چرا فیلم «کوروش کبیر» ساخته نمیشود؟
صبح سينما/ قزاقستان فيلمي با نام «توميريس»عليه چهره تاريخي کوروش ساخته که داستان آن به نوعي تحريف تاريخ است و به ماجراي کشته شدن کوروش کبير بر اساس روايتي از هرودت ميپردازد حال در اين نگاره به پرونده ساخت فيلم«کوروش کبير»مي پردازينم که قريب به ده سال است به حقيقت نمي پيوندد.
از سال ۹۰ مسعود جعفري جوزاني و علي معلم به عنوان کارگردان و تهيه کننده، براي ساخت فيلمي با محوريت کورش درخواست پروانه ساخت داده بودند که ساخت اين پرونده با عدم صدور مجوز مواجه مي شد که در سرانجام در واپسين روزهاي سال۱۳۹۲ موافقت اصولي توسط شوراي پروانه ساخت سازمان سينمايي براي اين فيلم صادر شد.
علي معلم دراسفند ۹۲ بيان داشت: «اميدوارم با ياري همه مردم، سرمايهگذاران و نهادهاي خصوصي و دولتي و همچنين سازمانهاي سينمايي و هنرمنداني که براي حضور در اين پروژه اعلام آمادگي کردهاند، بتوانيم در زمانهاي که بيشترين هجوم به سرزمين ايران از طريق ساخت فيلمهاي جعلي پيرامون ملت بزرگ ايران و پيشينه تاريخي و معاصر آن صورت ميگيرد، گامي در جهت معرفي ساختار تمدن و قهرمانان تاريخي کشورمان برداريم»
علي معلم درمرداد۹۴: در يکي از جلسات که اعضاي سازمان سينمايي در آن حاضر بودند، مساله ساخت اين اثر را مطرح کرديم که با لبخند اين مديران همراه بود و گفتند«خيلي خوبه، برو بساز» با اين خنده از ما و فيلم حمايت به عمل آوردند که بايد نهايت قدرداني را از اين دوستان به عمل آورد. وي در پايان گفت: اميدوارم ساخت اين اثر توسط مردم مهين پرست ايران هرچه سريع تر آغاز شود، کما اين که نحوه زندگي و حکومت کورش بزرگ خط مشي هاي زيادي را براي جهانيان ترسيم کرد. شک ندارم که اين پروژه بالاخره ساخته خواهد شد.
در اسفندماه ۹۴ کتاب کوروش کبير با حضور جمعي از بازيگران سينماي ايران رونمايي شد؛جوزاني با حضور در برنامه خندوانه در فروردين ماه سال۹۵ عنوان نمود که آرت بوک فيلم تا پايان خرداد و پرِ ويز تا شهريور ماه آماده مي شود و با برنامه ريزي منسجم فيلم برداري حداکثر ۴ ماه طول خواهد کشيد.
جوزاني شهريورماه سال۹۵ درباره لوکيشن اين فيلم گفت:«از سويي در حال تصميم گيري براي انتخاب شهر و يا استاني هستيم تا شهر پارسه را در آن جا بسازيم. بايد ببينيم کدام شهر بيشتر از بقيه مي تواند در انجام اين کار به ما کمک کند».
او اسفندماه ۹۵درباره ساخته نشدن فيلم چنين گفت: نمي دانم چه زماني اين فيلم ساخته شود اما ساخت آن به کمک هاي مردمي بستگي دارد و تا اينجا نيز با کمک هاي صد هزار و ۲۰۰ هزار توماني مردم پيش رفته ايم.
پس از درگذشت نابهنگام علي معلم تهيه کننده فيلم؛در خرداد ماه سال۹۶ همزمان با رونمايي از چاپ دوم فيلمنامه «کوروش کبير»،از کارهاي انجام شده فاز صفر شامل١- سايت ٢- کوروش کارت بانک ملت و ٣- گزارش اتمام نقشه راه (آرت بوک) رونمايي شد.جوزاني در آن مراسم گفت:« امروز اتفاقهاي بزرگي افتاده است، نه تنها يک فيلم را ميسازيم بلکه شهري را بنا خواهيم گذاشت و قول ميدهم که اين اتفاق در ايران ميافتد و کارهاي باستاني ما را در آنجا خواهند ساخت و اين مال همه مردم ايران ميشود و کسي نميتواند دست روي آن بگذارد.»
آخرين خبر درباره اين فيلم مربوط به تيرماه سال۱۳۹۸ است.جوزاني بيان داشت:«در حالي که چندين سال است اسپانسرهاي مختلف از همکاري با پروژه کوروش خبر داده و حتي سه سال قبل با حضور يک بانک دولتي کيک آغاز پيش توليد اين فيلم بريده شد؛تاکنون ۷۰۰ و خردهاي ميليون تومان بابت فيلم «کوروش» هزينه کردهام ولي فعلا ساخت آن را متوقف کردهاند.متاسفانه اراده توليد در دست ملت نيست. در دست ما نيست. سرمايهگذارهاي ايراني هم شهامتش را ندارند و بيشتر براي کارهاي ديگر ميآيند نه فيلمساختن!ما يکسري سرمايهگذار خارجي پيدا کرديم، با آنها قرارداد بستيم و کار را شروع کرديم ولي متاسفانه مشکلاتي بر سر راهشان پديد آوردند تا حدي که آنها به جز يکسري کمکهايي که انجام دادند، گذاشتند و رفتند!
رامين مارالي
پ.ن: تصوير مربوط به حضور کوروش کبير در فيلم سمفوني نهم به کارگرداني محمدرضا هنرمند با بازي عليرضا کمالي