مواد لازم:
- گوشت چرخ کرده: ۴۰۰ گرم
- هویج رنده شده: ۲۵۰ گرم
- تخم مرغ: ۳ عدد
- سرکه: یک دوم پیمانه
- پیاز رنده شده: ۱ عدد متوسط
- نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
- رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
- آرد نخودچی: ۳ قاشق غذاخوری
- شکر: ۲ قاشق غذاخوری
- روغن: به میزان لازم
طرز تهیه شامی:
1- پیاز و هویج رنده شده را داخل ظرفی میریزیم و گوشت را اضافه میکنیم زردچوبه، فلفل سیاه و نمک اضافه میکنیم ۳ قاشق آرد نخوچی اضافه میکنیم و ۲ عدد از تخم مرغها را اضافه میکنیم بعد اگر لازم بود و مواد شل بود تخم مرغ سوم را اضافه خواهیم کرد.
2- مواد را خوب ورز میدهیم. بهتر است آرد نخودچی را خودتان در منزل تهیه کنید یعنی نخودچی را تهیه کرده و آسیاب کنید. در آن صورت کیفیت آن بهتر خواهد بود.
بازار
3- ماهی تابه را روی حرارت میگذاریم روغن را داخل آن میریزیم.
4- به اندازه نارنگی از مواد را برمیداریم در دست صاف میکنیم وسط آن با انگشت حفره ایجاد میکنیم و داخل روغن که کامل داغ شده میگذاریم ضخامت شامی یک سانتیمتر باشد. وقتی یک طرف آن کامل طلایی شد برمیگردانیم تا طرف دیگر نیز طلایی شود.
5- اگر شامی داخل ماهی تابه کامل سرخ شده باشد به راحتی میتوانیم آن را برگردانیم اما اگر یک طرف آن کامل سرخ نشده باشد وقتی قاشق را زیر آن میگذاریم و بلند میکنیم میشکند و بر نمیگردد.
6- برای شامیها حرارت باید زیاد باشد و مقدار روغن نیز زیاد باشد دقت کنید اگر میزان روغن کم باشد بیشتر جذب شامی میشود و اگر میزان روغن بیشتر و حرارت زیاد باشد کمتر جذب میشود.
7- پس از اینکه شامیها آماده شد روی دستمال میگذاریم تا روغن اضافی اگر داشته باشند گرفته شود.
8- برای سرو این غذا با سس دو روش وجود دارد یا سس را در آخر که همه شامیها سرخ شد داخل ماهی تابه شامیها ریخته و میگذاریم شامیها داخل سس چند جوش بزنند تا سس به خورد آنها برود یا اینکه وقتی شامیها آماده شد آنها را داخل دیس میکشیم و سس را روی آنها میریزیم که این روش برای مهمانیها مناسبتر است.
طرز تهیه سس:ظرف را روی حرارت میگذاریم تا داغ شود مقداری روغن داخل آن میریزیم رب را داخل آن تفت میدهیم بعد از اینکه رب تفت خورد شکر را اضافه میکنیم و دوباره تفت میدهیم وقتی که شکر کمی حل شد سرکه اضافه میکنیم سس رقیقی به دست میآید وقتی شامی آماده شد این سس را روی آن میریزیم.
نکات:1- در نوع سنتی این شامی گاهی یک قاشق چایخوری رب انار و یک قاشق غذاخوری پیاز داغ هم به سس اضافه میکنند همراه مواد گفته شده.
2- میتوان برای داخل شامی از سیبزمینی هم استفاده کرد که در آن صورت شبیه کتلت میشود.