فرزندان گمشده سیما!

خراسان/ سريال جديد «حورا»، پنجمين سريال تلويزيون با مضمون بچههاي مفقودشده در يک سال اخير است
سريال «حورا» به کارگرداني رضا کمالي که هم اکنون از شبکه سه در حال پخش است، سوژهاي تکراري و کليشهاي را روايت ميکند که تا به حال در سريالهاي مختلف به آن پرداخته شده است، فرزندي که متوجه ميشود والدين واقعياش افراد ديگري هستند يا والديني که متوجه ميشوند فرزند واقعيشان گم شده است! اين قصه پيش از «حورا» در يک سال گذشته، در چهار سريال ديگر مانند «دخترم نرگس»، «پرگار»، «بيگانهاي با من است» و «باخانمان» هم دستمايه روايت قصه قرار گرفته بود. علاوه بر اينها، دو سريال «از سرنوشت 3» و «بچه مهندس 3» هم با محوريت بچههاي بيسرپرستي که در پرورشگاه بزرگ شدهاند، ساخته و پخش شدهاند. هرچند که هرکدام از سريالها سعي کردهاند از زاويه خاصي اين قصه را روايت کنند، اما در نهايت باز هم چندان موفق نشدند روايت تازهاي از چنين سوژهاي داشته باشند و در دام کليشه و تکرار
افتادند.
پرگار
سريال «پرگار» به کارگرداني شهرام شاهحسيني که سال 97 جلوي دوربين رفته بود، اوايل خرداد سال گذشته از شبکه يک پخش شد. محور قصه اين مجموعه همان سوژه تکراري جست وجو براي پيدا کردن فرزند گمشده و فاش شدن اين راز بود، منتهي با تمرکز روي والدين فرزند گمشده روايت ميشد. زني به نام «محبوبه» با بازي مرجانه گلچين، پس از سالها دوري از فرزندش به ايران بازميگردد و سراغ همسر سابقش ميرود تا دختري که سالها قبل رها کرده بود، پيدا کند و موفق ميشود. تلاش او براي پيدا کردن فرزندش، باعث ميشود خانوادهاي که او را به سرپرستي گرفته بودند دچار مشکلات و نگرانيهايي شوند، اما در انتها «محبوبه» تصميم ميگيرد اين راز را فاش نکند. شايد بتوان گفت تصميم اين کاراکتر و فاش نشدن اين راز نزد دخترش، وجه تفاوت «پرگار» با نمونههاي مشابه باشد، اما اين تفاوت نميتواند به اندازه کافي براي مخاطب جذاب باشد.
دخترم نرگس
تقريبا يک ماه پس از پخش سريال «پرگار»، شبکه يک مجموعه ديگري به نام «دخترم نرگس» ساخته باقر پيران را روي آنتن برد که اين سريال هم ماجراي دختر جواني را روايت ميکرد که در زمان جنگ تحميلي، خانواده واقعي خود را گم ميکند و با فرزند خانواده ديگري جا به جا ميشود. «نرگس» و والدينش طي يک آزمايش ژنتيک به صورت اتفاقي از اين موضوع باخبر ميشوند. در اين سريال هم مانند نمونههاي مشابه، «نرگس» تصميم ميگيرد دنبال خانواده اصلي خود بگردد و پدرش را پيدا ميکند. برخلاف «پرگار» که قصه اصلي آن درباره پيدا شدن فرزند گمشده بود، در «دخترم نرگس» قصه با تمرکز بر اعضاي خانواده «نرگس» و مسائل و مشکلات آنها و ماجراي کشف هويت واقعي «نرگس» به صورت موازي با ديگر ماجراها روايت ميشد.
بيگانهاي با من است
سريال «بيگانهاي با من است» به کارگرداني احمد اميني و آرش معيريان، يکي ديگر از سريالهايي است که قصه تکراري جا به جايي فرزندان دو خانواده را روايت ميکرد و پرداختي بسيار کليشهاي داشت. زن فقير و تنهايي به نام «نسا» با بازي شبنم قليخاني تصميم ميگيرد خود و فرزندش را به جاي عروس و نوه خانواده ثروتمندي به نام «شهرابي» جا بزند و با هويت جعلي زندگي کند. سريال «بيگانهاي با من است» اين قصه تکراري را با اتفاقات غيرمنطقي و عجيب از کودکي تا جواني فرزند «نسا» به تصوير کشيد. قصه اين سريال طبق همان الگوي کليشهاي نمونههاي مشابه پيش رفت. سروکله نوه واقعي خانواده «شهرابي» به صورت اتفاقي پيدا شد و رابطه عاشقانه او و نوه جعلي خانواده، باعث شد اين راز پنهان نماند.
باخانمان
در ميان سريالهايي که نام برديم، مجموعه «باخانمان» سريال موفقتري است که نسبت به چهار مجموعه ديگر، نگاه متفاوتتري هم به اين قصه تکراري دارد. در اين سريال از همان قسمتهاي ابتدايي مشخص شد که «مسعود» فرزند واقعي خانواده ثروتمند خود نيست و پدر و مادر اصلي او افراد ديگري هستند. جستوجوي «مسعود» و پيدا شدن خانواده واقعي او نيز چندان طول نکشيد و بخش مهم قصه مربوط به زندگي جديد اين شخصيت با خانواده اصلي خود با وجود تفاوتهاي فرهنگي و اخلاقي فراوان و پيدا کردن سه فرزند گمشده ديگر بود. علاوه بر اين، ژانر سريال «باخانمان» کمدي بود و همين موضوع باعث ميشد سريال براي مخاطب شيرين و جذاب باشد.
حورا
سريال «حورا» نيز پنجمين مجموعهاي است که اين قصه تکراري و کليشهاي را روايت ميکند. «حورا» با بازي فاطمه گودرزي، فرزندش «عليرضا» را از راز هويتش باخبر ميکند و به او ميگويد مادر واقعياش نيست. مانند بيشتر نمونههاي مشابه، «عليرضا» از اين موضوع که چرا زودتر اين حقيقت را به او نگفتهاند، شاکي ميشود و تصميم ميگيرد از خانواده فعلي خود دوري کند. علاقه «عليرضا» به دخترعموي خود و رابطهاي که او را به خانواده غيرواقعياش پيوند ميزند يکي ديگر از کليشههاي سريال «حورا» است. در اين مجموعه هم مانند «باخانمان»، پدر اصلي «عليرضا» او را بدون اطلاع همسرش به خانوادهاي فروخته است و خانواده واقعي او با مشکلات مالي درگير هستند.
ملکه گدايان
علاوه بر پنج سريال تلويزيوني که گفته شد، اين روزها سريال «ملکه گدايان» نيز که در نمايش خانگي منتشر ميشود، به شخصيتي به نام «البرز» ميپردازد که پس از سالها متوجه ميشود فرزند واقعي خانواده خود نيست و تصميم ميگيرد هويت واقعي خود را پيدا کند. هرچند که اين مجموعه در نمايش خانگي منتشر ميشود و تلويزيون در سريالهاي مختلف بيشتر سراغ چنين قصهاي رفته است، اما اگر اين سريال را بگذاريد کنار پنج سريال تلويزيوني ديگري که در طول يک سال گذشته با فاصله نه چندان طولاني از يکديگر پخش شدهاند ،هرکدام از نگاه کاراکتر خاصي اين قصه تکراري را روايت کردهاند.
نويسنده : مائده کاشيان