نگاهی به فیلم تئاتر جوجه تیغی اثر بهرام افشاری

فيليموشات/ هرچند بخش عمدهاي از لذت تماشاي تئاتر به حضور در سالن نمايش و در ارتباط مستقيم ميان بازيگر و تماشاچي شکل ميگيرد، اما در شرايط فعلي و وضعيت سالنهاي تئاتر که به واسطه شيوع کرونا گاهي باز هستند و گاهي نه، تماشاي فيلمتئاتر انتخاب مناسبي است براي حفظ ارتباط با هنر نمايش. تماشاي فيلمتئاترها تا حدودي اين دور شدن ناخواسته از فضاي تئاتر و سالنهاي نمايش را جبران ميکند و البته فرصت مناسبي است براي تماشاي نمايشهايي که اجراهاي موفقي را پشت سر گذاشته و با استقبال مخاطبان مواجه شدهاند. فيلم تئاتر جوجه تيغي اثر بهرام افشاري يکي از همين اجراهاي موفق است.
ساده اما تأثيرگذار
فيلم تئاتر جوجه تيغي نخستين تجربه بهرام افشاري در زمينه نويسندگي و کارگرداني است. مونولوگي که متن روان و سادهاي دارد و در اجرا نيز با پرداختن به جزييات و البته بازي بسيار خوب افشاري يک اثر ديدني از کار درآمده است. فيلم تئاتر جوجه تيغي از سال ۱۳۹۴ چندين بار در سالنهاي متفاوت به روي صحنه رفته و هر بار با استقبال بسيار خوبي از سوي مخاطبان روبهرو شده است. متن جوجهتيغي در آخرين اجرا (تماشاخانه ايرانشهر/بهار ۱۳۹۷) تفاوتهاي اندکي با چند اجراي قبلي اثر دارد، اينبار افشاري با محبوبيت و شهرت خود (به واسطه پخش سريال پايتخت) هم شوخي ميکند. نسخه فيلم تئاتر جوجه تيغي همان اجراي سالن استاد سمندريان (تماشاخانه ايرانشهر) است.
فيلم تئاتر جوجه تيغي از هرگونه گزافهگويي به دور است. بهرام افشاري چنان به متن تسلط دارد که همهچيز بداهه به نظر ميرسد. ماجراي آرزوهايي که بر باد ميروند و درنهايت بهپايان باز و البته غمانگيزي ختم ميشوند. سرنوشتي که نامعلوم باقي ميماند و براي جوان شهرستاني و رؤياهايش ميتوان تا ابد سهنقطه گذاشت. بهرام افشاري با انتخاب لهجهاي شيرين، تغيير لحن بهموقع و البته استفاده از شوخيها و طنزي (که رفتهرفته تلخ ميشود) در طول اجرا ارتباط درست و به اندازهاي با مخاطب برقرار ميکند تا جايي که مخاطب ابتدا غرق در شوخيهاي رگباري شخصيت و بعد کمکم درگير زندگي غمانگيز او ميشود. فيلم تئاتر جوجه تيغي هر چه جلوتر ميرود صداي خندههاي تماشاچيها فروکش ميکند و کمتر و کمتر ميشود و اينجا درست نقطهاي است که سرنوشت تلخ شخصيت اصلي يقه مخاطب را ميچسبد و ديگر تا پايان لحظهاي او را رها نميکند.
خيلي دور، خيلي نزديک
فيلم تئاتر جوجه تيغي روايت جوان سادهاي است که گذشته سخت و پرمشقتي را پشت سر گذاشته و با يک دنيا رويا و آرزوي دستنيافتني به تهران ميآيد؛ داستان اين جوان تنها از زبان خودش روايت نميشود بلکه در ميانه و پايان اجرا ويديوهايي پخش ميشود از افرادي که به هر شکلي با او در ارتباط بودهاند، افرادي که در ميانشان بازيگران شناخته شدهاي هم حضور دارند (باران کوثري، جواد عزتي، علي سرابي، نويد محمدزاده، هوتن شکيبا، پيام دهکردي، امير جعفري، مهران احمدي، عليرضا استادي و …). ميان روايت بهرام افشاري از زندگي جوان و آنچه ديگران دربارهاش ميگويند تفاوتهاي آشکاري به چشم ميخورد و اين مخاطب است که بايد تصميم بگيرد به کدام روايت اعتماد کند (يا کدام روايت را بپذيرد و چه پاياني را انتخاب کند).
بهرام افشاري در پايان نمايش خطاب به تماشاچيها پرسشي را مطرح ميکند اينکه به رويايش ادامه دهد يا از آن دست بکشد؟! و در ويدئوي انتهايي اجرا نيز، هر يک از بازيگران پايان متفاوتي را براي قصه او مطرح ميکنند. جوان در نهايت به دنبال رويايش رفته اما خب نتيجه با آنچه که به دنبال آن بود فاصله بسياري دارد.
بهرام افشاري در فيلم تئاتر جوجه تيغي از کساني ميگويد که روياي شهرت و ديده شدن در سردارند و درنهايت هر چه پيش ميروند فقط و فقط سراب ميبينند و هرگز به مقصد نميترسند. افشاري در جوجهتيغي از غم بيانتهايي ميگويد که ميان بسياري از عاشقان بازيگري درد مشترک است؛ عاشقاني که (فارغ از مستعد بودن يا نبودن) تا نرسيدن و نابودي رؤياهاي شيرينشان (اينجا رسيدن به جايزه اسکار) پيش ميروند. جوجهتيغي در کنار روايت ماجراي اصلي، نگاهي انتقادي به فضاي پشتصحنه سينما نيز دارد و به ناديده گرفتن استعدادها، برخوردهاي غلط با سياهيلشکرها و فراموششدن هنرمندان در گذر زمان اشاره ميکند.
افشاري در فيلم تئاتر جوجه تيغي اصراري بر خنده گرفتن از مخاطب (به هر شکل و هر قيمتي) ندارد بلکه به دنبال شکلگيري ارتباطي درست ميان مخاطب و سوژهاي است که در اصل تلخ است اما افشاري تا بخشي از ماجرا با چاشني طنز آن را پيش ميبرد. هر چه از ابتداي اجرا فاصله ميگيريم صداي خندههاي تماشاگران فروکش ميکند و کمتر و کمتر ميشود و لحن افشاري متناسب با فضاي نمايشنامه جديتر ميشود، هرچند ريتم اجرا تا پايان، در مسيري درست حفظ ميشود. فيلم تئاتر جوجه تيغي اجرايي جذابي است که شروع و پايان مناسبي دارد، با وجود تغيير لحن بازهم اجراي يکدستي از کار درآمده، اصراري بر زيادهگويي يا شاخ و برگ اضافي دادن به ماجرا ندارد. برگ برنده فيلم تئاتر جوجه تيغي، بازي بهرام افشاري است که مخاطب را به همذاتپنداري و درک هر چه بيشتر شخصيت اصلي نمايش تشويق ميکند.
به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد