با ترسناکترین فیلمهای علمی تخیلی آشنا شوید

ايرنا/ آيا سينماي علمي تخيلي ميتواند ترسناک باشد؟ اين همان سوالي است که سينماگران خوشذوق دوران معاصر پاسخهاي بسيار جذابي براي آن تدارک ديدهاند.
وقتي نام ژانر علمي تخيلي در سينما مطرح ميشود حتي تماشاگران حرفهاي هنر هفتم هم در ابتدا به فيلمهايي اشاره ميکنند که سرشار از موجودات باورنکردني، فضاپيماهاي غولپيکر و رباتهاي انساننما باشند. اما ژانر پهناور علمي تخيلي گستردهتر از آن است که محدود به همين سوژههاي تکراري شود. يکي از تاثيرگذارترين ژانرهايي که در چند سال اخير در کنار ژانر علمي تخيلي قرار گرفته ژانر ترسناک است. اگرچه فيلمهاي علمي تخيلي-ترسناک براي رسيدن به نقطه اوج راه بسيار طولاني و دشواري دارند اما بيشتر عناوين اين زيرژانر کوچک جذاب و حيرتانگيز هستند.
در فيلمهاي علمي تخيلي-ترسناک، سوژههاي باورنکردني به موضوعات وهمآور نزديک ميشوند تا داستاني مورمورکننده را روايت کنند. به همين دليل اين ژانر کوچک يا ميزبان آثاري بوده که براي هميشه در تاريخ سينما ميدرخشند تا آثاري را تحمل کرده که حتي به عنوان يک فيلم سينمايي هم ارزشي ندارند. در ادامه با تعدادي از ترسناکترين فيلمهاي علمي تخيلي آشنا ميشويد که احتمالا در تاريخ سينما يگانه هستند.
Ex Machina (فراماشين)
نمره منتقدان: ۹۲ از ۱۰۰
احتمالا همه دستاوردهاي ژانر محدود علمي تخيلي-ترسناک در «فراماشين» به نقطه پاياني ميرسند. جايي که يکي از بهترين فيلمهاي سالهاي اخير با غرور ايستاده و براي همه رقباي مرموزش دست تکان ميدهد. «فراماشين» تنها يک فيلم عادي نيست. اين فيلم روايتي ترسناک از سرنوشتي است که بشريت ميتواند در تعامل با هوش مصنوعي داشته باشد. آيا براي شما هم اين سوال مطرح شده که چرا بسياري از منتقدان هوش مصنوعي از قدرتگرفتن اين پديده مدرن نگران هستند؟ احتمالا «فراماشين» کاملترين پاسخ ممکن را براي شما تدارک ديده باشد.
خلاصه داستان: کالب اسميث، يک برنامهنويس جوان ۲۶ ساله که براي محبوبترين موتور جستجوي وب در جهان کار برنده ميکند، برنده يک جايزه ميشود. او فرصت آن را دارد تا براي يک هفته در کنار مدير اجرايي شرکت که مردي منزوي در يک ويلاي مدرن است، زندگي کند. اما اين سفر يک هفتهاي صرفا براي آموختن نکات کاري نيست. کالب متوجه ميشود که مديرش از او انتظار دارد رفتارهاي انساني يک ربات انساننماي فوق پيشرفته را بررسي کند. رباتي که نه تنها شباهتهاي باورنکردنياي با انسانها دارد بلکه به شدت قدرتمند و تاثيرگذار به نظر ميرسد.
The Thing (چيز)
نمره منتقدان: ۸۵ از ۱۰۰
اين فيلم در حقيقت بازسازي فيلم «چيزي از دنيايي ديگر» است که توسط هاوارد هاکس، کارگردان تکرارنشدني تاريخ، تهيهکنندگي شده بود و هنوز با گذشت سالها از اکرانش يکي از ترسناکترين ترکيبهاي ژانر وحشت با ژانر علمي تخيلي لقب ميگيرد. چون «چيز» نه تنها ترسناک است بلکه مشمئزکننده و انزجارآور هم به نظر ميرسد. فيلمي که موجودات ترسناک تخيلياش به شکل عجيبي ناراحتکننده هستند. شايد جالب باشد بدانيد که مدير جلوههاي بصري فيلم «چيز» ۲۳ ساله بود که تصاوير باورنکردني اين فيلم را خلق کرد.
خلاصه داستان: کارکنان يک پايگاه تحقيقاتي آمريکايي در قطب با گونهاي از موجودات فضايي روبرو ميشوند که انگل بدن موجودات زنده ديگر را آلوده ميکنند و در آن پنهان ميشوند. اين موجودات کالبد جسماني قربانيان خود را به شکلي واقعا ترسناک و خونخوار تغيير شکل ميدهند. حالا کارکنان پايگاه براي پاکسازي دست به کار ميشوند اما اين آغاز خونينتر از هر پديده ديگري به نظر ميرسد.
High Life (زندگي والا)
نمره منتقدان: ۸۲ از ۱۰۰
فارغ از اينکه «زندگي والا» فيلم محترمي به نظر ميرسد، داستانسرايي و روايت آن هم بيش از حد شگفت انگيز است. ذهنيت فيلم درباره مرگ و زندگي شکل گرفته اما براي تعريف ديدگاهش از آن هم عجلهاي هم ندارد. «زندگي والا» يک فيلم علمي تخيلي-ترسناک معمولي نيست و بيشتر روي جنبه رواني داستانش تاکيد دارد. به همين دليل با انتظارات کاملا متفاوتي به تماشاي آن بنشينيد.
خلاصه داستان: تبهکاري که بايد کشته شود با يک مجازات عجيب روبرو است؛ او بايد به علم خدمت کند اما اين اتفاق دردآورد و باورنکردني به نظر ميرسد. او مانند موشهاي آزمايشگاهي راهي سفر فضايي ميشود تا تجربه زندگي انسان در فضاي بيپايان را تجربه کند و به شکل کاملا مکانيستي صاحب يک فرزند ميشود که چون در فضا به دنيا آمده، نگاهي کاملا متفاوت به زندگي دارد. اما تجربه زندگي در فضا، کمي تاريک است. به ويژه براي آنهايي که در آن به دنيا آمده باشند.
THX 1138 (تياچاکس ۱۱۳۸)
نمره منتقدان: ۷۵ از ۱۰۰
روانشناسي و کنترل روي روح و روان بشريت در آينده نزديک ترسناک ميشود؟ فيلم « تياچاکس ۱۱۳۸» ترسناکترين پاسخ ممکن را براي اين پرسش تدارک ديده و به يکي از مشمئزکنندهترين فيلمهاي همه دورانها تبديل ميشود. جرج لوکاس که بيشتر به دليل کارگرداني فيلمهاي «جنگ ستارگان» شناخته شده وظيفه کارگرداني اين فيلم را برعهده داشته اما متاسفانه اين ساخته متفاوت او نه به اندازه آثار عامهپسند ميان ستارهاياش سرگرمکننده است و نه به اندازه آنها ساده و فانتزي به نظر ميرسد. «تياچاکس ۱۱۳۸» يک علمي تخيلي تکاندهنده است.
خلاصه داستان: مردي که به دليل مصرف داروهاي ضدجنسي و کنترلکننده احساسات به يک آدم انسان مکانيکي و بدون احساسات تبديل شده که ميتواند براي فرد ديگري خطرناک باشد.
1984 (هزار و نهصد و هشتاد و چهار)
نمره منتقدان: ۷۴ از ۱۰۰
بله، کاملا درست حدس زديد. فيلم «۱۹۸۴» در حقيقت اقتباسي از رمان شناختهشده جرج اورول است. رماني جنجالي که نگاه دقيقي به خونينترين حکومتهاي هرگز شکلنگرفته تاريخ دارد و زاويهاي از سياست را نمايش ميدهد که تنها در دنياي ادبيات در دسترس است. متاسفانه فيلم «۱۹۸۴» نسبت به کتاب آن تاريکتر و ناراحتکننده است و زاويه ترسناک داستان را بيشتر کرده تا تماشاگرش را به معناي واقعي کلمه تحت تاثير قرار دهد. اين فيلم در يک پادآرمانشهر در جريان است؛ يک جامعه يا سکونتگاه خيالي که در آن ويژگيهاي منفي به معناي واقعي کلمه برتري و چيرگي کامل دارند. پادآرمانشهرها معمولا در دنياي علمي تخيلي وجود دارند.
خلاصه داستان: مردي که از زندگي زير سايه زورگورترين ديکتاتور تاريخ خسته شده، به دور از محدوديتهاي موجود شروع به نوشتن گفتارهايي ميکند که احتمالا جان او را به خطر مياندازد.
Cube (مکعب)
نمره منتقدان: ۶۳ از ۱۰۰
فيلمهايي که روشهاي خلاقانهتري در آزار و اذيت پيچيدهي شخصيتهايشان دارند، در دنياي بزرگ علمي تخيلي-ترسناک موفقتر هم هستند. متاسفانه «مکعب» باوجود همه خلاقيتها و دستاوردهايي که دارد، هرگز به اندازهاي که لياقتش را داشت هم ديده نشد. اين فيلم هيچ بازيگر شناختهشدهاي ندارد و اين نکته منفي در فراموششدن يکي از زيباترين داستانهاي علمي تخيلي و البته ترسناک دهه ۹۰ ميلادي بسيار تاثيرگذار بود.
خلاصه داستان: شش انسان کاملا بيگانه به يکديگر در يک مکعب پيچيده گرفتار شدهاند. آنها هر تصميمي که بگيرند، ممکن است همه اعضاي گروه را يک قدم به مرگ نزديک کند. بنابراين آنها بايد با تصميمهاي کاملا درست، از مهلکه مرگ خارج شوند.
Captive State (ايالت گرفتار)
نمره منتقدان: ۴۳ از ۱۰۰
بايد بدانيد که اين فيلم در گروه آن عناوين علمي تخيلي و هيجانانگيز سينما قرار نميگيرد و بيشتر حال و هوايي فلسفي و البته سياسي دارد که به ترسناکشدن آن هم کمک شاياني ميکند. اگر از مفاهيم پيچيده سياسي و اجتماعي در فيلمهاي علمي تخيلي استقبال نميکنيد، شايد بهتر باشد عجلهاي هم براي تماشاي اين فيلم نداشته باشيد. با اين حال «ايالت گرفتار» يکي از سياهترين فيلمهاي علمي تخيلي چند سال اخير لقب ميگيرد که در روايت داستانش عملکرد بينقصي را ثبت نميکند. «ايالت گرفتار» يک نگاه بسيار متفاوت و جذاب نسبت به اشغال زمين توسط بيگانگان دارد و آن را با مفاهيم سياسي و اجتماعي پيوند ميزند.
خلاصه داستان: پس از آن که بيگانگان زمين را به سلطهي خود درآوردهاند، افرادي در تلاش هستند تا اين حاکميت ظالمانه را ويران کنند. البته که آنها بايد با همنوعان خود بجنگند. چراکه اين موجودات فضايي، سازمانهاي اطلاعاتي و جاسوسي خود را با همکاري انسانها مديريت ميکنند.