در پشت صحنه برنامههای طنز رادیو چه میگذرد؟
فارس/ برنامه هاي راديويي از گذشته تا به حال جاي ويژه اي در ميان مخاطبان خود داشته اند، خاصه برنامه هاي طنز که با رويکرد انتقادي به مسائل روز جامعه و علي الخصوص موضوعات اقتصادي دل شنوندگان خود را خنک کرده اند.
يکي از اين برنامه ها «کوي نشاط» است که حالا نزديک به يک دهه است روي آنتن راديو ايران مي رود. اين برنامه نمونه اي از يک جامعه شهري که افراد مختلفي با هر خلق و خو ، رفتار، گويش و زبان خاص، از هر مرتبه و موقعيت اجتماعي و خواسته هاي مختلف در آن زندگي مي کنند.
اين روزها که کرونا همه را خانه نشين کرده، يک روز با گروه سازنده اين برنامه همراه شديم تا ببينيم راديويي ها چطور حوصله خنديدن و خنداندن در اين روزها را دارند.
برنامه در استوديوي شماره هشت ساختمان شهداي راديو ضبط مي شود. از دور صداي همهمه و خنده به گوش مي رسد. استوديو شبيه به کلاسي شده که معلمش نيامده... همه در حال حرف زدن با هم هستند.
امير پارسي (اوستا) در نقش مربي کلاس با آن ها صحبت مي کند و الهام زرتاختي، ليلا صابونچي، تينا هاشمي و آزاده اکبري در مورد موضوعي با هم بحث مي کنند. البته اشتباه نشود، آنها مشغول تمرين يک آيتم از برنامه کوي نشاط هستند.
**اوستا: در خانه بمانيد و برنامه ما را گوش کنيد
امير پارسي را بيشتر قديمي ها با نام اوستا مي شناسند که با جواد انصافي آيتم هاي اوستا و عبدلي را در صبح جمعه با شما ايفا مي کردند. او حالا از نقش اوستاي نون به نرخ روز خور به نقش معلمي رسيده که با بچه هايي شيطان سر و کار دارد و آنجا تلاش مي کند مسائل روز جامعه را با زبان طنز و کمدي مورد بحث قرار دهد.
پارسي درباره اين برنامه مي گويد: در اين برنامه آيتم ها و بخش ها، تقسيم شده است و هر کسي نقش خاصي دارد، که اميدوارم همه بخصوص مسئولين، برنامه را گوش بدهند. چون ما موضوعات و مسائل مبتلا به جامعه را مطرح مي کنيم.
او با اشاره به شرايط ويژه و خاصي که در کشور مطرح است، مي گويد: متاسفانه «کرونا» خيلي هم حاد شده و ما فکر مي کرديم که تمام خواهد شد گويا حالا حالا بايد باهاش زندگي کنيم بنابراين به مردم خوبم پيشنهاد مي کنم تا آن جايي که ممکن است از منازل خود بيرون نيايند، سفر نکنند اگر هم مجبورند از خانه خارج شوند، حتما با رعايت پروتکل هاي بهداشتي اين کار را انجام بدهند. همين الان که ما در استوديو مشغول تمرين هستيم، از ماسک و دستکش استفاده مي کنيم و در اين شرايط خاص و ويژه براي شما خوبان ، برنامه تهيه مي کنيم تا شما در خانه هايتان بمانيد و با برنامه هاي ما شاد باشيد.
او در خصوص تفاوت کار در راديو با کارهاي تلويزيوني و تئاتر نيز توضيح مي دهد: هيچ وقت يادم
نمي رود، قديم ترها که هنوز وارد راديو نشده بودم فکر مي کردم کار در راديو خيلي ساده است. چون نمايش جلوي رويمان است و از روي آن مي خوانيم ، فکر مي کردم اين خواندن خيلي ساده است ولي تئاتر از همه سخت تر است چون آن موقع تئاتر کار مي کردم اما بعد که يواش يواش وارد تلويزيون شدم، ديدم که کار در راديو بسيار متفاوت است.
پارسي درباره سختي هاي تئاتر توضيح داد: در تئاتر اولا رودررو با مردم هستيد ثانيا از همه بدنت استفاده مي کني از چشم، سر، پا و همه جوره با مردم در ارتباط هستي اما در راديو فقط صدايت شنيده مي شود و بايد شما تمام آن حسي را که در آن پرسناژ وجود دارد را با همان لحن کلامتان، شنونده آن را حس کند و به آن پي ببرد. ممکن است شما جمله اي را بد ادا کني و اصلا آن شخصيت به ذهن شنونده خطور نکند بنا بر اين کار راديو از سه کار ديگر يعني تئاتر، سينما و تلويزيون به نظر من سخت تر است.
**برنامه اي با اين همه گوينده چطور هماهنگ مي شود؟
با اشاره دست مهدي ساعي (کارگردان) ضبط قطعات نمايشي از سر گرفته مي شود، بازيگران سريع به پشت ميکروفن هاي خودشان برمي گردند، کار ضبط ادامه پيدا مي کند و در اين فاصله عليرضا آزادگان، صدابردار «کوي نشاط» با اشاره به تفاوت صدابرداري اين برنامه نسبت به ساير برنامه هاي راديويي مي گويد: اين تفاوت در تعداد زياد ميکروفون ها، گروه موسيقي و اندازه استوديو است، بنابراين هماهنگ کردن همه برنامه براي اينکه کيفيت شنيداري خوب، تامين شود، کاري پيچيده اما شيرين است.
او تصريح مي کند: تجربه بيست ساله ام، کمک مي کند که اين برنامه، با کيفيت نسبتا مناسب ضبط و آماده پخش شود.
**قصه جوسازي هاي شيپورچي
براي بچه هاي دهه 60 کارتون پسرشجاع و جيمبو خاطره انگيز است. مخصوصا بدجنسي هاي شيپورچي که تمامي نداشت. صداپيشه اين شخصيت کارتوني که از نوجواني حرفه دوبله را با کار کودک شروع کرده کسي نيست جز تورج نصر. او چند سالي است که با برنامه «کوي نشاط» همکاري دارد و امروز هم براي ضبط آيتم هايش آمده است. او با اشاره به نقش هايي که در اين برنامه دارد، مي گويد: «آقاي بنگاهي»، «ماجراهاي مهين و کمال» و «آقاي جوساز» که از اسمش مشخص است کلا جو مي سازد، شخصيت هايي هستند که جايشان حرف مي زنم.
وي بر نشاط برنامه تاکيد دارد و مي گويد: اين برنامه کمدي شنيدني است که همه همکاران سعي مي کنند که روز به روز برنامه را پر نشاط تر تقديم مردم بکنند.خوشبختانه هنرمندان جوان نيز با ما همکاري مي کنند، که اميدوارم آن ها با اشتياق کامل به حرفهاي قديمي ترهايي همچون آقايان انصافي، پارسي، حسينيان و فرهاد بشارتي گوش کنند و از تجارب آن ها استفاده بکنند.
**يکسال با کرونا
کياوش کمالي فرد سرپرست نويسندگان هم در استوديو حضور دارد و اجراي آيتم ها برايش از اهميت بالايي برخوردار است. او در اين باره مي گويد: تيمي هفت نفره متشکل از مجيد اجاقلو، ابواالفضل طاهري، اشرف نوري، معصومه پاکروان، ليلا حسين پور و مسلم احمدي هستيم که به مناسبت موضوعات روز مطالبي را نوشته و نويسندگي برنامه را بر عهده داريم.
او ادامه مي دهد: مباحث ويژه پر کردن اوقات فراغت در فصل تابستان، همچنين بحث کرونا سر لوحه کارمان است و در قالب طنز مطالبي را همچون اينکه مردم کمتر سفر بروند و پروتکل ها را رعايت کنند گوشزد مي کنيم.
**قصه هاي روز در يک برنامه راديويي
ابوالفضل آقاخاني هم در حال اجراي برنامه است و با شور و هيجان پشت ميکروفن ميگويد: آقا من يادمه بچه که بودم وقتي کار بدي مي کردم، بهم مي گفتن برو توي اتاقت به کاراي بدي که کردي فکر کن. ولي با اين خونه هاي 25 متري که قراره بسازن اگه يه بچه اي کار بدي کنه، تکليف چي مي شه ؟! مثلا بايد بگن برو روي موزاييک خودت به کاري که کردي فکر کن ؟! ما که خونمون 100 متري بود تربيتمون اين شد واي به حال بچه هايي که تو 25 متر جا تربيت بشن.اصلا چيزي نگم بهتره،
دوستان حرف از خونه شد ياد کمال و مهين کوي نشاط افتادم که همچنان دارن در به در دنبال خونه مي گردن بريم ماجراي امروزشون را بشنويم.
ارسلان جولايي در نقش آقا کمال و آزاده اکبري در نقش مهين متن در دست، اين بخش را اجرا مي کنند و پش از آن ابوالفضل آقا خاني توضيح مي دهد: هم وظيفه اجرا را بر عهده دارم و هم بخش هايي که مرتبط به مجري بازيگر بودن هست را اجرا مي کنم.
او با بيان اينکه چند وقتي است که نيم ساعت به وقت برنامه اضافه شده، ادامه مي دهد: هنر همکارانمان باعث شده که اين برنامه جايگاه خوبي را بين شنوندگان پيدا کند و «کوي نشاط» لقب پرطرفدارترين و پرشنونده ترين برنامه هاي راديو ايران را از آن خود بکند که من به اين موضوع افتخار مي کنم.
**از پارک ساعي تا کوي نشاط
فرهاد بشارتي هم چهره اي تلويزيوني است که بيشترين شهرت او به دنياي شيرين دريا برمي گردد.البته سالهاست در راديو فعاليت مي کند و آشنايي اش با «کوي نشاط» به «پارک ساعي» برمي گردد و در اين باره عنوان مي کند: از طريق برنامه «پارک ساعي» با مهدي ساعي که تهيه کنندگي اين دو برنامه را دارد، آشنا شدم. او از من خواست که با اين برنامه همکاري داشته باشم و از اين همکاري تقريبا 5 سال مي گذرد.
او که نقش فرهاد را در مقابل خانم شيرين مينا نوروزي فرد در نقش «شيرين» و منا قنادها «گلخونه » ايفاء مي کند، ادامه مي دهد: در دل قصه هاي شيرين و فرهاد مشکلات جامعه شنيده مي شود و به نوعي مي توان گفت اين برنامه اجتماعي- سياسي- انتقادي است. او با وجودي که سالهاست کار تلويزيوني، بازيگري و تئاتر انجام مي دهد، مي گويد: به دنبال فرصتي بودم که بتوانم در راديو هم نقش ايفا کنم و بهتر به مردم خدمت کنم.
** کرونا کيان هم به گروه پيوست!
لابه لاي ضبط برنامه فرصتي دست مي دهد تا با مهدي ساعي تهيه کننده و کارگردان برنامه «کوي نشاط» هم گپي داشته باشيم. او در ابتداي سخنانش به 5 ساله شدن برنامه اشاره مي کند و از حضور بازيگران متعدد در برنامه مي گويد: تقريبا براي ضبط يک برنامه ،تيمي 30 الي 35 نفره از ساعت 9 صبح تا هفت بعدظهر، وقت مي گذارند تا لحظات مفرح و شادي را براي مردم فراهم کنند.
او با بيان اينکه «کوي نشاط» جامعه کوچکي از ايران عزيز است که به صورت نمايشي در آمده و همه اقشار و قوميت ها در برنامه حضور دارند، مي گويد: با آمدن«کرونا» در کشورمان بخش نمايشي تحت عنوان «کرونا کيان» را اضافه کرديم که خود اين ويروس ها، از رعايت نکردن مردم و از اتفاقاتي که بين مردم رخ مي دهد، گلايه و شکايت مي کنند.
او با اشاره به زحمات زياد گروه موسيقي و اينکه در برنامه از موسيقي آرشيوي استفاده نمي شود، مي گويد: تمام موسيقي توسط گروه موسيقي«کوي نشاط »به سرپرستي حميد رضا نورايي تهيه و توليد مي شود. اتفاق جالب ديگري که در اين برنامه رخ داده، اين است که ما تقريبا از ظرفيت هايي که براي راديو ايران صورت گرفته، استفاده مي کنيم. به طور مثال ما يک دوره مسابقه خوانندگي «يک دو صدا» را برگزار کرديم. بچه هايي که در آن دوره توانستند به مرحله نيمه نهايي راه پيدا کنند، الان همان ها خواننده هاي برنامه «کوي نشاط» شده اند و ترانه ها و طنز آهنگ هايي که وجود دارد را مي خوانند و اجرا مي کنند.
الهام زرتاختي يکي ديگر از بازيگران اين برنامه، که نقش «ناباب» پسر بچه شر و شيطان، «مجري مسابقه نشاط» و نقش«کيانا» همسر کرونا را دارد، اميدوار است با هرکدام از بخش هايي که شنوندگان مي شنوند، لبخندي بر گوشه لبانشان نقش ببندد.
**عباس نانواي راديو ايران کيست؟
مجتبي کريمي بازيگر تئاتر سينما و گوينده راديو ايران، نقش هاي مختلفي را بازيگري مي کند که اصلي ترين نقش او عباس آقاي نانواست. او که اصالتا کردستاني است و به قول خودش يک رگ ترک و کرد دارد، مي گويد: در «کوي نشاط» نقش عباس آقا را به لهجه کردي صحبت مي کنم. چهار سالي مي شود که در اين برنامه شاخص که سخت ترين کار همان خنداندن مردم است، فعاليت مي کنم.
او ادامه مي دهد: در اين شرايط سخت کرونايي با گذاشتن ماسک و دستکش که البته صحبت کردن را پشت ميکروفون سخت تر مي کند، برنامه را تهيه مي کنيم چون مخاطباني داريم که برنامه را خيلي دوست دارند و با بخش بخش آن همذات پنداري مي کنند.
او از تنها آرزوي خود مي گويد: اينکه مردم هر چه زودتر از اين وضعيت بد اقتصادي نجات پيدا کنند و هيچ پدري شرمنده بچه و هيچ بچه اي هم شرمنده پدرش نشود.