خراسان/پرونده سي و يکمين جشنواره فيلم فجر شامگاه يکشنبه با معرفي برگزيدگان و اهداي سيمرغ هاي بلورين بخش هاي مختلف جشنواره بسته شد. حاشيه ها، زيبايي ها، جنجال ها و اشک ها و لبخندها و البته برخي اظهارنظرها مثل هميشه پاي ثابت اين دوره از جشنواره فجر بود.برخي دلگير از داوري جشنواره و عده اي هم خوشحال از نشستن سيمرغ بر شانه هاي شان... به هر حال لحظاتي بعد از پايان جشنواره با همه هنرمنداني که سيمرغ دريافت کردند تماس گرفتيم تا درباره حس و حال شان و هم چنين دريافت سيمرغ با آن ها گفت وگو کنيم. در اين گزارش با 7 برنده سيمرغ جشنواره سي و يکم هم کلام شديم که در ادامه مي خوانيد.
شاه حسيني: جايزه برايم مقدس است
«انسيه شاه حسيني» امسال با فيلم «زيباتر از زندگي» در جشنواره فيلم فجر شرکت کرد، فيلمي که به زندگي شهيد علم الهدي پرداخت و توانست جايزه ملي جشنواره را از آن خود کند.شاه حسيني به خبرنگار ما مي گويد: نمي دانستم که به من جايزه مي دهند. وقتي ديدم نامزد نشدم به مراسم اختتاميه نرفتم، شما نخستين نفري هستيد که به من تبريک مي گوييد و خيلي خوشحالم که به من جايزه دادند. چرا که براي خودم دور از ذهن بود و تصور نمي کردم به من جايزه بدهند، البته اين جايزه برايم مقدس است چون نگاه ملي است به همين خاطر برايم خيلي با ارزش و با حرمت است، شايد اگر به عنوان کارگردان و نويسنده جايزه به من مي دادند، جايزه هنري بود ولي وقتي از نگاه ملي جايزه به من تعلق گرفت، فراتر از نگاه شخصي و هنري است و برايم غرور برانگيزتر است.وي در پاسخ به اين پرسش که چه شد تصميم به ساخت فيلم زندگي شهيد علم الهدي گرفتيد؟ توضيح مي دهد: شخصيت شهيد علم الهدي هميشه برايم جذاب بود. با توجه به اين که فيلم قبلي ام را در مناطق جنگي اهواز کار مي کردم سرمزار اين شهيد مي رفتم. با او درددل مي کردم و کمک مي خواستم تا فيلمم آبرومند شود و چون اين شهيد به عهد خودش وفا کرد من هم به او قول دادم که فيلم زندگي اش را بسازم.وي تصريح مي کند: معمولاً ساخت فيلم هاي جنگي سختي هايي دارد ولي من آن قدر انگيزه ام براي ساخت فيلم هاي جنگي به خصوص زندگي شهيد علم الهدي قوي بود که هر سختي برايم شيرين بود و احساس مي کردم هر کاري که انجام بدهم در برابر رنج و ايثارگري شهيدان هيچ است. در نتيجه ساخت فيلم «زيباتر از زندگي» برايم راحت و شيرين بود. «شاه حسيني» اظهار مي کند: نخستين بار فيلمم براي خانواده شهيد علم الهدي با حضور «حامد کميلي» اکران شد و خوشبختانه همه از ما تشکر کردند و از شوق و خوشحالي اشک شوق بر ديدگان شان جاري بود و خيلي راضي بودند و برايم دعا کردند.
علي اکبري: «استرداد» يکي از پرفروش ترين فيلم هاي تاريخ سينماي ايران خواهد شد
«محسن علي اکبري»، تهيه کننده با سابقه و تواناي سينماي کشور، سيمرغ بلورين بهترين فيلم جشنواره را براي فيلم «استرداد» به خانه برد، فيلمي که با هزينه بالايي ساخته شد.وي به خبرنگار ما مي گويد: «استرداد» کاري گروهي بود و براي نخستين بار در سينماي ايران خواستيم توانايي هاي هنرمندان ايراني را به تصوير بکشيم و نحوه استفاده درست از انرژي هاي بالقوه اي که موجود هست بايد به فعل در مي آمد، به طور قطع براي چنين پروژه اي در هيچ جاي دنيا يک فرد به خصوص تهيه کار را برعهده نمي گيرد و بخش هاي مختلف يک فيلم مستقل است. در واقع ۴-۳ تهيه کننده زير نظر يک تهيه کننده واحد عمل مي کنند يا کارگردانان مختلف زير نظر يک کارگردان واحد سعي مي کنند به خواسته مورد نظر خود برسند. ما اين تجربه را در ايران به وجود آورديم. «احمد ميرعلايي» (مدير عامل بنياد سينمايي فارابي) به عنوان يک تهيه کننده خوش فکر در کنار ما بود. وي تصريح مي کند: در زمينه کارگرداني ابراهيم حاتمي کيا، علي شاه حاتمي و محمود غلامي تحت نظر علاء الدين خوشکام در گروه کارگرداني زير نظر علي غفاري فعاليت کردند.اين نويد را بدهم که «استرداد» يکي از پرفروش ترين فيلم هاي تاريخ سينمايي ايران خواهد شد.
محمدي: دريافت جايزه برايم دور از ذهن نبود!
«فرشاد محمدي» سيمرغ بهترين دستاورد فني و مهندسي بخش «نگاه نو» را، براي فيلم برداري «برلين منفي هفت» از آن خود کرد. وي مي گويد: طبيعي است که من هم مانند همه جايزه بگيرها حس خوبي دارم و خوشحال شدم. حقيقتش را بخواهيد بايد بگويم دريافت جايزه برايم دور از ذهن نبود، البته به دريافت جايزه فکر نمي کردم ولي چون ديگر فيلم ها را نديده بودم نمي توانستم پيش بيني کنم که آيا جايزه مي گيرم يا خير.«محمدي» مي افزايد: پيش از اين جايزه دنياي تصوير و جشنواره کودک و نوجوان را دريافت کرده بودم. ولي اين سيمرغ نخستين جايزه ام از جشنواره فيلم فجر محسوب مي شود. وي اظهار مي کند: چون مشغول فيلم برداري فيلم «پنج ستاره» مهشيد افشار زاده هستم نتوانستم همه فيلم هاي جشنواره را ببينم و تنها فيلم هاي «دربند»، «آسمان زرد کم عمق» و فيلم خودمان را ديدم.
روزبهاني: مي دانستم جايزه مي گيرم!
«محسن روزبهاني» از آن قبيل هنرمنداني است که چندين سيمرغ جشنواره فيلم فجر را از آن خود کرده است. امسال نيز جايزه بهترين جلوه هاي ويژه ميداني فيلم «استرداد» به او اهدا شد.وي بعد از پايان مراسم اختتاميه فجر به ما مي گويد: تصور مي کردم جايزه بگيرم چون روز گذشته به من اطلاع داده بودند، يعني وقتي نامزد و براي حضور در مراسم اختتاميه دعوت شدم تأکيد داشتند که حتماً حضور داشته باشم اين به منزله اين است که حتماً جايزه مي دهند.روزبهاني مي افزايد: نظم جشنواره عالي بود، هر سال که براي دريافت جايزه بالا مي رفتم به دليل ازدحام جمعيت نمي توانستم به راحتي عبور کنم و بالاي سن بروم، اما امسال مهمانان، به اندازه تعداد صندلي ها دعوت شده بودند. «روزبهاني» با اشاره به شرايط سخت کار در فيلم «استرداد» مي گويد: اگر چه در گذشته هم کار جلوه هاي ويژه را انجام داده بوديم ولي اين که کار را کجا انجام دهيم براي ما سخت بود. لوکيشن ما پل ورسک مسکو بود و بايد آن جا کار مي کرديم يعني وقتي که قطار مي آمد همه بايد کار را تعطيل مي کردند و پايين مي رفتند و يک ساعت طول مي کشيد تا دوباره بالا مي آمديم. يعني قطار بايد حرکت مي کرد و مي رفت و بعد کار خود را انجام مي داديم. کار در آن سرما و باد مسکو بسيار سخت بود.
دهقاني: حس خاصي نداشتم!
«بهرام دهقاني» در سي ويکمين جشنواره فيلم فجر، سيمرغ بلورين بهترين تدوين را براي فيلم هاي «استرداد» و «آسمان زرد کم عمق» از آن خود کرد.وي در گفت وگو با خبرنگار ما مي گويد: حس خيلي خاصي نداشتم يعني از سن من خوشحالي يا ناراحتي گذشته است. البته نظر هيئت داوران قابل احترام است و به نوعي قدرداني از ماست.«دهقاني» درباره شرايط کار در فيلم «استرداد» مي گويد: ۹-۸ ماه کار و شرايط سختي را سپري کرديم تا اين فيلم ساخته شد وخوشبختانه نتيجه اش در بخش جشنواره مورد قبول واقع شد و داوران فيلم را دوست داشتند.وي مي افزايد: همکاري ام با فيلم «آسمان زرد کم عمق» به يک رابطه مستمر ميان من و «بهرام توکلي» بر مي گردد يعني من هميشه فيلم هاي او را تدوين کرده ام و يک جور حس خاصي به فيلمش با توجه به خصوصيات کاري اش دارم. شايد ديدگاه او اندکي به من نزديک تر است. توکلي در عرصه کار جدي سينما فعاليت مي کند و به نظر فيلم سازي است که خيلي جدي به سينما نگاه مي کند.
داوود نژاد: به دريافت سيمرغ فکر نمي کردم
«علي رضا داوودنژاد»، کارگردان تواناي کشور با ساخت فيلم خانوادگي «کلاس هنرپيشگي» جايزه ويژه هيئت داوران را به دست آورد. او در گفت وگو با خبرنگار ما درباره دريافت سيمرغ اظهارنظر جالبي دارد و مي گويد: خيلي به دريافت سيمرغ فکر نمي کردم چون به اندازه کافي جايزه گرفته ام و ذهنم را مشغول نمي کنم. وقتي نامزد شدم يعني کارم ديده شده است، حال اگر جايزه نمي گرفتم مسئله اي نبود ولي از دريافت جايزه خوشحالم و مانند بچه ها کودک درونم شاد مي شود.«داوودنژاد»: درباره نحوه برگزاري جشنواره توضيح مي دهد: جشنواره به لحاظ نحوه اجراي مراسم و در مجموع تشريفات خوب بود. معتقدم به «محمدرضا عباسيان» مي توان به خاطر نحوه برگزاري جشنواره فجر نمره قبولي داد يعني نسبت به سال هاي گذشته خوب عمل کرد و نشان داد توانايي سازماندهي و اجراي خوب تشريفات جشنواره را دارد.وي با اشاره به اين که فيلم هاي جشنواره را نديده است مي افزايد: چون اصولاً سرمايه گذاري دولتي در جشنواره زياد بود طبيعي است فيلم هايي در جشنواره حضور داشت که بيشتر مسئولان خوش شان آمد.وي درباره سوژه فيلم خود توضيح مي دهد: به دنبال موقعيتي بودم که بتوانم بين فيلمم و زندگي که در اطرافم جريان دارد؛ هم زندگي خانوادگي، هم زندگي اجتماعي و هم زندگي تاريخي يک پيوند به وجود آورم. در «کلاس هنرپيشگي» اين امکان برايم فراهم شد.«داوودنژاد» در پاسخ به اين پرسش که چرا در آثارش از خانواده خود استفاده مي کند مي گويد: از آدم هايي که مي شناسم بهتر مي توانم بازي بگيرم و چون خانواده ام را بيشتر از همه مي شناسم از آن ها استفاده مي کنم.