تهیه کننده و مجری برنامه «ما خانوما»: ما خانم ها اگر بخواهیم می توانیم

جام جم/ گفت و گو با تهيه کننده و مجري برنامه «ما خانوما» که قرار است به زودي از تلويزيون پخش شود.
به دليل اين که اغلب خانم ها اوقات بيشتري را در خانه سپري مي کنند، مي توان گفت عمده ترين مخاطبان تلويزيون را خانم ها تشکيل مي دهند. اما اين حال به جز چند برنامه آشپزي و يکي دو برنامه مختص آنها اتفاق ويژه اي در تلويزيون براي اين مخاطبان خاص نيفتاده است. از اين رو قرار است به زودي برنامه اي با عنوان «ما خانوما» مختص مخاطبان خانم و براي يکي از شبکه هاي سيما به تهيه کنندگي ميثم دانش و با اجراي فاطمه سادات متوليان توليد شود. برنامه اي گفت و گو محور با رويکرد نو و خلاقانه براي دختران و زنان ايران که توسط يک تيم جوان طراحي و توليد خواهد شد. در اين برنامه علاوه بر رويکردهاي سرگرم کننده و جذاب، به صورت غير مستقيم و مخاطب پسند مباحث و مسائل دختران و زنان نيز بازنمايي مي شود. از اين رو با ميثم دانش تهيه کننده برنامه و فاطمه سادات متوليان مجري آن گفت و گو کرده ايم. پس براي اطلاع بيشتر از برنامه با ما همراه شويد.
به خانم ها در برنامه ها هويت و انگيزه بدهيم
برنامه «تن هاي تنها» به کارگرداني علي مختارزاده يکي از مهم ترين برنامه هايي است که فاطمه سادات متوليان اجراي آن را برعهده داشت. وي قرار است مجري برنامه «ما خانوما» باشد که در گفت و گو با جام جم به نکات مهمي اشاره کرد.
شما را بيشتر با اجراي برنامه «تن هاي تنها» مي شناسيم. در کنار آن مجري چه برنامه هاي ديگري بوديد؟
من از سال هاي نوجواني با حضور در خانه فرهنگ نيمرخ فعاليتم را در اين حوزه آغاز و برنامه هايي را در فضاهاي مختلف اجرا کردم. به عنوان مثال در حوزه نوجوان من قبل از تن هاي تنها، نردبان و عقيق را هم داشتم يا ويژه برنامه کنکور شبکه آموزش با نام «صعود».
در حوزه زنان چطور؟
در حوزه زنان و خانواده برنامه «روزهاي ترمه گلي» را داشتم که آن برنامه و «نيمه پنهان ماه» بعد از برنامه دخترانه که اولين برنامه با رويکرد صرفا دختران و زنان بود، اولين هايي بودند که به زناني مي پرداختند که مرد آفرين بودند؛ زناني که به صورت بالغ نقش ويژه اي در اجتماع بازي کرده بودند مثلا مادران شهيد، همسران شهيد زنان فعال و تاثير گذار در جنگ... بعد از آن هم به عنوان مجري گروه اجتماعي شبکه دو، برنامه زنده صبحگاهي شبکه را با نام «روز از نو» داشتم.
فکر مي کنم مدتي از اين فضا فاصله گرفته ايد؟
با توجه به اين که تحصيلاتم در رشته ارتباطات بود و در اين حوزه دغدغه مند بودم، تصميم گرفتم مقداري از فضاي اجرا فاصله بگيرم و وارد پژوهشگاهي مرتبط با سازمان صدا و سيما شوم و به صورت تخصصي در دپارتمان فرهنگي پژوهش هايي در حوزه زنان، ماهواره و خانواده را انجام دادم تا اين که با تيم برنامه ساز ما خانوما آشنا شدم. تيمي بسيار دغدغه مند با يک سابقه پژوهشي عالي.
ويژگي برنامه ما خانوما از نگاه شما که قرار است مجري آن باشيد، چيست؟
ما خانوما به يک «ما»ي خيلي بزرگ فکر مي کند. قصد داريم درست مثل اسم برنامه با مخاطبان مان ارتباط برقرار کنيم. به سادگي و صميمي بودن يک خانم که روي صندلي ما خانوما نشسته و از زندگي اش برايمان مي گويد و مخاطب ما هم اين را مي بيند.
اگر بخواهند آنها هم مي توانند از سختي ها براي رسيدن به موفقيت پل بزنند.
ما خانوما، قرار است به مخاطب چه بگويد؟
ما خانوما از هر جاي ايران از هر خانواده اي، با هر توان مالي و جسمي و با هر استعدادي مي خواهد بگويد اگر بخواهيم، مي توانيم! مي خواهيم هر کسي از هر جاي اين کشور که ما خانوما را ديد، همين جرقه در ذهنش زده شود که من هم اگر بخواهم مي توانم.
شيوه اجرايي که خواهيد داشت در برنامه چگونه است؟ صميمي و خودماني يا بسيار تخصصي؟
به رغم اين که اتاق فکر برنامه بسيار تخصصي بوده و تيم هاي محتوايي زمان زيادي را براي تحليل محتوا و تحليل گفتمان ساير برنامه هاي تلويزيون داخلي و تلويزيون هاي ماهواره اي صرف کردند تا بتوانند نيازسنجي دقيقي را انجام بدهند، اما در خروجي برنامه قرار نيست اين تخصصي بودن مشخص شود و اصل در اجرا و ساخت برنامه به صميمي بودن و خودماني بودن است.
فکر مي کنيد جاي چه برنامه اي مختص خانم ها در تلويزيون خالي است؟
برنامه اي که هر قشري بتواند در آن نماينده اش را ببيند و خواسته هايش را بيان کند. برنامه اي که به زن ها بتواند هويت و انگيزه بدهد.
ميثم دانش، تهيه کنندگي اين برنامه را به عهده دارد. وي پيش از اين برنامه اي با عنوان «کافه پونه» را در حوزه بانوان تهيه کرده است. با وي درباره ويژگي هاي «ما خانوما» و اطلاع از روند توليد آن گفت و گو کرده ايم.
با توجه به برنامه قبلي تان دغدغه تان ساخت برنامه براي بانوان است؟
فکر مي کنم در اين حوزه برنامه هاي متعددي بايد ساخته شود. براي اين کار هم از قبل پژوهش هاي مفصلي انجام شده است و ما بر اين نظر شديم که برنامه اي درباره بانوان توليد کنيم.
«ما خانوما» الان در چه مرحله اي قرار دارد؟
به تازگي پيش توليد سخت و ساخت دکور برنامه به اتمام رسيده و به زودي وارد توليد خواهيم شد.
برنامه در چند قسمت و چند فصل طراحي شده؟
فصل اول آن در ۲۶ قسمت طراحي شده است و به صورت توليدي روي آنتن خواهد رفت که با برنامه ريزي هاي انجام شده اميدواريم بتوانيم تا يک ماه آينده روي آنتن باشيم، اما تلاش مي کنيم برنامه را به يک فصل محدود نکنيم و ادامه دار باشد.
شبکه پخش آن هنوز مشخص نشده است؟
خير، اين برنامه توليد بسيج سازمان صداوسيماست و در حال رايزني با شبکه ها هستيم. هنوز به شبکه قطعي براي پخش نرسيده ايم.
برنامه گفت و گو محور است. با اين حال چه آيتم هايي را در کنار گفت و گو قرار داده ايد؟
قرار است در آيتم هاي مختلف برنامه، تصاويري از بانوان فعال و موفق در حوزه هاي شغلي مختلف را به مخاطبان ارائه بدهيم.
مجري را بر چه اساسي انتخاب کرده ايد؟
حدود ۱۵ خانم مجري براي تست اوليه مجري گري برنامه دعوت شدند و با توجه به معيارهايي که براي انتخاب مجري برنامه داشتيم، از ميان آنها خانم فاطمه سادات متوليان انتخاب شدند که قرار است اجراي برنامه را برعهده داشته باشند.
با توجه به عنواني که برنامه دارد، صرفا براي مخاطبان خانم توليد خواهد شد يا به گونه اي است که مخاطبان ديگر را هم جذب کند؟
برنامه در مورد خانم است، ولي مخاطب عام در نظر گرفته شده است و فکر مي کنم در کنار مخاطبان اصلي برنامه ديگران هم بتوانند بيننده آن باشند.
با توجه به برنامه اي که قرار است توليد کنيد، فکر مي کنيد جاي چه برنامه هايي براي خانم ها در تلويزيون خالي است؟
کلا در تلويزيون به مسائل خانم ها کمتر پرداخته شده و تلاش ما بر اين است جايگاه واقعي بانوان در حوزه هاي مختلف از جمله شغلي، مادر بودن، اجتماعي و هويت بانوان ايران زمين را به قاب تصوير بکشانيم.
ويژگي «ما خانوما» چيست و قرار است در برنامه از چه منظري به مسائل خانم ها نگاه شود؟
ويژگي برنامه اين است که فضاي بانوان ايران زمين را به تصوير مي کشد و همچنين بازنمايي بانوان در جامعه ايران است. البته اميدواريم بتوانيم به اهدافي که در برنامه داريم، برسيم.
مهمانان برنامه چه کساني خواهند بود؟
افراد مشهور در حوزه هاي مختلف بانوان و بانواني که در حوزه هاي شغلي خودشان موفق هستند و کمتر ديده شده اند. اما ترجيح مي دهم فعلا در اين باره صحبتي نکنم و اجازه بدهيم زمان پخش، مخاطبان خودشان بيننده برنامه باشند.
با توجه به برنامه قبلي که در اين حوزه تهيه کرده ايد، پيش بيني تان از استقبال مخاطب چه خواهد بود؟
ما تمام تلاش خودمان را براي برنامه انجام داديم و خواهيم داد. ان شاءا... که برنامه خوب و مورد استقبال بينندگان قرار بگيرد و بتوانيم بازنمايي درست و صحيحي از بانوان ايران زمين به تصوير بکشانيم.
گفتگو: زينب عليپور طهراني