چنگیز وثوقی: پایهها را محکم کنیم

جام جم/نميدانم چرا بهجاي درستکردن پايهها علاقهمنديم به تغيير نما بسنده کنيم. مثلا مخاطب از کيفيت متن سريال ناراضي است و سازندگان از اين ميگويند که اگر سريال صدقسمتي بسازيم، اوضاع رضايتبخش خواهد شد! توجيهشان اين است که زماني سريالهاي طنز 90شبي داشتهايم و حالا هم بايد داشته باشيم. به خاطر همين نگاه روبنايي است که هيچگاه نميتوانيم رشدي بنيادي در سريالسازي داشته باشيم. رشد هر بنا در محکمکردن زيربنا و فونداسيون است و با تغيير ظاهر هيچ کاري از پيش نميبريم. البته برخي با خلط مباحث و شبيهکردن ادعاهاي خود با بازسازي خانهها و بناهاي قديمي از لزوم حفاظت از ميراث فرهنگي ميگويند ولي واقعا اين دو چه ربطي به هم دارد؟
در بازسازي نماها فراتر از ترميم ظاهر به محکمکردن و مقاومسازي بنا توجه ميکنند، چون بدون مقاومسازي، ظاهرسازي فايدهاي ندارد ولي در سريالسازي بدون توجه به زيربناي قوي سريالهاي خاطرهساز که متن باشد فقط از ظواهر و مثلا بالابردن تعداد قسمتها ميگويند!
سريالسازي شوخيبردار نيست و تلويزيوني داريم که سابقه توليد سريالهايي همانند کوچکجنگلي، سربداران، دليران تنگستان، هزاردستان، امامعلي(ع) و مختارنامه را دارد که زيربنايشان آنقدر محکم بوده که در گذر نزديک به نيمقرن هنوز براي مخاطب جذابند. توليد سريالهاي روتين لازم است ولي اينکه همه هم و غم توليدکنندگان بر توليد چنين سريالهايي باشد واقعا بيفايده است. ما در صنعت توليد سريالسازي جلوتر از خيلي کشورها هستيم و بايد از اين ظرفيت در جهت حرکت رو به جلو و براي پيمودن مسيرهاي تازه استفاده کنيم.
واهمه سعي و خطا را نداشته باشيم ولي سعي و خطا را به افرادي بسپاريم که ميخواهند دستاوردهاي تازه را تست بزنند و نه امور اوليه را. وقتي کارگردان مطرح و امتحانپسداده را که يک يا دو کار فاخر دارد به کار گماريم معلوم است که نتيجه کار با ريسک پاييني، مقبول خواهد افتاد و ارزش کاري بزرگان هم حفظ خواهد شد.