين موضوع در دغدغه مهمي به نام «کنکور» که کابوس جوانان در دهههاي ۷۰ و ۸۰ بود، نمايانگر است.
در دهه ۹۰ آنقدر ضريب اشغال صندليهاي دانشگاهها پايين آمده است که بسياري از رشتههاي دانشگاهي به خاطر نبود دانشجو حذف شدهاند. افزايش دانشگاههاي غيردولتي، غيرانتفاعي و سيستمهاي آموزش مجازي باعث شده است بسياري از خانوادهها مانند آنچه خانوادهها در دهه ۷۰ درگير آن بودند، پيگير قبول شدن فرزندشان در دانشگاه نباشند. با اين وصف فصل جديد حداقل در بيان دغدغه درسي و دانشگاه از پيش شکست خورده است.
در اغلب سريالهاي اواخر دهه ۷۰، دغدغههاي جوانان مجرد پررنگ شده بود، نمايش سرخوشيهاي جواني شايد در آن روزگار توجيه داشت، اما تنها نگاه به هرم جمعيتي نشان ميدهد که امروزه اگر قرار باشد همچنان به نمايش سبک زندگي مجردي پرداخته شود و دغدغه جوانان متأهل و نمايش مثبت از زندگي متأهلي در تلويزيون ديده نشود، در سالهاي آينده افت رشد جمعيت از اين نيز بالاتر خواهد رفت. امروزه دانشگاه رفتن ديگر دغدغه نيست، شايد شغل پيدا کردن مهمتر باشد. به نظر ميآيد به جاي آنکه تلويزيون صرفاً بخواهد خود را درگير جواناني که تازه تهران و جاذبه آن را کشف کردهاند، بکند، بهتر است به جواناني بپردازد که با واقعيتهاي بازار کار آشنا هستند و ميخواهند گليم خود را از آب بيرون بکشند.
تجربه شکست خورده ساخت سريال «سرباز» در شبکه ۳ نشان داد اگر به مسائل مهمي، چون «سربازي» و «تشکيل زندگي مشترک» به شکل بد پرداخته شود، نتيجه برعکس خواهد داد و مخاطب آن را پس خواهد زد.
اينکه پس از ۲۰ سال دوباره الگوي قديمي با همان سبک و سياق ساخته شود، يعني تلويزيون ۲۰ سال تغيير و تحول جامعه را نديده است، اين اتفاق نويي در تلويزيون نيست و شايد يکي از دلايل ريزش مخاطب تلويزيون باشد.
در انتها بايد گفت، پربينندهترين سريالهاي خانوادگي سيما در اين چند دهه آثار کانادايي و امريکايي بودهاند، با اين حال رسانه ملي همچنان ترجيح ميدهد درباره زندگي مجردي سريال بسازد.
بازار