فرصتی خاص برای لیلا حاتمی، امین حیایی و شهرام حقیقت دوست

ايسنا/ زمان زيادي تا بازبيني نهايي فيلمهاي «مشکلدار» جشنواره فجر باقي نمانده و بايد ديد آيا اعضاي شوراي پروانه نمايشِ سازمان سينمايي،فجر امسال را که بخاطر کرونا چندان هم پر و پبمان نيست، بيرمقتر ميکنند؟
در آستانه برپايي سيونهمين دوره جشنواره فيلم فجر که بخاطر شيوع کرونا در شرايطي خاص و محدود برگزار ميشود، چند فيلم که با توجه به سابقه فيلمساز و اسم و رسم بازيگراني که در آنها حضور دارند از جذابيتهاي جشنواره امسال به شمار ميروند خبرساز شدهاند ؛چون اصلاحيههايي به آنها وارد شده و مشخص نيست شوراي پروانه نمايش به آنها مجوز حضور در جشنواره را ميدهد يا خير؟!
در روزهاي گذشته نام دو فيلم «شيشليک» محمدحسين مهدويان و «قاتل و وحشي» به کارگرداني حميد نعمتالله بخاطر مميزي در کانون توجه رسانههاي سينمايي قرار داشت. البته گويا اصلاحات فيلم مهدويان انجام شده و بايد شوراي پروانه نمايش فيلم را ببيند. درباره فيلم «قاتل و وحشي» هم که شورا تا پايان امشب منتظر رسيدن فيلم است، جمع قابل توجهي از سينماگران حمايت خود را از نمايش فيلم نعمت الله در جشنواره نشان دادند و تاکيد داشتند که فرصت قضاوت اين فيلم در جشنواره مهيا شود.
«قاتل و وحشي» سال گذشته هم متقاضي شرکت در جشنواره فجر بود، اما به دليل مشکلي که در مالکيت آن وجود داشت به مرحله انتخاب و داوري نرسيد و حالا که آن مسئله حل شده باز هم به مانع برخورد کرده است؛ آن هم در جشنوارهاي که امسال هيات انتخاب نداشته و هر هفت داور تمام فيلمها را ميبينند و مخاطب جشنواره هم چه در بخش حرفهاي و چه مردمي با محدوديت در تعداد حضور افراد همراه است.
ايرادهايي که به فيلم تازه نعمتالله وارد شده موهاي تراشيده شده نقش اول زن با بازي ليلا حاتمي است. گرچه معلوم نيست آيا مسئله اصلي همين است با چيز ديگر چون برخي مديران ميگويند مسئله مو نيست، گوش است و اين در حالي است که گويا در اين باره نظر فقهي واحدي هم مطرح نميشود.
البته بازيگري زنها در سينما با سر تراشيده ماجراي تازهاي نيست و پيشتر بازيگرهاي زيادي اين را تجربه کردهاند، مثل فريماه فرجامي در فيلم «سرب»، رويا نونهالي در «زندان زنان»، زهرا داوودنژاد در «بچههاي بد»، شايسته ايراني در «آينههاي روبرو»، پانتهآ بهرام در «شناي پروانه» و رويا تيموريان در «شيفتگي» که برخي هم به نحوي با مشکل مجوز روبرو شدند.
سازندگان فيلم «قاتل و وحشي» در حالي در تلاش هستند که اصلاحيهي وارد شده را براي دريافت مجوز حل کنند که همچنين پيگيري ايسنا حاکي از اين است که هيات داوران تاکنون چند بار، حتي به صورت مکتوب، خواستار ديدن فيلم «قاتل و وحشي» و نيز ديگر فيلم مشکلدار از نظر شوراي پروانه نمايش شده ولي درخواستشان هنوز به نتيجه نرسيده است.
گپوگفتي که خبرنگار ما با بعضي سينماگرها داشته با اين تاکيد همراه بوده که بهتر است در جشنواره فجر فضاي بازتري براي نمايش فيلمها باشد و بعد از آن در صورت لزوم پس از بازخوردهاي گرفته شده در جشنواره، اصلاح در اکران عمومي ميتواند اتفاق بيفتد.
جدا از اين مسئله، طبق اذعان برخي صاحب نظران که فيلم را ديده اند ،نکته مهم فرصتي است که فيلمهايي مثل «قاتل و وحشي» به بازيگران بويژه بازيگران زن ميدهند که با وجود محدوديتهاي فراوان وجهي ديگر از توانايي و هنر خود را نشان ميدهند تا دستکم در ازاي انتقاد به نقشهاي تکراري و نبود قهرمان، تصويري تازه را به معرض ديد مخاطب بگذارند.
در اين فيلم ليلا حاتمي، امين حيايي، شهرام حقيقتدوست و ستاره اسکندري بازيگران اصلي هستند و سه نفر اول قطعا جاي ديده شدن و قضاوت توسط داوران و مخاطبان جشنواره را دارند.
امين حيايي حضور متفاوت خود در «شعلهور» را در فيلم جديد نعمت هم ادامه داده و ليلا حاتمي هم که به اقتضاي قصه، ظاهر متفاوتي دارد، از نقشهاي تکراري سالهاي اخيرش خيلي بيشتر فاصله گرفته و قهرمان زن «قاتل و وحشي» حميد نعمتالله شده است.
همچنين شهرام حقيقت دوست که تا به حال در بيش از 20 فيلم سينمايي بازي کرده چهرهاي تازه را از خود در اين فيلم نشان داده و استحقاق قضاوت و ديده شدن توسط مخاطب و داوران جشنواره فجر هست.
با تمام اين تفاسير احتمالا فردا تکليف اين فيلم و نيز «شيشليک» که گويا اصلاحاتش بيشتر در ديالوگها بوده مشخص ميشود.