منیژه حکمت: پولهای کثیف مناسبات سینما را بههم ریخت!

تسنيم/ منيژه حکمت معتقد است که پولهاي کثيف در سينما ايران نه تنها معادلات اقتصادي آن را آشفته که جريان اصيل سينماي ايران را خانهنشين کرده و به بدنه آن ضربه جدي زده است.
محاکمه متهم اقتصادي در اين هفته بهانهاي شد تا بار ديگر به مسأله ورود پولهاي مشکوک به سينما بپردازيم. ماجرايي که 5 سال است با ورود چنين سرمايهاي به سريال شهرزاد خبرساز شد و به دنبال آن حواشي فراواني در سال گذشته ايجاد شد که اوج آن امضاي برخي از سينماگران در پاي نامه آزادي وي از زندان بود.
بدون شک يکي از اصليترين چهرههاي مختلف و منتقد ورود پولهاي کثيف و سرمايههاي مشکوک به سينما، منيژه حکمت کارگردان سينماي کشور است. او با توئيتهايي که عليه باند ورود سرمايههاي کثيف به سينما منتشر کرد، در فضاي مجازي خبرساز شد و همين رويکرد او باعث شد که عليه او مواضع تندي گرفته شود و طرفداران متهمين اقتصادي وي رو تحت فشار قرار دهند.
قطعاً در اين ميان سينماگران با رسالت هنري و وجداني خود مسئوليت بسيار مهمي را دارند. آنان با اعتراضات صنفي خود مانند ديگر واکنشهايشان ميتوانند فضاي سينمايي کشور را به سمت جريان قبلي و البته ترميمشده خود بازگردانند.
منيژه حکمت معتقد است که پولهاي کثيف در سينما ايران نه تنها معادلات اقتصادي آن را آشفته که جريان اصيل سينماي ايران را خانهنشين کرده و به بدنه آن ضربه جدي زده است.
در ادامه با وي گفتوگوي کوتاهي درباره دادگاه اين هفته و ريشه ماجرا و حل مشکلات اقتصادي سينما داشتيم که ميخوانيم.
پولهاي کثيف، سينماگران ريشهدار را حذف کرد
خانم حکمت ميتوان فقر و مشکلات اقتصادي سينماي کشور را عاملي دانست که به خاطر آن وجود سرمايههاي هنگفت منتج به توجه سينماگران ما به آن شد. اين اتفاق باعث شد که در کنار سرمايههاي پاک، پولهاي کثيف با منشأ نامعلوم نيز به سينماي کشور سرريز شود. به نظر شما از عوارض و نتايج منفي اين سرمايه و پولهاي کثيف به سينما چيست؟
قبل از هرچيز اميدوارم در اين دادگاه همهچيز شفاف و روشن بشود، خصوصاً اين مسأله که چه کساني براي ورود سرمايههاي مشکوک و کثيف به سينما دخيل بودند؟ ميتوان از افرادي که نامه آزادي امامي را امضا کردند تک به تک در اين باره سؤال بشود.
اما در ورود اين سرمايههاي کثيف به سينما چه اتفاقي افتاد؟ تمام مناسبات سينما را به هم ريختند و اين مناسبات منجر به حذف بخش اصلي سينماگران ريشهدار اين هنر شد. بازيگري که تا قبل از ورود اين سرمايهها براي يک پروژه سينمايي 200 ميليون تومان پول ميگرفت امروز 1 ميليارد دستمزد طلب ميکند. ديگر عوامل نيز هرکدام به تبع، ميزان دستمزدشان آنقدر بالا رفته است که به سختي ميتوان يک فيلم اجتماعي ساخت. سينماي ما به عنوان پايگاه فرهنگي و هنري کشور که پيشينه تاريخي بلند مدت دارد رسماً نابود شده است و در نتيجه کارگرداناني که عمري فعاليت مفيد هنري داشتند در خانههايشان بيکار نشستند و رنج ميبرند.
وي در ادمه بيان کرد: من کسي را محکوم نميکنم اما دوست دارم ريشه اين بلاهايي که سر سينماي ما و خود ما آمده است روشن شود تا از ورود دوباره اين سرمايههاي آلوده جلوگيري شود. 5 سال قبل در جشنواره فجر گفتم که نامحرمان از سينماي ما چه ميخواهند؟ از آن موقع تا به الان چه اتفاقي افتاده است؟ سرمايههاي مشکوک به سينما بيشتر وارد شدهاند.
به نظر من بايد روشن و شفاف بشود که اولاً چه کساني پول گرفتند و دوم شفاف بشود که براي چه چيزي پول گرفتند؟ آنهايي که معتقد بودند که ورود اين سرمايهها به سينما «کمککننده» بوده است بيايند شفاف و صريح ادعاي خود را ثابت کنند و توضيح بدهند که ورود اين سرمايهها که منجر به بهم ريختن مناسبات سينما شد چگونه کمکرسان سينما بوده است؟
شک خانه سينما به جريان پولهاي کثيف تعجب دارد!
اعتراض ما روشن است که بعد از 40 سال نميتوانيم درست کار کنيم؛ نه سازمان سينمايي در اين زمينه جديتي دارد و نه خانه سينما؛ جالبتر اينکه خانه سينما ميگويد اصلاً پول کثيفي در کار نيست. بضاعت سينمايي ما مگر چقدر است؟ چگونه با خودشان حساب کتاب کردند؟ مرجعيت سينماي ما رسماً از بين رفته است و نتيجه آن ميشود فيلمهايي که روي پرده ميبينيم.
چه کسي بايد پاسخگو باشد؟ من؟ من فقط سؤال ميپرسم؛ نه وزارت ارشاد و نه خانه سينما گويا کاري به اين موضوع ندارند و نميدانند که چگونه اين مناسبات به هم ريخته است.
فکر ميکنيد راه حل مشکلات اقتصادي سينماي ما براي داشتن توليد مولد و جلوگيري از ورود پولهاي کثيف به سينما چيست؟
به نظرم اولاً بايد يک گروه بيطرف و کارشناس مسئول بشوند تا معلوم بشود که جريان ورود اين پولها به سينماي ما چيست؟ از چه زماني با چه توجيهاتي وارد شده است و در کنار آن آسيبشناسي بشود. البته رويکرد کلي سينماي ما براي حل مشکلات اقتصادي سينماي ما آنقدر ناکافي بوده است که احساس نميکنم ارادهاي وجود داشته باشد. اين وضعيت باعث شده است که حتي آنهايي که معدود آثاري دارند به دليل اعتراضاتشان در سينما بايکوت شوند و همان فيلمي هم که براي اکران بردهاند را آدمهاي آنها بسوزانند.
پس فکر ميکنيد که عوامل اين افراد در مجموعه سينمايي کشور حضور دارند تا با مخالفان سرکردهايشان برخورد جدي کنند؟
بله، هستند و براي همين به ديگر سينماگران هم شديداً حق ميدهم که اعتراض نکنند تا کارشان را نسوزانند. ببينيد اين ريشه تا کجا رفته است که ميتوانند به خاطر پول هر کاري بکنند! اين سرطان را بايد باز کرد و شکافت و غده را از بين برد. حتي اگر بميرم اشکال ندارد اما ين غده بايد بيرون بيايد تا براي هميشه نيست و نابود بشود.
«شوراي عالي» سينما تصميم گرفته است تا افرادي را بياورد و وارد جريان کارگرداني و تهيهکنندگي بکند. وقتي اسامي پروانه ساخت منتشر ميشود اصلاً نميشناسيم چه کسانياند؟ از کجا آمدند؟ کدام رزومه؟ من بعد از 25 سال کار و دستياري و ... 2 سال است که پشت نوبتم آن وقت به افرادي که کار خاصي در روزمه ندارند يکباره مجوز کارگرداني ميدهند.
براي همين ماجرا اصلاً پيچيده نيست. اين نکته را هم در پايان اضافه بکنم که حتي اگر فکري براي جلوگيري از ورود پولهاي کثيف به سينما بشود تا زماني که سينما به جريان اصلي خودش بازگردد زمانبردار است. فعلاً که از طرف خانه سينما و ارشاد براي حل مشکلات اقتصادي سينما انگيزه و ارادهاي وجود ندارد.