خاطرهبازی با فریده سپاه منصور: وقتی لبنیاتی به خانم بازیگر شیر نمیفروخت!

تسنيم/ وقتي از بازيگر قديمي سينما و تلويزيون سؤال ميکنيم اين روزها در چه حالي است و چه کارهايي ميکند، به تعبير جالبي اشاره دارد؛ در حال فرار از کرونا هستم. فريده سپاه منصور در انتخاب نقشها سختگير است چون ميگويد بد بازي کردن را خيانت به مردم ميدانم.
سال گذشته مه لقاي "نون.خ" نوروزي تلويزيون بود و از لحظهاي که در خانه ماندن شروع شده، قرنطينه را ترک نکرده است. او اعتقاد دارد در اين روزها ميتوان به اين نکته مهم رسيد که چقدر به فکر همديگريم. فريده سپاه منصور را برخي به نامِ "مش مريم" فيلم سينمايي "مهمان مامان" داريوش مهرجويي ميشناسند. اين بازيگر قديمي سينما و تلويزيون در جريان گفتوگوي کوتاهش درباره روزهاي کرونايي گفت: به جاي اينکه در هواي آزاد برويم، قدم بزنيم و تفريح کنيم؛ بدانيم اين جمعشدنها، به ضرر اکثريت مردم و جامعه تمام ميشود؛ به هم آسيب نزنيم و براي هم باشيم.
وي افزود: اين ويروس شناخته شده نيست و مثل سيل و زمين لرزه نيست. باور کنيم که هست و وجود دارد. بياييم در اين شرايط کرونايي، مهرباني را تمرين کنيم. ما ايرانيايم و اين مهرباني و محبت را بايد به تمام دنيا بياموزيم. ما خيلي شعار مهرباني ميدهيم. الان که در حال فرار از کرونا هستم. سريال "آخر خط" را روي آنتن شبکه سه داشتم و در حال حاضر هم "شاهرگ" با بازي من از شبکه دو به روزهاي پاياني رسيده است.
نمايي از سريال "عقيق"
فريده سپاهمنصور در جريان گپ و گفت کوتاهش به خاطرهاي از پخش سريال "عقيق" که اين شبها به آنتن آيفيلم آمده، اشاره دارد. زماني که پس از پخش سريال "عقيق"، لبنياتي محله به او شير نميفروخته و معترض بوده که وقتي خودت صاحب گاوداري هستي چرا از من شير ميخري؟ همين نشانهاي است که اين بازيگر پيشکسوت تا چه حد در ايفاي نقش يک زن دامدار موفق بوده.
سپاه منصور رنگين کماني از بازيهاي خاطرهانگيز را در کارنامه کاري خود دارد؛ در سريالهايي همچون مدرس، گرگها، امام علي، نيمه پنهان ماه، معصوميت از دست رفته، خانهاي در تاريکي و دردسرهاي عظيم2. سپاه منصور بد بازي کردن را خيانت به مردم ميداند و به همين دليل در انتخاب نقشها بسيار سختگير و پروسواس است. او نقشش در عقيق را از اين بابت خاطرهانگيز و فراموشنشدني ميداند که اين سريال سازنده بوده و اثرات خوبي را در جامعه بر جاي گذاشته است.
اين بازيگر ميگويد که پس از پخش سريال عقيق مراجعات به جهاد سازندگي براي دريافت مجوز دامپروري و مرغداري افزايش قابل چشمگيري داشته است. همچنين اکثر مردم باور نداشتند که او نقش بازي ميکرده و ميپنداشتهاند که واقعاً يک زن دامدار است. او در اين سريال نقش "ربابه دهقان" را ايفا کرد و 31 سال از ساخت سريال "عقيق" ميگذرد و او درباره اين نقش و يادگاريهايش چنين تصريح کرد: امکان ندارد اثرات خوب سريال "عقيق" را فراموشش کنم. اميدوارم حالا که اين سريال دوباره در حال پخش است همان اتفاقات خوب تکرار شود. نقش خانم دامداري به نام «ربابه دهقان» را بازي کردم که يکي دو سال قبل از اين که سريال "عقيق" ساخته شود مستندي از اين خانم پخش شده بود.
سپاه منصور تأکيد کرد: اين خانم پس از آن که از تهران مهاجرت ميکند و به دامداري مشغول ميشود، در عرض 3-4 سال آن قدر کارش ميگيرد که جايزه بهترين دامدار سال را دريافت ميکند. اصولاً همان مستند هم باعث شد که فکر ساخت يک سريال به ذهن آقاي تمجيدي برسد و عقيق ساخته شود. به ديدن اين خانم ميروند و پس از بازديد از دامداري و شنيدن داستان زندگياش، فيلمنامه را مينويسند.
او در پاسخ به اين سؤال که خودتان چقدر اين کاراکتر را دوست داشتيد، کاراکتري که به عنوان يک کارآفرين در 30 سال پيش ساختارشکنانه و پيشرو بوده است، اظهار داشت: نقش سازندگي اين خانم براي من خيلي جالب بود. روزي که ما ايشان را ديديم 50 هکتار زمين داشت و در حال ساخت مکاني جديد براي پرورش گوسفند بود. ضمن اينکه توانسته بود براي بسياري از جوانان روستاهاي اطراف اشتغالآفريني کند. خيلي از جوانان به شهر اراک مهاجرت و مثلاً مسافرکشي ميکردند. اين خانم باعث شده بود که مهاجرت معکوسي اتفاق بيفتد و بسياري از اين جوانان به روستاي خودشان بازگردند. يکي از مسئولان جهاد سازندگي به ما گفت که از زمان پخش سريال، بسياري از خانمها تماس ميگيرند و ميپرسند که چگونه بايد مجوز دامداري و مرغداري دريافت کنند؟
نمايي از سريال "شاهرگ"- فريده سپاه منصور در کنار مرحوم سيروس گرجستاني
بازيگر سريال "دردسرهاي عظيم" گفت: خودم چند جوان ديپلمه را ميشناختم که نااميد در خانه بودند اما با ديدن اين سريال انگيزه پيدا کردند و وارد حوزه توليد شدند. اينها چيزهايي بود که من مي ديدم يا ميشنيدم. اين فرهنگسازي را بسيار دوست داشتم. همين واکنشها به خودم هم انگيزه ميداد. اميدوارم حالا که سريال دوباره در حال پخش است بتواند به جوانان امروزي هم اميد و انگيزه بدهد. همه دغدغهام اين بود که آيا ميتوانم اين نقش را طوري بازي کنم که مردم باور کنند. خوشبختانه مخاطبان اينقدر با نقش ارتباط برقرار کرده بودند که وقتي بعد از سريال به خانه جديد نقل مکان کرديم لبنياتي محل به من شير نميداد. ميگفت تو خودت دامداري داري، ديگر چرا از ما شير ميبري؟! خودم با اينکه مجبور ميشدم راهم را براي رسيدن به مغازهاي ديگر طولاني کنم اما خيلي خوشحال بودم که از عهده نقشآفريني به خوبي برآمدهام و حتي به نحو احسنت انجام دادهام.
وي در پاسخ به اين سؤال که با خانم دهقان کارآفرين ملاقاتي داشتيد، افزود: همان اوايل يک روز با تهيهکننده و مجري طرح ميهمان اين خانم شديم. شخصيت بسيار محکمي داشت و خيلي هم ساکت و فروتن بود. با هم که براي خريد به شهر اراک رفتيم با هر آدمي به زبان خودش صحبت ميکرد و راه ارتباط با مردم را خيلي خوب بلد بود. با مهرباني و عطوفت و صبوري برخورد ميکرد. چند روز اول در وزارت کشاورزي بوديم و بعد هم رفتيم به روستايي که 35 کيلومتر تا شهر فراهان فاصله داشت. خيلي از سکانسها را هم در همان گاوداري خانم دهقان ميگرفتيم. خانم دهقان خانه پسر دومشان (غلامرضا) را خالي کردند و در اختيار خانمهاي گروه قرار دادند اما آقايان در شهر اراک ساکن شدند.
نمايي از فريده سپاه منصور در سريال "نون.خ"
سپاهمنصور در خصوص ماندگاري سريال که پس از 31 سال بازپخش ميشود، خاطرنشان کرد: به مسئله سازندگي بازميگردد؛ همه آدمها در ذهنشان خيلي فکر جديد و ايده دارند. خيلي از کساني که پشت ميزنشيناند آرزو دارند که کار ديگري داشتند اما در عمل کاري نميکنند. خانم دهقان توانسته بود اين رويا را به واقعيت بدل کند و يک کاري را با سختي شروع کرده و به نتيجه رسانده بود. مخاطب وقتي اين اتفاق را ميبيند احساس اعتماد به نفس ميکند و موفقيت اين زن دامدار را موفقيت خودشان ميداند.
بازيگر سريال "شاهرگ" خاطره جالبي از سريال "عقيق" نقل کرد و گفت: سال 1369 تا 1371 در مدرسه هنر و ادبيات بازيگري درس ميدادم. يک دختر خانمي که پدرش جراح مغز و اعصاب بود آمد و گفت خانم سپاه منصور من از دست پدرم چکار کنم؟ پرسيدم: چه شده؟ گفت وقتي شما معلم ما شديد من در خانه با خوشحالي اين خبر را اعلام کردم. سه چهار ماه ميگذرد و پدرم هر بار مرا ميبيند با تعجب ميپرسد که يعني يک خانم دامدار معلم بازيگري شما شده است؟ مگر بلد است؟ هرچه ميگويم که او بازيگر نقش خانم دامدار بوده باورش نميشود. البته آن زمان من خيلي شناخته شده هم نبودم. سر يک سريال ديگر هم بودم. خانمي مرا ديد و با دلسوزي گفت شما همان خانم دهقان هستيد؟ لابد ورشکست شدهايد و به بازيگري روي آوردهايد؟! به هر حال اينها خاطرات خوبي است که هيچ وقت فراموش نميکنم و به همين دليل هم در انتخاب نقشها سختگيرم. بد بازي کردن را خيانت به مردم ميدانم.
وي درباره کار با حميد تمجيدي و تماشاي سريال از آيفيلم، خاطرنشان کرد: کار با حميد تمجيدي خوب بود. البته اختلاف نظراتي داشتيم اما گذرانديم. اصولاً عادت ندارم کارهاي خودم را ببينم. چون عصبي ميشوم و دائم به خودم ميگويم چرا اينجا را اين مدل بازي کردي يا در فلان سکانس بايد طور ديگري رفتار ميکردي. راستش من هرجا ميروم، حتي وقتي به درمانگاه براي زدن آمپولم ميروم، ميبينم که همه دارند شبکه آيفيلم را تماشا ميکنند. به هر حال، مردم سريالهايي را که نتوانستهاند ببينند تکرارش را از آيفيلم ميبينند. خودم هم آيفيلم را ميبينم.
سپاه منصور در پاسخ به اين سؤال که اين روزها مشغول چه کاري هستيد، گفت: الان که در حال فرار از کرونا هستم. سريال "آخر خط" از شبکه سه را داشتم و در حال حاضر هم "شاهرگ" با بازي من از شبکه دو به روزهاي پاياني رسيده است.