«پروژه آدام» چقدر با علم تطابق دارد؟
آخرین خبر/ «پروژه آدام» یک فیلم علمی-تخیلی بامزه با بازی رایان رینولد، جنیفر گارنر و مارک رافلو، ستارههای دوست داشتنی سینمای هالیوود درباره سفر به زمان و کرمچالههاست که به یکی از پرمخاطبترین و پرفروشترینهای اکران جهانی تبدیل شده. اما این فیلم (برای تماشا با دوبله فارسی کلیک کنید) چقدر با علم بهخصوص در زمینه فیزیک تطبیق دارد؟ با ما باشید با بررسی این موضوع.
وفور کرمچالهها
این فیلم که ساخته «شان لوی» کارگردان نامدار هالیوودی و سازنده «شبی در موزه»، «فولاد ناب»، «مرد آزاد» (برای تماشا کلیک کنید) و «دد پول» است، قصه خلبان سفر در زمان است که از سال 2050 به زمان ما میآید تا جهان را از تبعات فناوری انحصاری سفر در زمان نجات دهد. این مرد که آدام نام دارد با خودش در کودکی ملاقات میکند و در نهایت نسخه کوچک و بزرگ آدام تصمیم میگیرند پدرشان را که سعی داشته کرمچالههای هدفمند برای سفر در زمان بسازند را پیدا کنند تا اجازه ندهند از دانش پدر علیه بقیه استفاده شود. خب ممکن است بپرسید کرمچاله چیست؟ کرمچاله نوعی ناهنجاری بُعدی در زمان و مکان است که میتواند نوعی میانبر برای رسیدن دو نقطه دور در زمان یا مکان باشد. کرمچاله عملاً تا امروز یک حالت نظری است و مشاهدهای از آن موجود نیست. ضمن اینکه حالت هدفمند و مشخص آن که بتواند دو فاصله دور، یا دو زمان را بهم براساس قوانین نسبیت وصل کند لااقل تا امروز از فناوری بشر فاصله زیادی دارد. حالا برگردیم سراغ «پروژه آدام».
پای شتابدهنده هادرون در میان است
در فیلم پدر آدام با ساخت یک شتابدهنده ذرات، مشابه آنچه طی دو دهه با همکاری چند کشور در سوئیس ساخته شده، سعی دارد سفر در زمان را ممکن کند. سِرن سوئیس سالهاست در دنیای واقعی میزبان یک پروژه گران است که نتایجش میتواند درک ما را از هستی و پیدایش جهان، مفاهیمی مثل زمان، بُعد و آفرینش تغییر دهد. اما برفرض با یک شتابدهنده بتوان کرمچاله ساخت، اولاً سفر در کرمچاله طبق قوانین فیزیک یکطرفه است، یعنی وارد آن میتوانید بشوید اما از آن خارج نمیتوانید بشوید، چهرسد اینکه زمان مشخصی را هم برای سفر زمانی مشخص کنید. ثانیاً جاذبه یک کرمچاله چیزی شبیه سیاهچاله است و راه دررو ندارد. اما در فیلم توضیحات کمی میشنویم و میفهمیم پدر آدام هر دو مشکل را حل کرده است.
خب بسازیمش دیگه...
اینشتین و همکارش روزن درباره سفر در زمان و اتفاقات اینچنینی نظریات زیادی داشتند که از سال 1935 یعنی زمان طرح آن تا امروز، عملاً دستاورد ملموسی نداشته و در حد نظری باقی مانده است. فناوری ساخت چنین کرمچالههایی چنان دور از دسترس بشر امروزی است که کریستوفر نولان در فیلم «بینستارهای» (برای تماشا با دوبله فارسی کلیک کنید) اینطور نشان داد که مردمانی از آینده وقتی به فناوری سفر در زمان دسترسی پیدا میکنند معادلهها را همراه یک کرمچاله اشانتیون در اختیار مردمان زمان قبل قرار میدهند تا امکان سفر در زمان و حل معادله جاذبه را داشته باشند. البته در انتهای آن فیلم هم مشخص میشود مردمان آینده از آینده خیلی دور نبودند. بههرحال مقوله سفر در زمان را نمیتوان بهراحتی برای دنیای امروز حل شده و در دسترس در نظر گرفت. هر چند فیلم پرهیجان «پروژه آدام» هم ادعای جدی و مستند بودن را ندارد و سرگرم کردن مخاطب را هدف اولش قرار میدهد.
میشود گذشته را تغییر داد؟
اما عجیبترین بخش پروژه آدام ایناست که جهانهای موازی را نادیده میگیرد و با تغییر گذشته، آینده هم تغییر میکند. در حالی که امروز میدانیم اگر در زمان به گذشته برگردیم آینده را تغییر نمیدهیم بلکه صرفاً یک واقعیت موازی و بهنوعی جهان تازهای ایجاد میکنیم که در آن همهچیز به شکل جدیدی رقم میخورد. اما آنچه که اتفاق افتاده دیگر اتفاق افتاده و در دنیای خودش غیر قابل تغییر است. شاید فیلم با وارد نشدن به پیچیدگیهای این موضوع میخواهد سرگرمکننده بودن خودش را حفظ کند و در دام پیچیدگیهای فیلمهایی مثل «بینستارهای»، «تنت» و بهخصوص سریال استثنایی و جذاب «تاریکی» (برای تماشا کلیک کنید) نیفتد. برای این منظور حتی تمهیدات جالبی هم دارد. بهطور مثال دشمنان آدام که در زمانی غیر از زمان خودشان کشته میشود یکهو منفجر میشوند چون سلولهای بدنشان متعلق به این زمان نیست. با این اوصاف «پروژه آدام» یک فیلم سرگرمکننده است که فکتهایش کاملاً علمی نیست اما صددرصد تخیلی هم نیست.
>> لینک تماشای این فیلم با دوبله اختصاصی فارسی
.
نکته 1: برای تماشای فیلم با اینترنت همراه اول، ایرانسل و رایتل نیازی به خرید اشتراک ندارید. (حجم مصرفی شما تمام بهاء میشود). فقط کافی است برای تماشای بهتر آخرین خبرتان را به روز کنید.
نکته 2: اگر میخواهید با تلویزیون هوشمند فیلم تماشا کنید کافیست اینترنت همراه را روی تلویزیون هاتاسپات کنید و «آخرین خبر» را در مرورگرتان جستوجو کنید.
نکته 3: اگر هم از اینترنت خانگی استفاده میکنید میتوانید با کمترین قیمت ممکن یک اشتراک بگیرید. در این حالت حجم اینترنت مصرفی شما نیم بهاء خواهد بود.
.
.
.
.
.