نماد آخرین خبر

امیر کربلایی زاده: تو بخندی، کرونا می رود

منبع
جام جم
بروزرسانی
امیر کربلایی زاده: تو بخندی، کرونا می رود

جام جم/ گفت و گويي با امير کربلايي زاده، استندآپ کمدين در روزهاي کرونايي مي خوانيد.
 ۵۷ سال قبل يک کمدين انگليسي صورتک لبخند را ساخت و پيشنهاد کرد اولين جمعه ماه اکتبر به عنوان روز لبخند شناخته شود تا به مردم يادآوري شود در هر شرايطي مي توان لبخند را جايگزين اخم کرد. اين ايده اما از سال ۱۹۹۹ عملي شد و اولين جشن لبخند ۲۱ سال قبل برگزار شد و بعد از آن هم ادامه يافت. امسال اين جشن در حالي برگزار شد که سايه کرونا بر همه جهان افتاده، مرگ ومير و بيماري زيادشده، کسب و کارهاي زيادي از رونق افتاده و اضطراب بخشي از وجود همه مردم شده است؛ اما ديروز در روز جهاني لبخند، همه آنهايي که ذاتا بشر را مي شناسند و مي دانند لبخند در فطرت بشر قرار داده شده و همه آنهايي که تاريخ خوانده اند و مي دانند جهان روزهاي سخت تر از کرونا را هم به خود ديده، يادآوري کردند در روزهاي کرونايي هم بايد لبخند زد و شعار «با لبخند وارد شويد» فراگير شود.

امير کربلايي زاده، استندآپ کمدين ايراني که سال هاست در خنداندن مردم حرفه اي است، ديروز به اين موضوع از زاويه ديگري نگاه کرد و گفت:«به شيخ بهايي گفتند: سخت مي گذرد، چه کنيم؟ گفت: خودتان مي گوييد، مي گذرد...چون مي گذرد، غم مخور...» شرايط چه خوب چه بد مي گذرد، اما آنچه مي ماند واکنش ما به شرايط است و اين که در اين اوضاع چه انتخاب هايي کرده ايم و چه واکنش هايي نشان داده ايم.

تجويز خنده

اين کمدين مي گويد: کرونا به يکباره آمد و همه ما را دچار شرايط غيرقابل پيش بيني و زندگي سخت کرد. من که کارم خنداندن مردم است و از اين راه امرار معاش مي کنم، مدت هاست بيکارم چون همه سالن هاي تئاتر تعطيل شده اما با همه اينها از همين فرصت استفاده کرده و به مردم مي گويم اگر سلامت بودن برايتان مهم است، لبخند بزنيد. تجويز خنده را از من بپذيريد و مطمئن باشيد خنده باعث مي شود، هورمون استرس در بدن شما ضعيف شده و ايمني بدنتان بالا برود. هر چه ايمني بدن بالاتر باشد، کرونا کمتر دور و برمان مي آيد و مغز براي حل موضوعات سخت بهتر مي تواند تصميمات درست بگيرد. علم ثابت کرده مغز فرق خنده واقعي از خنده تصنعي را متوجه نمي شود و زماني که ما شروع به خنديدن مي کنيم، هورمون هاي حال خوب کن و ضداسترس را ترشح مي کند و بعد از چند دقيقه حال ما خوب مي شود. اين را هم ديگر الان همه مي دانيم خنده، مسري است. يک نفر اگر شروع به خنديدن کند، بقيه هم مي خندند و حال جمعي خوب مي شود؛ حتي اگر بي دليل باشد. اين را هم اضافه کنم بنا به شرايط خاصي که کشور ما در طول تاريخ داشته و معمولا درگير جنگ هاي سخت بوده، خنديدن و شاد بودن در فرهنگ ما زياد جدي گرفته نمي شود. اين را حتي در ضرب المثل ها هم مي توان پيدا کرد؛ مثلا حتي آنجا که در نکوهش حال بد و خمودگي است، قضيه از زاويه منفي روايت مي شود:«افسرده دل، افسرده کند انجمني را...» يا آنجا که افراد شاد و خندان مورد تمسخر قرار مي گيرند: «خودگويي و خود خندي؛ عجب مرد هنرمندي !». اما اکنون که علم ثابت کرده بايد از وديعه خنده و لبخند که خدا در فطرت ما گذاشته بيشتر استفاده کنيم، بياييم و اين مهارت را ياد بگيريم.

فرمان حالت را به دست بگير
کربلايي زاده مي گويد: زماني که شيمي مغز بالا مي رود و حال مغز خوب است، هورمون لبخند و خوشحالي ترشح مي شود و اين فرآيند اول از همه جا روي لب هاي ما خود را نشان مي دهد. اتفاقات خوب و حتي خاطرات خوب، لبخند روي لب ما مي نشاند؛ اما زماني که شرايط خوب نيست، اگر بلد باشيم مي توانيم لبخند بزنيم. در اين شرايط ما آنقدر توانمند شده ايم که به مغز فرمان مي دهيم شرايط بيروني را ناديده بگيرد و هورمون خوب ترشح کند تا ما لبخند بزنيم. آدم هايي که در هر شرايطي لبخند روي لب دارند، يعني فرمان مديريت احوالات درون و اتفاقات پيرامون را به دست دارند و نمي گذارند شرايط آنها را از پا دربياورد. به نظرم بايد ياد بگيريم حال خوب و لبخند را به خودمان هديه بدهيم، راه هايش هم ساده است، دورهمي هاي خانوادگي يکي از آنهاست؛ اين که به اعضاي خانواده عشق بورزيم و به زبان بياوريم که دوست شان داريم و حواسمان به آنها هست. مدام به خودمان و اطرافيان مان يادآوري کنيم اين شرايط ماندگار نيست، تمام مي شود مثل همه شرايط سختي که تمام شده. آلبوم هاي قديمي و خانوادگي را تماشا کنيم، يکي از بهترين حال خوب کن ها همين آلبوم ها هستند. امروزه اينترنت در اختيار همه ماست و وقت زيادي را در شبکه هاي اجتماعي سپري مي کنيم، من پيشنهاد مي کنم به جاي شنيدن و نگاه کردن مداوم اخبار و به خصوص اخبار بد، روزي چند دقيقه ويدئوهاي مربوط به بچه ها را تماشا کنيم. آنها به صورت غريزي شادند و حس بسيار خوبي را به ما منتقل مي کنند.اين حس را دريافت کرده و با خودمان نگه داريم.
شايد خيلي ها بگويند: «تو هم حالت خوبه در اين شرايط کرونايي و سخت اقتصادي، الکي خوش بودن هم شد هنر؟!»
اما من از اين گروه اين سوال را مي پرسم اگر مدام اخم کنيم، عصباني باشيم، خشم خود را بر سر ديگران خالي کنيم و اطرافمان را پر از اضطراب و ترس کنيم، شرايط تغيير مي کند و بهتر مي شود؟

لبخند معجزه مي کند
مي دانم شرايط الان سرسازگاري ندارد، اما واقعيتي در فطرت آدم ها نهفته است که علم هم آن را ثابت کرده، آدم ها دنبال هر چيزي بگردند همان را پيدا مي کنند.برخي اين مهارت را ياد گرفته اند که در انبوه اخبار سياه و بد مي گردند و روزنه اي براي دريافت حال خوب پيدا مي کنند.اين مهارت اکتسابي است بايد بياموزيم.خانواده ها و سيستم آموزشي کشور بايد به مردم ما اين مهارت را ياد بدهد.لبخند معجزه مي کند؛ شما هم حتما ديده ايد در يک تصادف که دو تا اتومبيل با هم برخورد مي کنند، راننده ها پياده مي شوند که در کشور ما معمولا هر دو نفر بسيار عصباني اند، اما اگر يکي از آنها با لبخند پياده شود، ۵۰ درصد از تنش کم مي شود، در اين شرايط اگر حتي آن يک نفر ديگر خيلي عصباني باشد با ديدن لبخند طرف مقابل، مغزش به او دستور مي دهد که آرام تر باشد.

در همه شرايط همين گونه است، در محل کار، در خانه، در مراکز خريد و... ما بايد بياموزيم که خودمان لبخند بزنيم و چهره شادابي داشته باشيم.من سال هاست استندآپ کمدي کار مي کنم، مي دانيد چرا مي گويند مردم ايران سخت مي خندند؟ چون ما منتظريم ديگران ما را بخندانند و بايد در اين کار خيلي استاد باشند که ما مقاومت ذهني مان را رها کنيم و بخنديم.وقتي مردم به تماشاي کارهاي من مي آيند، فقط منتظرند تا کار فوق العاده اي بکنم يا حرف ويژه اي بزنم که آنها بخندند در صورتي که درستش اين است که آنها با اين ذهنيت بيايند که در خنديدن با هم مشارکت کنيم آن وقت است که خنده راحت تر مي شود.الان هم مي گويم، مقاومت را کنار بگذاريم و بخنديم.براي بهتر کردن حال خودمان هم که شده لبخند بزنيم.
گفتگو: طاهره آشياني

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar