موردعجیب قاچاق «خرس»؛ تهیهکننده و پخشکننده یکدیگر را متهم کردند!
مهر/ پخش غيرمجاز فيلم «خرس» بهعنوان يکي ديگر از فيلمهاي توقيفي سينماي ايران، تفاوتي قابل توجه با نمونههاي مشابه قبلي دارد؛ اينبار ذينفعان صريحتر از هميشه عليه يکديگر موضعگيري ميکنند!
فيلم سينمايي «خرس» به کارگرداني خسرو معصومي و تهيهکنندگي جواد نوروزبيگي محصول سال ۱۳۹۰ است و براي اولين و آخرينبار در جشنواره سيام فيلم فجر روي پرده رفت؛ فيلمي که بلافاصله پس از جشنواره به محاق توقيف رفت و با وجود اعتراض و پيگيري چندباره کارگردانش در نزديک به يک دهه گذشته، هيچ توضيح مشخصي درباره دلايل توقيف آن از سوي مديران سينمايي ارائه نشد.
خسرو معصومي سال گذشته و در گفتگويي با خبرگزاري مهر درباره وضعيت «خرس» گفته بود: «کمپاني نتفليکس واقعاً ميخواهد «خرس» را بخرد، ولي اين فيلم پروانه نمايش ندارد و نميشود آن را به اين کمپاني فروخت، چون فيلم توقيف است و من دليل توقيف ۷ ساله آن را هنوز نفهميدهام؛ فيلمي که در آن رزمنده در اوج قرار دارد و ايثار ميکند. البته من فکر ميکنم ما بخشي از ضربهها را از مديراني ميخوريم که عافيت طلب هستند يعني ميزشان بر تفکر يک فيلمساز ارجحيت دارد. «خرس» هم چوب همين موضوع را ميخورد يعني برخي به خود ميگويند ما در حال حاضر يک مديرکل هستيم ولي اگر فيلم را توقيف کنيم معاون وزير ميشويم و پيشرفت ميکنيم ما در چنين جامعه زندگي ميکنيم اما من ميگويم به عنوان يک هنرمند بايد رسالت خودم را انجام بدهم، نااميد هم نيستم و ميدانم که «خرس» بالاخره يک روز رفعتوقيف ميشود، شايد اصلاً يک روز اينجا نشستيم و با هم درباره «خرس» صحبت کرديم.»
«خرس» اما پيش از «رفع توقيف» قاچاق شد و انتشار نسخه غيرمجاز آن در سايت شناختهشده يوتيوب اين فيلم را هم به سرنوشت ديگر قربانيان قاچاق فيلم دچار کرد. اين بار اما بازتابها و واکنشهاي رسمي و غيررسمي نسبت به اين اتفاق متفاوت بود.
فارابي: به «يوتيوب» ايميل زديم
بنياد سينمايي فارابي بهعنوان مالک اصلي اين فيلم توقيفي، عصر ديروز و تنها ساعتي پس از انتشار خبر قاچاق فيلم، در واکنشي رسمي توضيحاتي را براي رسانهها ارسال کرد که در نوع خود هم قابل تحسين و هم قابل تأمل بود. در متن ارسالي از سوي روابط عمومي فارابي تأکيد شده است؛ «نسخه فارسي بدون زيرنويس فيلم سينمايي «خرس» بهکارگرداني خسرو معصومي که از ۹ سال پيش نتوانسته پروانه نمايش دريافت کند، در روزهاي اخير بهطور غيرقانوني در کانالي با نام «شکوفا فيلم» در يوتيوب در دسترس قرار گرفته است. بنياد سينمايي فارابي از لحظه اطلاع از عرضه غير قانوني فيلم سينمايي «خرس» در يوتيوب، ضمن بررسي ابعاد موضوع جهت استيفاي حقوق معنوي و مادي فيلم، پيگيري لازم را به عمل آورد.»
در ادامه اين توضيحات آمده است: «در پي اين بررسيها، اطلاعاتي که حاصل شده است اين است که فيلم سينمايي «خرس» (نسخه فارسي بدون زيرنويس) از سوي کانالي با نام «شکوفا فيلم» بهطور غيرقانوني روي يوتيوب بارگذاري شده است و طي روزهاي ۸ و ۹ شهريور تاکنون بيش از ۱۹ هزار بيننده داشته است. بنياد سينمايي فارابي به عنوان مالک فيلم، در اولين اقدام ضمن ارسال ايميل رسمي به يوتيوب، خواستار توقف نمايش و حذف فيلم «خرس» در اين پلتفرم جهاني شد. بنياد فارابي تلاش دارد تا با ارائه اسناد حقوقي مرتبط به فيلم، هر چه سريعتر از پخش و نمايش غيرقانوني فيلم جلوگيري شود.»
فارابي تأکيد کرده است: «با عرضه و انتشار غير قانوني نسخه اصلي فيلم و ابعاد حقوقي اين اقدام، پيگيريهاي و گامهاي حقوقي لازم نظير طرح شکايت در «ستاد صيانت از آثار سينمايي و سمعي و بصري» و مراجع قضايي و اخذ مشورت از کارشناسان و متخصصان حوزه حقوق بينالملل، در دست اقدام است. حقوق کامل فيلم سينمايي «خرس» را موسسه رسانههاي تصويري سابق، در اختيار داشته که پس از انحلال موسسه مذکور و ادغام آن، در سال ۹٨ تمام داراييهاي آن موسسه به بنياد سينمايي فارابي منتقل شده است.»
تهيهکننده عليه پخشکننده!
ماجرا به همين جا ختم نشد و جواد نوروزبيگي در مقام تهيهکننده هم وارد ميدان شد و صراحتاً داريوش بابائيان بهعنوان مدير «شکوفا فيلم» و پخشکننده فيلم «خرس» را متهم به انتشار غيرمجاز نسخه باکيفيت اين فيلم در فضاي مجازي کرد.

تهيهکننده «خرس» به اتهام کلي هم بسنده کرده و با اشاره به بازديد ۲۰ هزارتايي فيلم منتشرشده در يوتيوب، تأکيد کرده که بابائيان بهواسطه عرضه اين نسخه «پول قابلتوجهي» هم دريافت کرده است و به همين دليل با همراهي فارابي پيگير شکايت قضايي از مدير «شکوفا فيلم» هستند.
بابائيان: اصلاً کپي «خرس» در اختيارم نبوده است!
داريوش بابائيان مدير شرکت پخش «شکوفا فيلم» اما در واکنش به اين اتهامات در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: قاچاق اين فيلم به من ارتباطي ندارد. «خرس» تهيهکننده و سرمايهگذار دارد و حدود ۱۰ سال از توقيف آن ميگذرد. اگر قرار بود به صورت غيرقانوني اکران شود، مسلماً در سالهاي اوليه برايش اين اتفاق رخ ميداد.
وي با اشاره به طرح اين اتهام عليه خود ادامه داد: اخيراً من مصاحبهاي داشتم و درباره پروانه ساختهاي متعددي که براي جواد نوروزبيگي صادر ميشود، صحبت کردم. من در آن مصاحبه به قضيه پولشويي هم اشارهاي داشتم. متاسفم که آقاي نوروزبيگي حالا به منظور انتقامجويي اين اتهام را عليه بنده مطرح ميکند، اين در حالي است که فيلم «خرس» نه به دفتر من ارتباطي دارد نه کپي آن در اختيار من بوده است. اگر قرار بود به اينگونه توزيع شود مسلماً خيلي زودتر اين اتفاق رخ ميداد.

وي افزود: گويا دوستان به دنبال اين بودند که مساله را بيهوده برجسته کنند. من معتقدم اين فيلم توسط شخص آقاي نوروزبيگي به کانالها ارسال شده است. چطور ميشود که در روزهاي تعطيل چنين اتفاقي رخ ميدهد تا کسي نتواند پيگيري لازم را داشته باشد؟ من براي آقاي نورزبيگي و امثال ايشان متاسفم که تهمت ميزنند و ميگويند پخش فيلم بر عهده «شکوفا فيلم» بوده است و کپي اين فيلم را در اختيار ما قرار دادهاند. بنياد سينمايي فارابي و وزارت ارشاد عاقلتر از اين هستند که حرف يک فرد را گوش کنند. آنها ميدانند که وقتي در مصاحبهاي عليه تعدادي پرخاش ميشود، حتماً بعدتر براي شخص مصاحبهکننده عواقبي پيش ميآيد. من اعلام ميکنم نه فيلم «خرس» متعلق به من و نه در اختيار من بوده ولي از طريق کانالي با نام «شکوفا فيلم» قاچاق آن در يوتيوب منتشر شده است.
بابائيان: آقاي نورزبيگي در اين مساله هم به من تهمت زده است و حتماً بايد پاسخگوي اين موضوع هم باشد. اينکه فيلم از کانالي با نام شکوفا فيلم قاچاق شده دليلي براي اين نيست که حتماً از سوي شرکت ما و افراد ما اين اتفاق افتاده باشد بابائيان بار ديگر تأکيد کرد: ما پخش کننده «خرس» نيستيم و هيچ قراردادي هم با ما بسته نشده است. اصلاً همان ۱۰ سال پيش هم با من مذاکرهاي نشده بود. آقاي نورزبيگي در اين مساله هم به من تهمت زده است و حتماً بايد پاسخگوي اين موضوع هم باشد. اينکه فيلم از کانالي با نام شکوفا فيلم قاچاق شده دليلي براي اين نيست که حتماً از سوي شرکت ما و افراد ما اين اتفاق افتاده باشد. اين فيلم اگر از طريق هر فردي به مدير يک کانال ارسال شود ميتواند روي يوتيوب بارگذاري شود. آن مدير سايت هم خارج از ايران است و هر فردي ميتواند به او فيلم را ارايه داده باشد.
مدير شرکت «شکوفا فيلم» بيان کرد: در خارج از کشور افرادي هستند که فيلمها را در يوتيوب بارگذاري ميکنند. فيلم از طريق هر فردي ميتوانسته به بارگذارکنندهها ارسال شود! افرادي هم که فيلم را ارايه دادهاند، گفتهاند اين فيلم را داريوش بابائيان براي بارگذاري ارايه داده است در حالي که من اصلاً از اين موضوع اطلاعي نداشتهام. وقتي اين فيلم بارگذاري شد تازه دستاندرکاران يوتيوب متوجه شدند که من نگفتهام و سريع «خرس» را از يوتيوب حذف کردند. ضمن اينکه اصلاً يک سايت ديگر قبل از يوتيوب، فيلم را بارگذاري کرده بود. بنابراين همه اين حرفها براي رد گم کني است. من واقعاً متاسفم براي همکاري که واقعيت را ميداند ولي ميخواهد با گفتن غيرواقعيت ها خود را مبرا کرده و از قضيه فرار کند.
بابائيان در پايان در پاسخ به اينکه آيا شخصاً تماس و گفتگويي با تهيهکننده «خرس» درباره اين سوءتفاهمها داشته است يا خير اظهار کرد: آقاي نوروزبيگي با من تماس گرفت و من گفتم من از اين موضوع اطلاعي ندارم. اينکه ايشان ميگويند با من تماسي نداشتهاند، دروغي ديگر است. اصلاً قبل از اينکه کسي از قاچاق «خرس» خبردار شود، خودشان با من تماس گرفتند و موضوع را به من اطلاع دادند.