شیرجه بزرگ و با ارزش فیلم «شنای پروانه»
سينما سينما/ فيلم محمد کارت يکي از با اهميت ترين فيلم هاي اول سينماي ايران در دهه اخير محسوب مي شود و اين اهميت را نه فقط از حيث جنبه هاي فني و هنري که چه بسا از منظر تماتيک و انتخاب سوژه و در شکلي فراتر نوع پرداخت به آن داراست.
شناي پروانه با نگاهي واقع گرايانه به يک طبقه کمتر ديده شده در بستر اجتماع شهري و ارائه تصويري مستند از جعرافياي زيست شهري اين قشر و تلفيق موثر با مولفه هاي درام و پردازش يک قصه با ريتم و اوج و فرودهاي مناسب و در آخر خلق يک قهرمان که در صدد انتقام برمي آيد؛ فيلمي حائز اهميت است.
پرواضح است که فيلمساز شناخت خوبي از آدمهاي فيلمش دارد و دغدغه مندانه به سراغ ساخت چنين موضوعي رفته است؛ نکته اي که در ميان فيلم هاي مستند کارت سابقه داشته و امتداد همان نگاه به توليد چنين اثري نيز منجر شده است.
شناي پروانه دستاوردهاي باارزشي نيز در زمينه هنري و زيبايي شناسانه به همراه دارد که از آن جمله مي توان به بدعت هاي مثال زدني در انتخاب بازيگران، فيلمبرداري، تدوين و چهره پردازي اشاره کرد که کليتي منسجم از ساختار بصري و سينمايي را شامل شده است.
فيلم محمد کارت عليرغم اقبال در جشنواره ۳۸ فيلم فجر با بدشانسي هايي در اکران مواجه شد؛ فيلمي که به زعم کارشناسان مي توانست به رکوردهاي جالب توجهي در اکران دست يابد اما کرونا مانع از آن شد. فيلمي که عليرغم برخي کاستي هاي مقطعي به ويژه در پاره اي فصل هاي فيلمنامه، يکي از آثار جسور موج نوي فيلمسازان تازه نفس سينماي ايران محسوب مي شود.
حميد عبدالحسيني