جدیدترین نظرسنجی صدا و سیما: ۵۰ درصد سقف مخاطب!
خبرآنلاين/ جديدتري آمار منتشرشده از سوي مرکز افکارسنجي روابط عمومي رسانه ملي آمار نگرانکنندهاي از ميزان مخاطب برنامههاي مختلف سيما به دست ميدهد.
مرکز افکارسنجي روابط عمومي رسانه ملي جديدترين مخاطبان برنامه هاي تلويزيوني را اعلام کرد و بر اساس آمار به دست آمده، همچنان ۸۱/۷درصد مخاطبان همانطور که اخيرا عبدالعلي عليعسگري رئيس رسانه ملي گفته بود، پاسخشان به پرسش آيا در طول شبانهروز از برنامههاي تلويزيون بهره ميگيرند يا آن طور که او دقيقتر گفته بود؛ به برنامههاي تلويزيون توجه ميکنند؟ بله بوده است.
با وجود چنين آماري و در اين شرايط و روزهايي که کرونا بر زندگي مردم سايه انداخته و آنطور که رئيس رسانه ملي در ابتداي سال در جلسه ستاد ملي مبارزه با کرونا وعده داده، قرار بود تلويزيون باشد که مردم را سرگرم ميکند، اقلا آمار روابط عمومي سازمان نشانگر چنين حقيقتي نيست.
در جديدترين نظرسنجي ماهانه اين بار برنامه «دورهمي» مهران مديري با ۵۰/۷درصد بالاتر از «عصر جديد» احسان عليخاني قرار گرفته است. دو برنامهاي که در سالهاي گذشته ميزان رضايت از آنها به بالاي ۶۵درصد ميرسيد اما حالا حوالي ۵۰درصد گير کردهاند و تازه در بالاترين سطح رضايت مردمي هستند!
نکته عجيب ديگر همچنان ميزان رضايتمندي بالاي «خندوانه» (پخش تکراري گزيدههايي از اين برنامه) و جنگهاي تلويزيوني چون «کودک شو» در شبکه نسيم است. اينکه مردم در روزهاي سخت و پر استرس همچنان جنگهاي سرگرمي را پسنديدند و انتخاب کردند.
طرفداران فوتبال را چه کردي آقاي شبکه ۳؟همچنان در ميان بالانشينان نظرسنجي تلويزيون اثري از «فوتبال برتر» نيست. برنامهاي که به طور مونوپل تمام بازيهاي مهم فوتبال ليگ را در شرايطي فشرده پخش کرده و سپس کار نقد و تحليل آن را بر عهده داشته، همچنان جايي در برنامههاي صاحب مخاطب بالاي ۳۰درصدي ندارد!
درحالي که محمدحسين ميثاقي چندي قبل روي آنتن زنده برنامهاش گفته بود که مسير درست را پيش ميرود و رضايت مخاطبانش نشاندهنده اين موضوع است اما به نظر مي رسد حداقل نتايج به دست آمده از نظرسنجيهاي خود رسانه ملي چنين حقيقتي را براي چهارمين ماه متوالي تائيد نميکند و اصلا بر همين اساس است که مهدي تاج رئيس پيشين فدراسيون فوتبال که به خاطر سوء مديريت در قرارداد ويلموتس و همه بلاهاي ديگري که بر سر فوتبال در دوران مديريت او و رفقايش آمده، ميتواند به او انتقاد کند و با سينهاي ستبر بگويد: «آن مجري به ما ميگويد بيکفايت. بيکفايت کسي است که برنامهاي با ۳ميليون پيامک را رسانده است به فقط ۲۰۰هزار بيننده!»
حرفي تلخ براي فرار از فشار از سوي يک مدير ورزشي ناکام که البته هر ماه حتي از سوي واحد افکارسنجي خود سيما تائيد ميشود. پرسشي کليدي که بايد مديران شبکه ۳ پاسخ آن را بدهند. اينکه واقعا چه کردهاند با مخاطبان بينظير و ثابت فوتبالي رسانه ملي!
پاکباختهپاکباخته بيشک بهترين واژه براي بخش سريالسازي شبکههاي مختلف تلويزيوني است.
رسانه ملي که تمام انرژياش راگذاشته براي تعطيل کردن يا انزوا يا حداقل تحت اختيار گرفتن شبکه نمايش خانگي و بخش سريالسازي آن، در روزهايي که مدام در گزارشهايش رقيب بخش خصوصي را متهم ميکند، با آمار ناخوشايند سريالهايش، مدام ناکامي بر سر ناکامي آوار ميکند. سريالهايي که پس از «نون خ» و موفقيت حداقلي «بچه مهندس» و «زيرخاکي»، تمامشان در شبکههاي مختلف ناکام بودند و به کف ۲۰درصد مخاطب هم نرسيدهاند، همچنان در برابر تکرار پخش سريالهاي قديمي هم شکست ميخورند.
نکته قابل تامل براي واحدي که در سال گذشته به جهت حمايت از آن بودجه مستقل از صندوق توسعه ملي برداشت شده، اين است که حتي بعد از چند ماه ناموفق، براي فرصت طلايي محرم امسال هم در چند شب نخست، نتوانسته سريالي همراه با غافلگيري عرضه کند تا خبرساز شود.
درحالي که همه هفته آمار فروش و رکوردشکني شبکههاي نمايش خانگي که مردم به ازاي تماشايشان پول ميپردازند منتشر ميشود، چه اتفاقي رخ داده است که سريالهاي رايگان تلويزيون، اينچنين در کف ميزان اقبال عمومي قرار دارند؟ اين پرسش، پاسخي ساده دارد. اينکه سريالها با چه متري تائيد، ساخته و نظارت بر ساختشان انجام گرفته است که نميتوانند بيننده را پاي خود بکشانند.
حال در اين شرايط، اصرار رسانه ملي بر نظارت و کنترل بر محتواي شبکه نمايش خانگي در بستر پخش اينترنتي وياوديها، نگرانکنندهتر از قبل به نظر ميرسد چون باعث ميشود تا يک بستر صاحب مخاطب براي تماشاي برنامههاي ساخت داخل به چالش کشيده شود و باز احتمال ريزش مخاطب به تور فارسيزبانان خارجي قوت بگيرد.
رسانه ملي که هر روز به دليل سياستگذاريهايش خاليتر از سرمايههاي خودساختهاش شده، همچنان در بازتوليد نسل جديد ناموفق پيش ميرود و در جذب سرمايههاي خارج از گودش هم گامي برنميدارد و بر نگرانيها درباره سرنوشت مخاطبانش ميافزايد.