مشکل اکران آنلاین چیست؟

مهر/ سعيد رجبي فروتن معاون ارزشيابي و نظارت سازمان سينمايي درباره عملکرد سامانههاي برخط عرضه محصولات نمايشي در دوران رکود و تعطيلي سالنهاي سينمايي گفت: خوشبختانه در ماههاي اخير و در پاسخ به نياز مخاطبان براي تماشاي محصولات سرگرمکننده، پلتفرمهاي بيشتري آغاز به کار کردهاند و بعضي از آنها گرايش موضوعي مشخصي را هم براي برقراري ارتباط با مخاطب برگزيدند. با اين حال جذابترين محصول پلتفرمها فيلم و سريالهاي جديد به ويژه آثار ايراني بوده است و مزيت نسبي هر پلتفرم متناسب با ميزان سرمايهگذاري براي تأمين چنين محتواهايي نمودار و ارزيابي ميشود.
وي درباره وضعيت «اکران آنلاين» در شرايط کرونايي هم توضيح داد: طي هشت ماه گذشته، حدود ۳۰ اثر سينمايي اکران آنلاين شد و بيش از ۵۰ فيلم در بخش آرشيو پلتفرمها بارگذاري شد که در جاي خود قابل توجه است. در ادامه با تعطيلي سينماها، اکران آنلاين ريتم گذشته خود را براي نمايش آثار جديد از دست داد و شمار عناوين آن به طور محسوسي کاهش يافت. در اين فاصله نقطه عطف فعاليت پلتفرمها مشارکت در تهيه و توليد چند سريال است که بهزودي از تازهترين آثار آنها در نمايش خانگي رونمايي ميشود و تنوع بيشتري در سبد محصولات اين شبکه مشاهده خواهد شد.
افزايش ضريب امنيت سامانههاي آنلاين نمايش فيلم و سريال ميتوانست بعد و عمق بيشتري به فعاليت آنها ببخشد که شوربختانه چنين اتفاقي نيفتاد و بسياري از تهيهکنندگان را براي اکران آنلاين فيلمهايشان با ترديد رو به رو کرد رجبيفروتن تأکيد کرد: البته افزايش ضريب امنيت سامانههاي آنلاين نمايش فيلم و سريال ميتوانست بعد و عمق بيشتري به فعاليت آنها ببخشد که شوربختانه چنين اتفاقي نيفتاد و بسياري از تهيهکنندگان را براي اکران آنلاين فيلمهايشان با ترديد رو به رو کرد. در ادامه با چشمانداز پيش روي سينماهاي کشور، پيشبيني ميشود حداقل در چند ماه آينده سريالها و محتواي اختصاصي پلتفرمها بيشترين مخاطب را داشته باشند و موجبات سرگرمي مردمي که بايد براي حفظ جان خود ساعات بيشتري را در خانه بگذرانند، فراهم کنند.
رجبي فروتن درباره آخرين وضعيت شوراي صنفي اکران آنلاين هم اظهار کرد: شوراي اکران آنلاين تاکنون چند جلسه را برگزار کرده و به زودي آئين نامه آن به تصويب اعضا خواهد رسيد. در اين شورا به جز نمايندگان تهيهکنندگان و پخش کنندگان، سه تن از مديران پلتفرمها هم حضور دارند. همانطور که گفته شد هموار شدن مسير اکران آنلاين در گروي برطرف شدن موانع و تهديدات موجود نرم افزاري و بازگشايي دوباره سينماها ولو با نمايش فيلم حداقل در سه سئانس در شبانه روز است. پس فعلاً مشکل در چينش آثار براي اکران آنلاين نيست، بلکه مشکل، عدم انگيزه و تمايل تهيهکنندگان براي اکران فيلمهايشان است.
معاون ارزشيابي و نظارت سازمان سينمايي در بخش ديگر از صحبتهايش درباره کثرت صدور پروانه ساخت براي فيلمهاي جديد، در شرايط ابهام در وضعيت اکران فيلمهاي موجود و احتمال ترافيک بالاي فيلمهاي در صف اکران طي سالهاي بعد هم توضيح داد: صدور پروانه ساختهاي جديد در واقع پاسخ به تقاضاهايي است که مرتب به دبيرخانه شوراهاي پروانه ساخت سينمايي و غيرسينمايي ميرسد. ما وظيفه داريم نسبت به بررسي آنها اقدام کنيم و تقاضايي را بيجواب نگذاريم. قطعاً همه تهيهکنندگان و سرمايهگذاران از شرايط موجود و چشمانداز مهآلود پيش رو آگاهي دارند.
وي در پايان گفت: شايد آنچه که سبب خاموش نشدن چراغ توليد در سينما شده، همانا اميد همه ما به فردايي بهتر و فروکش کردن شيوع کرونا در ماههاي آينده است. شايد عدهاي در اين ميان با هدف اکران آنلاين و عرضه اثر در پلتفرمها براي ساخت اقدام ميکنند و يا خوشبين به برگزاري جشنواره فيلم فجر در موعد مقرر هستند و ميخواهند اولين رونمايي فيلمشان در جشنواره سي و نهم فجر باشد.