آدرس غلط سلبریتیهای هشتگزن به مردم؛ حرف های اضافه ای که مسئولیت ندارد!

فارس/ سلبريتي ها در کشور ما وظيفه خود مي دانند که در امر تخصصي و غير تخصصي ورود کنند و با اظهارنظرهاي نادرست خود، هوادارانشان را به مسيرهاي اشتباه سوق بدهند و مسئوليت آن را هم نپذيرند.
ماجراي زورگيري از دختر مهراب قاسمخاني و اتفاق ناخوشايندي که براي دختر او افتاده، بحث اظهارنظرهاي سلبريتي ها درباره موضوعات مختلف را داغ کرده است. مهراب قاسمخاني که عمدتا نويسندگي سريال هاي مديري را برعهده داشته، اين روزها درگير پرونده زورگيري از دخترش شده است و در فيلمي که از رويارويي اش با زورگير منتشر شده، مي گويد: «من دختر بزرگ نکرده ام که گردن کلفتي مثل تو خفتش کنه...»
انتشار اين فيلم موج گسترده اي را عليه اين سلبريتي به راه انداخته است. منشاء اين واکنش ها هم به اظهارنظرهاي قاسمخاني برمي گردد. او که صفحه پرفالووري در اينستاگرام دارد، هر از گاهي درباره مسائل مختلف سياسي، اقتصادي، اجتماعي و ... اظهارنظر مي کند. همين اظهارنظرها امروز باعث شده تا همان دنبال کنندگان به او بتازند که وقتي از حکم قضايي اعداميان و جاني ها حمايت مي کنيد، اين روزها را هم ببينيد.
سلبريتي کيست و چه ميکند؟
حتما شما هم کلمه سلبريتي را خيلي شنيدهايد و کنجکاويد که بدانيد معناي دقيق آن چيست و اصلا چرا به بعضي از افراد سلبريتي ميگويند؟ اگر توجه کرده باشيد، اين لقب، هم ميتواند به يک سياستمدار داده شود و هم به يک مدل لباس، پس نقطه مشترک اين دو فرد چيست که هر دو را جزء سلبريتيها قرار ميدهد؟
سلبريتي بودن به هيچ عنوان يک شغل ويژه نيست و سلبريتيها هرگز براي اينکه سلبريتي هستند، کار خاصي انجام نميدهند. در واقع سلبريتي که در لغت به معناي ستاره و فرد مشهور است، داراي شخصيت و چهرهاي مشهور و معروف است که مربوط به حوزه فعاليت خودش ميشود.
هر فرد تاثيرگذار، مشهور و شناخته شدهاي در عرصه سياست، اقتصاد، علم و فرهنگ، سينما، موسيقي، ورزش، مدلينگ و... ميتواند يک سلبريتي محسوب شود. ستارهها اين سلبريتي شدن را مديون رسانهها هستند که آنها را به مردم دنيا ميشناسانند و البته رسانهها هم از اين راه هم براي خود و صاحبان صنعت و ثروت درآمدزايي ميکنند.
به هر حال معناي سلبريتي هر چه که باشد و فرد سلبريتي هر کسي که باشد، مردم دنيا، حضور او در مراسمها و محافل گوناگون را از منظر سبک لباس پوشيدن، مدل آرايش، مدل مو، جواهرات، تيپ و رفتار و حتي ثروت و درآمدش ميبينند و يا حتي برايشان مهم است. به همين دليل است که بيشتر مدها، ترندها و سبکهاي جديد را سلبريتيها روي کار ميآورند، زيرا آنها کاملا ديده ميشوند!
بسياري از جامعه شناسان معتقدند با توجه به تاثيرگذاري که سلبريتي ها در جامعه دارند، بايد بيشتر از سايرين مراقب رفتار عمومي، حرف زدن و اظهارنظرهايشان باشند. چون همين معروف بودن آنها را به گروه هاي مرجعي تبديل کرده که هوادارانشان از آنها تاثيرپذيري دارند.
همچنين آنها معتقدند که اين دسته از افراد چون شهرت خود را به واسطه ظاهر يا شغلشان دارند، نبايد در موارد سياسي، اقتصادي يا اجتماعي در ايران اظهارنظر کنند. چون در اين موضوع تخصصي ندارند!
در دنيا نيز روال بر همين منطق پيش مي رود. شما کمتر سلبريتي مي بينيد که درباره همه موضوعاتي که اتفاق مي افتد، بخواهد بدون تخصص و آگاهي اظهارنظر کند و نظرش را به جامعه هوادارانش القاء کند.
اما در ايران کاملا روند معکوس است. چند سالي است که سلبريتي هاي حوزه هنر و ورزش، با اظهارنظرهاي سطحي، بدون تخصص و آگاهي به همه موارد ورود مي کنند. بدون اينکه بخواهند مسئوليت اظهارنظرهاي غلط خود را برعهده بگيرند و يا بپذيرند که در موضوع مورد نظر تخصصي ندارند! آنها حتي پاي اظهار نظر تحميليشان به جامعه هم نمي ايستند و در اکثر موارد بعد از مدتي نظرشان عوض مي شود. اما وقتي به اين مرحله مي رسند که معمولا کار از کار گذشته است.
انتخابات رياست جمهوري سال 1396
بيشک در به قدرت رسيدن حسن روحاني و پيروزي در انتخابات 1392 سلبريتيها و هنرمندان سياسي و سينماگران سياستزده نقش بسيار مهمي داشتند. جامعهنخبگان هنري ميتوانند در به قدرت رسيدن هر نامزد انتخاباتي نقش موثري ايفا کرده و تعيين کننده باشند.
اما چيزي نپاييد که ورق برگشت و شرايط آن گونه که رئيس جمهور انتظار ميداشت، پيش نرفت. همين چهرههاي سرشناس در هر بزنگاهي شروع به انتقاد از عملکرد دولت کردند و حتي برخي از آن ها به کمپين #پشيمانم پيوستند.
زلزله آبان 1396 کرمانشاه و هجوم سلبريتي ها
زلزله 7.3 ريشتري يکم آبان سال 96 کرمانشاه را لرزاند، حادثهاي تلخ که منجر به از بين رفتن تعدادي از هموطنان شد و البته خسارات بسياري را نيز به روستاها و مناطقي اين استان وارد کرد، پس از اين حادثه و در همان ساعات اوليه امداد رساني به مردم زلزله زده توسط هموطنان آغاز شد.
روستاهاي از جمله کوئيک محمود، تپاني دشت ذهاب، زرين جوب و سراب ذهاب از توابع سرپل ذهاب و روستاي زرده از توابع بخش مرکزي شهرستان دالاهو استان کرمانشاه آسيب جدي در پي اين حادثه ديدند و در ادامه نيز ارسال کمکهاي غير نقدي و جمع آوري کمکهاي نقدي مورد توجه خيرين قرار گرفت و در اين بين نيز تعدادي از سلبريتيها اقدام به جمعآوري کمکهاي نقدي در حساب شخصي خود کردند و حتي مبالغ قابل توجهي در حساب اين افراد واريز شد که بعدا با ورود مراجع قضايي جلوي اين کار گرفته شد.
در کنار جمع آوري پول به حساب هاي شخصي، انتشار يک تصوير باز هم حاشيه ساز شد. نويد محمدزاده که به همراه سلبريتي هاي ديگر به کرمانشاه رفته بود، سلفي از خود منتشر مي کند که در آن پيرمردي مستاصل از زلزله ايستاده و او در کنارش لبخند مي زند! اين عکس از جايي دستخوش حاشيه شد که فيلمي از همان پيرمرد منتشر شد که با نگراني به دنبال يافتن چادري براي اقامت است.
در ماجراي زلزله آش حضور سلبريتي ها و عکس هاي تبليغاتيشان با زلزله زدگان تا جايي شور شد که در نهايت اعلام شد کسي به صورت شخصي اجازه جمع آوري کمک هاي مردمي را ندارد و بهتر است سلبريتي ها هم براي آسايش و آرامش بيشتر زلزله زدگان به خانه هايشان برگردند.
در جريان زلزله کرمانشاه، صادق زيباکلام، مهراب قاسمخاني، علي دايي و الهام پاوه نژاد سه چهره اي بودند که از سوي دادگاه براي پاسخگويي به هزينه هاي جمع آوري شده براي کمک به زلزله زده هاي کرمانشاه احضار شدند.
حمايت از اغتشاشگران آبان 98
تغيير نرخ بنزين فرصت اغتشاشات در خيابانها فراهم کرد و در اين ميان عده اي به مال و جان مردم رحم نکردند و با به آتش کشيدن اموال عمومي و ايجاد رعب و وحشت در کشور شرايط ناآرامي را ايجاد کردند. بعد از اينکه اين افراد دستگير شدند باز هم سلبريتيهاي فرصت طلب احساس تکليف کرده و به ميدان آمدند و با انتشار بيانيه اي به حمايت از اغتشاشگران پرداختند.
آنها در اين بيانيه تا جايي که توانستند به سياست هاي حاکميت تاختند و اصلا به روي خود نياوردند که آنچه امروز در کشور روي داده ماحصل تبليغات سياسي بوده که خودشان مسئول آن بوده اند.
اين سلبريتي ها اخيرا هم در ماجراي نويد افکاري کم نگذاشتند و تمام تلاششان را کردند تا او را که يک قاتل بود به جاي يک ورزشکار به جامعه جهاني معرفي کنند و در اين زمينه هم دست به کار شدند و تلاش کردند تا جلوي اعدام يک قاتل را بگيرند و جاي قاتل و مقتول را با هم عوض کنند!
**چهره هايي که براي زدن حرف هاي نامسئولانه هميشه حاضرند!
اين افراد که بيشتر به واسطه تلويزيون تبديل به چهره هاي شناخته شده، شده اند اما امروز در شکل و شمايل اپوزسيون از حضور در تلويزيون و برنامه هاي تلويزيوني طفره مي روند و آن را براي خود کلاس مي دانند. برخي ديگر هم که شهرتشان به واسطه چند سريال و فيلم تلويزيوني رقم خورده امروز تا جايي خود را صاحب نظر مي دانند که مدام درباره هرچيزي در صفحه شخصيشان اظهارنظر مي کنند.
عده ديگري هم که حتي سواد درست و حسابي ندارند، نه تنها خود را از قافله عقب نمي دانند بلکه سردمدار اين قافله هم هستند و از اظهار نظر درباره همه مسائل سياسي، اقتصادي، اجتماعي، امنيتي و ... فروگذار نمي کنند. از جمله آنها مي توان به مهناز افشار اشاره کرد که درباره هر موضوعي احساس تکليف مي کند و شروع به زدن حرف هاي اضافه اي مي کند که بار تحميلي براي کشورش ايجاد مي کند اما او هيچ مسئوليتي درباره پيامدهاي سخنانش برعهده نمي گيرد و همچنان به حرافي هايش ادامه مي دهد.
**چرا سلبريتي اجازه اظهارنظر درباره هرچيزي را ندارد؟
موضوع دخالت سلبريتي ها در همه امور را با معصومه نصيري عضو انجمن سواد رسانه اي در ميان گذاشتيم و او در اين باره گفت: اينکه سلبريتيها به خود اين اجازه را ميدهند درباره هر موضوعي اظهار نظر کنند برميگردد به اينکه متاسفانه ما وارد لايه دوم و پنهان البته ناپسندتر سلبريتي يعني «سلبريتيسم» شديم.
وي ادامه داد: اين لايه و ورود به آن است که سبب ميشود افراد چهره که اصطلاحا آنها را سلبريتي ميشناسند پا را کمي فراتر گذاشته و درباره موضوعات مختلف اجتماعي، اقتصادي و سياسي صحبت کنند و دردآورش اينجاست که اکثرا هم بعد از اين اظهارنظرها، پاس حرفشان نميمانند و مسووليت تهييج و فراخواني مخاطبان به کنش هاي مختلف را برعهده نميگيرند و جالب تر اينکه خودشان هم نقش مدعي و طلب کار را بازي ميکنند.
نصيري تاکيد کرد: شما کمتر ميبينيد که در يک جامعه مبتني بر خرد، افراد درباره همه چيز به خود اجازه اظهار نظر بدهند چراکه تخصص گرايي نقطه عطف اين جوامع است. اما اينجا سلبريتي ما درباره قيمت پوشک بچه، آب معدني، انتخابات رياست جمهوري، هشتگسازيها و هشتگ بازيها و ... وارد ميشود و چه بسا همين بي محابا اظهار نظر کردنها هزينه هاي جدي براي کشور و افکار عمومي ايجاد کند.
وي ادامه داد: اين رفتار را اگر نخواهيم بدبينانه نگاه و بررسي کنيم به ميل شديد اين افراد به ديده شدن به هر قيميت باز ميگردد چراکه شاهد بوديم اين افراد در پاره اي از موارد از اصل و اساس يک موضوع نيز مطلع نبودند اما به جهت اينکه ميدانستند موجي است که سبب ديده شدن و بقاي انها ميشود، به موضوع ورود پيدا کردند و هزينه تراشي رخ داده است.
به هر حال اين پديده سلبريتيسم خطرناک است و همه بايد بر اين موضوع تاکيد کنيم که هيچ کسي حق اظهارنظر معنادار و بي قاعده در حوزه اي که تخصصي در آن ندارد، را نداشته باشد. اگر قرار هست کنشي را حمايت يا تبليغ کنند بايد در آن زمينه از اندک تخصصي برخوردار باشند . صرف شهرت به معناي داشتن صلاحيت براي اظهارنظر هاي غيرکارشناسي نيست.
سلبريتي ها بايد حواسشان باشد که مصداق مشغول سازي و غافل سازي نباشند که متاسفانه امروز شاهديم برخي از اظهارات اين قشر در همين راستاست.