نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
سینما و چهره ها

پاسخ به همه حواشی «آقازاده»؛ چرا همه هستند اما ریحانه پارسا نه؟!

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی

آخرين خبر/ حامد عنقا در راديو تهران درباره حواشي سريال «آقازاده» توضيحاتي داد.
به گزارش آخرين خبر، حامد عنقا نويسنده و تهيه کننده سريال «آقازاده» يکشنبه شب در گفتگوي راديويي با برنامه «صحنه» در راديو تهران براي اولين بار از زمان پخش سريال به سوالات حاشيه اي و مختلفي پيرامون اين سريال پاسخ داد.
او درباره اينکه چرا کمتر از چيزي که انتظار مي رفته درباره «آقازاده» ها در سريال مي بينيم گفت: واقعيت اين است که آقازاده يک پلاک به گردن اين سريال است؛ چون اين روزها اسم نشان داري است و مردم به جهت رسانه اي سريع تر با اين کلمه ارتباط مي گيرند. وگرنه پايه سريال بر نگاه فسادستيزي و جريان هايي است که در اين يکي دو سال اخير در کف جامعه بوده و آحاد جامعه با گوشت و خونشان آن را لمس کرده اند. بنابراين اين سريال صرفا روي کلمه آقازاده متمرکز نيست.
وي درباره اينکه چرا به سراغ چنين داستاني رفته گفت: چند سالي بود که دوست داشتيم کاري در اين فضا بسازيم. اول از همه مايل بوديم سريال «جالوت» را با نگاهي به جريان فساد و حواشي صنعت خودرو و قطعه سازي، در صداوسيما بسازيم. شرايط جور نشد و بعد از مدتي رسيديم به ايده «آقازاده» که به جز بحث فسادستيزي برايمان مفهومي داشت که آن را در آثار قبلي ام هم دنبال کرده ام و آن بحث حيا است.
در «پدر» و «تنهايي ليلا» هم اين نگاه وجود داشت و در سريال جديدمان نگاه وسيع تري به آن داشته ايم. به اين معني که اگر در سريالهاي قبلي بحث حيا را در نگاه حلال و حرام روابط انساني مي ديديم، اينجا بحث حق الناس، بيت المال، زد و بندها و لابي هاي سياسي مطرح است؛ مسائلي که روزگاري درباره آنها کمتر حرف زده مي شد اما حالا به لطف رسانه ها و شبکه هاي اجتماعي روزي نيست که مردم کشورمان درباره اين موضوعات حرف نزنند و خبري نشنوند.

خبر دادگاه هاي چند هزار ميلياردي و امثال آنها. فکر مي کرديم يک بار بايد گفته شود پشت اين قضيه چه اتفاقاتي رخ مي دهد. خواستيم بگوييم اگر امروز دادگاه يک متهم اختلاس چند هزار ميليارد تومان يا دلاري را مي بينيد با اتفاق يک شبه اي روبرو نيستيد و ريشه هاي چند ساله اي دارند. تلاشمان در «آقازاده» اين بود به اين فضا نزديک شويم. پس از قسمت هفتم تازه داريم از مقدمه رها مي شويم و در قسمتهاي آينده وارد ماجراهاي اصلي سريال مي شويم.
ريتم داستاني جنايي با ريتم عشق و خيانت فرق مي کند!
عنقا درباره کم شدن اتفاقات قصه و ريتم به اعتقاد برخي کند قصه در يکي دو قسمت اخير هم اينگونه توضيح داد که: در فيلم و سريال ريتم تند و کند وجود ندارد، ريتم مناسب وجود دارد. ريتم اثر بايد در خدمت محتوا و مفهومي که مي خواهيم به مخاطب ارائه بدهيم، باشد. فضاي ملتهبِ پر زد و خوردي که ممکن است به جنايت معطوف باشد ريتم خاصي را مي طلبد، اما زماني که مي خواهم درون آدم ها و رابطه حسي شان مثل خيانت، عشق، بازگشت و توبه را نشان بدهم بايد سرعتم را کم کنم.
وي ادامه داد: ممکن است فکر کنيد اگر چند دقيقه کار را نبينيد چيزي از دست نمي دهيد اما اگر آن چند دقيقه را نبينيد شايد به آن حالي که بايد، نرسيد. در يک سريال بايد به ابعاد مختلف آن نگاه کنيم. ريتم و فرم هم از اين قاعده پيروي مي کنند. البته اين حرف به معناي بي اشکال ما بودن نيست. به خيلي چيزها فکر مي شود و روي کاغذ درست است اما شرايطي در اجرا به وجود مي آيد يا بعد از آن پشت ميز تدوين احساس مي کني که کار خوب درنيامده يا احيانا مسائلي خارج از اراده تو ممکن است اتفاق بيفتد که به قسمتي که مي بينيم تبديل مي شود.
ماجراي سانسور آقازاده چيست؟
تهيه کننده «آقازاده» ابتدا از پاسخ به سوالي درباره سانسور سريال «آقازاده» پرهيز کرد ولي در مقابل اصرار مجري اين پاسخ نسبتا کوتاه را داد: بخشي از اين اتفاق حاصل سوءتفاهماتي بين وزارت ارشاد و ما بود که خيلي زود برطرف شد. بخشي از آن هم شايد تقصير ما بود که بايد بعضي چيزها را زودتر توضيح مي داديم. امروز از اين زاويه مشکلي نيست و بايد بگويم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين بخش تا جايي که امکانش بوده و توانش را داشته از همکاري و همراهي کم نگذاشته است اما بالاخره اختلاف سليقه وجود دارد.
 
او در پاسخ به اينکه چرا ديالوگ هاي سکانس هاي ديده نشده را منتشر کرديد، گفت: واقعا حيف نبود ديالوگي درباره حضور يک بانوي مسيحي در حرم آقا امام رضا (ع) و بيان اينکه حرم ملجا و پناهگاه هر کسي فارغ از هر دين و آيين و مذهب و گرايش فکري است از مخاطب دريغ شود؟ اين کار ريسک داشت و مي توانست باعث سوءتفاهم بيشتري بين ما و شوراي پروانه نمايش شود اما هرچقدر فکر کرديم ديديم در ايامي که به حضرات آل الله متعلق بود، نبايد تماشاگر را از اين موضوع محروم کرد. همچنين ذهنيتي هم درباره بحث مميزي وجود دارد که همه فکر مي کنند مربوط به حجاب و لباس است اما برخي وقتها هم موضوعات عقيدتي پيش مي آيد که سوءتفاهم ايجاد مي کند. شايد اگر 5، 6 قسمت ديگر با هم حرف بزنيم نظرم عوض شده باشد اما درباره موضوع سانسور حداقل تا اينجاي کار تحت فشار عجيب و غريبي قرار نگرفته ايم.
از روز اول مي دانستيم چه شرايط سختي خواهيم داشت
نويسنده «آقازاده» در پاسخ به سوالي درباره شباهت برخي شخصيت هاي اين سريال به افراد حقيقي گفت: مثل اينکه بايد از اين قسمت حتما توضيح بگذاريم که هرگونه شباهت با افراد تصادفي است.
او درباره اينکه آيا از سوي اين شخصيت ها براي حذف و تعديل سريال مورد فشار قرار نگرفته اند هم چنين توضيح داد: اميدوارم از حرفي که مي زنم سوءبرداشت نشود اما واقعا از اولين روز پيش توليد اين سريال، مي دانستيم در چه شرايط سختي قرار خواهيم گرفت، قبل از کليد زدن کار پيش بيني مي کرديم از کجاها به ما زنگ مي زنند و چه کساني حساسيت نشان خواهند داد. مي دانستيم در فضاي مجازي چه کساني ممکن است حرف هايي بزنند و کارهايي کنند. بنابراين آگاهانه وارد اين کار شديم. تا به حال هم اين موضوعات هيچ کدام باعث نشده در راهي که بنده و به خصوص بهرنگ توفيقي که به عنوان کارگردان کار امضاي او پاي اثر قرار دارد، پيش مي رويم خللي ايجاد شود. 
عنقا در پاسخ به اينکه اگر باز هم موارد مميزي پيش بيايد چه مي کنيد گفت: ترديد نکنيد هر اتفاقي بيفتد مثل ماجراي قسمت 6 رسانه اي خواهد شد. چون ما داريم درباره فسادستيزي صحبت مي کنيم و خودمان را مقيد کرده ايم هرچيزي در بطن سريال اتفاق مي افتد با مردم به اشتراک بگذاريم و شفاف باشيم. علي الخصوص مستندي به نام «بوي خون» هم ساخته ايم که در آن به همه حواشي سريال پرداخته مي شود. 
ماجراي پول هاي آلوده و پولشويي با فيلم و سريال سازي
عنقا در پاسخ به اينکه نظرش درباره وجود پولهاي آلوده شبکه نمايش خانگي چيست گفت : مثل اين مي ماند که بگوييد درباره غرب يا شرق نظر بده، اينها يک کل مطلق که نيستند و اجزاي مختلفي دارند. در شبکه نمايش خانگي کارهاي بسيار خوب و ارزنده اي ساخته شده و ان شاءالله ساخته خواهد شد و کارهايي هم ساخته شده که کمتر دوستشان داشته ايم. هيچ ترديدي نيست که موضوع شبکه نمايش خانگي، پول و سرمايه است. شما مي دانيد که يک سريال امروز حداقل با چه هزينه اي ساخته مي شود و وقتي فضاي سالمي براي جذب سرمايه هاي مشخص به وجود نيايد ممکن است خيلي ها با اهداف مختلف، مال نامشروعشان را به اين حوزه تزريق کنند.
افراد بيشتر از پولشويي به دنبال اعتبارسازي براي خودشان هستند
وي اذعان کرد: اين روزها اسم پولشويي در سينما و سريال سازي زياد شنيده مي شود که من شخصا اعتقاد محکمي به آن ندارم چون براي شستن يک پول چند صدهزار ميلياردي ساختن يک سريال چندميلياردي فايده اي ندارد. قانوني کردن منشا يک پول نامشروع فرايند سخت تري است. من معتقدم بيشتر کساني که با پول آلوده وارد اين فضا شده اند بيشتر دنبال اعتبارو برند سازي براي خودشان بوده اند و تجارت هاي اصلي شان در حوزه هاي مختلف است و اين موضوع در دادگاه هايشان هم گفته شده است. متاسفانه با اين کار در حق فرهنگ و هنر اين مملکت و چهره هايي که يک عمر براي اعتبارشان عرق ريختند خيانت کردند تا براي خودشان اعتبار کاذب بسازند. اين موضوع نه تنها در شبکه نمايش خانگي که در سينما و موسيقي و... نيز وجود دارد. 
يک آدم سودجو را نقد کردم نه کل حراج تهران را!
تهيه کننده سريال »آقازاده» در پاسخ به اينکه برخي مي گويند او خودش جزو مجموعه داران آٍثار هنري و حتي شرکت کنندگان در حراج هاي هنري است اما در سريالش به اين مراسم انتقاد کرده، توضيح داد: بله. خيلي از آدمهاي کشور سوار پرايد مي شوند و دارند به پرايد و ايران خودرو نقد مي کنند، اشکالي ندارد. علاقه من به هنرهاي تجسمي يک ميراث خانوادگي است که در چهار نسل سابقه دارد. من به هنرهاي تجسمي علاقه زيادي دارم و تا جايي که در توانم باشد پيگير و علاقمند هستم. شما هم ممکن است سريال ما را دوست داشته باشيد اما به اين معنا نيست که نقدي به آن نداريد. از طرف ديگر ما درباره حراج صحبت نکرديم بلکه درباره حاشيه اي حرف زديم که نه تنها در ايران بلکه در همه جاي دنيا امثال آن رخ مي دهد. صرف اينکه در يک مراسم آدمي سودجو حاشيه اي را رقم بزند به معناي زير سوال بردن آن مراسم نيست.
حامد تهراني سورپرايزتان مي کند
نويسنده «آقازاده» درباره تمجيد مجري از کشف استعدادي چون پرديس پورعابديني و انتقاد به بازي سينا مهراد هم توضيح داد: مشکل از من است ربطي به سينا مهراد ندارد. فکر مي کنم براي اينکه درباره بازي سينا قضاوت کنيم هنوز زمان بسيار زيادي داريم. سر «قلب يخي» هم اگر خاطرتان باشد در قسمتهاي ابتدايي درباره حميد فرخ نژاد عزيز اين حرف را مي زدند اما از آنجايي که روند قصه ناگهان تغيير کرد شما با کاراکتر ديگري از او روبرو شديد. مطمئن باشيد من و آقاي توفيقي هم از روز اول به حضور سينا مهراد دوباره در نقشي با همان اسم و تيپ حامد فکر کرده ايم و از سر ناآگاهي نبوده است. اگر چند قسمت ديگر صبر کنيد شايد سورپرايز شويد.
رابطه مان با بازيگران و عوامل فراتر از قرارداد بود 
وي درباره شايعه قهر برخي بازيگران در ماه هاي پاياني ساخت سريال از جمله امين حيايي گفت: اصلا! اين سوءتفاهم از جايي شروع شد که بازي نيکي کريمي، امين حيايي و امير آقايي در يک روز به پايان رسيد، دوستان روابط عمومي هم خبري تنظيم کردند که معناي آن پايان کار اين سه دوست بازيگر بود، برخي از رسانه ها هم احتمالا نه با قصد شيطنت، تيتر زدند خداحافظي امين حيايي، نيکي کريمي و امير آقايي از آقازاده. با اين تيتر تصور اشتباهي پيش آمد. اتفاقا وقتي کار آقاي امين حيايي تمام شد و مي خواست سر فيلم ديگري برود، ما يک سکانس جا مانده اي داشتيم که ايشان آمدند و ضبط کرديم و اصلا چنين چيزي نبود.
او همچنين اضافه کرد: قراردادهاي هيچ کدام هم به جز دو سه ماهي که به خاطر کرونا تعطيل بوديم طولاني تر نشد. منهاي اينکه رابطه من و بهرنگ توفيقي با دوستان بازيگر و بچه هاي پشت صحنه، فراتر از قرارداد و اين حرف ها است. تاريخ قرارداد دو بازيگر ما آقاي مهدي سلطاني و سرکار خانم لعيا زنگنه در دي ماه به پايان رسيد اما بدون اينکه مسئله اي پيش بيايد تا آخرين روز تصويربرداري مان هم آقاي سلطاني و هم خانم زنگنه کار را ادامه دادند چون رابطه ما بازيگر و تهيه کننده و بازيگر و کارگردان نيست. يک سري رفيق هستيم که همديگر را دوست داريم، دور هم جمع مي شويم و کاري را که دوست داريم انجام مي دهيم. 
وي ادامه داد: مثلا اگر مي بينيد در سکانس سينا مهراد و خانم پورعابديني در حرم امام رضا (ع) حال خوبي به تماشاگر منتقل مي شود مطمئن باشيد اين حال خوب در پشت صحنه و بين کل بچه ها بوده است. فکر مي کنم بعدها که فيلمهاي پشت صحنه مان منتشر شود متوجه تفاوت سازوکار ما مي شويد. اصلا شرايط اينطور نيست که کسي فيلمنامه اي نوشته، قراردادي بسته و بازيگري جلوي دوربين مي رود بلکه کار خيلي بيشتر از اين حرف ها است و در اين کار تک تک عوامل نقش اصلي و اساسي دارند.
ماجراي احسان عليخاني و امير آقايي چه بود؟
تهيه کننده «آقازاده» درباره اينکه آيا از حضور امير آقايي به جاي احسان عليخاني در سريال راضي هستيد، گفت: اين ماجرا هم يک سوءتفاهم است. قبل از آقاي عليخاني، با امير آقايي عزيز براي اين نقش صحبت کرديم ولي او عازم سفر خارج از کشور بود و فکر نمي کرديم برنامه اش طوري باشد که بتواند برگردد. چون مي خواست فيلمي را در خارج از کشور با تهيه کننده اي در ترکيه کارگرداني کند. امين حيايي عزيز احسان عليخاني را پيشنهاد داد. مي دانيد که احسان از دوستان قديمي من است و با هم کار کرده ايم و در فيلم «بدون تاريخ بدون امضا» به عنوان سرمايه گذار حضور داشتيم. ايام محرم بود، چند جلسه اي با هم مفصل صحبت کرديم و دوست داشتيم کار کنيم، احسان هم مسئله «عصر جديد» را داشت و هم دچار ترديد جدي بود که به عنوان يک مجري طراز اول وارد نقشي شود که علي الظاهر منفي است. گفتگو با احسان در همان دو سه جلسه به انتها رسيد. امير آقايي هم به صورت تصادفي هفته بعد به ايران برگشت و دوباره حرف زديم. اين موضوع از هيچ کدام از طرفين پنهان نبود. جالب اينکه احسان عليخاني که قصه را خواند پيشنهاد خون براي اين نقش امير آقايي بود.
 
چرا همه هستند اما ريحانه پارسا نه؟! 
عنقا درباره حضور بازيگران «پدر» از جمله مهدي سلطاني، لعيا زنگنه و سينا مهراد و غيبت ريحانه پارسا گفت: ما نقشي نداشتيم که او بازي کند. نقش راضيه هم عين نقش ليلا در «پدر» بازيگري مي خواست که مردم پيش زمينه ذهني از او نداشته باشند اما ريحانه پارساي عزيز آنقدر در سريال «پدر» ديده شد که اگر نقش راضيه را ايفا مي کرد مردم نسبت به او پيش زمينه داشتند. اما درباره سينا ما به اين پيش زمينه احتياج داشتيم براي همين اسم او را هم عوض نکرديم. 
وي در اين خصوص که بعد از حواشي ريحانه پارسا گفته بوده ديگر با او کار نمي کند نيز تاکيد کرد: من به اين وضوح چنين چيزي نگفته بودم. حالا که از آن اتفاق گذشته و بي طرفانه به آن نگاه مي کنيم مي بينيم هزار اتفاق بدتر از آن تا به حال افتاده که چنين حاشيه اي نداشته است. من آن زمان در مصاحبه اي گفتم که خانم پارسا بچگي کرد و تا جايي به خاطر سن کم و شهرت ناگهاني که به دست آورد به او حق مي دهم. خانم پارسا همکار خوب ما در پدر بوده و همچنان براي او آرزوي موفقيت دارم. همين دو ماه پيش با آقاي کوشکي يک شب سر صحنه آمده بود و او را ديدم. اميدوارم زندگي و کار و حرفه موفق تري داشته باشد و اگر هنوز حق پدري نسبت به او داشته باشم و بخواهم به او چيزي بگويم اين است که با اين همه هوش و استعدادي که دارد اگر تمرکزش را روي استعداد خودش بگذارد و حواسش را پرت چيزهاي ديگر نکند مطمئنا آينده بسيار بسيار درخشاني خواهد داشت. 
مي دانستم پرايد بيشتر از فراري در ذهن آدمها مي ماند
نويسنده «آقازاده» در پاسخ به يکي از مهم ترين انتقادهاي سريال درباره استفاده از ماشين پرايد براي شخصيت اصلي داستانش اين توضيح را ارائه کرد : من 20 نفر را به شما نشان مي دهم که در اين کارند و سوار پرايد مي شوند! ضمن اينکه بچه هاي ما سه روز با تيبا فيلمبرداري را انجام دادند ولي من مخصوصا گفتم تيبا را برداريم و از پرايد استفاده کنيم. آقاي توفيقي مخالف بود، خود سينا هم همينطور. ولي من گفتم از آنجايي که مردم عادت ندارند در سريالهاي شبکه نمايش خانگي زير پورشه و بي ام دبليو ماشيني ببينند و همه چيز بايد لاکچري باشد، باور کنيد که اين پرايد بيشتر از ماشين فراري در ذهن آدمها مي ماند. نتيجه اش همين سوالي است که شما مي پرسيد. پرايد حامد را ديده اي اما آلفا رمئوي نيما را نديده اي!
خانه حاج رضا 20 ميليارد مي ارزد اما ساده زيست است
عنقا درباره تناقض بين خانه قديمي حاج رضا که حداقل 10 ميليارد مي ارزد با پرايد سوار شدن پسرش، گفت: ما هيچ جا نگفته ايم حاج رضا آدم فقير و تنگدستي است. ساده زيستي هيچ ربطي به ثروت داشتن ندارد. (با خنده) جهت اطلاع آن خانه حداقل 20 ميليارد مي ارزد و توي سر مال نزنيد! اتفاقا ارزش است که در خانه 20 ميلياردي زندگي کني اما ساده زيست باشي تا اينکه در يک خانه 100 متري زندگي کني اما اهل تجمل و تبرج باشي. اين نشان دهنده چشم و دل سيري است و نشان مي دهد حاج رضا از دوران پول و ثروت گذر کرده است و به چيز ديگري فکر مي کند. بنابراين مي تواند در يک خانه بزرگ درندشت زندگي کند اما ساده زندگي کند. از اين آدمها در اين شهر نداريم!؟
فصل 2 و 3 ؟ دعا کنيد همين را سلامت پخش کنيم
وي در پاسخ به اينکه آيا «آقازاده» فصل دو و سه هم دارد، گفت: خير. من دعا مي کنم ان شاءالله بتوانيم فصل 1 را به سلامت به انتها برسانيم! شما هم دعا کنيد همين يک فصلي را که ساخته ايم طيب و طاهر و سلامت در اختيار مخاطبان قرار بدهيم. فصل دو و سه پيشکشمان. قصه در يک فصل نوشته شده است و ممکن است کار در 27 يا 28 قسمت تمام شود. اگر دقت کرده باشيد تايمي که قسمتهاي ما دارد از زمان ديگر سريالهاي شبکه نمايش خانگي بيشتر است و اگر همه سريالها 45 تا 50 دقيقه هستند سريال ما 55 تا 70 دقيقه است. 
تهيه کننده «آقازاده» درباره جريان سازي سريال که به تعبير مجري به هوش رسانه اي او برمي گردد، تاکيد کرد: اين ربطي به هوش رسانه اي من و تيم ام ندارد و اگر اتفاقي فراتر از سريال مي افتد به نيت کارگردان و عوامل آن برمي گردد و لطفي است که خدا مي کند. وگرنه ما همان هايي هستيم که هميشه کار مي سازيم و يک بار خوب مي شود، يک بار هم متوسط يک بار هم بد.
عنقا در پايان در پاسخ به سوال پيامکي يکي از مخاطبان در اين باره که چرا هميشه در فيلمنامه هايش نقش اول مي ميرد، توضيح داد: هميشه هم اينطور نبوده است. مثلا در «تنهايي ليلا» درست است کاراکتر محمد مُرد اما نقش اصلي ليلا بود. درباره «آقازاده» هم در دل قصه که برويم شايد نقش هاي اصلي تري هم باشند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar