«قلب رقه» ایده و سوژه فوقالعادهای دارد
![«قلب رقه» ایده و سوژه فوقالعادهای دارد](https://app.akharinkhabar.ir/images/2024/02/03/dec423ce-3c1a-4781-b6df-e8df3a56e9b6.jpeg)
صبا/ سعید پروینی تهیهکننده «قلب رقه» درباره بعضی از چالشها و سختیهای ساخت فیلم در یک کشور جنگ زده گفت: در یکی از شهرهای سوریه، صحنه ایست بازرسی ضبط میکردیم، مجبور بودیم که پرچم داعش را بالا ببریم که خب همین عامل باعث ترس مردم شده بود و خیلی تعجب میکردند.
سعید پروینی متولد ۱۳۶۷ است و از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفهای خود را در تلویزیون با تولید آثار نمایشی آغاز کرد. اولین تهیهکنندگی مستقل او تله فیلم «بازگشت به خانه» است که در سال ۱۳۹۱ ساخته شد. از دیگر آثار این تهیهکننده میتوان به سریالهای حوالی پاییز، گشت پلیس و کلبهای در مه و برنامه سینمایی هفت، فوتبالیسم و … اشاره کرد.
خبرنگار سینماصبا، به بهانه حضور این فیلم در بخش سودای سیمرغ جشنواره فجر ۴۲ گفتوگویی با او ترتیب داده که در ادامه میخوانید:
فیلمنامه «قلب رقه» چه جذابیتهایی داشت که شما را متقاعد به تهیهکنندگی آن کرد؟
این فیلمنامه از ایده و سوژه فوق العادهای، برخوردار بود. طوریکه از همان ابتدا مخاطب را جذب میکند. در واقع سوژهای است که دارای یک درام عاشقانه است و در دل یک بحران و یک بستر بحرانی اتفاق میافتد. این قصه و ایده زمانی که تکمیل شد و به متن نهایی رسید، جذابیتش بیشتر از پیش شد و بیشتر متقاعد شدم که حتما تهیهکنندگی آن را قبول کنم. ابتدا سوژه و موضوع قصه و بعد هم تجربه خیرالله تقیانیپور، که سابقه خوبی در ساخت آثار در این ژانر داشت ترغیب شدم با او همکاری کنم.
اغلب این فیلم در سوریه و در دل جنگ ساخته شده، در پروسه تولید با چه چالشهایی روبرو بودید؟
طبیعی است که تولید هر پروژهای با مشکلاتی روبرو میشود، این فیلم نیز مستثنی نبود. معمولا لوکیشن برخی از پروژههای سینمایی، آپارتمانی و یک سری غیر آپارتمانی است. فیلمبرداری برخی از فیلمها در شهرستان است و بعضی از اثرها دارای صحنه خاص و دکور خاصی است که مربوط به تاریخ و دوره خاصی باشد. معتقدم که تولید این اثر نسبت به تمام این موارد متفاوتتر بود، چراکه مضمون این فیلمنامه مربوط میشد به ۷،۸ سال پیش، قصهای که خارج از جغرافیای تهران و ایران است.
کارکردن در خارج از مرزهای ایران، قطعا اتفاقات خاص خودش را به همراه دارد. البته تمامی عوامل فیلم «قلب رقه»، همدل و همراه بودند، به طوری که مدت طولانی از خانوادهشان دور بودند، آن هم نه در تهران، بلکه خارج از کشور، نه یک کشور معمولی بلکه کشور بحرانی مانند سوریه که در چندین سال گذشته درگیر جنگ و چالش بوده است. خب تمام این اتفاقات جدی بود و اینکه هر کس بخواهد چنین کاری را انجام بدهد باید تمام ریسک و خطرات احتمالی را بپذیرد. از طرفی، امنیت شصت، هفتاد نفر در خارج از ایران، مسئلهای بود که باید به آن توجه میشد. همچنین تامین پرواز باری، بلیط، کار کردن در یک جغرافیا و زبان متفاوت گرفته تا موارد دیگری که پرداخت به آن فعلا به صلاح نیست برخی از چالشها و سختیهای دیگر کار بود.
بازخورد مردم سوریه نسبت به پروسه تولید این فیلم چطور بود؟
قصه ما در دل داعش روایت میشد، لباس، صحنه و دکور مختص به خودش داشت، داعش هم منفور بود و مردم با دیدن فضاسازی ما ناراحت میشدند و آسیب میدیدند. انجام دادن این کار در آن منطقه و حتی با کمک بومیهای آن شهر نیز بسیار سخت بود. به همین خاطر در بعضی از موارد محلیها هم برایمان مشکل و دردسر ایجاد می کردند.
تامین مالی این فیلم از کجا بود؟
در شروع این پروژه متاسفانه، کسی حمایت نکرد. اما بعد از گذشت دو ماه از فیلمبرداری، زمانی که امکانش فراهم شد تعدادی ویدیو و تریلر بسازیم، متوجه شدند ما در ساخت این اثر جدی هستیم، کیفیت کار هم قابل ارزیابی بود و خداروشکر کم کم همراهی و حمایتها توسط بنیاد رسانهای بیان و بعد بنیاد سینمایی فارابی شروع شد.
تولید کار طبق برنامهریزی جلو رفت؟
همیشه تمام کارها طبق زمانبندی جلو نمی رود. فیلم «قلب رقه» هم با توجه به شرایط سخت تولید، از جمله فیلمبرداری در جغرافیای خارج از ایران، صحنههای شلوغ، لوکیشنهای متعدد خارجی و شبکاری زیا و … بیش از برنامه ریزی طول کشید.
در این اثر از جلوههای میدانی و بصری استفاده شده است؟
بله کار جلوههای ویژه میدانی زیادی داشت، به طور مثال آتش زدن سه، چهار خیابان به طور همزمان، چالش زیادی داشت که خب زمان فیلمبرداری را بالا میبرد. به همین خاطر اگر تهیهکننده یا عوامل دیگری بود که با این مسائل مشکل داشت، قطعا ساخت این پروژه ممکن نبود.
اتفاق ویژهای در کار بود که بخواهید اشاره کنید؟
در روند فیلمبرداری اتفاق کم نیفتاد اما آن بخشی که الان میشود بیان کرد، به طور مثال در یکی از شهرهای سوریه، صحنه ایست بازرسی ضبط میکردیم، مجبور بودیم که پرچم داعش را بالا ببریم که خب همین عامل باعث ترس مردم شده بود و خیلی تعجب میکردند.
یک موتور سوار از آن خیابان عبور میکرد و به صحنه فیلمبرداری رسید بعد از دیدن پرچم، غافلگیر شد و از ترس نمیدانست چطور دور بزند و از مسیری که آماده برگردد. در این مدتی که سوریه بودیم مطمئن شدیم این ترس هنوز در دل مردم سوریه وجود دارد که نکند داعش مجدد بازگردد. به هرحال امیدوارم که درس عبرتی شود و اجازه ورود بیگانه به کشورشان را ندهند تا آنها بتوانند برای دولت و حکومتشان قد علم کنند.
اثر شما بازار بینالملل را تجربه خواهد کرد؟
بله به بخشهای بینالمللی خصوصا کشورهای عربی، فکر کردهایم که انشالله به زودی مراحل فنی برای اکران انجام خواهد شد.
چشمانداز شما برای زمان اکران عمومی چه زمانی است؟
اکران در سینما وابسته به تصمیم شورای اکران و اتفاقای پیش رو در سالهای آینده است. به هرحال، سازنده هر اثری راغب است که فیلمش در بهترین زمان ممکن اکران شود، بهترین موقعی که به نفع اثر باشد و مورد توجه عموم قرار گیرد.